Ik voer nooit op vaste tijden omdat ik haar meestal laat 'werken' voor d'r eten. 's Morgens (soms 7u, soms 11u) krijgt ze voor de eerste wandeling altijd een beetje, daarna krijgt ze de rest van de eerste portie in een snuffelmat. De 2de portie krijgt ze meestal rond 4u, verdeeld over verschillende snuffel/hersenwerkjes. Of als het heel warm is krijgt ze het als ijsje. En 's avonds rond 8u gaan we vaak nog even naar een bos en dan gaan we met de voerdummy(vermomd als goedkoop etuitje ) aan de slag.
De voerbak gebruiken wij dus helemaal niet, die hebben we alleen nog maar voor de sier. :P
Vergeet niet dat Wolven eigenlijk de hele dag ook dooreten in de natuur.
Gras, bramen, bessen, boomschors, muizen, poep, en ander kleine prooidieren.
(Naast de grote vangst om de hele roedel te voeden)
Het beste is een combinatie van wat jij wilt en wat goed aanvoelt bij de situatie.
Dat verschilt echt van hond tot hond.
Volg je gevoel...en dan komt het wel goed.
Sasja krijgt hier 2 keer per dag te eten, maar ook veel tussendoortjes.
Eigenlijk eet ze wel een 10 keer per dag.
Dat is ook beter voor haar maag en die andere zijn eigenlijk meer de tussendoortjes zoals koekjes...lol
Ook hier 2x daags.
De tijden varienren wat.
Kan sochtend meer varieten als savonds.
Als we Sadi 5kg voer voor zetten zou ze het geheel opeten. En de bak gaat sowieso in 1x leeg. Ik ben puur gevoelsmatig geen voorstander om altijd eten te hebben staan.
Vanuit de natuur waren ze ook tijden bezig met jagen en was er ook niet continu beschikking over eten.
Daarnaast als er eens een logee hond is heb ik ook liever dat ze even gescheiden van elkaar rustig kunnen eten.
Maar dat is een persoonlijk iets.
En maakt het ook makkelijk als je samen een dagje weg gaat. De maaltijd neem je gewoon mee. Een hond die de hele dag door kan eten, lijkt me dat dan een stuk lastiger.
Sadi eet overal waar je haar haar bak geeft. Of je nu op visite bent, lekker aan t water zit of op de parkeerplaats in de auto. Uiteraard zoek je dan wel een rustig plekje even. En als de situatie aan t water is. Is t belangrijk dat er geen andere honden in de buurt zijn natuurlijk ze moet ongestoord kunnen eten.
kvv is zo verteerd,. men denkt dat het niet snel verteerd maar het passeert zo de maag, hier een foto genomen na twee uur na het eten, was even nodig, het zat al in de darmen, na twee uurtjes... dus kvv passeert zo de maag, dat barfen langer duurt tuurlijk, maar kvv is zo de maag gepasseerd.
Wolven vangen een groot dier, eten zich vol en komen dan niet van hun plek. Een wolf eet dus niet elke dag.
Uiteraard eten ze ook muizen en bessen ed, maar niet dagelijks.
Dat is niet helemaal waar....afhankelijk van de samenstelling van een groep: een troep wolven bestaat o.a. uit jagers, die zich na de jacht ter plekke volvreten en meteen huiswaarts keren, om de pups te voeden. Dus ze komen wel degelijk vrijwel meteen volgevreten van hun plek. Dat is dan ook de discussie over het uitbuiken in relatie tot maagtorsie bij gedomesticeerde huisdieren. Het 'rusten' na de maaltijd blijkt geen trigger te zijn, omdat de meeste maagtorsies door andere factoren op een nuchtere maag plaatsvinden.
Ja, ze gaan terug naar hun plek, maar dan is het ook wel over. Het is niet net als onze huisdieren dat ze dan nog een hele dag met wandelingen en zwempartijen gaan of spelen met andere honden. Wolven hebben ook niet de hele dag te maken met TV's, radio's, auto's etc.
