Volgens mij zijn er een paar mensen op HP die zelf voor de hond koken. Of mensen die er wellicht wat meer over weten. Ik heb daar wat vraagjes over..
Welke producten geef je allemaal en in welke verhoudingen? En welke hoeveelheid voor hoeveel kilo hond?
Ik dacht zelf aan: vlees/vis, rijst (of pasta of..) en groente. Overal even veel van, of 50% vlees, 25% rijst (of pasta) 25% groente. Of.. Jet is een hondje wat behoefte heeft aan koolhydraten. Als Jet te weinig koolhydraten binnen krijgt, is ze heel erg sloom en duf.
Geef je hier je een calciumsupplement of eierschaalpoeder naast?
Een multivitamine lijkt me noodzakelijk als dit levenslang gegeven wordt. Doe jij dit ook? Zo ja, welke?
Groene Os, Puur, Phytonics (?)
Wat voor een producten geef je er nog meer bij?
Oliën, noten, zaden e.d.?
Ik overweeg om zelf te gaan koken omdat Jet het sowieso niet goed doet op KVV, daarbij verteerd ze geen rauw vlees meer. Ik heb al vele (graanvrije) brokken geprobeerd: Orijen, Acana, Dog Lovers Gold, Wolfsblut, Carnis, Prins, Renske, Royal Canin Hypoallergenic, Royal Canin Sensitivity Control, Sanimed Atopy/Sensitive. Maar alles uit zich in diarree en/of vreselijke jeuk en/of blaasgruis (waar ze heel erg gevoelig voor is). Nu krijgt ze sinds 2 maanden Opti Life met zalm en rijst. Maar het kapot krabben van haar huid en slechtere ontlasting is weer begonnen.
Ze heeft ook atopie, dus jeuk heeft ze altijd wel. Maar de klachten die ze nu heeft horen bij haar voedselallergie/overgevoeligheid.
Alvast bedankt!
Ik volg.
Heb wel een boek met koken voor je hond maar dat zijn gewoon simpele receptjes, af en toe als ze jarig zijn krijgen ze er wat uit.
Kath kookt, en Roos heeft het ook een tijdje gedaan.
Ik doe niet meer dan vis met pompoen.
Verder geef ik Hermans blikvoer, Faro kan ook niet tegen vers.
Van Kath weet ik het inderdaad. Misschien zien ze beide dit topic nog!
Blik heb ik nog niet geprobeerd. Wel Renske vers, maar dat gaat ook mwah, mwah.
ik volg, Jenna is ook een hondje met allergieen. Je zou Roos van Jeff en Waldo wat meer info kunnen vragen. Zij weet er veel van.
Door haar ben ik op het idee gekomen om te gaan kijken naar de traditionele chinese manier van denken over gezondheid en dat spreekt mij erg aan.
Jenna barft, ik probeer rekening te houden met de diersoorten. Een hond die allergisch is voor van alles en nog wat, is vaak te "warm", en moet dus koelend voedsl krijgen, er is iets verstoord in de stofwisseling, er zijn blokkades ontstaan, het zijn ook vaak qua karakter honden die teveel over zich heen laten lopen (bij Jenna klopt dit helemaal) en dus moet daar ook aan gewerkt worden.
Voor haar pollenallergieen krijgt Jenna in het voorjaar en zomer chinese kruiden, ze is ook denk ik allergisch voor mijten en huisstof, daar krijgt ze natuurlijke enzymen voor, en krilolie. Verder krijgt ze msmpoeder, vit. C poeder. En ze krijgt elke dag iets van wat wij eten, wat rijst, of pasta met groenten, een eitje, kikkererwten, af en toe knoflook, gember, kurkuma, spirulina, chlorella, kokosolie, elke dag wat fruit. Gewoon afwisselen en alles biologisch lijkt mij goed voor haar.
Als ze veel jeuk heeft smeer ik haar in met Neem olie, dat helpt goed bij haar.
Ik heb ook nog middeltjes als allergoderm en japanse kruidenpoeder gebruikt, maar dat leek niet echt iets te doen voor haar.
Het is een hele uitzoekerij.
