Het zoveelste topic over brokken of kvv ..maar ik kom er niet uit
Ik gaf tot anderhalve maand geleden ongeveer kvv van smuldier aan allebei mijn honden. Ze deden het hier erg goed op!
Nino kreeg 800 gram (45 kilo) en was goed op gewicht.
Spikey kreeg ongeveer 700 gram, ( hij deelde een beetje met de poes ) en ook hij was goed op gewicht.
Nu ben ik dus een tijdje gestopt met smuldier, en ik merk het echt aan mijn honden.
Ze verharen ontzettend, ze leggen hopen buiten dat past niet eens meer in mijn poepzakje
Ik ben toen gestopt omdat Spikey een operatie heeft gehad, en hij een baceriele infectie had gekregen. Ik wist niet waar het vandaan kwam, maar voor de zekerheid toch maar geen rauwe voeding meer gegeven..
Nu is Spikey zijn wond bijna dicht, en zie ik aan de honden dat we nodig iets anders moeten gaan voeren.
Weer terug op smuldier spreekt me wel aan, omdat ze het er goed op deden, maar wat er precies inzit en waar het vandaan komt weet ik dus niet.
Spikey heeft nu nog 3 poten, en het is een grote hond, dus wil ik echt dat zijn voeding hem voldoende ondersteuning geeft. Hiermee bedoel ik vooral zijn bespiering en hij verbruikt meer energie.
Kan ik smuldier afwisselen met een goede brok?
Of beter helemaal overstappen op een goede brok?
Ik heb geen grote vriezer, en ze eten een kilo per hond per dag, dus online bestellen gaat even niet. Moet eerst mijn dierenartspotje weer wat opvullen..
Ik dacht zelf aan 2-4 dagen smuldier (kvv) en de andere dagen brokken van bijv, acana of orijen.In ieder geval een brok waar ook veel vlees inzit.
Ik heb me er nooit zo in verdiept, omdat mijn honden het gewoon goed doen op smuldier. Ze mankeerden nooit wat..en vacht, gebit, en bewegen was ook goed.
Maar nu ben ik gaan twijfelen omdat Spikey zijn lichaam wel goed moet blijven functioneren..
Smuldier geven met afwisseling van brokken, of helemaal overstappen op brokken?
nog een toevoeging, Spikey krijgt nu wel al supplementen, voor zijn spieren.
Hij krijgt spiersupport van de groene os, en PUUR Spondy.
Ik zou kijken welke kvv merken je in de buurt kan kopen en die afwisselen met de Smuldier soorten.
Ik geef ook smuldier met (naar mijn idee)goede brok. Ik kies hiervoor omdat Moh dan toch gewend blijft aan brok en dit is handig voor de opvang en tijdens kamperen en weekendjes/ dagje weg enzo.
Verder weet ik echt niet welk voer goed is voor de spieren.
Ik zal eens kijken wat er in de buurt kan halen, wat betreft andere kvv.
Hoeveel dagen geef jij kvv en hoeveel dagen brok, ciska?
En merk jij verschil op kvv dagen of brokdagen?
Ik wil nog niet gelijk overstappen op het een of het ander..ben en beetje huiverig geworden, voor de evt. bacterien in het rauwe vlees namelijk.
Ik lees wel dat orijen bijvoorbeeld, uit 80% vlees bestaat.
Alleen zitten ze al jaren op smuldier, en dat ging heel goed.
Pas nu ik over ben gegaan naar brok, ( er zijn betere ) merk ik het verschil. Ze zijn nog steeds levendig, en hun vacht glimt wel maar de haren die eraf komen! En het lijkt of er net zoveel uit komt als dat erin gaat. Het was even een tijdelijke oplossing, tot de wond gesloten was. Maar ook brokken voeren vind ik op sommige momenten praktischer. Dat rauwe vlees moet toch een hele tijd ontdooien, en zie in mijn hoofd, de bacterien overal heengaan
Maar als je rauw voerd is het toch zo, dat hun maagzuur sterker word. Voor het doden van evt. bacterien?
Hoe zit dat dan als je combineerd?
Ik ben niet zo van de kvv dus kan er niet veel over zeggen.
Wij geven een goede brok en 1x per week smuldier. Wij geven smuldier voor de darmflora. Komen de darmen tot rusten dat is weer goed voor de weerstand.
