Hoi, wij hebben eergisteren onze pup mechelse herder in huis gehaald. We hebben ook een teckel van 8 jaar oud. Laten kennis maken op neutraal terrein.. ging goed! dan naar huis ook geen probleem.. maar nu na twee dagen krijgt de pup wat zelf vertrouwen.. en wil ze enorm graag spelen met de teckel: rond haar springen, af en toe eens blaffen, huppelen rond de teckel.. de teckel heeft haar al twee keer een grompje gegeven maar ze houdt vol.. heb het gevoel dat ze de bovenhand over de teckel neemt. Overdag gaat de pup ook mee naar onze winkel (willen haar daar ook opleren) met mn man en de teckel blijft thuis bij mij. Ze geniet dan van haar rust en dan komt die spring in veld thuis en de teckel vindt dat nt zo leuk. Tips??
Geef het wat tijd. Gun 'de oude' zijn/haar ruimte. Geef beide lekker veel individuele aandacht.
Ik lees ff mee.. Zit met hetzelfde
Ik lees ff mee.. Zit met hetzelfde
Ik lees ff mee.. Zit met hetzelfde
Ik lees ff mee.. Zit met hetzelfde
Ik lees ff mee.. Zit met hetzelfde
Sorry ging wat mis.. Bloossss
Haha das wel duidelijk dat je meeleest maar ik lees ook even mee. Niet dat we een oudere hond hebben maar onze pup ook een Mechelaar blaft zo naar mijn moeder haar hond om te willen spelen.. Eigenlijk ook naar onze kat steeds. De hond gaf haar vandaag al wat vaker een sneer terug maar hij snapt t nog niet en gaat vrolijk door. En door al veel verhalen gelezen te hebben weet ik wel dat de pups een soort van vrijwaringsbrief hebben en nog niet zo aangepakt worden door de oudere honden..
Denk inderdaad dat het wat tijd nodig heeft.. Ik kan je helaas geen passend antwoord hiervoor geven...
Ik heb sinds kort een pup bij een oudere hond van 13 jaar. Ook mijn pup kan soms heel opdringerig zijn naar mijn andere hond. Om de oudste hond te beschermen, geef ik mijn pup soms een time-out in de bench (slechts een paar minuten). Dit helpt tot nu toe prima! De pup valt in slaap of is in ieder geval een stuk rustiger wanneer ze uit de bench komt
Ik gebruik de bench nooit als straf.
Ik heb ook een oud hondje van 14.5 jaar en een jonge hond van nu anderhalf.
De eerste maanden vond ik het lastigst, toen Black nog pup was.
Freggle gromde ook vaak naar Black als hij het zat was zo'n puppy om hem heen, daar vond ik ook niks mis mee.
Hij mag gerust zijn grenzen aangeven natuurlijk.
Freggle had zijn leven lang al een eigen hoekje op de bank waar hij altijd slaapt.
We hebben Black geleerd dat hij niet op de bank mocht, dus Freggle had altijd zijn eigen rustige plekje.
Nu mag Black wel op de bank, maar taalt hij er niet echt naar.
Eigenlijk ging het na verloop van tijd vanzelf makkelijker en toen Black eenmaal de puppy/jonge honden periode achter de rug had, gaat het gewoon goed.
Nu leven ze heel rustig met elkaar.
We hebben Lotje van bijna vier jaar en Moos nu 9 maanden.
Het gaat er met spelen best pittig aan toe.
Als Moos te opdringerig wordt snauwt Lotje hem weg.
Ik heb nog niet hoeven ingrijpen.
Moos heeft veel ontzag voor Lotje en zij is de baas.
Weet niet hoe het zich verder gaat ontwikkelen.
Met een oudere hond lijkt het me ook moeilijker om een pup bij te hebben dan moet je de pup af en toe wel een time out geven denk ik.
Dank je wel voor alle antwoorden, meer tips blijven welkom! Het gaat dus vooral over tijd geven en de taal van de hond leren.
Het ligt ook aan mn eigen zelfvertrouwen.
Ik ben dan bang dat dit uitdraait op agressie of dat je dat agressie stimuleert door dit toe te laten maar blijkbaar is het gewoon aantonen dat het welletjes is geweest?