Wat in elk geval voor zulke honden ook goed is, is acupunctuur.
Dat van warme en koude diersoorten ken ik inderdaad. Maar ik heb me daar nog niet in verdiept, alleen over gelezen hier op het forum.
Qua karakter klopt het totaal niet, haha! Jet laat absoluut niet over zich heen lopen.
Vorig jaar januari heb ik bij Jet een allergietest (bloedtest) laten doen. Daar kwam uit dat ze allergisch is voor: huisstofmijt, copramijt, meelmijt, diverse soorten gras, hoog struisgras, wilde sorgo, krulzuring en zacht loogkruid. Afgelopen voorjaar en zomer had ze eigenlijk weinig last. Maar afgelopen september heeft ze aan de prednison en antibiotica gezeten i.v.m. vreselijke jeuk en huidontstekingen. Ik was haar wekelijks met Espree met tea tree en aloë vera. Dat hielp eerst heel erg goed, vooral net na het wassen. Gisteren is ze gewassen, maar vandaag heeft ze d'r huid alweer flink beschadigd met krabben.. Zonder wassen gaat al helemaal niet.
Neem olie ga ik is opzoeken! Allerderm heb ik ook voor Jet, maar ik heb niet het idee dat dit werkt.
Jet krijgt nu qua supplementen:
Wat wellicht ook handig is om te vermelden: Jet heeft cornea dystrofie in haar linkeroog, dit is cholesterol aanslag op het hoornvlies. Dit kan door 3 dingen komen: stofwisselingsziekte (uitgesloten), erfelijk (dan zou ze het aan beide ogen moeten hebben en Jet is een kruising, dan schijnt de kans ook kleiner te zijn), of te vet voer. Te vet voer krijgt ze eigenlijk ook niet, maar ik ben wel gestopt met het geven van kokosolie voor de zekerheid. Maar dit is wel iets om mee te nemen als ik zelf voor haar ga koken, dat ik geen vet vlees e.d. kook.
Het is een heel gedoe inderdaad!
dan zou ik zeker cucuma gaan geven, ik heb daar over gelezen dat het ook oogafwijkingen door cholesterolaanslag kan verbeteren.
Sowieso goed spul, Faro krijgt het sinds een maand of 3 en die heeft geen last meer van zijn arthrose in zijn rug, de osteopaat is al een maand of 3 niet meer geweest, terwijl dat eigenlijk toch elke 4 weken moest.
Ik gaf het voor de darmen, dat gaf niet het resultaat, maar tot mijn verbazing wel de slijtage die hij heeft.
Ik geef Herrmans, ik heb me flink verdiept in blikvoeding, veel diersoorten ook, maar het is wel duur.
Faro heeft een megacolon (darmverwijding) en een trage schildklier, zit vaak verstopt, KVV kwam er bijna rauw weer uit, dit gaat een stuk beter.
Al zou ik wel af en toe gewoon wat paardenvlees rauw willen gaan proberen.
Ik ben wel een nieuw merk aan het proberen wat een stuk goedkoper is,kennel favorite, is een stuk goedkoper, maar niet om altijd te geven, voor Faro dan.
Het merk heeft ook meerdere diersoorten.
Faro is voor bijna alles allergisch, behalve Paard, eend en gans.
Puur darm stel ik trouwens zelf samen, ik koop hele emmers kruiden bij pitpit.com, stamp het fijn met mijn heksending, en geef een schepje door het eten, dat is een stuk goedkoper.
Het is laat ,maar kwam dit tegen
leuk om te zien welke groenten ect ze gebruiken bij welke kwalen
Petra van Jip kookt ook sinds een paar maanden voor Jip
Ik kook zelf niet..een vriendin van mij kookt 4 dagen per week voor de hond daarnaast krijgt haar hond kvv
Ze is eindelijk van de pruttelbuik af
ze gebruikt een crockpot en heeft een korte cursus gedaan
(waar ik het cursus materiaal van heb)
Je kan daar eigenlijk bijna alles ingooien..maar je moet wel blijven opletten wat je hond verdraagt..de juiste balans is.
