Welk ras past bij me?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Aurelia (Gast)

" ik ken geen staffords met een agressief karakter, degenen die ik ken zijn zelfs extreem lief, maar dit terzijde. Ik had een duitse herder die altijd met mij mee ging joggen. Wel een goede fokker uitkiezen die met rechte ruggen fokt en de vereiste tests doet. Maar ik weet niet of jij een herdermens bent natuurlijk. En ook niet onbelangrijk is, wat heb jij je hond verder te bieden behalve joggen.
  "

 Voor andere honden?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry


 
  Voor andere honden? "

 

ja ok dat risico heb je, maar dat geldt voor meer rassen en ook individuen van rassen die wel bekend staan om hun hondvriendelijkheid. Is iets om altijd rekening mee te houden.

Aurelia (Gast)

"  
ja ok dat risico heb je, maar dat geldt voor meer rassen en ook individuen van rassen die wel bekend staan om hun hondvriendelijkheid. Is iets om altijd rekening mee te houden. "

 Zeker, maar voor mijzelf zou dus gelden: ik vind hardlopen veel leuker als de hond los kan lopen. Dus zou ik niet snel een ras kiezen waarbij de kans erg groot is dat hij vast moet, vanwege jachtpassie, zelfstandigheid of hondagressie. Er zijn best husky's die braaf bij je blijven en geen enorme jachtdrift hebben, maar de kans is groter dat het er wél in zit. Dus zou ik niet voor een husky gaan ondanks dat ik het fantastische honden vind.


Dat bedoelde ik alleen de TS mee te geven. Er zijn ook genoeg mensen die het niet uitmaakt om hun hond vrijwel altijd aan de lijn te houden buiten. Dan is het natuurlijk geen probleem. De paar staffies die ik ken zijn (voor mensen) ook echt superlief en leuk, dus ik heb zeker geen negatief beeld bij het ras.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Een Stafford moet je inderdaad niet nemen als je een hond sociale hond wil die los kan waar mag. 

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

Ik zou je een boxer aanraden..

Kortharige middelgrote-grote hond, energiek en lekker gek; ideaal om te gaan lopen samen en mijn twee boxers zijn beide redelijk waaks. Niet zo dat ze op alles aanslaan, maar ze zullen voor me door het vuur gaan!

Verder kunnen boxers ook heerlijk 'bankhangen' als het een keertje niet uit komt om te gaan wandelen/hardlopen en lekker bij je komen liggen.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

" Ik zou je een boxer aanraden..

Kortharige middelgrote-grote hond, energiek en lekker gek; ideaal om te gaan lopen samen en mijn twee boxers zijn beide redelijk waaks. Niet zo dat ze op alles aanslaan, maar ze zullen voor me door het vuur gaan!

Verder kunnen boxers ook heerlijk 'bankhangen' als het een keertje niet uit komt om te gaan wandelen/hardlopen en lekker bij je komen liggen. "

 Redden die het om echt te gaan hardlopen?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Klopt hoor, ik zou persoonlijk ook geen jachthond nemen als ik wil gaan joggen, ik heb Jenna nu en zie hoe lastig het is als een hond veel jachtinstinkt heeft, in een flitsseconde kan ze iets in de neus hebben en het spoor achterna gaan. (En ze is ook nog eens heel hondonvriendelijk, maar dat komt door slechte ervaringen vermoed ik en werken we aan)

Ik zou dan liever met een staff lopen die, mocht hij niet met andere honden kunnen, je hem dan kan leren andere honden te negeren.

honden page profiel baloebaloe

een american bully 

soort van stafford maar toch vaker een iets milder van karakter

het type standaard zou je dan moeten nemen... die zijn atletischer dan de rest van de types, ook ik... loop elke dag een uurtje hard met mijn american bully  

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Hoi Christophe,

Lang niet alle honden zijn echt geschikt om mee te joggen. En al helemaal lang niet alle honden zijn in staat om te waken. Toch zouden er tal rassen aan je wensen kunnen voldoen.

Persoonlijk zou ik kijken naar de rasgroepen herdershonden en veedrijvers en voorstaande honden.