Ik weet dat ik rust en zelfvertrouwen moet uitstralen maar wil geen fouten maken en mn perfectionisme zorgt voor stress en dat breng je over.. en dat moet ik zelf leren.
Hoe gaat het nu?! Beter?!
Daar zou ik maar niet van uitgaan.
Er zijn honden die heel loyaal zijn naar andere honden en pups. Er zijn ook honden, die pups gewoon grijpen en zelf doodbijten.
Als baas ben jij verantwoordelijk voor je pup, gaat je pup te ver, gelijk weg halen. Zo leer je wat wel en niet de bedoeling is.
Honden, pups, laat ik het niet zelf uitzoeken. Hierdoor krijgen ze alleen maar een nare ervaring en je loopt het risico dat een hond het gedrag van je pup niet tollereerd er echt een keer goed boven opklapt.
Het wordt ook altijd gezegd dat pups een vrijbrief hebben tot een bepaalde leeftijd.
Vaak zie je dat een teef goed op pups reageert, maar ook niet altijd. Teven hebben het moeder instinkt inzich, het zorgen voor.
Vaak zie je dat een reu niets van pups moet, te druk en onvoorspelbaar. Maar er zijn ook reuen die vriendelijk tegen pups zijn.
Helaas maar te vaak gehoord dat pups gegrepen zijn.
Honden zijn sociaal levende dieren in een vaste groep. Daar hebben ze een band mee en die kennen elkaar, weten wat ze aan elkaar hebben.
Alles wat vreemd is is niet belangrijk. Ook onvoorspelbaar voor ze, van een vreemde weet je nooit hoe die zal reageren en dat is spannend.
Waarschijnlijk dat je pup daarom blaft naar andere honden, spannend, eng.
Met honden die je kent, of waarvan je weet dat ze vriendelijk zijn, zou ik je pup mee kennis laten maken of zelfs loslaten. Zo dat hij op zn gemak kennis kan maken en zien dat deze honden vriendelijk zijn.
Aan de lijn, of bij vreemde honden op een grote afstand blijven.
Zo zal je pup leren, dat vreemde honden niet bij hem kunnen komen en dat er niets engs gebeurd. Dat jij er bent om dat te regelen, op jou leren vertrouwen.
Voertjes geven, door voertjes voelen ze zich prettig en dat gaan ze met de vreemde hond associeren.
Als je merkt dat je pup niet meer reageert op vreemde honden kan je de afstand wat kleiner maken. Kleine stapjes.
Los proberen met vriendelijke bekende honden te laten kennis maken en spelen.
Zo blijven zijn ervaringen leuk en positief.
Als je zelf ingrijpt, omdat je pup naar de hond van je moeder blaft, laat je je pup zien, dat je hem helpt als hij iets spannends vind.
Zo bij jou kan hij leren zien dat de hond van je moeder vriendelijk is.
Een jond kind die een grote hond eng vind, even op tillen om bij mama te kunnen zien, dat de hond niets doet. Zo is dat ook voor je pup.
Zelf met mijn volwassen hond, pas ik op voor andere vreemde honden. Ik loop om als ik het niet vertrouw, probeer te voorkomen dat ze een vervelende ervaring krijgt.
Suzanne Lucas bedankt voor de uitgebreide uitleg.
"Als je zelf ingrijpt, omdat je pup naar de hond van je moeder blaft, laat je je pup zien, dat je hem helpt als hij iets spannends vind.
Zo bij jou kan hij leren zien dat de hond van je moeder vriendelijk is.
Een jond kind die een grote hond eng vind, even op tillen om bij mama te kunnen zien, dat de hond niets doet. Zo is dat ook voor je pup."
