Hallo allemaal,
Ik kan me zo voorstellen dat deze vraag al héél vaak voorbij is gekomen, maar we zitten een beetje met de handen in het haar. Sinds een paar weken hebben we onze lieve pup genaamd Pip en vandaag is ze 13 weken. Uit ervaring weten we dat Pip gaat bijten als ze moe is en dan gaat ze in de bench een dutje doen. Maar de laatste tijd bijt ze ook als ze net wakker is en kom ik soms geen stap verder. Ze bijt vooral in mijn enkels en dusdanig hard dat ik inmiddels onder de schrammen en rode plekken zit en er ook een paar blauwe plekken tevoorschijn komen.
We hebben het volgende al geprobeerd:
- Heel hoog auw roepen (in het begin hielp het wel wat, maar nu gaat ze er alleen maar fanatieker van bijten en erbij grommen)
- Heel hoog auw roepen en de kamer uitgaan
- Stilstaan, naar het plafond staren en compleet negeren
- Afleiden met iets anders
- Nog meer kluiven gekocht waar ze op kan kauwen
- Als ze bijt 'stop' zeggen met een handgebaar erbij
- Op een strenge toon uh zeggen
- Zelfs een keer na het bijten op de gang gezet, maar daar vermaakt ze zich prima die dondersteen haha
We proberen haar zoveel mogelijk rust te geven, omdat ze dat uit zichzelf niet neemt. In de bench slaapt ze ook max een uurtje, meestal is ze na 40 minuten alweer wakker.
Hopelijk heeft iemand nog meer tips. Weet zelf niet meer zo goed hoe of wat en het word steeds moeilijk om haar te negeren als ze in mijn enkel bijt want die doen inmiddels best wel pijn
Alvast bedankt!!
Kan je iets vertellen wat jullie doen met jullie pup? Voorbeeld dag indeling, hoe lang wandelen, hoe vaak.. daar naast nog wat je nog meer doet?
Wat is Pip voor hondje (ras)?
Jullie passen al heel veel goede dingen toe, maar soms duurt het even voor het kwartje valt
Als ze moe is heb je een duidelijke oorzaak
Probeer te ontdekken of je bij de andere keren ook een oorzaak kan vinden? Als ze net wakker is en ze bijt wil ze misschien aandacht? Of ze moet naar de wc?
Volhouden, volhouden, volhouden. Het gaat écht over
Toen mijn Luna zo oud was zat ik ook met mijn handen in het haar! Ik was er van overtuigd dat geen 1 hond zo erg beet als de mijne
Ik zie dat jij heel veel probeert, en geloof me, dit gaat echt over! Als het gebit gewisseld is, bijten ze ineens een stuk minder.
Ik gaf d'r ook altijd een bot om op te kauwen, enkel spelen met een speeltje, en time outs geven werkte hier ook erg goed. Op de gang aan d'r riem vast, even een minuutje. Doen we nu nog, want ze is aan het puberen, en werkt nu ook weer erg goed.
Op veel sites wordt negeren als de oplossing geboden, dit werkte hier absoluut niet.
Je moet gewoon doen wat voor het beste werkt en waar je jezelf het prettigst bij voelt
Met risico dat ik iedereen over mij heen krijgt...
Ik heb 1 keer teruggebeten in haar poot, en ze heeft het nooit meer gedaan, bij mij in ieder geval. Bij mijn man wel want die wou niet in haar poot bijten, vond ie vies
Sterkte, het gaat ook vanzelf over hoor, uiteindelijk.....
Heb ik inderdaad ook geprobeerd, Paula Maar hier kwam ze net zo hard weer terug, maakte weinig indruk..
Onze Evita heeft mij als knabbel knook gebruikt tot ze 5 à 6 maanden was :). Ik gaf haar elke keer als ze beet een beentje, liet ze het vallen en beet ze weer, weer dat beentje geven. Of een trekspelletje doen, afleiden van het bijten.
Pups doen dat gemakkellijk en zoveel te wilder jij reageert zoveel te wilder zal zij terug proberen (hangt helemaal af van het karakter van de hond en het ras).
