Hoi iedereen, nee, ik wil mijn hond niet laten herplaatsen, echt niet, en er komt ook geen 'maar' achter deze zin. Maar ik wil wel graag weten of het gedrag van mijn hond normaal is of dat het dramatisch gezegd nooit meer goed komt. Ik zit echt met mijn handen in het haar. Ik heb een berner sennen - teefje van nu een half jaar oud. Ik had me voorgesteld dat ik een heerlijke gezinslobbes zou hebben die kwispelen visite zou vertalingen en mee zou kunnen naar dagjes uit enzo, maar niks lijkt maar te lukken. Als ik bijvoorbeeld mijn dochter ophaal van een speelvriendje en er komt een kindje naar buiten rennen blaft en gromt ze. Als er een andere hond langs loopt terwijl zij aangelijnd is blaft en trekt ze. Ze blaft tegen de stofzuiger. Leuk een dagje weg lukt niet want de hond wil rennende kinderen omver springen. Als ze wil spelen bijt ze in mijn handen. Niet tot bloedens toe hoor trouwens, echt uitdagend. Ik hou haar bijna niet als ze aangelijnd een poosje of een vogeltje ziet. Als er een man met een grote bril en een gekke muts op te dichtbij langsloopt begint ze hard te blaffen. Wordt dit ooit een rustige gezinshond? Die mensen vriendelijk begroet? Is dit normaal puber gedrag of heb ik een probleem? Het is onze eerste hond dus ik heb geen vergelijking. Onze kinderen zijn basisschoolleeftijd. Heel erg bedankt!!
Wat doe je op een dag met de hond?
Heeft je hond, net zoals je kinderen hebben, regels? Niet happen, springen, luisteren op de momenten wanneer je dat van haar vraagt?
Een berner sennen is niet enkel en alleen een heerlijke gezinslobbes.
http://bernersennenhond.nl/wordpress/rasinfo-en-fok/de-berner-sennenhond/
zoals je hier bij de rasvereniging kan lezen is het echt een hond wat wel wat te doen moet hebben.
Uitdaging door de dag, anders gaat hij wel vervelend doen inderdaad.
Ze luistert heel goed, we hebben 2 cursussen met haar gevolgd en dat ging prima. Ze mag bijna iedere dag een half uur los in het bos en dat gaat ontzettend goed, dit in tegenstelling tot aan de lijn lopen. Als ze zo hapt in mijn handen pak ik haar direct aan haar halsband en zet haar buiten. Ik doe haar geen pijn en ik schreeuw ook niet.
Maar is dit normaal puber gedrag of heb ik een probleemkind? Is dit alles wat ik schreef te wijten aan verveling?
Haha, ik bedoel probleemhond
Niet uit zichzelf.
Het opvoeden van een hond houdt in dat je duidelijk maakt wat gewenst gedrag is. Dus ipv je te focussen op wat ongewenst is, sta er eens bij stil hoe je op een positieve manier aan je hond kan duidelijk maken welk gedrag je goed vindt. Opbouwend werken dus, aanleren ipv afleren.
Als je deze knop kan omdraaien in je hoofd, is de eerste stap al gezet!
Hoeveel loop je in totaal door de dag heen dan?
En heb je al eens aan hersenwerkjes gedacht? Google maar eens op hersenwerk voor honden. Kan veel zoden aan de dijk zetten.
Verder moet je een hond z'n leven lang blijven opvoeden, dat is niet klaar na 2 cursussen.
Wat ik lees en hoe het op mij overkomt, lijkt het alsof de hond te weinig regels heeft.
Je laat natuurlijk je hond geen kinderen omver springen. Je hoort dan als baas 'in te grijpen'. Haal dan je hond rustig terug of zorg dat die gewoon niet tussen de kinderen komt te lopen. Beloon het goede gedrag.
Sorry moet stiekem een beetje lachen.
Ik lees een 100% jonge hond die nog veel moet leren.
Die geprikkeld word door rennende kinderen en graag mee wil doen maar door de omvang veel te lomp is.
Kliergedrag wat er allemaal bij hoort.
Ben je gestopt met cursussen?
Meestal gaat het tot een maand of 5-6 geweldig en stoppen veel mensen terwijl juist nu de moeilijkste periode komt.
Zeker tot 2.5-3jaar ben je echt bezig met opvoeden.