Na een week of 3 begon ze de juiste balans te vinden voor haar hond.
Het is inderdaad beren interessant als je naar de chinese gezondheidsleer gaat kijken
Warm(lauw)voeren geeft ook weer energie
Qua vlees moet ik jeff dus koel voeden...maar zijn eten moet ik lauw geven
Het werkt wel ..
Beide dingen hebben hun eigen effect
Pompoen is iig een goede energie gever die mijn honden ook krijgen
en tot op heden nog geen hond tegengekomen die dat niet verdraagt
dus dat zou ik zeker in mijn recept gooien
Wat vreselijk om te lezen dat jet nog steeds klungelt. Geen verstand van zelf koken maar Casper leek ook cornea distrofie te hebben in een oog. Hiervoor hebben we extra suplementen ingezet aks chlorella en spirulina. Of t hieraan gelegen heeft geen idee maar t is weg iig..
Ik volg :)
@ Yooop: Kurkuma ga ik opzoeken!
Hoe ziet Herrmans eruit? Zitten daar hele groentes in zoals stukjes wortel en erwtjes e.d.? Dat verteerd Jet namelijk ook niet. KVV komt er bij Jet ook bijna rauw weer uit met de ontlasting inderdaad.
Pitpit.com kwam ik ook al op Barfplaats tegen. Ga ik ook rondneuzen!
@ Roos: dat zijn leuke groentemixen, altijd handig om te zien wat er bij welke kwaal gebruikt wordt.
Goed om te weten dat er nog iemand kookt voor haar hond. Meer ervaringen en tips zijn altijd fijn!
Weet jij zo wat die vriendin kookt voor haar hond?
Pompoen stond al op mijn lijstje inderdaad!
@ Kim: Jet blijft lekker door klungelen inderdaad.. Gelukkig is ze de vrolijkheid zelfe!
Cornea Dystrofie kan weer wegtrekken inderdaad. Wat fijn dat dat bij Casper weer is gebeurd! Jet krijgt al wel een langere tijd Chlorella. Spirulina eigenlijk niet.
Wat balen dat het nog steeds niet helemaal onder controle is met jet!
Ik hoop dat je goede tips krijgt waar je iets mee kan. Ik heb geen tips, maar volg wel even uit interesse.
Weet jij zo wat die vriendin kookt voor haar hond?
Van alles en nog wat
beetje rijst,spelt,quinoa
Bijna alle groentes oa pompoen bietjes venkel andijvie ,spinazie wortel,zeewier,courgette tauge ,zoete aardappel ect
en behoorlijk veel soorten bonen(die bonen zit veel voedingstoffen in)
noten en zaden (chiazaad pompoenzaad,hennepzaad bv)
en wat vis(bv sardines) en spiervlees evt ook wat orgaanvlees.
Dat alles gaat in de crockpot en dan heeft ze voor een dag of 4 voer
Ze geeft geen calcium supplement maar haar hond eet dus nog 3 dagen kvv
Ze past de maaltijden gewoon aan aan het seizoen en wat ze in huis heeft.
Energiebesparend maatregel wat mijn antwoord betreft. Grotendeels copy-paste van een pb aan iemand, beetje aangepast.
Ik ben er mee begonnen toen Charlie nog puppy was op aanraden van een homeopathaat. De basis was een zelfgemaakt boekje van die man met verhoudingen. Door bij andere dierenartsen te gaan die dan allemaal wel iets anders vertelden heb ik alles wat samengesmeten en er mijn eigen ding mee gedaan. Het verschil zat vooral in de hoeveelheid vlees, de ene zei heel weinig vlees, de andere wat meer en nog andere nog wat meer. Eigenlijk doe ik nu gewoon wat ik goede hoeveelheid vind.
Ik geef het vlees of de vis rauw. Orgaan geef ik weinig, enkel van konijn wat erbij zit. Bot geef ik niet want verteert hij niet goed. Ik geef daarvoor ook geen vervanger omdat de dierenarts mij verzekerd heeft dat het niet nodig is. Je kan bv. wel eierschaalpoeder geven als je dat zou willen (dat kan je kopen) maar ik doe het niet.
