Ik heb een flatcoated retriever reu van 8 maanden.
Het is een hele lieve sociale hond naar andere honden en mensen. Hij gaat buiten op z'n rug liggen als iemand hem aait. Ikzelf heb een probleem met hem. Zo'n 2 x per dag begint hij uit het niets zomaar tegen mij op te springen grommen en bijten. Zijn nekharen gaan omhoog staan. Hij trekt z'n lip op dat ik al zn tanden kan zien. Het is meer dreigen dan bijten. Soms als hij dan mn mouw te pakken krijgt zit er wel eens een stukje vel bij van mn arm. Hij is niet te stoppen of af te leiden dan. Ik begrijp en snap hem gewoon niet. Verder is het een vreselijk lieve hond, ondeugend. Ik geen ander geval zal hij grommen of zn tanden laten zien. Hij doet geen vlieg kwaad, echt alleen naar personen binnen ons gezin. Hij doet dit nu 2 maanden ongeveer.
Ik denk dat een goede gedragstherapeut hier beter naar kan kijken. Mogelijk mis je ergens een signaal/waarschuwing van de hond, is hij misschien overprikkeld op dat moment?
Is de hond medisch in orde?
In welke situaties doet hij dit? Vaak is idd onbegrip (niet duidelijk zijn en of de hond niet begrijpen, signalen missen e.d.) zoals jij al aangeeft de oorzaak van problemen tussen mens en hond.
Het zou inderdaad kunnen dat hij overprikkeld is, hij doet het alleen als hij al wat langer wakker is.
Medisch is hij tip top in orde, alleen heeft hij regelmatig last van ontstoken ogen, maar daar gebruik ik dan anti-biotica druppels voor van de dierenarts. Het is verder een gezonde pup/puber van 30 kg.
Het lijkt meer een vorm van heel fel spelen, want verder gedraagt hij zich zoals het hoort. Alles pikken waar hij maar bij kan, seintje geven als hij moet plassen, echt verder geen problemen.
Ik loop met hem 3 x ruim een half uur, en tussen de lange wandelingen door rondje van een kwartier met veel stilstaan en snuffelen.
Daarom denk ik zelf dat een gedragstherapeut nog niet nodig is.
Nekharen overeind en tanden laten zien, dat lijkt mij geen spelletje meer hoor.
Maar als je het als vorm van spelen wilt zien, gewoon het spel afkappen dan. Ik zeg zelf altijd; klaar met spelen. Dat is dan genoeg.
Maar ik vraag me serieus af of dit een fel spelletje is.
Zo'n 2 x per dag begint hij uit het niets zomaar tegen mij op te springen grommen en bijten. Zijn nekharen gaan omhoog staan. Hij trekt z'n lip op dat ik al zn tanden kan zien
wat ben jij dan aan het doen, ben je met hem aan het spelen? Welk spel is dat? Ik zou dit spel dan misschien beter niet meer doen?
Soms moet je met je neus op de feiten gedrukt worden. Dobry en Ruby88. Bedankt ik ga eens onderzoeken hoe dit opgelost kan gaan worden. Ik wil alleen maar het goede in mn hond zien.
Klein voorbeeldje even: ik zit achter mn laptop en dan begint hij aan mn mouw te trekken, ik zeg dan NEE. Dan wordt hij feller. Ik sta op en dan begint het gedonder.
Van de 24 uur is hij dus wel 23,5 uur hartstikke lief. ( blijf hem verdedigen haha)
In onderneem genoeg met hem wat bij zn leeftijd past, speel met hem, spelletjes enz. Zijn kauwbehoefte kan hij genoeg kwijt, iedere dag ligt hij in totaal ruim een uur te kauwen op kauwstaven, rubberen kauwstaven en bullenpezen. Savonds voordat hij gaat slapen heeft hij vooral behoefte om te kauwen op bovenstaande dingen.
Ik denk dat het een kwestie is van te veel energie. Onze Bruce had dat ook. Nekharen en tanden laten zien dan niet, maar wel klieren, bijten, bovenop je springen. Als ik er dan met hem uitging en een rondje polder deed waar hij kon rennen, was het weer voorbij.
Waarschijnlijk heeft hij aan 3x een half uurtje wandelen niet genoeg. Mijn hond is nu 5,5 jaar, maar die is nog steeds klierig als hij alleen maar aan de riem mag lopen. Die gaat liever 20 minuten los lopen in de polder, dan een uur aan de riem.
Misschien kun je hem ergens los laten, dat hij zijn energie er uit kan rennen?