Dus blijf lekker trainen, ook voor je vragen is het zo fijn.
Probeer een goede balans te vinden tussen activiteit en rust.
Ook belangrijk stel regels op in huis.
Hier was het altijd niet rennen en stoeien waar de hond bij is.
Diesel was ook zo'n lompe boer en sprong alles en iedereen omver.
Het komt goed, consequent blijven is nu het belangrijkste.
Succes.
1x een ronde door het bos en dan nog 2x een kortere uitlaatronde. Zou ik beter nog 1 of 2 rondes erbij kunnen doen? Ik wil ook niet dat ze weer overprikkeld raakt, steeds dat gestress aan de lijn met andere aangelijnde honden moet voor haar ook niet fijn zijn, en ik vind het zelf ook niet fijn nu. Ik beloon zeker ook goed gedrag, ik knuffel haar veel maar soms begint ze dan ook weer te happen en vervolgens staat ze te piepen en blaffen buiten. Klopt dat er ook zoveel positiefs te benoemen is maar op dit moment vind ik het best even heel moeilijk. Wat betreft omspringen van kinderen, klopt dat ik haar dan direct uit de situatie haal. Maar ik zou gewoon graag ik noem maar wat, een middagje naar het strand willen waarbij de kinderen lekker spelen en de hond ook ontspannen mee kan. Nu is dat gewoon geen doen omdat ik voor mijn gevoel continue bezig ben met de hond.
Ah, fijn om te lezen dat het herkenbaar is! Ik word er soms zo onzeker van. Vraag me af of onze hond probleem gedrag vertoont of dat ik alles verkeerd doe. Het valt me niet mee, ook al ben ik echt dol op onze mooie puber :-)
Dat vind ik wel heel erg weinig. Zelfs mijn kleine maltezer krijgt normaal meer beweging (helaas nu minder door rugklachten bij mezelf).
Ik zou beginnen met 2 á 3 keer daags een ronde van 3 kwartier en dat per maand uitbreiden met 5 tot 10 minuten. Gewoon relax wandelen, hond lekker laten snuffelen. Neem de tijd, je hoeft er niet ver voor van huis. Daarnaast eventueel nog een paar kleine rondes alleen om te plassen/poepen.
Hier de regel; aangelijnd is geen kennismaken met andere honden. Beide honden los, dan mag het wel. Mits beide honden elkaar kennen. Vreemde honden hoef ik niks van te hebben. Je weet nooit hoe ze opgevoed zijn en of ze de hondentaal kennen.
Ontspannen wandelen, als jij ontspannen bent is de hond ook meer ontspannen. Probeer ook te lopen op tijden wanneer anderen zich niet laten zien.
Een middagje naar het strand kan prima. Zorg dat je eerst aan de behoeften van je hond hebt voldaan. Een eind wandelen samen met het gezin door de duinen en op het strand samen met hem even een hersenwerkje doen. Nadien de hond afleggen en er zelf naast blijven zitten.
Bedankt ruby voor al je reacties! Ik zal vaker langer met haar gaan lopen. Ik ben benieuwd of dat wat gaat doen. En hoe doe je dat in de praktijk 'honden aan de lijn geen kennis maken'? Desnoods omkeren? Soms loopt er ook een bekende van mij met een hondje, die moet ik dus ook ontlopen?
Ik loop zelf gewoon door, alleen als ik een bekende zie die zijn/haar hond los heeft, dan doe ik Puck ook los van de lijn. Even samen spelen, praatje maken met de kennis en een paar minuten later roepen we onze hond bij ons en lijnen we beide onze hond aan en lopen elk een andere kant op of eventueel samen dezelfde kant op. Maar aan de lijn word er niet aan elkaar gezeten. Dat kan frustratie met zich meebrengen bij honden.
Als ik geen zin heb in contacten met vreemde honden, ja dan loop ik wel eens een stukje terug of ik zet even stevig de pas er in zodat ik de vreemden kan passeren of ik wacht tot zolang ze een andere weg in slaan.
Je moet je niet ongerust maken, veel is normaal honden/pubergedrag. Een hond moet leren hoe hij zich te gedragen heeft. Het kunstjes gedeelte : zit, lig, staan, enz. is het makkelijkst. Het zijn de regels van het huis waar je tijd moet instoppen.