Verder geef ik gekookte groenten: ik gebruik van die zakken diepvriessoepgroenten van Colruyt daar zitten 10 groenten in (koolrabi, wortel, erwten, bonen, bloemkool...), de prei haal ik de grote stukken er van tussen. Dan geef ik ook rode bietjes erbij of iets anders dat ik liggen heb. Een beetje vanalles.
Daarbij geef ik vooral speltpasta (volle en biologisch). Je kan ook rijst of aardappel of zoete aardappel of quinoa of tarwepasta... maar ik vind Charlie het best met speltpasta. Spelt is ook nog een oergraan dat minder gluten bevat.
Verder kook ik afwisslend eens een beetje kruiden mee zoals mijn muts staat. Rozemarijn, salie, curcuma, tijm... Niet met een speciaal doel eigenlijk.
Je kan kokosolie, olijfolie of andere olieën geven. Ik geef waar ik op dat moment van vind waar hij het beste mee is.
Qua hoeveelheden geef ik momenteel aan Charlie (hij weegt iets minder dan 9kg):
120 gr vlees van vis geef ik wat meer
30gr droge speltpasta (dat vermeerdert zich nog bij het koken hè)
130 gr groenten
Vitamines voeg ik niet toe.
Het vlees en de vis koop ik bij de slager en de visboer. Vlees geef ik rund, paard, konijn (we kopen een volledig konijn en halen het vlees van de beentjes). Gevogelte mag hij niet hebben wegens intolerantie. In het seizoen proberen we ook wel iets van wild te scoren of lam als dat er is soms maar niet veel. Van vis geef ik zalm, rauwe sardientjes gefileerd (als er geen rauwe zijn, geef ik af en toe sardientjes op olijfolie), victoriabaars, skrei, kabeljauw...
Zoals beloofd
He, wat een ellende is dat he, als het maar niet wil lukken met goede voeding vinden voor een zorgenhond
Ik kook inderdaad sinds enige maanden zelf voor Jip. Na (ernstige) verteringsproblemen op vers en ook op graanvrije brok niet klachtenvrij/opvlammingen bleek uit endoscopisch onderzoek, na jaren ellende, dat Jip lijdt aan eosinofiele gastro enteritis. Dit heeft o.a. tot gevolg dat hij voedingsstoffen onvoldoende kan opnemen/verwerken. Om verder afvallen en aanvallen te voorkomen en in de hoop stabilisatie te bewerkstelligen kook ik sindsdien zelf een aangepast zeer licht verteerbaar dieet zonder chemische toevoegingen (ook grote trigger voor aanvallen). Overigens zijn er in geval van zijn aandoening meerdere triggers, dus ik kan niet 1 op 1 zeggen dat dit dieet zaligmakend is. In elk geval hoop ik dat hij nu zijn voedingsstoffen wel wat beter kan opnemen.
Jip mag met zijn aandoening beslist geen gluten (dus veel koolhydraatbronnen vallen af), geen chemische toevoegingen en uitsluitend heel licht verteerbare (makkelijk op te nemen) voeding.
Wat betreft zelf koken hanteer ik (op advies) de volgende verhoudingen;
-50% licht verteerbaar vlees/vis (voor Jip uitsluitend witvis)
-50% koolhydraatbron/groenten naar keuze (verdeeld in verhouding die je hond beste verdraagt, is een kwestie van proefondervindelijk ontdekken)
*Een hond als Jip (met uitgangsgewicht van ca 7 kilo) moet ca. 275 gram per dag (Dit zou je dan zelf even om moeten rekening naar gewicht van Jet.)
*Omdat dit dieet op lange termijn eenzijdig is vul ik het op advies dierenarts aan met een aanvullend vitaminen en mineralencomplex >>> Trovet Balance
http://www.medpets.nl/trovet+balance/?s2m_channel=70&gclid=CJK9h77108oCFUu6GwoddcUEuA
*Daarnaast geef ik momenteel op advies natuurgeneeskundige een kuur colostrum therapie erbij >>> http://www.medpets.nl/colostrum+therapie/
Mijn recept voor 7 dagen is in totaal ca 2000 gram:
(ik kook een keer per week en vries dat in dagporties van ca. 275 gr in. Omdat hij momenteel weer in afvalrace zit kook ik extra vis voor tussendoor.)