Belangrijk is wel dat je niet opgeeft. Als ik zie wat je al allemaal geprobeerd hebt, denk ik, dat je te snel opgeeft. Blijven proberen en steeds weer herhalen (vermoeiend ik weet het, maar dat is opvoeding van een pup : consequent blijven herhalen)
Ons teer velletje is niet echt puppy tandjes bestand.
Het is voor hun een normaal manier om met elkaar om te gaan. En ze gebruiken ook hun snuit om alles te verkennen en vast te pakken.
Of een uiting van stress. Dat het niet rustig genoeg is en ze nood heeft aan een kalme omgeving. Een hond houdt niet van drukte.
Een hond die gedwongen wordt of opgesloten wordt in een bench krijgt alleen nog maar meer stress.
Haal een goede voorraad lamskophuid en gedroogde konijnenoren. En bied dit elke keer aan als alternatief.
En let er op dat de pup met niet teveel drukte geconfronteerd wordt.
Ook niet buitenshuis. Een pup moet aan heel veel wennen. Het is een enorm grote enge wereld daar buiten. Wat voor ons allemaal zo normaal is. Is voor een pup echt wel allemaal indrukwekkend. Dus laten wennen is ok maar stapsgewijs en niet teveel tegelijk. En in het begin alles vanop een veilige afstand.
Onze pup deed dit ook heel erg. Inderdaad als hij moe was. Wij gaven/geven hem dan ook verplichte benchrust. Iets anders werkt echt niet.
Het viel bij ons op een gegeven moment op dat hij dit ook heel erg deed als hij hoognodig moest poepen. Even mee naar buiten nemen, behoefte laten doen en we konden weer met hem omgaan.
Probeer het een keer uit. succes
Wat voor hond heb je?
Veel meer rust geven. Een pup slaapt rond de 18 uur per etmaal.
Misschien heeft je pup door, dat bijten in jou aandacht oplevert?
Wat ik deed, regelmatig zelf mijn pup uitdagen voor spel. Altijd een speeltje in je hand. Laat hem in dat speeltje bijten. Zelf mijn pup,aandacht geven, dat ze niet gaat lopen uitdagen voor aandacht.
Bijt hij in je hand, de bench in, even tot rust komen. Een super lekkere kluif erbij. Een kong met brokjes en pindakaas.
De bench wordt zo geen straf plek, maar een tot rust kom plek.
Mijn kinds moesten ook naar hun kamer bij vervelend gedrag. Meestal kwam dit door over vermoeid, druk bezoek.
De kamer werd zo geen strafplek, ze zitten graag op hun kamer, maar even uit de situatie halen en tot rust komen.
Daar ben ik het opzich met je eens, ben ook geen voorstander van een bench.
Maar als een pup gewend is aan de bench en te veel prikkels aan zijn koppie heeft, is een prikkelarme omgeving belangrijk om goed tot rust te komen.
Dan kan de bench, kleedje erover, iets heel erg lekkers om te kauwen, een prikkelvrije plek zijn.
Deze pup gaat in de gang vrolijk verder, dat wil je eigenlijk even niet.
Ik heb geen bench, Luca ging de gang op als ze overprikkels was.
Plank voor de trap, zodat het een rustige omgeving werd.
Nu zoekt ze soms zelf de gamg op om slapen.
Hoeveel kauwmateriaal krijgt ze?
En hoeveel ondernemen jullie met haar?
Pups doen enorm veel indrukken op die verwerkt moet worden en als ze te weinig rusten (ze verwerken in hun slaap) dan neemt bijt gedrag vaak toe.
Hier gaven we standaard als ze moe was en haar rust niet nam of overprikkeld was, zetten haar op haar plaats neer kauwbotje er bij (in de pup fase meestal runderoortjes gebruikt hier) daar kon ze zich op uit leven om er na een flinke tijd in slaap te vallen.
