Hoi!
Ik vroeg mij af hoe oud jullie pup was toen jullie begonnen met de puppycursus. Mijn fokker adviseert na 12 weken, omdat de pup dan volledig geënt is. Anderen zeggen dat de angstfase dan al begint en dat je beter rond de 9/10 weken kunt beginnen.
Wat is beter?
Ik zou zo vroeg mogelijk doen. Dan heb je er zelf t meeste aan en de socialisatiefase is dan nog niet voorbij.
Qua enting zou ik me geen zorgen maken. Iedereen heeft de eerste gehad en de pup heeft van moeders nog antistoffen.
Het is per hondenschool verschillend. Ik mocht met Charlii beginnen toen ze 9 weken was. Andere scholen houden idd 12 weken aan. Het is sws verstandig om de pup eerst een week thuis te hebben en daar te laten wennen aan het huis, de bewoners, de tuin en de straat, en daarna met het grotere socialisatiewerk te beginnen.
Ik had mijn pup een week toen we voor het eerst naar de cursus gingen, toen was ze 10 weken. Heb haar inderdaad eerst even laten wennen aan het nieuwe huis maar ben daarna wel gelijk aan de slag gegaan. Als je wilt wachten tot de 3e enting dan kan dat natuurlijk ook, je hoeft het echt niet voor die angstfase te doen hoor... Als de pup gewoon goed gesocialiseerd is de eerste paar weken dan zou je daar niet al te veel van moeten merken :-)
Indy ging naar cursus met 9 weken. Zo vroeg mogelijk had zij iig het meeste profijt van.
Wij zijn ook begonnen met 9 weken, dus zo snel mogelijk. Vond het erg fijn en was ook erg goed voor Tibbe's socialisatie :)
Bedankt voor jullie antwoorden! Waarschijnlijk kies is voor de leeftijd van 9 weken, zodat de pup minimaal een week heeft kunnen wennen aan haar nieuwe thuis
Wij hadden de eerste les de dag nadat we gijs hadden opgehaald (dat was met 10 weken overigens) het heeft allemaal voor en nadelen, ik zou doen wat jou het beste lijkt
Maar dat ze dan nog niet alle inentingen hebben gehad vind ik onzin, je loopt toch ook al buiten met je pup
7 weken en 2 dagen pup op een vrijdag gehaald.
zaterdag ochtend (7 weken en 3 dagen) puppy cursus.
de maandag er op balans training...
woensdags prive training voor de obedience...
huppa niet mauwen gewoon werken... ze noemen het niet voor niets werk honden...
Bij mij waren ze allebei rond de 9 weken, en ongeveer een week thuis, Kaylin op een zondag gehaald, en de zaterdag erna eerste puppy les met haar gehad.
Kyra haalde ik op een zaterdag, en met haar ging ik de week erna op maandag naar puppy cursus, de eerste maandag nadat ze thuis was, was ik al wel bij de cursus geweest ( kennismaking met de nieuwe groep en de trainsters, zonder honden, dit deden ze elke keer als er weer een nieuwe puppy groep werdt gestart )
Ik ben met 11 begonnen omdat we eigenlijk op een cursus wachtten, maar toen die met een startdatum van 12 weken oud naar 16 weken oud werd verlengd zijn we naar een ander gegaan. Ideaal was voor mij meteen de week na thuiskomst geweest (weekje wennen en dan beginnen)
Wij beginnen pas met dertien weken oud. Maar niet vanwege de entingen. Gewoon omdat het zo uitkwam. Wil jij eerder starten dan zou ik dat gewoon doen.
Bedankt voor alle reacties! Daar heb ik heel veel aan Ik wacht tot de pup een week bij ons is, zodat ze rustig kan wennen. En daarna gaan we beginnen!
Ik ben erg laat begonnen, namelijk met 16 weken en achteraf haf ik beter kunnen beginnen met de basiscursus, want ze kende veel dingen die we bij cursus leerde al. Ik zou als ik ooit nog een pup neem gelijk beginnen met de cursus, of met 3,5/4 maanden naar de basiscursus en dan puppycursus overslaan
ik zou juist later beginnen met de cursus.
even aan elkaar wennen en dan samen verder.
wat entingen betreft zou ik het niet vanaf laten hangen, oscar is nu 8 maanden en heeft nog steeds maar 2 entingen gehad en daarna een titerbepaling, die laatste enting was dus niet eens nodig.
Zeker eerst thuis en aan de omgeving laten wennen.
Geef het tijd. Wat de meest ook moge zeggen..... geef het tijd.