-Ca 1000 gram gekookte koolvisfilet (is rauwe diepvriesblokken 4x400gram)
-300 of 400 of 500** gram gekookte rijst (is ca200 a 250 ongekookt)
-700 of 600 of 500** gram mix van gekookte sperziebonen/pompoen/bataat (Ik stoom de groente overigens altijd. Gewoon in vergiet)
**Deze verhouding ben ik nog wat in aan het schuiven (wat beste resultaat geeft) vandaar de verschillende grammen. Het opgetelde totaal van koolhydraatbron en groenten moet in dit recept uitkomen op 1000 gram (50% van totale recept)
Ivm betere opname kook en pureer ik het geheel met staafmixer tot een olvarit substantie . Je kunt ook kijken of het ongepureerd toch goed gaat bij Jet. Hier bleek ongepureerd nu toch lastig te verwerken/verteren te zijn voor hem door zijn maag/darmstelsel. Ongekookte groenten zijn zwaar om te verteren.
Wederom ivm met betere opname verdeel ik de dagportie over 4 maaltijden. Deze krijgt hij verwarmd d.m.v. gekookt water. Pas na verwarming (dus niet heet) voeg ik vitaminen en mineralen complex en colostrum bij omdat deze anders de waarden verliezen. Maaltijd niet koud geven.
Wat betreft overige ingrediënten ga ik mogelijk pas weer wat uitproberen als hij echt (ooit hoop ik) meer stabiel is en op gewicht (nu valt hij nog steeds af ). Denk aan andere groenten en/of kruiden. Ben ook in consult bij natuurgeneeskundige en wil niet teveel door elkaar rommelen. Maar voor Jet zou je dus als dat kan/beter is de witvis en groenten in recept vervangen door ander licht verteerbaar vlees en groenten. Eierschaal voeg ik niet toe aangezien hij al een aanvullend vitaminen/mineralen complex krijgt.
(De ontlasting is waarschijnlijk wel wat anders van kleur dan je gewend bent door de oranje getinte groenten )
Vermijd oa;
Zwaar verteerbare groenten
ongekookte/ongestoomde groenten
(indien van toepassing voor Jet) Glutenbevattende koolhydraten
peulvruchten
koolsoorten
Chemische toevoegingen
Vis uit blik
Sinds kort een droogoven en daarin maak ik gedroogde bataat/pompoen/witvis/banaan als snack. Ben alleen nog twijfelachtig of hem dat wel goed valt. Verder krijgt hij door de week heen nu en dan wat kokosolie, vindt hij *mjum* dus ook dat krijgt hij als lekkertje tussendoor. Soms als ik zelf iets lichts eet zoals bv venkel dan krijgt hij daar ook een beetje van.
Heb je nog vragen dan lees ik ze
Ben ik nog wat vergeten dan brul ik wel
Het is ontzettend interessant en ook lastig en gecompliceerd omdat alles met elkaar te maken heeft.
Ik las ergens dat nu het pollenseizoen weer gaat beginnen dat het goed zou zijn om je hond in het voorjaar regenwater te geven, als een soort natuurlijke afweer. En wat honing van een imker uit de buurt (al schijnt dat voor sommige honden al teveel te zijn)
In het voorjaar ga ik ook weer chinese kruiden inzetten.
Verder in die tijd elke keer dat ze uit geweest is even afspoelen met bijv groene thee, of verdunde teatreeolie, en als de huid rood is bijv met calendulatinctuur.
In het najaar had Jenna heel veel jeuk en een uitbraak van demodex, dus daar moet ik volgend najaar rekening mee houden. Gelukkig hielp die Neemolie daar goed tegen. Nu het zo koud is geef ik haar wel wild en dat gaat goed. Ook kurkuma (al heb ik de indruk dat dit ook verwarmend werkt en jeuk opwekt) krijgt ze regelmatig omdat dit me aan de andere kant goed lijkt, je moet er wel zwarte peper bij vermengen dat versterkt de werking.