Ik zou hem met flinke stemverheffing (en eventueel een rot zet) duidelijk maken dat, dat toch niet de bedoeling is.
tja, ik ben dolblij als Jenna, die ik moeilijk te "lezen" vind qua lichaamstaal, bij mij om aandacht komt vragen, ze maakt niet veel contact, en als ze het doet, ga ik gewoon even een spelletje met haar doen, ik ga ervan uit dat ze dat even nodig heeft, en het goed is dat ik haar laat merken dat ik het belangrijk vind om haar even dat te geven wat ze blijkbaar nodig heeft op dat moment.
Hier ga ik gedeeltelijk in mee en mijn stem zou ook anders zijn bij zulk gedrag een zet zou hier niet nodig zijn .Maar mijn hond zou me wel meer ruimte moeten geven en ik zou hem wegsturen en reken maar dat mijn energie zo duidelijk is dat ik geen zet nodig heb.
Je hond heeft een leeftijd om te puberen /uit te dagen en zulk gedrag (lipjes optrekken etc) Moet je meteen corrigeren en niet tolereren !
Hoe corrigeer jij zulk gedrag ?
Lijkt me een beetje gevalletje puberaal gedrag.
Ik zou opstaan, mezelf groot maken, in mijn kracht gaan staan en zo duidelijk maken wie de baas in huis is. Verder de hond negeren. Als hij afdruipt en duidelijk heeft hoe de verhoudingen zijn, mag het goede gedrag weer beloond worden.
Zoals ik uit de beschrijving lees is deze bengel bezig om zijn grenzen te ontdekken. En dit durft hij bij de hem bekende mensen wel te doen. Bij vreemden zal hij het voorlopig nog wel laten . Als hij eenmaal over z'n grens is, zal hij wel verder gaan en neemt hij het voortouw als de baas/bazin het niet doet. Dit gedrag hoort bij zijn leeftijd. Het is nu de kunst om hem toch te laten weten dat er regels zijn waar zelfs hij zich aan heeft te houden. En die regels zijn op een rustige , vriendelijke manier aan hem duidelijk te maken. Mocht het niet lukken en de afstand naar IJsselmuiden is niet al te groot, dan wil ik wel eens kijken wat er aan deze situatie valt te doen.
Denk ook dat je puber zijn grenzen aan het aftasten is, het is nu aan jou om dit gedrag te gaan ombuigen...vertoont hij dit gedrag dan geef je hem zonder verpinken totaal geen aandacht en zonder je hem af, dat kan even in de gang of keuken zijn...geef hem de tijd om even af te gaan koelen...zonder aandacht...Laat hem dan weer bij zijn roedeltje en herhaal dit steeds tot hij weet dat dit gedrag niet wenselijk is...Beloon je hond eens onverwacht als hij zich goed gedraagt, een aaitje over zijn bol...een vriendelijk woordje...Als dit niet helpt en je hebt twijfels neem dan hulp aan zoals hierboven aangeboden...dit mag je niet laten escaleren...succes
ik vind het eigenlijk geen normaal pubergedrag hoor, ik zou er iemand bijhalen die mee kan kijken en meedenken over de oorzaak, dit mag je inderdaad niet laten escaleren, en als je de oorzaak niet weet is het natuurlijk lastig om het gedrag te voorkomen.
Neej ik ook niet ,tuurlijk dagen puppen uit maar lipjes optrekken en grommen is nog een stap verder . Iemand erbij halen kan nooit kwaad Geef meer leiding en corrigeer ongewenst gedrag ,dan kom je al een heel eind Je hond probeert de leiding over te nemen ,dat is nooit goed
Vraagje Anja ben je ook bang om je hond te corrigeren als hij zulk gedrag vertoond (lipjes optrekken /grommen ) ?
Ik denk eerlijk gezegd ook dat je hond toch teveel kans krijgt dit brutale gedrag te vertonen.
Hij lijkt uit te proberen hoe ver hij kan gaan.....En dat is te ver.
Zeker, het zou ook verstandig zijn om de wandelingen een paar keer per week uit te breiden; laat m maar eens een uur ravotten hoor.....dan heb je er 1.5 dag geen kind meer aan!
Maar buiten dat. Zomaar uit het niets naar je mouw grijpen of opspringen? Misschien, maar meestal zit daar toch nog iets aan vooraf, kwa signalen.
Ga daar eens heel goed op letten: wanneer gebeurt dit? Direct na een wild spelletje? Dan was het spelletje te wild en moet je eerder stoppen en/ of iets rustigers bedenken.
