Hallo! Hier ben ik weer.
Ondertussen gaat het redelijk goed met zelda. De bench lukt zonder problemen en ze begint haar pipi langer op te houden en begint voor de deur te staan voor buiten te mogen! Nu is ze 3 maand.
We geven haar af en toe een kauwbotje voor haar tandjes. Omdat we precies toch al de indruk hebben dat ze hier vroeg mee is en pijn heeft. (jankt tijdens het spelen..)
Nu, in de afgelopen dikke 2 weken, heeft zelda toch al eens aardig gegromd naar mij. Niet voor te spelen, maar een gemene grom. Vaak heeft het met haar 'prooi' te maken. Eerst dat kauwbotje waar nog een stukje van was, dit wou ik afpakken voor een andere keer te geven. Ik denk dat ik te snel en te bruusk was want ineens gromde ze heel fel. Ik heb haar direct bestraft met een "Zelda, Neen mag niet!"
Het is ook al eens gebeurd wanneer ze de trap wou oprennen en dat ik haar ook vastneem voor dit te voorkomen dat ze dit deed. Weer hetzelfde bestraft :)
Gisteren lag er een mini dood muisje van de kat in de tuin. Deze had ze te pakken gekregen. Eerst kon ik het makkelijk afpakken. Ik had het daarna proberen weg te willen gooien over de haag, maar dit was mislukt. Maar het viel tussen de bladeren dus ik dacht "ze zoekt daar toch niet achter" Ik hield ze dus verder in het oog en binnen de 2 minuten had ze het.. wanneer ik het toen wou afpakken was madam niet zo content. heb ik haar weer zo bestraft. inclusief nekvel vastnemen.
Ze verschiet direct van mijn reactie en doet ze niets. Maar er is ook al eens een situatie geweest dat ze in de losloopweide aan het graven was en dat ik haar weg moest trekken want ze stopte niet. Hier gromde ze ook op mij, toen ik mij boos maakte, gromde ze wééeral op mij. Dit is geen speelse blaf maar een blaf van "hej pas op, ik ga bijten als ge niet stopt" alé zo zal het wss nog niet zijn omdat het een pup is, maar het is een andere grom dan normaal..
Ben ik juist bezig met te bestraffen? In verband met haar eten kunnen we het afpakken wanneer we willen. Ook bij snoepjes en bij het kauwbot heb ik er ook op geoefend en dit mogen we ook zomaar afnemen..
Mag ik misschien vragen hoe oud je bent? Ik krijg het idee dat je het heel graag goed wil doen, maar dat je te streng bent voor je pup, ze is pas 3 maand
Niet dat leeftijd uitmaakt hoor, maar misschien wel in ervaring met honden (hoeft ook niet altijd uit te maken).
Maar hierboven terzijde (kon ik dat bericht niet goed meer wijzigen), fijn te horen dat het steeds beter gaat!!
Blijf die kauwbotjes maar geven, is erg goed voor het wisselen, maar ook als ze nog niet aan het wisselen zijn. Als ze altijd wat te kauwen hebben, kauwen ze niet ergens anders aan. Als ze hele dag door kauwt, kun je eventueel af en toe aan de kant leggen en weer opnieuw geven.
Ik denk dat je iets minder met straffen bezig moet zijn en meer met belonen. Waarom is het fout dat ze dat muisje pakt, weet ze dat wel? Als jij in bekbereik weer gooit, waarom zou zij die dan niet mogen pakken? Lijkt me sowieso slim dat je dan dat muisje in de afvalbak gooit, ook voor andere mensen.
Heb even wat opgezocht over jouw ras hond, maar die moet je niet te hard aanpakken. Het heeft niet altijd met ras te maken, maar een Nova Scotia Duck Tolling Retriever is erg speels naar familie, hoort niet agressief te zijn en heeft een sterke wil om te apporteren (jij gooit muisje weg, zij haalt hem weer op).
Leer je puppy het commando 'los'.
Ook voor kauwbotten etc. Door ruilen te oefenen leert je pup dat jij het bot niet wil afpakken.