In het najaar stop ik dan met de chinese kruiden en zet de natuurlijke enzymen in (quercetin, bromelain en papain)
Veel gaat op gevoel hier. Ik ben trouwens zelf aan chigong gaan doen, en al heb ik nog niet de capaciteiten om blokkades op te heffen, toch probeer ik Jenna te helpen om energiebanen vrij te maken. Ook heel interressant vind ik. Ik probeer ook uit te vinden wat bij honden acupressuurpunten zijn die je hiervoor zou kunnen gebruiken, maar ik vind er tot nu toe niet veel lectuur over.
Petra?? zijn zoete aardappelen dus ook gluten?
Faro blijft zo vreselijk winderig, dat komt natuurlijk omdat hij altijd van kop tot teen vol zit met ontlasting, niemand weet waarom, want ook na een klysma heeft hij er last van.
probiotica heb ik steeds van Puur gegeven, blijkt dat daar maiszetmeel in zit, ik heb nu glutenvrije besteld, gewoon voor mensen.
En die vitaminen die je geeft, mag je die zomaar geven of moet daar eerst een bloedtest voor gedaan worden.
Faro krijgt nu Curkuma, kamille, pepermunt en venkel gemengd door zijn eten, kleine kuurtje doe ik.
Ik geef nu daslookdruppels tegen de winderigheid, maar dat is nog maar 4 dagen.
Door de curcuma heeft hij wel minder buikpijn, en heeft veel meer energie, ook zijn artrose lijkt hij geen last meer van te hebben, ik doe er gewoon een snufje zwarte peper bij, anders werkt het niet voldoende, wel belangrijk om te vermelden.
En ik vraag me af, enzymen doen ook veel goed, ik heb die bij de dierendokter.nl, maar misschien zijn er wel betere merken.
Soms zou ik hem bijna op vegetarische brokken willen doen, nooit geprobeerd, maar mijn verstand zegt dat dat wel heel gek is.
Faro had ook vaak zweertjes in zijn anus, dat is helemaal weg sinds de curcuma, wel af en toe aambeien, maar daar smeer ik honingzalf voor.
Ik word er soms wel moedeloos van, de vertering is op zich een stuk beter tot nu is blik en gekookte vis het beste, maar wat zou ik graag die winderigheid weg willen halen bij hem.
zoete aardappel zijn geen gluten
wel koolhydraten
Super blij met jullie antwoorden! Daar kan ik veel mee!
Oei, het verhaal van Jip klinkt ook zorgelijk.. Merk je al wel een duidelijk verschil nu je zelf voor hem kookt?
Jet weegt 5,5 kilo. Ik dacht aan de volgende verhoudingen:
De verhoudingen zullen even puzzelen zijn inderdaad. Ik kies voor nu voor wat meer rijst dan groente. Dit lijkt mij voor Jet het beste, maar misschien kom ik daar wel op terug als ik daadwerkelijk voor haar kook.
Ik begin denk ik gewoon simpel met kalkoenvlees. Kan ik eerst bekijken hoe ze reageert op een gekookt menu. Daarna kan ik wat diersoorten toevoegen. Bijv. kip, konijn en eend e.d.
Qua groente weet ik het nog niet zo goed.. In ieder geval wil ik pompoen in de mix doen. Bataat maar even niet, want ze had standaard diarree op een brok met bataat erin. Misschien het volgende: (?) Pompoen, wortel, sperzieboontjes, andijvie. Alles gekookt/gestoomd en gepureerd. Als dit goed gaat kan ik altijd wat gaan afwisselen.
Ik denk dat ik eerst het vlees en de rijst niet pureer. Snij het vlees wel in kleinere stukjes uiteraard. Mocht dit niet goed gaan kan ik er altijd nog een Olvarit prakje van maken, haha!
Ik wil er ook een vitaminen en mineralen mix naast gaan geven. Ben zonder toch wat bang voor tekorten. Zal nog even moeten kijken welke ik kies. Ga ze even vergelijken. Trovet, Puur, Phytonics, Groene Os. Als daar al calcium inzit hoeft het er niet extra bij inderdaad.