Als jij zit te werken en hij gaat zich wat vervelen? Dan zie je vanuit je ooghoeken een wat onrustig heen en weer lopen, vaak naar je kijken, misschien zelfs staren naar je. Dan moet je al ingrijpen! Met een nee en naar zn plaats sturen.
En als hij weer rustig ligt ga je hem belonen met wat aandacht- tenzij hij slaapt.
Maar opspringen, tanden laten zien naar jou: absoluut niet accepteren; de hond niét met handen of armen wegduwen maar je rug toekeren. En direct met een harde, luide néé! Op zn plaats zetten.
Duidelijk én consequent!
Maar belangrijker is het zulk gedrag te voorkomen.
Anja, de correcties die je gebruikt zijn niet echt aan te raden... Bij het nekvel nemen en op de grond wippen zijn erg bedreigend voor een pup, een tik geven ervaart hij als 'jij doet me pijn'... Misschien ben je beter met een strak dagschema, eten, uitlaten, spelen en rusten...en dat rusten is dan zonder enige vorm van aandacht, geef hem een speeltje of botje, doe de bench dicht en ga ook wat rommelen...jij bent het baasje, jij moet bepalen wanneer hij aandacht krijgt en wanneer niet... Teveel je hond gaan entertainen is echt niet nodig... Doe gerust het deurtje dicht zodat hij op zijn plek blijft, later kan je oefenen met commando 'blijf' en kan ie in een mand of op een kussen...Je hond heeft nog veel rust nodig en als hij die niet krijgt gaan ze lopen 'klieren' Geef hem niet de kans om wat lastig te lopen doen maar wees de vermoeidheid voor...stel een schema op en hou je daar ook aan, een hond heeft regelmaat nodig en voelt zich daar het best bij, succes
Bedankt voor je reactie Anja.
Ik denk dat je correcties te fel zijn en de hond afschrikken. Bovendien kunnen ze ervoor zorgen dat je hond jou niet meer vertrouwd......
Probeer dat niet meer zo te doen......
Is de hond aan het klieren en gaat opspringen: zet hem zonder pardon en zonder commentaar op de gang.
( Hoezo ga JIJ de gang op als hij kliert?! Wiens huis is het...)
En verder: het zal dat hij geen uren mag lopen. Maar hij moet zn energie wél kwijt, dus 2 of 3X per week een uurtje ravotten kan echt geen kwaad hoor voor een puber....
En stop hem niet in de bench voor een afkoeling; hij zal het als straf gaan zien en niet de bench meer in willen.....
Wees consequent: opspringen en happen?: rug toekeren en blijven doen. Néé! Roepen. Niet direct stoppen? Time out op de gang. De hond dus!
Dat is nl een grote straf voor een hond: sociale isolatie. Vergis je niet....dat voelt hij wel!
Pas als hij weer rustig is, mag hij weer bij zijn gezin.
Blijf hier consequent zo op reageren, dan gaat t kwartje wel vallen, echt!
Ik probeer te quoten, maar lukt niet echt.
Zo maar uit het niets...... Nee niet bij een hond.
Jouw hond zijn lichaam is onder invloed van hormonen komen te staan. De ene ondervind dit meer dan de andere.
Een hond heeft nood aan voorspelbaarheid. Jouw reacties zijn niet voorspelbaar. De ene keer reageer je op manier A en de andere keer op manier B. De hormonen hebben nu bij hem het effect van een vergroot glas.
Ik geef je even een voorbeeld, stel dat......
jouw man is thuis op de PC bezig, jij komt binnen om dag te zeggen. Een gesprekje in de zin van hallo hoe gaat het, wat ben je aan het doen. Hij reageert niet meteen want hij is bezig en je duwt speels tegen zijn arm. En in reactie negeert je en gaat met zijn rug naar je toe zitten. De volgende dag kom je weer binnen en wil een gesprekje aangaan een beetje aandacht en in reactie roept hij nee en laat het. Als je dan nog eens om wat aandacht vraag zwiert hij je bij jouw haar tegen de grond! Euh hoe ga jij je voelen?
Dan ga je de volgende keer al met een klein hartje binnen. Als jouw man dan plots op staat dan ga jij meteen in verdediging. Net zoals jouw hond doet.
Jouw hond komt naar je toe voor contact. Wat is er nu zo mis met gewoon 2 minuutjes even aandacht te geven een kusje een knuffel en een aai. Hey lieve jongen kom je dag zeggen. Kom krabbeltje achter de oren.Flinke jongen.