Dat volgevreten terug naar hun plek, daar kan urenlange afstand tussen zitten. Grote foerageergebieden lenen zich voor dit soort afstanden, want hetgeen wat aan grote prooidieren bejaagd wordt, kan in vlucht ook grote afstanden afleggen. Tegen de tijd dat de jagers terug op hun plek zijn, is voedsel voldoende voorverteerd om de pups mee te voeden.
Terugkomend op de vraag van sas.
Ik ga er vanuit dat er altijd een reden is waarom honden hun voeding niet moeten. Brokvoeding sluit niet aan op het systeem van een hond, dus dat is al een gerichte reden voor mij om brok te mijden. Wij mensen gaan er vanuit dat een verder gezonde hond meerdere malen per dag voeding 'nodig' heeft. Dat is niet waar. Mijn oude honden van 13,5 en ruim 12 worden nog steeds 1x daags gevoerd, met op een ander moment een snack als tussendoortje en dat gaat al jaren heel prima.
Laat dit hondje zien dat het 's ochtends eten laat staan, dan is het verstandiger om minder voermomenten in te lassen en niet meer in de ochtend. Dat is wel afhankelijk of er nog medicatie wordt gegeven. Hier krijgen ze 1x daags voeding na gedane activiteit. Vroeger kregen ze ook vastendagen op hun NRF voeding, daar zijn ze al een tijdje te oud voor. Het alarm van de oudste gaat af als hij om 17:00 uur nog niet gegeten heeft, in tegenstelling tot wat hij altijd gewend is om op verschillende tijden gevoerd te worden om het pavlov-effect tegen te gaan. Het koppie doet nu toch wat het zelf wil.
Nou hij eet helemaal niet op het moment...een zacht tussendoortje gaat nog wel maar kauwt hij ook erg 'rustig' weg, ik begin nu toch wel te twijfelen of hij niet last heeft van zijn gebit, al dacht ik dat ie al uit gewisseld was. Of dat hij wat anders mankeert...Verder speelt hij nog wel enz maar is wel wat rustiger als normaal.
Maandag maar na de da als het zo blijft...
Mij is al verschillende keren afgeraden om fabrieksdiervoeder aan mijn honden te geven. Geen brokken en geen vers vlees. In vers vlees komen snel bacterien en nekken van dieren worden gebruikt waar nog de schildklier in zit en dat zit vol met hormonen. Ik kook elke avond voor mijn honden en geef als toevoeging zeewier, visolie, knoflook en een paar keer in de week haring. Geef een hond nooit varkensvlees! S'morgens geef ik bruine boterhammen met 100% kalfssmeerworst of kippensmeerworst. En voor de tanden geef ik een lamsstaart of een ander rauw bot de tanden zijn nog nooit zo wit en schoon geweest!
Voorheen gaf ik ze dure brokken met een beetje blikvoer (want droge brokken aten ze echt niet) De ontlasting was heel veel en ik vond ze ook uit hun vacht gaan stinken. Vers vlees was ook geen favoriet dat lieten ze ook steeds staan. Dus dat kon ik elke keer weggooien. Nu sinds ik kook, eten ze meteen alles op, weinig ontlasting en hun vacht ruik ik ook totaal niet meer.
Hier krijgen de hongerigen 's morgens een snack, kan een kluif zijn, kan een stuk gedroogd vlees zijn, bullepees, groentenmixje, portie energiebrokjes voor onze sprinter logee (loopt graag, heel graag, heeft dus eennextraatje nodig en doet het zo prima)
In de loop van de dag krijgen ze vaak nog een koekje/snoepje voor werkjes
'S avonds tussen 19 en 23u krijgen ze hun avondeten. Nu maakt het echt niet uit welk uur ik kies, ze weten direct wanneer ze eten krijgen als ik dat potje vers vlees uit de frigo haal. Dus op voordhand sappen maken sowieso aan...
'Savonds krijgen ze dus kvv
hier een tevreden hond, gewandeld en gegeten...... nimmer eten laten staan op wat voor tijdstip dan ook.
een maagtorsie komt vaak snachts voor, ik zeg maar zo voer waar bij je hond zich goed voelt en ook voor jezelf, voor de een is dat op gezette tijden voor de ander die daar geen rekening mee kan houden op ongezette wisselende tijden....