Het is voor de pup sowieso al een heel ingrijpende situatie door weg genomen te worden bij de nest. Om dan meteen al met die zaken te beginnen (ik ben al volledig tegen de traditionele hondenschool, omdat het ze daar heel veel ontbreekt aan de nodige kennis. Ook al doen ze dat 30 jaar. Er is de laatste jaren al heel wat ontdekt aangaande de hond en zijn gedrag. En met alle respect voor de vrijwilligers die er hun tijd insteken. Maar bijscholen is iets dat men zeer weinig doet).
Dat is dan de emotionele zijde.
Dan heb je nog de lichamelijke kant.
Een pup zijn lichaam is net begonnen met te ontwikkelen. De spieren zijn er nog niet. De botten moeten nog groeien en hebben nog degelijk grote openingen. Als ik dan zie wat een pup allemaal moet doen op een traditionele hondenschool qua houdingen........
Als ik kan zal ik kortelings een link van een website plaatsen waar je een heel duidelijke RX foto kan zien van een heel jonge pup. Zo zie je heel duidelijk hoe de beenderen nog moeten ontwikkelen.
Bij ons op de puppy training hoefde hij helemaal geen gekke dingen te doen. Het was puur proberen zijn aandacht te krijgen en hoogstens een mini stukje meelopen en zitten. Ook een klein beetje zelfbeheersing aanleren.
Ik vond niet dat hij in gekke houdingen moest, en denk dat de meeste hondenscholen die met jonge pups werken ook niet al te gekke dingen zullen doen.
(is ook erg moeilijk om te doen omdat de focus nog ver te zoeken is ;p)
De puppycursus die ik heb gekozen geeft les aan maximaal 3 pups en hun baasjes per groep, zodat elke combinatie genoeg aandacht krijgt. Deze cursus is vooral gericht op een band opbouwen tussen pup en baas, socialiseren en de basiscommando's als zit, af, hier en blijf. Geen rare houdingen, trucjes o.i.d.
Klinkt als een fijne cursus! Ook fijn dat het kleine groepen zijn :)
Ja! Ik ben er ook erg blij mee Ook duren de lessen slechts een half uur, omdat de pups dan vaak al genoeg informatie moeten verwerken.
klinkt erg fijn! Iets om naar uit te kijken :)
Wat zegt de cursus eigenlijk over de leeftijd? Kan je gewoon beginnen wanneer je wilt?
Het gaat hier absoluut niet om gekke dinge / houdingen of trucjes.
Gewoon constant die zit en lig oefeningen.
Deze mevrouw zei 'het liefst zo snel mogelijk', maar doordat ik allerlei andere reacties kreeg, ging ik twijfelen...
aah ja.
Ik denk dat het een top idee is dat je haar eerst een weekje laat wennen :)
Dat denk ik ook
Ik begrijp ook wel dat het verwarrend is omdat je van zoveel richtingen meningen en adviezen krijgt.
Maar ik ben van mening dat wanneer je met honden "werkt" / lessen in opvoeding, mensen advies geeft dat dit super is. Op voorwaarde dat je weet waarover je praat. En in veel gevallen is de kennis gewoon veel te beperkt/oppervlakkig. En zet je mensen op het verkeerde spoor.
Het wil niet zeggen omdat er over geschreven wordt het ook waar is. Er wordt zoveel gezegd.....
Een mening hebben en iets vinden. En zaken die daadwerkelijk zijn, is niet aan elkaar gelijk
Enkel op wetenschappelijke basis. Maar ook hier is het heel belangrijk de evoluties te blijven volgen. Aangezien er nog steeds nieuwe onderzoeken en studies gedaan worden. Zodat je indien nodig je kennis kan bijschaven
Ik heb niet het gevoel dat daar echt een probleem zit.
de training bij iris nu duurt ook maar een half uurtje, dus zoveel zullen de pups ook nog niet doen.
Zeker ook niet met nog uitleg, en door alle afleiding is het al een hele overwinning als je hem/haar 2 keer laat zitten haha (tenminste zo was het bij mij in het begin :p)
Ik heb Laïka op een zondag opgehaald (8 weken), dinsdag een kijkje gaan nemen in de hondenschool en zondag onmiddellijk begonnen. Is heel kleinschalig en duurt max. 40 min. Beginnen met presentatie, zitten, tandjes kijken, chip lezen. En dan proberen deftig aan de lijn te stappen (heel grappig) al die pups die proberen met elkaar in contact te komen.
Volgende lessen altijd dezelfde opbouw en elke keer iets meer. Zitten, liggen, staan. Honden kruisen, terugkomen en speeltje terugbrengen.
Laïka heeft er nu al enkele lessen opzitten en mag nu (is bijna 4 mnd) al kleine oefening in pakwerk doen. Is individueel en duurt max. 10 min. Dit vindt ze helemaal de max.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?