Het probleem is niet dat die meteen begint te blaffen maar na een tijdje en dan de hele tijd mijn moeder haar hond achterna vliegt en als een bezeten erop blaft.. Dan lijn ik hem aan omdat ik zie dat mijn moeder haar hond heen en weer loopt van laat me met rust.. Tenminste dat zou ik wel hebben na zon tijd haha.. Hij jaagt haar als t ware op. En bij vreemde honden gaat ie er zelf dus juist ook op af en dan na een paar minuten ineens blaffen. Is je advies dan juist om hem aangelijnd te houden en bij me te houden? Want in huis zoekt ie haar ook zelf op en begint dan dus ook.. Ik beloon hem met mijn stem als die rustig is en snuffelt aan de andere honden en met lekkers en zoals vanmiddag als die dan blaft dan lijn ik hem aan en loop met hem er bij weg en dus ook bij mijn eigen 3 kinderen. En dat vind ie juist niet fijn want hij houd ze nauwkeurig in de gaten waar ze allemaal zijn..
Denk misschien dat die dan een link legt zelfde als negeren he krijg geen aandacht.. Of doe ik dit nu juist verkeerd? Ik wil zo graag dat ze wel een klik krijgen want mochten we is weg moeten dan kan mijn moeder op hem passen.. Maar als die de hele tijd blaft tja dan word dat hem niet.
Hier ook een pup/puber.
Toen Odi er nog was, ging het prima. Maar op het moment dat Odi wegviel, bestempelde Aiden Sascha als speelmaatje.
Sascha is 8,5 jaar en zit écht niet te wachten op zo'n lompe vent.
Ik grijp dan in. Sascha weet dat ik haar daarin bescherm door Aiden te beperken en Aiden leert mijn/zijn grenzen kennen.
Ze mogen uiteraard wel spelen, maar alléén als Sascha er zin in heeft.
Ik grijp trouwens alleen in omdat Sascha niet duidelijk genoeg is naar Aiden. Ze snauwt wel, maar haar correctie is niet hard genoeg.
Als je ziet dat hij gaat stalken, kan je hem een time out geven.
Heel even de gang op, of in de bench. Een time out hou je heel kort. Dan weer naar binnen. Dit herhaal je steeds als hij blaft of stalkt.
Je hebt al zelf gemerkt, dat ze af zonderen niet leuk vinden en als je dat steeds na het stalken herhaalt, zal hij een link leggen, naar zijn eigen ongewensde gedrag en hier dus mee stoppen.
Gewoon zonder iets te zeggen even appart doen.
In het begin is het even heel hard aan de slag gaan, maar je zal merken, dat ze het vrij snel door hebben.
Naar vreemde honden zou ik idd gewoon aanlijnen en weg lopen.
Zo leer je dat hij niet op alle honden af hoeft te gaan. Dit is ook fijn voor later als hij groot is. Veel honden vinden het niet prettig als een vreemde hond op ze af komt.
Als ze los zijn en elkaar rustig benaderen is er meestal geen probleem. Er wordt even gesnuffeld en ze gaan verder.
Of ze lopen zonder contact langs elkaar.
Aan de lijn, gewoon geen contact laten maken, dan wennen ze er aan.
Ik zou proberen om de pup een beetje in toom te houden en zelf de pup bezig te houden. De pup terecht wijzen wanneer het 'erover' gaat, is wel ok natuurlijk, maar het is handiger als je de situatie voor bent, en ook veel aangenamer voor je teckel.
Ze moeten beiden natuurlijk even wennen en je teckel beleeft misschien binnen enkele weken haar tweede jeugd?!
Hier ging het net zo, en heb geprobeerd ze rustig aan elkaar te laten wennen, de pup niet op de anderen te laten springen enz. En na enkele weken wennen, begon de oudste vanzelf de pup uit te dagen.
Bij jou is er natuurlijk een groot verschil in grootte, maar dat maakt niet altijd zo veel uit.
Succes en hou ons op de hoogte!
Eens met Cindy &Co, daag je pup zelf uit, ga lekker met hem spelen, daar hebben ze behoefte aan.
Je kan een riem om laten en hem aan zn even riem meenemen.
Doordat je niets zegt, geef je er ook geen aandacht aan. De time out spreekt voor hem voor zich.
Buiten zou ik hem wel loslaten met de hond van je moeder.
Buiten is een andere situatie. Gewoon kijken hoe het daar gaat. Zelf een speeltje mee en met hem spelen als je ziet dat de hond van je moeder het niet prettig vind. Voor het zelfde gaan ze samen spelen, of zelf snuffelen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?