Verder werkten bij sadi veel standaard truukjes niet maar na kalmerende signalen van turid rugaas gelezen te hebben zijn we ook kalmerende signalen naar haar gaan gebruiken als ze dit gedrag vertonnde. Is even zoeken welke signalen ze het best op reageerde. Maar dat eenmaal gevonden trok ze na een paar keer kalmerend signaal te hebben gegeven zich terug om ergens te gaan liggen. Wij hebben daar veel baat bij gehad.
Je kan ook op youtube even zoeken op kalmerende signalen en calming signs. Zeer nuttig en heel interessant ook om eerder dingen aan je eigen hond te zien/te herkennen.
Kijk, gewoon even "out of the box" denken.
In de handen bijten of in de riem kan een uiting van stress zijn. Het kan ook uitdagen en de grenzen opzoeken zijn. De meest hond vriendelijke manier is omdraaien en weglopen. Vaak gaat ze dan in je enkels happen. Eefke deed dat als pup ook. Eigenlijk heeft het hondje nog geen respect voor je en vertrouwen in je. Dat moet je verdienen en dat kost moeite en vooral tijd. Ik heb ook nooit trekspelletjes met Eefke gedaan. Je stimuleert dan het bijten. Ook moeten gezinsleden en vreemden of gasten als ze bij jullie op bezoek zijn niet
met de handen voor de kop van de pup met de handen "fladderen" zodat ze er net niet in kan bijten. "Dat is dan zo leuk". Andere mensen denken dat ze jouw hond even mee moeten opvoeden. Het is jouw hond en jij traint haar. Dat duurt een hondenleven lang. Terug bijten moet je niet doen. Dat haalt niets uit en je doet haar alleen maar pijn. Mijn dochter heeft een Westie en die bleef ook in de handen bijten.
Ik zal nu wel wat commentaar krijgen want eigenlijk is dat een fysieke correctie, even de snuit in de hand nemen en omklemmen. Niet hard doen. Ze gaat je dan meteen likken. Als je wat meer van honden wilt weten, begin dan eens met het boek van Jane Fennell,"De vrouw die naar honden luistert". Google verder eens op "Hondenboeken".
Een pup bijten als baasje is een slechte manier van reageren. Dit is nl geen hondentaal en je pup zal dit niet begrijpen en kan wél bang van jou worden.
Het bijten van een jonge pup is een periode. Het gaat écht over!
En je hebt zelf al veel goede maatregelen genomen, zoals nee en foei roepen. Ook altijd en direct het spel en de aandacht voor je pup staken zodra ze niet ophoud met bijten.
En wat ik zelf wel een handige vind om deze periode letterlijk zonder kleerscheuren door te komen is :
Op laarzen lopen in huis( oude of regenlaarzen).......daar komt het puppybekje echt niet doorheen......scheelt n hoop stress en pijn!
Klopt niet. Bijten is voor elke hond normaal gedrag. Kijk maar eens hoe sommige honden met elkaar spelen: bijten in elkaar. Hebben die dan geen respect voor elkaar???
Heeft niets te maken met wel of geen respect hebben.
Een pup moet alleen leren dat bijten in mensen niet prettig is, meer niet.
Als baas zul je wel in de gaten moeten houden voor overprikkeling van je pup, zodat een pup niet ongecontroleerd kan gaan bijten.
Ook onzin dat trek spelletjes bijten stimuleert. Bijten is aangeboren, dat doen ze al Met hun bek ontdekken ze ook van alles. Dat hoort bij honden.
Trekspelltjes staat bovendien ook los van bijten in de baas.
Dat laatste advies, ik zou me kappot schamen. Wat leert een hond daarvan? Juist, de baas doet me soms pijn, meer niet.
Als je echt iets van honden gedrag wilt leren, google dan op:
Monique Bladder,
Ian Dunbar,
Doggo.nl
Hondenwijzer.com.
Het beste boek vind ik zelf: dit is de hond van Bradshaw
Ben jij een hond?
Je laatste opmerking: het gaat ook vanzelf over uiteindelijk. Dus.....