Het 'nadeel' aan herdershonden kan zijn dat je ze ook geestelijk veel moet bezighouden. Ik weet niet of je verdere ambities hebt met de hond? Als je bereid bent de hond dag in dag uit voldoende uitdaging te bieden, dan zou bijvoorbeeld een Hollandse herdershond (korthaar) een optie kunnen zijn.


De rassen die je zelf noemt, bull terriërs en American Staffordshire Terriërs, zijn enorme allemansvrienden en vaak alles behalve waaks. Ook zijn met name bull terriërs m.i. niet de meest geschikte honden om wekelijks meerdere malen mee te joggen. Dan zou ik echt voor een sportiever modelletje kiezen die daar veek plezier aan beleeft. Ook kortsnuitige rassen zou ik overslaan.

Vandaar de rasgroep Voorstaande honden. Dit zijn stuk voor stuk zeer atletische, sportieve en actieve honden. Veel daarvan zijn niet waaks, maar er zitten een aantal voor jou wellicht interessante honden tussen.

Wat te denken van de Weimaraner? Sportieve en bijzonder intelligente middelgrote honden, perfect om mee te joggen. Zeer zelfverzekerd, in principe vriendelijk maar bezit een sterk waak- en verdedigingsinstinct. Dit komt voort uit hun verleden, ze moesten namelijk in staat zijn de boswachter of jachtopziener te beschermen. Het zijn dan ook temperamentvolle honden, maar wel ontzettend trouw en toegewijd aan de baas (type ruwe bolster, blanke pit). Maar ook dit zijn honden die dagelijks een flinke portie beweging nodig hebben. Het is een sterk en gezond ras.


De Duitse Staande zou ook een optie kunnen zijn.

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Om te joggen zou ik geen enkele kortsnuitige hond nemen, die hebben namelijk veel last van hun ademhaling en zeker als het warm is.  Dus geen boxer of je moest je jogtijden in de zomer aanpassen naar héél vroeg of heel laat, als het frisser is dus.

 

In de zomer moet je trouwens altijd oppassen met je hond, ze kunnen allemaal wel last van de warmte hebben.  Goed op de tekenen letten : als de tong uit de bek is en een beetje gekruld (als een lepeltje) kan je best je hond even laten afkoelen/uitrusten, het zou niet de eerste zijn die zich (bijna) doodloopt, ze gaan niet allemaal liggen als ze niet meer kunnen.  Ik weet natuurlijk niet hoe jij loopt (als een échte loper of meer een recreant), maar dit moet zeker opgebouwd worden...

 

Wat betreft een ras, zou ik ook meer naar de jachthonden gaan, zoek maar een keer op Canicross, op de foto's zie je veel jachthonden passeren of Border Collies (maar te lang haar) .

 

Succes met je zoektocht!

 

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

"  Redden die het om echt te gaan hardlopen? "

 Absoluut!! Ze hebben echt mega veel energie en een goed uithoudingsvermogen ookal zou je dat met hun kortere snuit misschien niet verwachten. Nu hebben de meeste (verantwoord gefokte) boxers nagenoeg geen ademhalingsproblemen, althans ik hoor er niet veel over.

Mijn honden gaan met gemak 2-3 uur mee naar het bos, rennen als gekken, lekker spelen, komen thuis, gaan even liggen en zijn weer klaar om iets leuks te gaan doen. Je moet natuurlijk met geen enkele ongetrainde hond meteen 3 uur gaan hardlopen, maar als je het opbouwd gaat dat prima.

wel uitkijken met heel warm weer, maar dan zou ik persoonlijk met geen enkele hond gaan sporten... 

Wat ik persoonlijk heel fijn vind is dat ze zich ook heel makkelijk aanpassen als het even niet uitkomt om erg actief te zijn, ze kunnen dan echt als luie donders op de bank gaan liggen en slapen de hele dag.. 

honden foto van Spikey, Fenna en baasje Judith

Visla? Weimaraner? 

 

honden page profiel christophechristophe

Bedankt al voor de vele reacties.

Voorlopig gaat mijn voorkeur uit naar de Amerikaanse stafford (of aanverwant) en de Australische cattle dog.