Had er verschillende dingen over opgezocht in combinatie met brok. Wat ik voornamelijk las is dat je beter op 1 dag hetzelfde kunt geven en zeker geen brok en vlees in 1x, omdat bij allebei het anders verteerd wordt in de maag. Ik las dat er het beste in ieder geval 8 uur tussen kan zitten (tussen brok en vlees).
Er zijn genoeg mensen die hier niet aan houden en wel combineren waarbij het goed gaat, maar voor honden die erg gevoelige maag hebben is het beter daar wel op te letten.
Onze hond heeft wel snel last van de darmen dus letten we er wel goed op.
Verschilt heel erg. Laatst 2 weken op vakantie geweest en toen alleen brok.
Met late dienst geef ik hele week brok en vroege dienst en in de weekenden vlees.
Ik merk aan haar dat ze met brok niet heel goede ontlasting heeft, wat ik hier gelezen heb kan dat liggen aan de hoge eiwit waarde in het brok. Dus na deze zak ga ik weer opzoek naar ander brok. En zo blijven we bezig...
En ik geef ook niet alleen smuldier, maar ook wel andere soorten kvv uit de dierenwinkel.
Met alleen vlees is haar ontlasting beter. En ze poept 2 keer per dag kleine hoeveelheid.
Ik denk dat ik hierna of totw of dog lovers gold ga halen.
En als kauw dingen zijn dat altijd van die gedroogde dingen als bullenpees of varkensoor, pensstaven enzo
Ik denk dat het altijd voor iedereen weer 'zoeken' is naar wat voor jouw hond het beste werkt.
Ik heb zo getopt met Rocky. Hij stond op de duurste kvv merken maar bescheet de hele boel.
Ahh' ik weet nog dat ik met hem door een tuincentrum liep en hij plots bij de kassa begon te gieren! Het spoot gewoon zijn achterste uit.. de poep spetters zaten tegen de kassabalie aan!
Nu heb ik sinds 2 jaar een goede balans gevonden tussen rauw en brok. Ik varieer veel maar binnen bepaalde perken. Geen lam, geen pens of hart.. daar gaat het onder andere mis. En waar dat aan ligt? Maar het is zo en daar moet je een weg in uitvogelen.
Verder geef ik wel karkas, gebeente en tafelrestjes zoals soms aardappel en vaak gekookte groenten.
Niet het dieet dat ik voor ogen had.. maar dit werkt.. ik kom er niet meer aan Hij is zacht en schoon, glanzend en op een ideaal gewicht, en... geen spetterpoep meer! Het zal bij jouw honden weer anders werken Patricia, maar dat kan alleen jij uitvogelen
Ik heb een periode 's morgens brok (Wolfsblut) en 's avonds KVV (wisselende merken; Tinlo, Carnivoer, Naturis, Alaska, Haaksbarf, Smuldier) gegeven. Dat ging op zich wel goed.
Uiteindelijk weer helemaal op brok en af en toe een avond of dag iets van vlees (hetzij KVV, hetzij goed blikvoer als Lukullus).
Ze heeft nu juist minder ontlasting (op volledig vlees echt 3 keer per dag een best grote hoeveelheid), geen doffe vacht meer.
Dus je zou ook gewoon een periode kunnen proberen hoe het gaat met deels vlees en deels brok. En wat Suzan al zegt, bij jouw honden zal het weer anders gaan als bij die van haar en die van mij.
Wat is exact je angst mbt bacteriën?
Het klopt dat bij rauw de maagzuur zuurder wordt en daardoor vrijwel alles dood.
Ik heb een vraagje ... Op een Facebook groep "ik voer vers" zeggen ze dat brok en KVV geven niet goed is en dat je beter voor 1 ding kunt kiezen ... Weet iemand hier meer over?
( ik heb het over in het algemeen dus niet de "8u regel", dat dus paar dagen brok ( geperst) en paar dagen KVV niet goed zou zijn)
Vers vlees is het beste voor een hond
Ik geef mijn honden s morgens pers brokken (impressyourdog) s' avonds geef ik kvv van lotgering. Ben tevreden van lotgering en is ook goedkoop in aankoop en toch kwalitatief. Heb ongeveer 30euro betaald voor 18kg.