Ik had dit wel verwacht. Suzanne. De boeken die jij noemt heb ik gelezen en ook de door jou genoemde websites ken ik. Er zijn meerdere "scholen" en daarmee bedoel ik niet hondenscholen.
maar Horowirtz, Fischer, Fennnel, Rugaas Alphen&Koeman en Halme etc. Ze zijn vaak aanvullend,lopen ook niet altijd parallel maar zijn soms tegengesteld. Waar Fisher het over "herderen" heeft zeggen van Alphen en Koeman juist wegdraaien van de hond. Dit is maar één voorbeeld. Let wel en ik denk dat je mijn eerste verhaal niet goed hebt gelezen. Een ding, je moet een hond nooit maar dan ook nooit pijn doen!!!!! Het probleem is, honden kunnen niet praten en we kunnen alleen maar vanuit hun gedrag proberen conclusies trekken en te interpreteren. Dat doen we meestal nog fout ook, anders waren er niet zoveel boeken over geschreven. Wat betreft het bijten, Fennel adviseert geen trekspelletjes te doen. Je hebt gelijk dat een pup alles onderzoekt met z'n bek maar dat is in dit geval hier niet het geval. Wat het respect betreft, dat kun je alleen maar verkrijgen door liefdevol met hem om te gaan maar wel consequent te blijven. Je hebt dan ook respect voor je hond.
Als er iemand moet geopereerd worden, stel je dan ook voor dat ze dat door de beenhouwer van op de hoek laten doen?
Natuurlijk niet want die beschikt niet over de juiste kennis.
Nou als je iemand advies wil geven om een hond op te voeden, stel dan aub iemand voor die weet met wat ze bezig zijn.
Neem eens een kijkje op hondenwijzer.com
Lees boeken van mensen zoals bvb John Bradshow, Alexandra Horowitz, google Turid Rugaas. Dat zijn mensen die een degelijke wetenschappelijke kennis hebben.
Gedrag is geen simpel materie. En helaas zijn er wereldwijd heel wat mensen die zich graag voordoen als, maar er niet de kennis over hebben.
Heel veel reacties al, maar lees ik erover heen of heeft Jennifer nog niet weer gereageerd?
De reden dat ik vroeg wat jullie dagplanning is mbt uitlaten en spelen is omdat als een pupje overprikkeld is, zij kan gaan bijten. Hoe goed je van alles kan bezoelen, in begin is alles nieuw. Als pup te overprikkeld is, kan ze ook moeilijk slapen.
Betekent niet per se dat dit de reden is hoor;)
De ene pup bijt nou eenmaal meer dan de andere en/of gaat daar langer mee door.
Ik denk dat je door moet zetten en dan gaat het wel over.
Let er op, wat jij negeren vind kan een hond misschien niet als negeren ervaren;) Sommige honden zien het meteen zodra jij toch stiekem kijkt. Probeer ook niet al je ideeën achter elkaar aan. Je hond is ook gewoon grenzen aan het verkennen.
Wat kan werken: zodra begint te bijten gelijk stoppen met bewegen, bot of speeltje aanbieden en zodra daar in verder bijt flink belonen.
Hallo allemaal,
Wauw, wat geweldig zoveel reacties! En ook fijn om te lezen dat het uiteindelijk over zal gaan al dan niet met veel geduld... Toch weer een kleine geruststelling bedankt ook voor de boekentips, zal er zeker even naar kijken!
Wat betreft de verplichte benchrust, die heeft onze Pip (labradoodle) wel echt nodig. Als ik haar niet in de bench doe blijft ze zo lang wakker dat ze van gekkigheid niet meer weet wat ze moet doen en tja, dan hangt ze uiteindelijk ook in mijn been. Ga in ieder geval morgen het aantal uren slaap bijhouden die ze neemt om te kijken of ze wel aan die 18 uur komt ondanks de verplichte benchrust. Wat betreft het socialiseren, dit doen we rustig aan. Ze vindt de wereld erg spannend en trilt als een rietje bij nieuwe dingen dus stap voor stap is voor haar het beste. Ook nadat we gesocialiseerd hebben de dag daarna rustdag, even bijkomen van alle nieuwe indrukken en deze verwerken
Dus morgen in ieder geval de stad in voor een stel regenlaarzen en nog meer dingetjes om op te kauwen om als alternatief aan te bieden
Eliane, ik denk dat je mijn stukje nog eens heel moet lezen en goed interpreteren. Dat fladderen is natuurlijk sarcastisch bedoeld. Het betekend dat je een pup rust moet geven en niet te veel prikkels. Heeft ze teveel prikkels gehad, dan rust.