Een hond kan ook onzeker zijn : bv. dat blaffen bij een man met een muts en grote bril, dat kan ze waarschijnlijk niet vatten, vindt ze raar.
Veel honden lopen achter rennende en gillende kinderen, houd je hond bij je en vraag de kinderen niet te rennen in de buurt van de hond. Ze moet dit leren.
Elk probleem dat je hier noemt is gewoon opvoeding. Een jonge hond is energiek en kan wild rondlopen, als hij dan bv. niet genoeg ontspanning heeft met wandelingen/hersenwerkjes, wordt het een ongeleid projectiel.
Maak er een gewoonte van om je hond nooit te laten opspringen om mensen te begroeten, maak er ook een gewoonte van om niet te duvelen : bv. neen Max, foei Max, rustig Max, maar beloon het juiste gedrag met een snoepje. Leer haar dat de naam positief is door elke keer je haar naam zegt, iets lekkers te geven, na een tijdje heeft ze dit door en zal ze haar aandacht naar jou verleggen, als je haar naam zegt.
Een hond opvoeden is 95% belonen en 5 % straffen, blijf daar aan denken. Als je een paar keer je hond corrigeert door neen te zeggen of foei of op een boze toon de naam te gebruiken zit je al aan je 5%.
Gebruik nooit de naam om te straffen enkel om leuke dingen te doen, belonen dus.
Fijne tips Martine, dank je wel!
Hier kan ik me helemaal bij aansluiten!
Ik herken hier ook gewoon een jonge hond in die nog veel moet leren. Ik heb ook wel eens huilend aan de tafel gezeten toen Rik nog een pup was, me afvragend waar ik aan begonnen was. Hij is ook onze eerste hond. Nog steeds is hij niet stabiel (hij moet nog 2 worden) maar terugkijkend is het echt veel beter geworden! Dus wanhoop niet!
Wat betreft de tips die je krijgt over de beweging van je hond, kijk ook vooral zelf goed naar je hond. Wij kregen verschillende tegenstrijdige adviezen, de een zei dat Rik te weinig beweging kreeg en de ander zei juist dat we hem overprikkelden waardoor hij drukker werd. We hebben zelf de balans moeten zoeken tussen beweging en rust door hem goed te observeren, dus te kijken wat voor effect iets op hem had. Bij Rik was het dus juist niet veel met hem doen, maar hem af en toe dwingen zijn rust te nemen door hem af te zonderen van de kinderen zodat hij rustig kon slapen en geen lange wandelingen met hem maken.
Succes!
goede tips gehad, ik wil je nog even wijzen op dit stukje over pups en jonge honden, altijd leuk en leerzaam
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
Hoi iedereen,
ten eerste wil ik jullie even bedanken voor jullie input en tips. Ik ben er de laatste dagen mee aan de gang geweest en het heeft ons al zoveel gebracht! Vooral het positieve blijven zien heeft me erg geholpen. Het is namelijk een schat van een dier maar ik zag even alleen alle dingen die niet goed gingen, en daar kreeg ze denk ik ook weer meer spanning van (logisch, als je baas je onbewust 'afwijst', misschien voelen ze dat wel aan?). En haar ook meer laten doen, wat langer/vaker wandelen en haar vooral vaak commando's laten doen die ze al goed kan vindt ze fijn heb ik het idee.
Wat ik nu veranderd heb is het volgende, mochten jullie iets lezen dat ik beter anders zou kunnen doen hoor ik dat natuurlijk heel graag! en meteen nog wat vragen :
1.) Ik ga alleen nog wandelen met haar door de bebouwde kom (dus niet meer in het standaard wandelgebied met tientallen aangelijnde honden) of in het bos, waar ze los mag. Los gaat namelijk erg goed met andere honden en ook met mensen die soms een praatje met mij maken (OH WAT EEN SCHAT VAN EEN HOND! ;-) ) Zo ontloop ik het makkelijkst aangelijnde honden en in de bebouwde kom kom je praktisch geen enkele aangelijnde hond tegen, zo ja kan ik makkelijk even oversteken of een zijstraatje in. Ook loop ik nu wat langer en vaker, ze lijkt hierdoor thuis wat rustiger te zijn.