Jachthonden zijn geen optie wegens hun jachtinstinct. Ik woon nogal landelijk en loop graag met de hond los als er niemand anders in de buurt is.

Het nadeel aan een Stafford voor mij is het mindere waakinstinct en het imago van de hond.

Het nadeel aan een Cattle dog is dan weer zijn iets ruwere, langere vacht. Leuk is wel dat je deze hond niet zoveel ziet.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Afhankelijk van hoe baasgericht de jachthond is, kan deze vaak wel los, hoor. Bij een staff moet je  vaak net zo veel  (of weinig) oppassen als met een jachthond, denk ik. 

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

De pointer van mijn ouders loopt ook gewoon los hoor (en de clumbers, ook jachthonden, kunnen werkelijk overal los).

Ik ben nog nooit een Weimaraner tegengekomen die niet los kon lopen of de benen nam. Voorstaande honden zijn juist enorm trainbaar, vrij gehoorzaam en gericht op samenwerken. Juist deze honden moeten m.i. regelmatig een sprintje kunnen trekken en dat kan natuurlijk niet aan de lijn. Ze zijn vaak ook gek op apporteren en andere sporten.

Lopende/zweethonden (beagles, bassets, bloedhonden, etc) zijn een heel ander verhaal. Die ruiken en spoor, zijn verdwenen en dan kun je roepen tot je een ons weegt. Maar staande honden zijn een geheel andere rasgroep. Die blijven meestal keurig in de buurt en verliezen de baas echt niet uit het oog.

Het 'mindere' waakinstinct van de stafford kun je beter gewoon 'geem' waakinstinct noemen. O-)
Cattledogs vind ik leuk op papier maar je zult merken dat ze 'in het echt' wel enorm pittig zijn (en degene die ik ken zijn verschrikkelijke blaffers, ik kan het weten want ik had cattledogs als buurhonden, haha) met een flinke behoefte aan mentale bezigheid. Wel zijn ze goed waaks en geschikt om mee te joggen, maar het zijn geen gemakkelijke gezinshondjes. Dan is een Hollandse of Duitse herder toch een stukje milder.

Succes met de zoektocht!

honden foto van Spikey, Fenna en baasje Judith

Een goede vriendin van mij heeft een Australian Cattledog. Geweldig dier. Heel erg op haar gericht en haar gezin. Blaft amper, sportief en waaks. 

 

Vergeleken met een staff heeft hij idd een wat langere vacht, maar hij heeft een geweldig, eigenaar-gericht karakter.

 

Succes met kiezen!

ik wordt altijd een beetje verbaasd als ik lees dat jachthonden slecht luisteren door hun jachtinstinct.

Juist dat jachtinstinct zorgt ervoor dat ze heel erg gericht zijn op de baas en dus minder snel de benen nemen. Ik heb twee DSK's gehad en 4 labradors. Allemaal geweldige, lieve en ongelofelijk gehoorzame honden

Ook mijn pup van 8 maanden loopt al gewoon los op straat en als hij al de benen wil nemen is een zacht uitgesproken "nee" voldoende om hem te laten stoppen en kwispelend terug te komen:

"grapje baas"

honden page profiel Vera met Abby & Cantor !Vera met Abby & Cantor !

honden foto van Vera met Abby & Cantor !

Mocht je erop uit om een am staff of aanverwanten als geschikt ras te kiezen,

 

Wil ik je herinneren dat de Asiels STAMPVOL zitten met staffords en herders.

Zoals: http://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/asiel-dieren/hond/94533/noordbroek-almelo

Dit zegt natuurlijk niet dat je een hond MOET nemen uit het asiel.. Maar toch dat je altijd even kan kijken...

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Jenna is ook ongelooflijk lief en zachtaardig, ik heb nog nooit een zachtere hond meegemaakt als zij, maar eenmaal iets in de neus dan is ze weg, en hoort je niet eens meer zo is ze geconcentreerd op die geur. Ze kan los, maar dan alleen heel gedoseerd en op een overzichtelijk stuk. Het hangt er denk ik vanaf wat voor soort jachthond je hebt.

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^