Qua ontlasting bij Jet ben ik wel wat gewend. Dat wisselt nog wel is.
En misschien nog iets van Kefir voor haar darmen. In alle probiotica poeders zit maiszetmeel, en daar kan ze niet tegen. Maar ik wil ook niet van alles tegelijk gaan geven. Dan weet je op een gegeven moment ook niet wat er nou wel en niet werkt.
Dingen als kurkuma wacht ik ook nog wel even mee. Alles 1 voor 1 gaan toevoegen, en wil alles graag even uitzoeken.
Zoete aardappel bevat geen gluten, het is een groentesoort. Gewone aardappel bevat wel gluten. Ik heb aanvankelijk ook de rijst (wel graan/geen gluten) volledig weggelaten, en wat meer groenten (pompoen/bataat), maar hier deed Jip het niet goed op. Heel dunne brijige ontlasting. Quinoa (wat op zich mooie vervanger van rijst is) bevat officieel geen gluten maar is wel vaak 'besmet'(verontreinigd) en daardoor niet 100% gegarandeerd glutenvrij. Amaranth is wel glutenvrij, maar duur en bewerkelijk wbt koken.
Heb jij Faro wel eens rijst gegeven? En weet je hoe hij het daar op doet? Weet je of hij gevoelig reageert op tarwe product? En welke versie(s) van Herrmanns geef je nu? De winderigheid kan natuurlijk door zijn megacolon komen, maar kan misschien ook zijn dat zijn darmen grote moeite hebben met vertering...waarvan? Waardoor?
Het grote nadeel van kant en klaar commerciële voeding is dat vaak toevoegingen (o.a. i.v.m. bewaarbaarheid) inzitten die niet vermeld hoeven worden en dat de samenstelling soms veranderd wordt wat ook niet vermeld hoeft te worden. Deze toevoegingen kunnen belastende triggers zijn. Om deze reden heb ik besloten om zelf te gaan koken, dan weet ik precies wat ik geef.
Fijn dat hij het nu met de curcuma toch nu een hele verbetering doormaakt
Jet mag ongeveer 220 gram per dag.
Als ze snel aankomt is 200gr wel een uitgangspunt, anders zou ik eerst die 220 aanhouden, i.v.m. het ook zeer licht verteerbaar is.
Wat betreft verhouding is het inderdaad uitproberen waar zij het goed op doet. Als per week kookt krijg je wel een indicatie hoe de substantie van de ontlasting is en of ze zeer druk of juist rustig wordt. Verhoudingsgewijs veel rijst maakt het wel tot een heel compacte substantie. Dat kun je dan wat verdunnen vlak voordat je het geeft. En anders na die eerste week wat verhoudingen aanpassen.
Groenten klinkt goed Ik ga vandaag weer koken en ga nu ook de bataat weglaten. Kijken of dat verbetering geeft.
De ingrediënten zou ik eerst niet mee variëren, maar 6 weken volhouden. Pas na 6 weken heb je een goede indicatie of ze deze bestanddelen goed verdraagt. Daarna kun je eventueel 1 voor 1 iets veranderen/toevoegen.
Wat betreft vitaminen/mineralen heeft mijn dierenarts het uitzoekwerk gedaan en deze aanbevolen.
Als probiotica supplement voor de darmen zou je colostrum kunnen overwegen. Het is wel een duur product, maar is niet voor permanent erbij. Als Jet er niet tegen kan (biest van koe) zou je ook paardenmelk kunnen overwegen. Kijken of het wat rust en balans kan brengen in de darmen.
Ik merk zeker verbetering bij Jip. Zo hoef ik hem gelukkig niet meer na iedere maaltijd 10 minuten rechtop te houden Ook is zijn ontlasting stabieler (m.u.v. afgelopen week aangezien ik hem, en hij zichzelf, wat vrijheden heb gepermitteerd en is hij veel minder permanent misselijk en/of pijnaanvallen. Verder is het er lastig exact een vinger op te leggen omdat hij ook prednison krijgt en daarbij na een terugval in december helaas toch weer aan het afvallen is. Zijn darmen hebben dus een flinke tik gehad Daarbij, het is bij hem niet eenduidig voedsel gerelateerd. Dus ook andere factoren lokken aanvallen uit. En wanneer zijn darmen door een aanval aangedaan zijn zie je dat meteen terug in zijn spijsvertering/opname problemen.