Jij wilt niet dat ze graaft.. waarom niet? Vind je het vies, maakt ze de grond stuk, etcetc? Ze snapt niet wat ze fout doet. Zorg voor afleiding en wordt niet gelijk boos. Doordat je boos wordt, word je misschien wat geïrriteerd en dat breng je over op haar en krijg je een wisselwerking.
Mag je je hond niet corrigeren of boos erop zijn? Tuurlijk wel, maar ze is nog zo jong en weet niet altijd wat ze fout doet.
Dus jouw uiteindelijke vraag of je goed bezig bent met bestraffen? Mijn mening is van niet. Ik ben wel van corrigeren (leer 'nee' of 'foei' aan Klik hier voor nee aanleren, kan ook zonder clicker), maar aldoor straffen gaat niet echt werken, probeer meer te belonen (klik hier: train uw puppy met uw stem)
Je bent aardig op weg om de band met je pup te verslechteren.
Stop met bestraffend toe te spreken en de nekvel te grijpen.
Bedreig haar niet met je stem, houding en je handen.
Begin haar liefdevol te begeleiden en verdiep je in het echte hond zijn,leef je in op hoe haar puppy-honden wereld eruit ziet hoe zij haar instinctieve leven beleeft.En besef je goed dat veel van haar hondse gewoonte en instincten compleet haaks staan op onze menselijke gewoontes en instincten.
Een dode muis bijvoorbeeld,wij ruiken stank,nemen afstand,vinden dat vies.Zij ruikt stank,maar dat trekt haar juist,zij ruikt een prooidiertje of een beginnend rottingsproces ,wat honden ook weer verschrikkelijk heerlijk vinden.Waar wij afkeer van kunnen hebben,kan voor een hond zeer plezierig zijn!!
Leer over haar HOND-zijn.Het blijft een dier.Gelukkig kun je een hond héél veel leren met ouderlijke liefde en begeleiding.
Wil je iets uit haar bek,ruil het dan altijd af voor iets anders leuks of lekkers,gebruikt je vrolijke lieve stem,maak jezelf aantrekkelijk en fijn om naar te WILLEN luisteren.Duik er niet direct bovenop,daarmee geef je haar (in haar taal) een signaal dat je ruzie met haar zoekt,haar onderdrukten bedreigd,daarom gromt ze ook naar je,ze vraagt je daarmee naar meer ruimte en rust.Weet zij veel dat trap lopen niet goed voor haar is,of dat ze geen muizen mag pakken van jou.
Oefen veel met haar met het omruilen,thuis in huis,zodat ze dát een normale reactie gaat vinden van jou,zij heeft iets lekkers of iets in haar mond wat jij wilt hebben,dan is de volgende logische gewoonte voor haar dat jij haar iets nog beters geeft.
Ook zodat ..mocht je een keer echt acuut iets levensbedreigend uit haar mond moeten pakken,dan zal ze dat toelaten,omdat ze niet meer heeft aangeleerd gekregen(van jou) dat jij altijd maar alles van haar af wilt pakken.
Verder ook nadenken over wat je kunt voorkomen(beter dan 'genezen'..door gemopper of een nekvel greep).Bij de trap plaats je een tap hekje.Gooi je een dode muis mis ,naast het hek en alsnog in de tuin,dan zoek je alsnog zelf die muis in de bosjes,of je laat de hond niet meer bij die bosjes door er iets voor te plaatsen(maar alles is opgelost door de muis gewoon zelf op te ruimen,lijkt mij het makkelijkst).Kluifjes uit haar bek krijgen,is een klein lekker koekje er bij halen,haar dat laten ruiken(blaas tegen het koekje in je hand richting haar gezicht),ze zal geïnteresseerd zijn,en al vlot dat stukje kluif los laten,dan zeg je er ook direct het commando'tje 'LOS' bij,zodat ze meteen daadwerkelijk iets los laten ook kan koppelen aan de actie die ze net deed.Kun je dat in het vervolg ook nog gebruiken in dreigende situaties,kun je gewoon zeggen 'laat maar LOS'.