Anita als jij je daar goed bij voelt en ook je honden mooi blijven doen.
wat de schildklier betreft in vlees, geef spiervlees , geen kippennekken of strotten, dan heb je daar ook geen problemen mee, in spiervlees zit geen schildklier dat zit hoofdzakelijk in de nekken en strotten van een dier.... en voedsel koken daar heeft je hond ook niet veel voedingsstoffen aan. maar nogmaals voer waar een ieder zich wel bij voelt.
en zo is het dan toch achterhaald dat een hond volgevreten moet rusten, nee ze gaan volgevreten terug naar hun roedel en doen daar ellenlange kilometers over om op de plek te komen waar ze de roedel aantreffen, kilometers dravend met een volgevreten pens... om de pups dan te voeden, dus wat nou van een hond moet rusten als tie gegeten heeft ?
Ik voer al meer dan 20 jaar 2x per een dag op vaste tijden en nog nooit een probleem mee gehad.
Hier wordt eerst gegeten en dan gewandeld. Er zit wel een aantal uren tussen eten en wandelen. Dus niet eten en direct daarna wandelen.
Ik zou niet weten waarom ik hier iets aan zou veranderen vermits er nog nooit enig probleem is mee geweest en theorieën zijn theorieën en die hebben in de praktijk al meer dan eens bewezen niet te kloppen als ik er rekening mee houdt dus ja... ik doe maar wat hier goed gaat.
Lexie krijgt 's ochtends eten na de 1e wandeling, dat varieert tussen 7 uur bij vroege dienst, en 10 op zijn laatst. Haar avondeten krijgt ze wel op een gezette tijd, 8 uur. Dan heeft ze 2 uur voor de laatste wandeling om uit te buiken en zit er ongeveer even lang tussen de maaltijden. Voor haar werkt dit perfect, de 3 eerder genoemde R's, geven haar erg veel rust!
En de boterham en kalfs of kipleverworst komt niet uit de fabriek?
Bot en lamsstaart haal je zelf bij het slachthuis of de fabriek waar het dier ontbeend en verwerkt is?
Ik voer ook op vaste tijden. Wandelen doe ik in de ochtend wel na t eten. Dat is een rustige wandeling aan de lijn.
Ik zelf vind regelmaat heel erg belangrijk. Dit geeft een stuk zekerheid je hond weet wat en wanneer hij verwacht. Dit schept ook weer rust.
Als we een dagje weg zijn, kan het even anders lopen, dan past ze zich prima aan, of geef haar rond etens tijd een klein handje voertjes.
Dan zou ik zeker even langs de DA. Is hij ontwormd?
Hij heeft gisteravond en vanmorgen zijn bakje leeggegeten toch wel even voor de zekerheid bij de da geweest. Hij is is nog wat aan het wisselen dus dat zou heel goed de reden kunnen zijn. Verder is hij gezond aldus de da.
Hij heeft pas 2x een panacur gehad om te ont wormen en de giardia te bestrijden.
Ik geef hem nu weer 2x per dag eten en eet hij niet dan neem ik na een kwartier zijn vak weer weg. En biedt ik het later weer aan.
Dit heb ik voornamelijk geschreven om de nuance erin te brengen. Verschillende visies vinden dat die theorie achterhaald is. Maar om nu extreme activiteiten met je hond uit te voeren, vlak na een maaltijd is ook niet verstandig. Zeker niet als je BARF voert. Toen mijn honden nog vastendagen hadden, kregen ze de dag er voor 's avonds rond een uur of 8 een dubbele maaltijd met daarna gewoon verplichte rust. Op hun laatste uitje die avond hun normale flinke wandeling, maar geen extreme activiteit. De dag erop, op de vastendag zelf, barstten ze van de energie en dan mochten ze zich weer uitleven in het veld.