Ze adviseren wanneer je kvv combineert met brokken dat je best pers brokken neemt omdat dat meer aanleunt op de verteringswijze van vers vlees. Wel nooit de kvv mengen onder de brokjes. Er moet tijd tussen zitten tussen het geven van brok en kvv
Vroeger gaf ik naturis pers brok en kvv. Is ook niet slecht.
Op voerwijzer vind je hier veel info over.
Vele raden aan om een keuze te maken tussen brok of kvv. En als je daaruit moet kiezen. Best volledig kvv. Toch kan een combinatie tussen kvv en brok wel. Maar je moogt het niet onder elkaar mengen.
Zoals je zelf aangeeft moet er tijd tussen zitten. Tussen het geven van brok en vlees.
Brokken hebben een ndere verteringswijze als kvv dit zou voor maagkanteling kunnen zorgen. Persbrokken leunen sterk aan bij de verteringswijze van vers vlees. Dus persbrokken zijn altijd beter als geëxpandeerde brokken wanneer je ook kvv voert.
Nu ik geef mijn honden s'morgens pers brokken en s'avonds kvv van lotgering.
Mijn honden doen het hier goed op! Ze vinden de afwisseling ook fijn.
Ja van de verschillende verteringswijze wist ik. Mijn pup krijgt paar dagen brok ( Orijen) en paar dagen vlees.
Als ik puur naar mijn eigen hond kijk: die kreeg darm problemen van brok en kvv dagen afwisselend.
Als ik dan naar de theorie kijk is dat logisch: ze verteren het anders en dus moeten de maag en darmen zich continu aanpassen.
Ik zelf ben een voorstander van 100% rauw voeren. Brokken bevatten ook erg veel koolhydraten, wat nodig is om het brok niet uit elkaar te laten vallen in de zak. Voor de hond zelf is dit echter totaal niet nodig en kan het zelfs ziektes zoals diabetes in de hand werken.
Over Lotgering verschillen de meningen. Ik zou het nog niet eens willen voeren als ik geld toe zou krijgen. Het is kwalitatief laagstaand. Bedorven rollen is geen uitzondering en honden die er slecht op reageren zijn ook geen uitzondering. De hygiëne in de Lotgering fabriek is ook niet in orde (bebloede gangen waar mensen doorheen lopen, vieze mouwen die in de KVV zitten, rauw eten op een tapijt vloer etc).
Ik krijg hier (nog) geen antwoord op, maar om er even op terug te komen ;)
Ik zelf heb een hond met flink wat gezichtsbeharing inclusief een baard en een sik. Dat wordt dus vies door het bloed en dergelijke. Na het eten komt ze me altijd "bedanken". Ik vond het een smerig idee (ik ben dan ook echt een schoon persoontje als het om rauw vlees gaat). Ik maak daarom zelf haar sik schoon met een microvezel doekje die ik alleen voor haar sik gebruik en op 60 graden was.
Ik geef geen KVV, ik geef BARF (dus hele botten). Ze versleept dit gerust uit haar bak vandaan om erop te knagen. Daarom hebben wij een bureau-stoel-mat in de tuin liggen. Hierop eet ze (dit heeft ze dus geleerd). De mat nemen we na haar maaltijd af met Dettol Active Oxigen (er blijft met dit soort vrijwel geen chemie achter, maar het ontsmet wel).
Is het slecht weer? Dan eet ze binnen op een oude baddoek die ik op 60 graden was.
Ik ben zelf een ''deeltijd kvv'r'' 's Morgens brok van Acana en 's Avonds kvv smuldier (Compleet)
Vindt wel dat je de brok over een kam scheert, zit veel verschil tussen b.v. Orijen, Acana, TOTW, (enz..) of Frolic (j)Eukaneuba Royal Canin.
Geld trouwens ook voor kvv wat jezelf ook al aangaf met b.v. Lotgering.
Overigens hebben ze wel betere 'kwaliteit' (meerprijs)
Maar de standaard dozen van 18kg a €30 zit veel snij/restafval in, daardoor vet gehalte veel te hoog, en ja ook gehoord van bedorven rollen.
De rest wat je zegt klopt ook, heb met jongens gesproken uit de buurt die daar werken/gewerkt hebben en is daar alles behalve hygeenisch.
Udhai heeft geen verandering van ontlasting als ik wissel, zou het dan kwaad kunnen ?