Laatste tip,ga héél veel lezen over positief opvoeden.Kijk op de site van Monique Bladder,zij heeft heel veel artikelen geschreven.
Lees over Kalmerende Signalen,even googelen en je komt veel tegen wat je kan lezen.
heej jasmien
Valt wel mee hoor Soraya overdrijft een beetje ,als ik snel iets uit haar bek wil hebben pak ik haar ook wel eens in haar nekvel (rustig ) en open haar bek en haal het eruit .Mijn honden zijn nog steeds stapel op mij en soms moet je gewoon snel zijn en heb je niet altijd iets om te ruilen . Ik wordt wel niet boos en koppel er wel een commando aan
Eerst nee ,vaak is dit al genoeg en anders zeg ik los en doet ze dat niet dan haal ik het eruit met het commando los eraan gekoppeld .
Ruilen is misschien beter ,maar ik ben daar niet van
Trap op lopen is niet verkeerd en mag een pup ,hier liep de pup met nog geen 9 weken al trappen (op ) Mag dit niet omdat het de trap naar boven is bv zeg gewoon neej en neem haar zn eraf
Probeer het luchtig te houden voor je pup en zit er niet te dicht op(botje afpakken /in etensbak etc) , wil ook niet teveel in korte tijd .Ik oefen hier niets met de pup en corrigeer alleen als nodig is (dit is al voldoende )
Blijf kalm dan komt het vast allemaal goed
Een pup moet niet te vaak trap lopen.
Op maakt niets uit is zelfs goed voor bespiering ,af is niet goed dan komen de verkeerde krachten vrij op gewrichten
Ik had altijd geleerd dat je op moet passen voor HD en ED.
Geld ook voor rare bewegingen.
Ik zou met middelgrote-grote honden daar meer oppassen dan kleinere honden.
Op maakt niets uit ,af liever zolang mogelijk tillen Dus oppassen is nergens voor nodig als je je hieraan houdt
Rare bewegingen(abrupt) is nooit goed
Ons is ook verteld dat we traplopen voor opgroeiende pup zoveel mogelijk moeten vermijden. Omdat overal wat anders wordt gezegd, had ik er laatst wat over opgezocht. Vond dit wel interessant:
https://www.petsplace.nl/hond-traplopen
Van ons mag ze geen traplopen en kent ze ook niet echt. Wel eens in een gebied gedaan, daar liepen we echt trede voor trede mee (oprennen is niet goed, moet gecontroleerd opgelopen worden). Bij sommige mensen is het nodig en wel goed om dit al jong aan te leren (in kleine stappen en niet te vaak).
Vroeger dachten de mensen zo ,theorie is achterhaald
Heej allemaal.
Haha, nu komt dit topic over alsof ik alleen maar straf! Maar dat is echt niet zo. Mijn vriend wordt er zot van dat ik vaak met een hoog stemmetje praat van dat het flink is. Natuurlijk beloon ik haar ook wanneer het goed is! heel veel zelfs..
Van dat muisje: je weet nooit als daar vergif heeft ingezeten, daarom wou ik het zo snel mogelijk af nemen. En met het graven in de losloopweide. Natuurlijk mag ze dat! maar niet als je weet dat daar ratten en dergelijke zitten. Ik wist niet waar ze aan het graven was, maar omdat alle andere honden ook daar naar toe gingen, vertrouwde ik het toch niet.
Ze moet ook leren wanneer ze iets niet mag hé vind ik nog altijd. want altijd haar gang laten gaan omdat ze moet 'ontdekken' vind ik ook niet dat. Want ze mag ook geen dingen opeten die uiteindelijk slecht uitdraaien voor haar hé.. Ik weet niet wat een muisje doet op een maagje van een pup..
Ik ben trouwens volop bezig met het commando los. Gisteren wou ik mijn trui aan doen en had mevrouwtje mijn mouw vastgekregen. Ik heb toen ook geduldig los zitten te zeggen tot ze loste. Wanneer ze lostte beloonde ik uitbundig. Ondanks dat mijn pull misschien een gaatje meer had.
