Mijn ouders hebben een nestje pups van de zus van mijn reu (gezond gefokt). We wonen vlakbij elkaar en ik help met alles rondom de dracht en het nest.
Mijn reu is er van het begin af aan bijgeweest. Zijn zus gaf de dag van de geboorte zelfs aan het fijn te vinden dat hij er was. Hij steunde voornamelijk zijn zus, de pups vond hij een beetje spannend. Af en toe ruiken, verder alles op gepaste afstand volgen.
Vandaag zijn de pups twee weken oud. Moederhond heeft het zwaar, het is een groot nest en ze is duidelijk erg moe. Sindskort slaapt ze af en toe buiten de kist bij.
Zodra moeder even haar rust neemt, neemt mijn reu de zorg van de pups op zich. Hij stimuleert hen om hun behoeftes te doen en likt de pups daarna schoon.mHij neemt deze taak erg serieus.
Moederhond vindt dit allemaal goed, wel fijn zelfs. Zodra zij weer opgeladen is, komt ze hem helpen en doen ze het samen.
Herkent iemand dit?
Van andere fokkers hoor ik vooral verhalen over dat de reu (gepaste) afstand moet houden van moederhond.
De reu is niet de vader toch? Dus hij is de oom? Zodat ik het goed begrijp
Verder geen idee
Ja :)
Nou, ik denk dat je toch mee moet uitkijken.
Dat hij helpt met schoonwassen en warm houden is prima, maar de pups moeten ook om hun moeder roepen.....want het onrustige gepiep van de pups zet moeder aan om weer naar haar kids te gaan en stimuleert de melkproductie.
Dus ze laat ze aanleggen dan.
Worden ze teveel ' getroost' door een andere hond die geen melk geeft kan dit nadelig zijn voor zowel melkproductie en daadwerkelijk aanwezig zijn bij de pups( om ze rustig te laten drinken) van de moeder hond.
Als het moeders te veel dreigt te worden zou je zus beter de pups kunnen gaan bijvoeren.
Zodra moeder heeft gevoed gaat ze even bijtanken. Dat is het moment waar mijn reu de boel in de gaten komt houden.
Zodra de pups piepen, wordt moeder natuurlijk gelijk wakker en komt kijken. Wij voeden een pupje bij, zij grijpt vaak mis of wordt weggeduwd door de anderen. De rest doet het hartstikke goed.
Dus het is absoluut niet het probleem dat moeder haar kindjes niet verzorgd. Ik vroeg me gewoon af of mensen het herkennen dat een reu ook een verzorgende rol op zich neemt tegenover pups. Omdat je meestal juist hoort dat de reu er niet bij mag komen, laat staan mag schoonlikken.
anoniem was ik dus :)
Ik heb het nog nooit gehoord van een reu, wel van teven waarbij "tante " gaat helpen. Ik vind het wel mooi, lijkt me met name erg tekenend voor de enorme vertrouwensband tussen broer en zus.
Ze hebben ook een heel speciale band met elkaar en vertrouwen elkaar voor de volle 100%.
Niemand die daar ooit tussen kan komen :)
Ja hoor, ik herken het wel, reuen zijn vaak erg zorgzaam voor pups. Soms staan ze letterlijk te trappelen totdat de moeder het goed vind dat hij in de werpkist mag en neemt hij dan tijdelijk de moedertaak over. Ik heb zelf geen reuen maar herken het wel van medefokkers.
Gefeliciteerd!
Dat gebeurd idd.
Zo mooi is de natuur, het zorgen voor weerloze pups. Geweldig mooi.
Meestal komt de reu van elders, wordt er niet bij betrokken of weggelaten. Is jammer.
Bij ons was het de oma die als moe van het nest was er gelijk bij kroop.
Genieten!
Ik hoor ook wel van zusjes die de moederhond even bijspringen en de pups helpen verzorgen. Ik zie het niet als raar dar een reu dit ook kan doen. Het zegt wel iets over een zorgzaam karakter. Wel heel mooi om te zien.