Als je gevarieerd genoeg aanbiedt is een aanvullend vitaminen/mineralen complex niet noodzakelijk. Is Herrmanns compleet? Of compleet te maken door voldoende variatie? Jip z'n voeding is erg eenzijdig, vandaar dat ik aanvul. Er is hieraan vooraf geen bloedtest gedaan.
Ohja, succes met koken Nikki ... en de afwas
Heb je voldoende grote pannen en diepvriesdoosjes?
Jip vindt het wekelijkse kookmoment feestje, hij mag de pannen uitlikken
Dan houden we eerst 220 gram aan. Bij Jet ligt het heel erg aan het voer of ze snel aankomt of afvalt. Zal even uitproberen worden. Ik ben ook van plan om wekelijks te koken, kan het per week aanpassen indien nodig.
Jet krijgt sowieso altijd wat warm water over haar voer. Dit omdat ze anders wat te weinig drinkt i.v.m. haar blaas. Dat zal ik ook erbij doen bij een gekookt menu. Of wat kookvocht bewaren.
Oké, dus bijvoorbeeld eerst 6 weken kalkoen, rijst en de groentemix. Als dat goed gaat een ander vleessoort uitproberen. En is het verstandig om meteen al de vitaminen en mineralen bij te voegen of pas na de 6 weken? Vind het best spannend zonder zo'n toevoeging erbij, ze moet tenslotte wel fit blijven. Helemaal omdat ze zo gevoelig is voor het hebben van te weinig energie. Dat zou nu helemaal niet goed uitkomen i.v.m. 2x per week Nadac Hoopers trainen.
Goed om te weten dat jou dierenarts de Trovet vitaminen aanraadt.
Hmm, ik weet niet zeker of de colostrum wat voor Jet is, gezien de biest van de koe. Ze kan sowieso niet tegen paard, paardenmelk kan ik daarom beter niet geven denk ik.
Wel heel fijn dat je bij Jip duidelijk verbetering ziet! Prednison krijgt hij ook voor zijn darmen? Heel erg vervelend zeg dat hij zo onwijs gevoelig is!
Haha, Jet wil ook wel graag helpen met de afwas! Grote pannen heb ik genoeg! Diepvriesdoosjes nog niet, maar die zijn zo gehaald.
Zelf zou ik niets van melk erbij geven ook geen kefir, misschien psyllium? (aanlengen met water)
Ook geen waterkefir eventueel?
Jet heeft een tijdje Phytonics Clear Intestine gehad, maar op den duur kreeg ze daar juist diarree van. Daar is ook psyllium in.
Of zal het het beste zijn om er voorlopig niks van dat alles bij te geven? I.v.m. dat je dan niet weet wat wel en niet werkt.
heeft ze eigenlijk na die antibiotica en prednison een reinigingskuur gehad?
Anders zou je dat ook kunnen overwegen om bijv. eerst een groene leemkuur te geven?
Ik weet niet, maar ik dacht dat voor waterkefir suiker nodig is, wat dan misschien niet goed voor haar darmen is... Zou groene pens niet iets zijn of kan ze daar ook niet tegen?
Nee, ze heeft geen reinigingskuur gehad na alle medicijnen. Is groene leem misschien niet wat te heftig? Bedoel je eerst deze kuur proberen vooraleer haar voer te veranderen?
Vorige week zijn we trouwens bij de osteopaat geweest. Jet had een blokkade in een van de middelste ruggenwervels. Dat had weer te maken met het middenrif en de lever. Het middenrif kan door stress komen. Jeuk = stress. En de lever natuurlijk van alle medicijnen die ze gehad heeft.
Ah, oké. Als er suiker nodig is voor waterkefir is dat niet bepaald handig inderdaad. Op pens reageren haar darmen nooit zo goed. Hoop gepruttel en gedoe.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?