Ik ben trouwens 22. Ik heb niet duizende ervaringen maar toch genoeg.. Mijn vorige hond is ook door mij opgeleid toen ik zelfs 12 was en dat is het voorbeeldigste beestje ooit. Mijn vriend zijn hond heb ik ook samen opgevoed en dat is ook stuk voor stuk een prachtig beest. En ik heb stage gedaan bij een blindegeleidehondenschool waar 12 pups aanwezig waren toen! Maar als je ineens zelfs een pup hebt die 100% voor je eigen is (want de oudste hond is die ook van mijn ouders) is het toch even wennen. Zeker als het bij de oudere hond allemaal vanzelf ging en hier even niet. Ik neem nu altijd klein 1 doel per week ongeveer en dan e groot doel over een langere termijn.
Bijvoorbeeld: zindelijk worden is het groot doel en klein doel is bijvoorbeeld die week een commando onder de knie krijgen. En ze krijgt het aardig onder de knie want ze leert heel snel!
Goed beziggggggggggggggggggg en laat me raden je hond is nog steeds stapel op jou
Haha ik denk het wel! Ze komt toch enorm veel knuffelen ;)
Ik bedoelde ook niet dat het wel goed is dat ze zo'n muisje pakt of graaft, zou ik ook niet goed vinden. Ik bedoel alleen dat ze zelf natuurlijk nog niet weet dat het niet mag.
Jij wilt niet dat ze muisje eet, maar gooit het wel weg en zij snapt op dat moment niet dat ze niet mag pakken (daarom kon je beter in de vuilnisbak gooien waar ze niet meer bij kon).
Vind je ook niet te jong hoor of onervaren:) maar iemand van 12 of iemand van 50 (welke andere leeftijd dan ook) gaat iedereen anders ermee om. Met 22 jaar kun je genoeg ervaring hebben, maar misschien je eerste eigen hond (waar je volkomen verantwoordelijk voor bent) is natuurlijk anders dan dat je al verschillende honden hebt opgevoed (lees btw dat je al eerder een hond hebt opgevoed).
Was in ieder geval niet aanvallend bedoeld, alleen als een vraag
Je komt niet over alsof je alleen maar straft:) soms werkt straffen niet en kan je beter over gaan op belonen zodat ze juiste gedrag willen herhalen:)
Ja de bedoeling was het om over de haag te gooien, dan kon ze er niet bij, maar dat was dus mislukt. :D en neen hoor ik vind het niet aanvallend. Maar misschien omdat ik zo veel topics post dat ik 'onervaren' overkom. Maar zoals ik zelf ook aan gaf en jij nu ook: een eigen hond voor je eigen is heel anders dan als je bijvoorbeeld de hond mee opvoed.. Ik was ook toen 12. Ik werkte nog niet, ik had andere zorgen.. Ale ik kan het niet echt vergelijken want elke mens is verschillend en ook elke hond. Laika (de oudste hond) heeft ons nooit getest en was bij alles tevreden. Zelda is meer een uitdaging op dat vlak. Als ik vele andere eigenaars hoor valt ze in principe nog heel goed mee, maar omdat ik nog nooit een "moeilijke pup" heb gehad, weet ik dat dus niet :p maar ze is nu een kleine maand bij ons en ik begin haar meer en meer te kennen. Maar over sommige situaties weet ik dat dus nog niet :p
Mooie met zo'n forum, haal ik ook veel uit:D
Inderdaad! Ik denk als dit niet bestond dat vele mensen in de bibliotheek zaten in de boeken te neuzen, zoekend naar antwoorden..
Maar er zijn zooooveel manieren voor 1 situatie aan te pakken en 1 manier werkt het best voor 1 hond. Maar welke moet je zelf altijd ondervinden :p
Helemaal met je eens, ik lees de tips en bedenk zelf of ik dat op die manier de of anders. Moet bij jezelf passen en bij je hond
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?