Als je zelf gaat sporten vlak na het eten en dan ook nog eens zwaar verhittend eten, dan heb je vaak ook last. Laat je daar een paar uur tussen zitten, dan komt dat de vertering en de stofwisseling ten goede. Dit is niet anders dan bij honden. Maar trek je dat naar wolven door, dan is er in veel grotere families vaak helemaal geen sprake van regelmatig uitbuiken, afhankelijk van wat er bejaagd wordt, hoeveelheid pups te voeden etc. De theorie achter vastendagen is dan ook niet gebaseerd op het uitbuikgedrag, maar meer om de energiewinst en natuurlijke ontgifting die ermee te behalen valt op de vastendag zelf.
Dit is een non-argument om geen vers vlees te voeren. Als je in hoofdzaak alleen maar nekken voert, dan voer je te eenzijdig. Er zijn diverse KVV's die in hoofdzaak van gevogelte rugkarkassen verwerken en maar een beetje nek. Ook zijn er merken die karkassen van prooidieren zoals konijn, haas, geit, lam etc. verwerken en daar komt zeer weinig nek aan te pas. Kopvlees en halsvlees van grotere dieren kunnen ook schildklierresten bevatten, evenals strotten. Een goed KVV bevat dit niet in hoofdzaak, dus in zeer veel gevallen kun je met een gerust hart een kwalitatief redelijk KVV voeren.
Is een hond gevoelig op de schildklier, dan kan een te snel werkende schildklier daarvan het gevolg zijn. Een zeer beperkt aantal studies laat zien dat een paar honden bij een te eenzijdige voeding op basis van kopvlees die schildklier bevatte, problemen kreeg met een te snel werkende schildklier. Die studies zijn ook bekend bij mensen, die dagelijks een te eenzijdige voeding aten (rundergehakt) op basis van minderwaardig kop- en halsvlees met schildklier.
Wil je zelf in de hand hebben wat je voert, dan is BARF of NRF een optie. Wat de bacteriën betreft, is het systeem van een gezond dier ingesteld op het ontvangen er van en zal er geen enkel probleem van ondervinden, evenals dat zieke dieren daar vaak prima mee overweg kunnen. Het risico kun je zelf beperken door in te vriezen, waardoor bacteriën geïnactiveerd worden.
Het is dus geen reden om je hond te onthouden van wat die het hardste nodig heeft, een soortgerichte voeding die aansluit op zijn systeem. Een enzymen- en bacterierijke rauwe voeding, vol met belangrijke bouwstoffen, aminozuren, omega's, vitaminen, mineralen, anti-oxidanten in zijn geheel natuurlijke staat en volledig opneembaar door het lichaam.
Het wordt op deze site door veel mensen afgeraden om voor mijn honden te koken. Ik heb een dwergpoedel gehad die heeft nooit geen hondenvoer gegeten die is 15,5jr geworden en nooit ziek geweest. Ik heb een middenslag poedel die is nu 17,4jr ook nog nooit ziek geweest. Hij heeft nu ouderdom verschijnselen wat mij normaal lijkt op deze leeftijd. Vroeger aten alle honden met de pot mee en die werden behoorlijk oud! Dus als koken voor je hond zo slecht is waarom zijn mijn honden dan zo oud geworden en nooit ziek geweest???
Ik ben van dezelfde mening hoor. Ook altijd zelf gekookt vlees en groenten gegeven aan mijn honden. Ook allemaal oud geworden zónder brokken.Nu uit gemakzucht beetje op brokjes overgestapt.
En...omdat het misschien beter is voor de tanden ?
Maar nooit eten laten staan, ook nooit brokjes.
Niks zo leuk als een vrolijk dansend hondje naar zijn potje te zien lopen. En geloof maar dat ze de klok kunnen lezen .
Het ligt er misschien een beetje aan wat je kookt he, vlees en groente snap ik, maar als je nou aardappelen en pasta voor je hond gaat koken... lijkt me niet heel gezond.
Onze hond krijgt het wel hoor, de tafelrestjes en zo. Die eet alles, maar ik ga geen pasta voor 'm staan koken of zo
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?