2.) Ze is soms wel erg onzeker/onderdanig richting andere honden als ze losloopt, ze gaat soms plat op de grond liggen als er een andere hond aankomt, ook al is die hond nog zo rustig. Na het kennis maken met die hond ' ontdooit' ze en speelt ze. Moet ik hier wat mee of is dit gewoon prima, als ze soms gaat liggen?
3.) Ik doe nu een aandachtsoefening als er een vreemde (zonder hond) redelijk dicht langs komt lopen, ze kijkt me dan aan en niet die onbekende persoon en dat gaat heel goed, als die persoon voorbij is beloon ik haar. Maar soms spreekt toch iemand mij aan. Ik liep bijvoorbeeld vanmiddag langs een huis, die persoon was aan het vegen op de stoep en onze hond reageerde niet. Toen zag die persoon ons en stak zijn hand uit richting onze hond zodat ze even rustig kon snuffelen; haar reactie was grommen en achteruit lopen. Hoe kan ik deze situatie het beste begeleiden? Ze hoeft natuurlijk niet iedereen aardig te vinden, maar als iemand heel rustig en vriendelijk zijn hand uitsteekt zou dat toch gewoon moeten kunnen, of niet? Moet ik haar dan laten zitten, snoepjes geven? Of moet ik gewoon tegen die persoon zeggen ' sorry, dat wil ze liever niet?' Die persoon wilde niet eens aaien, het was echt alleen maar de hand uitsteken.
Ik hoor het graag nog even van jullie :-)
Iemand?
Op zich is het prima dat je hond gaat liggen als ze andere honden ontmoet. Vaak doen honden dit om de andere hond te verzoeken het rustig-aan te doen bij de begroeting, een vraag naar beleefdheid dus eigenlijk.
Kijk dan wel naar wat de andere hond doet, of die de signalen van jouw hond snapt. Meestal is dit zo, en gaat de andere hond respectvol reageren, maar sommige honden snappen het niet en gooien volle bak hun lompe enthousiasme in de strijd. Dat mag je dan altijd afblokken. Je hoeft niet te tolereren dat andere honden jouw hond platwalsen.
Het is goed mogelijk dat dit slechts een fase is. Eens je hond meerdere positieve ontmoetingen met honden heeft gekend, zal ze zelfzekerder worden, en zelf ook beter signalen van anderen kunnen interpreteren. Dan heeft ze het misschien niet meer nodig om eerst te gaan liggen en gaat ze meteen kennismaken.
Wat ontmoetingen met vreemde mensen betreft: er is niks mis met afstand houden. Je kan op straat ook een babbeltje met iemand slaan met twee meter ertussen. Zo kan je hond eerst op z'n gemakje de situatie inschatten en zelf aangeven wanneer ze klaar is voor een aai (of niet).
In zulke situaties is het belangrijker dat je kijkt naar wat je hond nodig heeft, dan naar wat die vreemde mens graag wil.
Dus geef je hond tijd en vraag mensen niet meteen hun hand naar 'm uit te steken, maar te wachten tot de hond uit zichzelf wil kennismaken. En als ze dat wil: laat haar maar voorzichtig snuffelen en op haar eigen tempo uitvinden dat die mens helemaal niet eng is. Dat is weer een positieve ervaring erbij, weer extraatje in haar (zelf)vertrouwen.
Komt allemaal goed! Heerlijk genieten van je kanjer!
Fijn dat je alles weer in het juiste perspectief ziet, ik denk idd dat het heel belangrijk is dat een hond zich niet afgewezen voelt.
Dat liggen voor andere honden doet ze dus in het bos? Op zich is dat goed, zelf vind ik het bij sommige honden niet zo fijn omdat die dan ineens zo fel op mijn hond af kunnen komen stormen, en zelfs erbij uitvallen. (Ik ben dat dus altijd voor en ga gewoon de andere kant op). Maar als zij het op een goede manier doet en je ziet dat de andere hond ook goed reageert lijkt het me niet dat je er iets aan moet doen.
Veel honden vinden een bezem al eng, en als diegene met bezem ook nog eens zijn hand naar je uitsteekt, wordt het te eng. Grommen is communiceren en betekend hou afstand.
Ik zou altijd tussen andere mensen, honden of verkeer, en je hond gaan lopen of staan. En ervoor zorgen dat vreemden niet te dicht in de buurt komen, laat staan aaien.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?