Hmm kan allemaal waar zijn en geloof jullie wel maar uiteindelijk kan je het toch niet 100% kunnen weten hoe het eruit ziet in de fabriek of dergelijke. Tis inderdaad goedkoop en dat zal wel een reden hebben maar mijn honden vinden het heerlijk en doen het er goed mee..
Vers vlees is het beste voor jouw hond, er zijn er genoeg die het op brok net zo goed of zelfs beter doen.
En er wordt wel meer geadviseerd qua voeding, wat de een goed vindt, is dat voor de ander niet.
Zo zijn er ook genoeg die Lotgering helemaal niet zo goed vinden als jij.
Ik kijk naar mijn hond en dat is er dus zo een die het beter doet op brok. Maar ook van een mixje brok/vlees heeft ze geen last.
Ik vind het belangrijker dat mijn hond niet het hele veld volpoept, dat ze een mooie glanzende vacht heeft ipv een stoffige en dat ze niet haar anaalklieren leegt terwijl ze met haar dikke bips tegen me aan ligt. En dan kom ik toch echt uit op brok
Zo is het maar net Mellow!
''Vers vlees is gewoon het beste'' ging voor mij immers ook niet op.
Ik beschreef het al eerder,, Rocky stond te spuiten als een gier tank op enkel vers vlees!
Brok/vlees combi werkt hier ook het beste..
Ja ben het daar ook mee eens!
Mijn ook brok vlees combi
Er zit zeker veel verschil tussen de brokken onderling, maar ze hebben wel degelijk allemaal dezelfde min punten:
- Te veel koolhydraten
- Verhit, waardoor belangrijke voedingsstoffen en enzymen verloren zijn gegaan
- Daarom doen ze op het laatst nog even een chemische spray over elk brokje om te proberen om dat te compenseren
- Niet alle voedingsstoffen die in rauw vlees zitten, zijn te compenseren.
Lotgering blijft Lotgering: het blijft door de fabriek medewerkers van Lotgering verwerkt en door de busjes van Lotgering bezorgd.
@Melissa: Ik ben in de fabriek geweest, ik heb het bij mij en om me heen bezorgd zien worden en ik heb filmpjes van hun zelf gezien. Tevens ben ik veel in contact met eigenaren die problemen ondervinden met hun honden.
@Roos, bij mijn weten zijn Orijen, Arcana enz. 100% Biologisch.
Em moeten voldoen aan zeer strenge eisen, gecontroleerd door een onafhankelijk bureau, zou graag weten waar deze info te vinden is.
Tegenwoordig denk ik beter een goede brok dan kvv waar je ook niks van weet
Sinds ik weet dat zelf Bandit afval vlees in hun kvv draait is het zo goed als klaar voor me.
Bij brok heb je tenminste nog het voordeel ook al is het slecht vlees wat in kvv heus ook wel zit want 90% van de kvv fabrikanten gebruiken ook gewoon vlees van oa Argentienie dan nog is het bij brok verhit en door de toevoegingen ben je ook zeker dat je compleet voert dag in dag uit jaar in jaar uit.
Zou me niet verwonderen dat binnen een paar jaar de probleem gevallen beginnen naar buiten te komen die uitsluitend op kvv gevoed zijn...voor mij is het vanaf nu ofwel de betere brok ofwel zelf samenstellen.
Dat zijn ze niet ze zeggen dat namelijk ook zelf niet,en biologisch is zo een onzin...
Bedankt voor de reacties..
Het is dus eigenlijk per hond heel verschillend..
Mijn honden hebben altijd goede ontlasting, lijken geen problemen te hebben met verschillende soorten voer.
Wat betreft de 'angst' voor bacterien, ik heb de laatste jaren rauw gegeven en voelde me hier goed bij. Nu Spikey een heel heftige bacteriele infectie heeft gehad, ben ik er anders over gaan denken.
Deze bacterie is hem bijna fataal geworden, maar nogmaals dit hoeft niet van het voer te komen. Ik heb nu dus het idee, wanneer je het laat ontdooien dat die bacterien eruit komen, en door je huis verspreiden. Hoe je het ook afdekt, of waar je het ook laat ontdooien. Ik ben constant me huis aan het onstmetten geweest, met dettol liquid omdat de gedachte aan de bacterien me een beetje tot wanhoop drijft.