Maar als je dan een hap en een snap krijgt en nog tegen de grond gezwierd wordt.... Leuk is anders
Jouw hond is het vertrouwen kwijt, weet absoluut niet wat hij verkeerd heeft gedaan en voelt zich geïntimideerd. En dat uit zich in dit gedrag.
En ...baas zijn, boven je hond staan, jij bepaalt dit, jij bepaalt dat...en je moet laten voelen dat...... Stel gewoon effe 1 vraag aan jezelf -> zou je zelf zo willen behandeld worden?
Dat is nog van 30 jaar terug ten tijde van de dominantie theorie. Helaas worden hondeneigenaars nog veel te veel op het verkeerde spoor gezet wat de opvoeding van hun hond betreft. Als je dan goed bedoelt die "raad" opvolgt doe je de relatie met je hond echt geen voordeel. En ontstaat er de kans dat er problemen ontstaan.
Om een goede relatie op te bouwen vertrek je vanuit respect. Eender of het nu mens of dier is.
Ik zal nog wat vragen beantwoorden.
Je ziet Anja....veel tips en raad, zie je het bos door de bomen nog ? Dominantietheorie is inderdaad achterhaald...volledig mee akkoord maar....sommige honden hebben nu eenmaal duidelijke regels nodig, als ze weten wie hun roedelleider is voelen ze zich gerust, ze hoeven niet meer het achterste van hun tong te laten zien...elke hond is anders...aan jou als baas om de juiste manier te gaan vinden...is niet gemakkelijk maar zoek wat raad en steun bij een goede hondenschool, bouw een fijne en duurzame relatie op met wederzijds respect...Als de hond iets doet waar je niet mee akkoord bent werk daar dan aan...stapje voor stapje, neem het advies hier gegeven mee, het lost zich niet in één twee drie op maar hulp zoeken is al een stap in de goede richting...groetjes Lut
Coby en Wanda: Op de hondenschool werd tegen mij gezegd dat ik de gang op moet gaan, maar ik zal het andersom gaan doen. Gisteren lekker een uurtje gewandeld in het bos en hij was flink moe.
Eliane: Bedankt voor je heldere voorbeeld, hier kan ik wat mee.
Dominatietheorie is achterhaald, maar soms moet je wel laten zien wie inderdaad de baas is.
Vanmorgen begonnen met een groter rondje te lopen, hem ook overal lekker laten snuffelen.We zijn een uur weggeweest. Hij is om 9 uur gaan slapen en slaapt nog. Tussendoor als hij mij af en toe aankijkt, geef ik hem een knuffel. (nog meer knuffels als dat ik al deed :) ).
Lut: Ik zal me aan een schema gaan houden, de bench zal ik gaan proberen, maar hij ligt niet graag opgesloten in zn bench. De komende weken zal ik er alles aan proberen te doen met jullie tips. Mochten de problemen blijven, ga ik een paar privelessen bij de hondenschool nemen.
Misschien ten overvloede, deze twee a drie bijtmomenten duren niet langer dan 5 minuten. Maar kan me even niet voorhalen wanneer en hoe hij stopt. De ene keer als ik naar de gang ging, de andere keer als ik zijn buik ging aaien of rustig tegen hem ging praten. Tegen de grond duwen en tik op de billen ben ik allang mee gestopt, daar werd hij nog opgefokter van.
Dan heb ik nog een klein probleempje, maar eerst dit oplossen dan volgt de volgende haha.
Top Anja!
Maar misschien niet terug naar de hondenschool die zegt dat jij op de gang moet gaan staan? degene die kliert, krijgt een time out. Niet andersom. Anders voelt het voor de hond of hij succesvol jou uit de (zijn!) woonkamer verdreven heeft.
Het komt vast goed met de pubert en zijn hormonen!
Allereerst wil ik nog even het over de bench hebben.
Stop toch met dieren in een hokjes te steken. Wij richten ons als mens steeds naar dat soort zaken als we het niet opgelost krijgen of hinder ondervinden. En zij krijgen er alleen maar stress van.
Ik zou iedereen die een hond in de bench plaats (tenzij voor medische redenen en dan nog) het volgende willen vragen eens na te denken. Dat wanneer: Van zodra jullie iets doen wat jullie partner niet aanstaat of vind dat je tegen spreekt, toch moet laten voelen dat hij/zij " de baas" is en dat je dan maar effe op het toilet moet gaan zitten (deze plek gekozen aangezien dat meestal een kleine ruimte is). Tot de partner vind dat het goed geweest is. Of terug thuis is van het werk.