Ik denk dat je er heel trots op mag zijn!
Ben wel heel benieuwd, kun je een foto maken?
Meest duidelijke foto's staan op de gewone camera. Ben niet zo technisch om ze hierop te krijgen hihi.
Ik ben uiteraard trots op mijn kanjer!
Een tip, is dat pupje het kleinst?
Wij zorgen juist dat dat pupje kan drinken bij de moeder, halen de dikste weg om bij te voeren. De juist de kleinste heeft de moedermelk het hardst nodig. Ook vaker aanleggen.
Die dikste die red het wel.
Dan doen we inderdaad al :)
Maar ze is een stuk kleiner dan de rest en heeft de meest zware bevalling gehad, ze was de laatste die kwam. Dus ze is sneller moe en zodra ze aanligt valt ze heerlijk in slaap. En dan wordt ze aan de kant geduwd.
Dus we leggen haar meer aan en voeden haar daarnaast bij :) Gaat super zo.
Vaak de laatst die klein is en het idd zwaar heeft. Drinken aan de tepel is idd vermoeiend.
Blijft zo mooi om te zien?
Ik had een nestje van 3 kittens, eentje kon nog niet krachtig genoeg drinken, zijn tongetje wilde nog niet.
Heb hem een paar dagen 2x perdag een flesje gegeven en ineens ging het drinken goed.
Hij werd de zwaarste en grootste vreetzak.
Het is prachtig om mee te mogen maken. Moeder doet het ook zo geweldig en die pups zijn natuurlijk zo ontzettend lief! Heel bijzonder om hen zien op te groeien.
Ik vind het ook zo mooi om te zien dat ze steeds meer kunnen en steeds meer dingen zelf ondernemen.
Als ze gaan lopen blijft het grappig, erg wiebelig en voor je het weet scheuren ze je voorbij.
Toevallig had ik vorige keer een nestje van 4 poezen en nu 3 katers, nou die katers zijn zo veel wilder en zo veel harder in hun spel. Spelen ook veel vaker.
Ze hingen regelmatig tot boven in de gordijnen, gingen ook zo keihard tegen elkaar te keer met stoeien. Soms dacht ik echt, oei dat gaat niet goed, om vervolgens elkaar een finkenwasbeurt te geven.
Ben benieuwd of jij verschil gaat zien tussen de reutjes en teven met spel. Ik kan me van onze pups van vroeger niet meer herinneren.
Ik zou er van genieten.
We denken er niet zo snel aan bij een reu, maar die kunnen net zo goed zorgend zijn. Mijn reu had dat naar de(mijn) kinderen toe. Hij vulde 'hiaten'.
Als de moeder de pups genoeg voeding geeft en ze komen goed bij; wat zou de reu dan niet mee mogen zorgen? Hij is uiteindelijk de oom! en ruikt ook zijn bloed; heeft, krijgt en geeft vertrouwen. Lijkt mij een bijzonder betrouwbare hond en uitermate zorgend en evenwichtig karakter.
Rem hem niet af, dan wordt hij misschien ongelukkig.
Denk aan de olifanten; daar zorgen tantes ook mee. (is natuurlijk anders, maar de natuur zit prachtig in elkaar!)
Wat onwijs lief, dat hij zijn zus mee helpt! Ik hoorde laatst een verhaal van een fokker die had beide ouders in huis en de papa bleef bij de bevalling, hij likte alle pups schoon, beet alle navelstrengetjes af, pikte ze op en legde ze bij de mama neer. De fokker hoefde zowat niks meer te doen (ja tuurlijk controleerde die alles wel hoor). Zo gaaf!
We genieten er zeker van!
Vorige week hebben wij besloten om op dit moment geen pupje zelf te houden. Nu wij dit gedrag zien, hebben wij toch een spijt! Het is zo prachtig om te zien hoe gelukkig hij hiervan wordt.
Hij is zo trots en voldaan, je ziet gewoon dat hij ervan geniet. We laten dit ook zeker toe en hem z'n gang gaan. Hij doet het heel netjes en vol respect.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?