Dat is inderdaad juist. Een hond is een prikkeldier. Als het constant aan prikkels bloot gesteld wordt, krijg je een duracell konijn.
Mij gaat het voornamelijk over Jane Fennel als aanrader.
Ik zie wat dat soort van mensen kan aanrichten bij honden, met hun verkeerd advies en beperkte kennis die gebaseerd is op theorieën van minstens 40 jaar terug.
Eliane, Ikzelf ben met Fennell "De vrouw die met honden fluistert begonnen". Je kunt moeilijk meteen met Horowitz beginnen. Er staan wel dingen die nu niet meer van deze tijd zijn maar hetzelfde geldt voor Wijnberg en Koeman&van Alphen. Ik ga van het standpunt dat je van elke schrijver z'n methode of visie moet bekijken en de goede dingen er uit moet halen. Ik heb in het verleden een hond ook nog met de methode van Gaus opgevoed. Dat was toen nieuw en baanbrekend. Ik heb het er wel eens met Nelis Verhoeven uit Koningslust over gehad wat we vroeger onze honden hebben aangedaan. Railly Halme, een leerling van Turid Rugaas gaf daar toen een workshop.
Ook Turid Rugaas heeft daar seminars gegeven.
Jennifer, misschien heb je het anders begrepen, maar ik bedoelde niét dat je regenlaarzen aan je pup moet aanbieden om op te kauwen...,
Ik bedoelde dat jij er in kunt lopen thuis zodat pup niet meer in je enkels, voeten of kuiten kan bijten.
Scheelt een hoop wondjes en stress....
Gedrag is inderdaad geen simpele materie. Ik ben blij dat de wetenschap nu hier in grotere aantallen interesse in onze geweldige viervoeter heeft.
Wat inhoudt dat er heel wat nieuwe ontdekkingen zijn en nog zullen komen.
Maar..... (ja die zat er aan te komen ) Het grootste gedeelte van hondeneigenaars komt helemaal niet toe aan deze nieuwe kennis. En zoeken daar ook niet achter (dat is eerder een beperkt deel) Er zijn ook nog heel wat mensen buiten dit forum. Die niet zoveel moeite doen. En dan vind ik het gevaarlijk om zo iemand "aan te raden". Kijk maar hoe er wereldwijd gedweept wordt met CM.
En het beste overal uithalen? Ik hoor nog mensen dat zeggen. Maar op wat baseer je dit dan? Met welke kennis?
Er werden en er worden nog steeds boeken geschreven. Maar moet je het daarom voor waar nemen? Net zoals een heel deel mensen alles wat ze vinden op internet voor waar aanemen.
Ik weet hier zo iemand niet zo ver van bij mij. Die heeft ook al boeken geschreven. Noemt zich ook graag erkend en geschoold. Gaat dan een drie daagse volgen ivm bach bloesem om zich dan op de site gespecialiseerd in kruiden te noemen. Als je weet dat een herborist 6 jaar studeert vooraleer zich zo te kunnen noemen.
En uiteindelijk betreur ik 1 ding ten zeerste, het is de hond die de dupe is. En die het moet ondergaan.
Interessant, maar nu zijn we wel of topic. Mijn excuses
smeer je enkels maar eens in met een paar druppels Berken Teer Olie.
Dit is een natuurproduct, stinkt ontzettent en op het moment dat de pup dit proeft is de lol er snel vanaf.
Eenmaal geproeft? Kan je een paar druppels op je sokken doen om de pup te herrineren dat enkels bijten niet leuk is.
Natuurlijk er rekeing mee houden dat pup nu in tandenwissel zit dus zoek iets wat die leuk vind om in te beiten.