Ik wil er niet in doorslaan, en weet dat het al die jaren geen enkel probleem is geweest, alleen voeld het nu anders voor mij.
Omdat mijn honden het tot nu toe overal goed op doen ( goede ontlasting ) kan ik kiezen of ik brok of vers voer. Barfen is in mijn geval echt geen optie. Dus ofwel een kvv die ik in de buurt kan kopen, of goede brokken.
Nu ben ik ook gaan twijfelen over smuldier..Ze hebben het er al die tijd goed op gedaan, maar je kan niet echt wisselen van diersoort. Wat wel nodig schijnt te zijn? Ik voer de compleet versies, maar die bestaat uit een premix, dus niet uit echt bot.
Ik ben al aan het kijken wat er in de buurt te koop is, omdat ik niet veel ruimte in mijn vriezer heb voor zoveel hondenvoer. Wat kvv betreft dan.
Maar hoor ook goede verhalen over de brokken van acana, orijen, totw. De brokken waar een hoog vleesgehalte inzit. Dan hoef ik me niet druk meer te maken over de evt. bacterien. Nu wil ik niet de makkelijkste weg nemen, maar het spreekt me ook wel aan.
Wat ik me dan afvraag is hoe het maagzuur dan reageerd.
Het zuurdere maagzuur hebben ze dus nodig om de evt. bacterien te doden, die in rauw vlees zitten. Maar al ik een paar dagen rauw geef, en een paar dagen brok, blijft het maagzuur dan net zo zuur als dat ik alleen rauw zou geven? Als het maagzuur niet zuur genoeg is doordat ze ook brokkendagen zullen hebben, krijgen ze daar dan geen problemen mee op de dagen dat ze wel rauwvoer krijgen en het sterke maagzuur nodig hebben
Nu krijgen ze gewone brokken, die dus niet zo goed aangeschreven staan. Maar was ook even een noodoplossing en kon niet zo veel kwaad. Maar daarvan merk ik echt dat het niet goed is. Hun ontlasting is nog steeds goed, maar er komt bijna net zoveel uit als erin gaat, en dat is veel!
Ook het veharen is veranderd, het lijkt wel alsof ze nu constant aan het ruien zijn. De vacht glanst wel, maar er zit geen ritme meer in het verharen en dat klopt dan weer niet, bij mijn honden.
Ze zijn goed levendig, merk verder niks raars..Maar de vele ontlasting en het verharen klopt dus niet.
En aan de 'combinatievoeders' Hoe hebben jullie de brok uitgezocht op de kvv die jullie geven?
Ik wil dan niet beide op een dag geven (grote honden, angst voor maagkanteling) Maar paar dagen vers en paar dagen brok.
Gewoon kijkend naar hoe jullie hond erop reageerd, of gekeken naar het vleesaandeel in de brok of dat de brok geperst is, noem maar wat hoor. Kan natuurlijk ook een andere reden hebben..
Het gaat mij nu vooral om Spikey zijn situatie.
Hij is groot en moet het nu met een pootje minder doen, dus hiervoor moet hij voldoende energie binnenkrijgen, en voor zijn spierbehoud.
Hij word trouwens in oktober 8 jaar, en dan krijg je weer voer als bijv. seniorvoer.. Of is dat alleen commercieel en zit er verder niet veel verandering in?
Ik ben de hele dag van alles aan het opzoeken, pakken aan het lezen, maar ik weet gewoon niet wat juist is om te geven in zijn situatie.
Ik ga de vragen ook wel even neerleggen bij de orthopeed, misschien dat hun nog iets weten ter aanvulling..Misschien een bepaald voer of een ander suplement
Smuldier heeft een kip versie (geel). Daarin zit kip karkas. Dat kun je aanvullen met de pens (groen) en/of hart versie.
Over het afval vlees: Ik barf dus en heb daardoor veel meer invloed. Ik gebruik bewust afval stukken. Denk bijvoorbeeld aan verkeerd gesneden vis en karkassen waar voor menselijke consumptie wat vlees vanaf is gehaald. Dat is echt geen verkeerd spul en beland normaal in de vuilnisbak. Nu voer ik er mijn hond mee. Zo is sat dier niet onnodig gestorven en hoeft er voor mijn hond niet geslacht te worden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?