Natuurlijk als je eens gaat kijken hoe je gedrag is tov de hond is het soms wel confronterend en uiteraard hoort niemand graag dat hij/zij eigenlijk verkeerd bezig is. Of weten we eigenlijk gewoon niet beter, want het wordt verkocht in de winkel en tja iedereen doet. En denk je dat het zo hoort. Want het is toch wel handig.
Maar niemand of weinige beseffen dat de hond ongelukkig is met ze daar in op te sluiten. Maar die heeft niets te zeggen natuurlijk integendeel die moet luisteren want wij mens zijn baas.
Hoe erg is dit eigenlijk wel niet?
O juist en voor de mensen die komen zeggen dat hun hond vanzelf in de bench gaat liggen -> lees dan eens even het onderstaande stukje uit een studie.
‘Aangeleerde hulpeloosheid’ is ook een geconditioneerde reflex. Martin Seligman bedacht een variatie op de proef van Pavlov. Hij liet de fluittoon echter niet volgen door voedsel, doch door een elektrische schok (toegediend via de metalen bodem waarop de hond stond). Tijdens de conditionering zat de hond vastgesnoerd in een soort harnas. Daardoor kon het dier de onaangename schokken niet vermijden (zie: Seligman, M.E.P., Maier, S.F., and Geer, J.* * The alleviation of learned helplessness in dogs.* Journal of Abnormal Psychology, 73, 256-262; 1968 ).
Seligman plaatste een aldus gecondtioneerde hond vervolgens vrij in een kooi, waaruit het dier gemakkelijk kon ontsnappen door over een hekje te springen. Hij verwachtte dat het dier bij het horen van de fluittoon over het hekje zou springen. Dit gebeurde niet. De hond gedroeg zich wel alsof hij een onaangename ervaring voorzag. Maar hij bleef staan en onderging passief de schok.
En nee jullie honden krijgen geen elektrische schokken maar werd door jullie wel steeds gedwongen om in de bench te gaan zitten. Het effect is hetzelfde.
Eliane: Ik denk dat over een bench de meningen verdeeld zijn. Die van mij ziet het wel als een straf als hij er in zou moeten, maar ik denk dat er genoeg honden zijn die het prima vinden als ze erin gaan/moeten. Ben wel van mening dat je een hond daar zeker hooguit 2 uur in kan laten zitten en zeker niet langer. Maar dat is persoonlijk. Mijn hond ligt liever op zijn kussen en op de bank.
Ojeee ja op de bank. Lekker naast me.
Geen probleem toch? Hopelijk is je bank wel groot genoeg.
Mijn hondje ligt ook altijd op de bank en slaapt gezellig bij me in bed. Als het even kan gezellig naast mn hoofdkussen.
Maar dan neem je aan dat mensen hun hond in de bench doen als straf omdat hij/zij lastig is. En wat is je alternatief?
Een kind dat vermoeid is leg je toch ook in bed, ook al jengelt hij dat hij niet wil?
Ik vraag me af of als je datzelfde onderzoek zou doen met een open deur als ontsnappingsmogelijkheid je hetzelfde resultaat zou krijgen. Ik verbaas mij er vaak over dat honden niet gewoon over een hekje heenspringen. Kennelijk is over een hekje springen niet zo voor de hand liggend gedrag voor een hond, ook al zou die het makkelijk kunnen.
Laat de Bench nooit een negatief gevoel achterlaten bij de hond. Dan ziet hij dit als straf en zal zich er niet meer veilig in voelen, in de zin van: dit is mijn plekkie.
Gelukkig heb ik zelf nooit een bench gebruikt, waardoor mijn doggies zich op alle plekken veilig voelen. Lekker dicht bij me.
Er zijn al menig topics langsgekomen wat betreft het benchgebruik, voor de ene een zegen voor de ander een last....Elk baasje is vrij om te kiezen en als een bench gebruikt wordt waar ie voor ontworpen is...geen probleem toch ? Steeds de hond gaan vergelijken met de mens...snap dat eerlijk gezegd niet...Je kan oeverloos gaan doorbomen over allerlei onderzoeksmethoden maar een hond die het eens duidelijk gaat uitleggen ben ik nog niet tegengekomen Als een bench het 'veilige' plekje van de hond is waar ie zich eens 'veilig' kan terugtrekken...wat heeft dat nu te maken met elektrische stroomstoot...Enne...als mijn man mijn 'geknibbel' niet kan aanhoren vlucht ie steevast de tuin in...is er toch een overeenkomst met de viervoeter ? Haha...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?