Hou anders zelfs een washand/doekje bij je waar die in kan bijten ipv je enkels.
Berken Teer Olie kan je gewoon bij de dierenzaak halen en anders kunnen ze het altijd voor je bestellen.
Mee eens.
De roedel van van Alphen, net zo.
Is Nelis verhoevn niet alleen een trainer, toch geen opleiding tot gt?
Haha nee ik snap hem hoor dat die voor mezelf waren ;-) maar bedankt
Eliane en Suzanna .Even een reactie op jullie laatste inbreng op het forum,
Ten eerste de topicstarter. Die heeft een probleem dat haar hond in de enkels bijt. Dat probleem moet worden op gelost en daarom stelt ze die vraag hier op dit forum. Verder niets. Ik kijk altijd naar het “CV” van de topicstarter om te kijken wat de achtergrond is voordat ik een antwoord formuleer.
Nu Jane Fannell. Wat is er mis met dat door mij genoemde boekje van Jane Fannell? Helemaal niets. Goed, het is wat verouderde kennis voornamelijk het leiderschap. Maar is dat erg? Nee. Ze slaat of schopt geen honden zoals CM maar beloont ze. Ze schrijft wel op een typische Engelse voor ons soms wat oubollige maar op een meeslepende manier met een passie voor honden. Wat ik goed aan het boek vind is dat ze aan de hand van een groot aantal casussen de lezer een oplossing geeft hoe te handelen. Met name haar tip over het teruglopen of terug rennen van de hond als deze van je weg rent heeft het leven gered van de Westie van mijn dochter. Het boekje nodigt uit om je verder te verdiepen in deze materie. Maar goed, je kunt hier over discussiëren.
Nu dit forum. Een forum is voor mij een plaats waar een diversiteit van mensen hun kennis kunnen inbrengen. Anderen kunnen daar hun voordeel mee doen. Het is dus een bron van kennis.
Nu het antwoord of ik wel een boek kan aanraden. Ja dat kan ik. Ik ben welleswaar geen gedragswetenschapper maar heb een tijd gewerkt op een laboratorium voor fysica waar ik op mijn afdeling soms stagiaires begeleide. Daarna heb ik in de verschillende sectoren van het beroepsonderwijs op mijn vakgebied gewerkt en studenten begeleid. Ik heb mijn studenten altijd voorgehouden dat de kennis die ze op dat gebied verwerven het resultaat is van inspanningen van voorgaande generaties. Dat geldt in de techniek en fysica maar ook, misschien wat in mindere mate voor de gedragswetenschapen. Ik vind het daarom principieel fout om badinerend te doen over mensen als Fannell die in Engeland de kennis over honden voor het grote publiek onder de aandacht heeft gebracht. Ik heb mijn studenten ook altijd voorgehouden dat als je het ergens niet mee eens ben met goede argumenten moet komen. Pas dan kun je een goede discussie voeren en je stand- of gezichtspunt verduidelijken. De manier van “De beenhouwer op de hoek” of “Ga eerst eens wat boeken lezen van Rugaas” enz. enz. is geen manier om op een forum argumenten of standpunten naar voren te brengen. Ik wil het nog sterker formuleren: Deze manier van omgaan met elkaar op een forum vervuilt niet alleen het forum maar degradeert het tot een plaats waar men verbaal een vechtpartij voert. Het feit dat je een smiley “tanden ontbloot” plaatst is voor mij een aanwijzing dat je dit forum als een dergelijke plaats ziet. Mensen die gedragswetenschappen zeggen te studeren zouden beter moeten weten. Bovendien jagen ze mensen op deze manier van dit forum weg. Niet alleen mensen die kennis hebben maar ook degene die vragen stellen. Hondenpage-forum is in tegenstelling tot andere forums door z’n opzet en lay-out een forum wat voor iedereen zeer toegankelijk is en daarom een bron van kennis kan zijn. Mensen die door dit gedrag van hondenpage verdwijnen zijn niet aleen het slachtoffer van zulk gedrag. De grootste slachtoffers van een dergelijk verwerpelijk gedrag zijn echter onze honden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?