Strenger zijn?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Marina en Olleke Bolleke

Ik word nooit boos op mijn hond en ik vraag mij af of en hoe ik strenger kan/moet zijn voor hem. Hij is 2 jaar oud.

 

Een voorbeeldje, mijn buurman kwam aanlopen met 2 boodschappen tassen, ik dacht dat de tassen leeg waren en dat Ollie de buurman gedag wilde zeggen dus liet hem naar de buurman toelopen. Erg stom van mij want de tassen waren niet leeg. Ollie dook met zijn kop in de tas en haalde er iets uit en voordat ik het doorhad had hij iets doorgeslikt. Dit bleek een boterham zakje te zijn met wat korstjes brood erin. Natuurlijk ligt het aan mij dat ik hem ernaartoe liet gaan maar vervolgens doe ik niets om hem duidelijk te maken dat dit niet mag. Het leed was al geschied zeg maar....

Het is goed afgelopen het zakje is inmiddels uitgepoept :)

 

Voorkomen is het sleutelwoord maar als dat een keer niet lukt dan wordt ik niet boos of iets dergelijks eigenlijk laat ik het zoals het is. Want ik weet niet goed hoe ik dan moet reageren op hem!

 

Eigenlijk ben ik altijd lief voor hem, onze omgang is dat we vriendelijk en aardig voor elkaar zijn, we zijn een team en werken samen en dat heeft een goede band gecreëerd tussen ons. Maar ik zie het wel als een probleem dat ik niet streng voor hem ben als hij iets doet wat niet mag. Ik zeg wel nee en gebruik mijn stem om duidelijk te maken dat dit niet de bedoeling is maar dit lijkt niet aan te komen bij hem. 

 

Wat vinden jullie?

honden page profiel GiesGies 2 doggies

honden foto van Gies

Het kwaad was inderdaad al geschied; dan valt er weinig meer aan te doen. Probeer volgende keer de situatie voor te zijn. Hij mag de buur begroeten (met of zonder zakken, zou niks mogen uitmaken). Zie je hem richting zakken gaan het bevel "af" geven. Die dingen kan je hem aanleren.

Dat betekent dus dat je je hond heel goed moet observeren en proberen in te schatten wanneer hij iets gaat doen dat hij niet mag. Op die manier kan je hem nog een bevel geven of afleiden.

 

Ik heb zelf een Malthezer en dat zijn ongelooflijk zachte hondjes. Ook haar heb ik zacht opgevoed; zonder roepen of dwingen dus. Ik ben niet streng, maar wel consequent. Ik werk zoveel mogelijk met afleiding of ik lok een correct gedrag uit.

Voorbeeld van afleiden: Loes wil achter een kat aan; ik doe heel enthousiast en beloon haar met een aai/snoepje/aandacht als ze de kat negeert.

Gedrag uitlokken: Om het bevel zit aan te leren beweeg je een snoepje boven het hoofd naar achter. Op het moment dat ze gaat zitten zeg ik "zit". Die twee dingen koppelen ze erg snel aan elkaar. Zeker omdat ze het snoepje krijgt als ze gaat zitten.

 

Ik ben dus ook absoluut niet streng in de zin van schreeuwen of tikken uitdelen. Ik kom enkel fysiek tussen als ze zichzelf of iets/iemand anders in gevaar brengt.

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Ik vind dat je best je grenzen aan mag geven. Dit zorgt er alleen maar voor dat je leuker samen kunt wonen met je hond. Honden geven hun grenzen ook aan en ik vind dat je dat als baas ook mag doen. Dit hoeft helemaal niet op een vervelende manier. Er is een verschil tussen duidelijk en streng en je hond pijn doen. 

 

Puk is een labrador x beagle met 90% het beagle karakter. Ik herken heel erg goed dat 'het lijkt niet aan te komen'. Beagles zijn heel erg eigenwijs, volgen vooral hun neus en proberen je wel 100 keer uit met dingen. 

Wat bij Puk goed werkt zijn de korte duidelijke commando's zoals 'wacht' 'nee' 'weg'. Ook heb ik haar aangeleerd dat als ik duidelijk wijs met mijn arm naar 1 kant dat ik van haar wil dat ze ook die kant op gaat. 

 

En soms.. Lijkt het inderdaad allemaal niet aan te komen bij haar. Dan loop ik gewoon naar toe en pak haar bek zachtjes vast en duw haar snuit gewoon rustig weg. Helpt dit niet dan duw ik puk helemaal weg. Op een rustige vriendelijke manier. Puk is altijd heel erg met haar neus bezig. Vaak hoort ze mij daardoor niet meer of besluit ze voorkeur te geven aan haar neus dan aan de commando's die ik haar geef. Het beste is dan om gewoon die cirkel te doorbreken door puk daar fysiek weg te halen. Vaak zie je haar focus verleggen naar mij en luistert ze gewoon weer naar mijn stem. 

In dit specifieke geval had ik haar weggeduwd en daarna naar binnen gestuurt. Dan maar niet naar de buurman toe, eigen schuld! 

 

Ik vind dat je best je grenzen mag aangeven op een duidelijke manier. Als puk echt niet luistert naar mn stem dan verhef ik mn stem lichtjes of ik loop naar haar toe en tik haar zachtjes aan (nee geen cesar milan porren in dr ribben). In het aller ergste geval krijgt ze echt een grote mond (nogsteeds geen luidkeels geschreeuw) maar aan mijn hele houding merkt ze dan wel dat ik dan écht niet blij ben met haar op dat moment. Maar dit komt zeer zelden voor. 

Slaan en echt schreeuwen doen wij sowieso niet! 

 

Hopelijk heb je er iets aan. Misschien werkt het bij jou ook om soms in zn geval even fysiek contact te maken door de snuit weg te halen of even je hand op de hond te leggen. Vaak zie je dan meteen al dat de focus terug gaat naar de baas. De volgende keer zou ik meteen bij het eerste signaal al een commando geven van 'nee' 'wacht' etc. Hopelijk heeft jou hond dan iets minder beagle in zich en luistert hij na een aantal keer naar je grens dat je niet wil dat hij in de tassen snuffelt en zeker niet dat hij er iets uit haalt en op eet. 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 2 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Het gaat áltijd om de timing......als je je hond niet op heterdaad betrapt heeft straffen geen zin meer.zo simpel werkt het.

Achteraf straffen snap je hond domweg niet.

Dus je hebt gelijk: voorkómen is het sleutelwoord!

Anticiperen......

Als je ziet dat er iets aankomt wat misschien erg interessant voor je hond zal zijn; wacht het dan niet af. Roep m bij je, lijn m aan desnoods.geef hem niet de keuze, die keuze maak jij; dat is je hond begeleiden.....

En als je toch te laat was; neem  je hond direct mee , weg uit die situatie, ga wat volgoefeningen oid doen zodat je hem weer bij de les hebt.

Zo leert hij wel dat er iets gebeurde waar geen beloning opstaat( belonen is dat hij mag doorgaan met wat hij deed: op zn gemak de gejatte boterham oppeuzelen). Maar bestraffen kan niet meer omdat het ' kwaad' al geschied is.

Dus!

Niet strenger zijn, wel meer anticiperen en zorgen dat je hond niét de fout in kan gaan. En wel reageren bij ' ondeugd'......

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^