Hallo allemaal! Wij hebben een onwijs leuke en lieve jonge hond. Zijn naam is Benno. Benno is nu 7,5 maand oud. Hij gaat 1 a 2 dagen in de week naar onze vaste hondenoppas en wij zijn ontzettend blij met haar. Nu hebben wij net de horen gekregen dat hij sinds kort in huis overal tegen aan plast als er andere honden komen. Ook zien wij dat hij vaak zijn geslachtsdeel naar buiten doet. Naar ons weten is hij naar andere honden niet echt dominant of misschien herkennen wij dit niet.. De oppas kwam met het idee om hem te laten castreren. Ik heb hier geen ervaring mee en wil graag weten wat ik het beste kan doen. Ik heb ook gelezen dat er zoiets bestaat als "tijdelijke" castratie. Hoe zit het daarmee? Hoe lang heeft de hond nodig om te herstellen? Is jullie hond veranderd na de castratie? Benno is nu ongeveer 32 kilo, met welke prijzen moet ik rekening houden? Ik hoop wat ervaringen en tips van jullie te lezen. Ik ga morgen ook mijn eigen DA even bellen. Wij wonen zelf in Haarlem. Alvast bedankt! Groetjes, Malu
Ik denk dat je hond ontdekt heeft dat hij er meer mee kan dan alleen plassen. Op 7 maanden is dat heel normaal om af en toe zijn piemel te luchten.
In huis plassen heeft denk ik een andere oorzaak. Heb ik met mijn reuen niet meegemaakt. Castreren is je hond zeker nog te jong voor. En of je dit wel of niet ooit moet laten doen is natuurlijk je eigen keuze.
ik laat ze niet castreren. Alleen als het medisch gezien noodzakelijk is.
chemisch castreren met een implantaat wel. Maar pas vanaf dat ze niet meer groeien. Zowel castratie als sterilisatie is slecht voor de botopbouw om te vroeg te doen. Het skelet is dan nog niet volgroeid.
wat binnen plassen betreft....misschien is hij bij de oppas niet zindelijk?
Bedankt voor je reactie.
Dat is juist het vreemde, hij is er al heel vaak geweest en deed dit nooit. En hij doet het alleen als er een andere hond is.
En dat hij af en toe zijn piemel lucht is logisch maar hij doet het best vaak!!
Ik las ergens dat castratie al vanaf 6 maanden kan.
En hoe zit dat met chemische castratie? Is dat dan ook slecht? Want als dit gedrag maar tijdelijk is door hormonen oid lijkt het mij overdreven om hem voor altijd te castreren.
Mijn hondje is ook op een vrij jonge leeftijd gecastreerd.
Wat betreft zn piemel luchten doet hij nu niet meer, het overal tegenaan plassen nog wel (buiten, deed hij eerst ook vaak binnen maar dat doet hij nu niet meer.)
De castratie zelf was goed verlopen en is heel erg snel en goed genezen.
Fijn om te horen dat het goed is gegaan, Stephanie!
Welke leeftijd had jou hond? En hoeveel was je kwijt?
Allereerst: Jij moet er goed over nadenken of je dit wil of niet, niet laten castreren omdat iemand anders zegt dat het moet. Wat de hond doet, heeft de mijne ook gedaan. Bij mijn schoonouders die twee honden hebben, begon hij op een gegeven moment ook tegen plantenbakken etc aan te plassen. Volgens mij heeft het te maken met territorium/boven de andere honden willen staan.
Wij hebben de beslissing genomen om hem te laten castreren. Het is mijn eerste hond, ik wist nog niet veel over bijv. voor- en nadelen van castreren. Achteraf gezien (nu weet ik toch veel meer en ga ik ook niet meer uit van wat andere mensen zeggen) had ik me toch eerst beter willen laten inlichten. Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik er blij mee ben.
Je vragen:
Kosten: volgens mij waren wij met het totaalplaatje ongeveer 200/250 euro kwijt voor een hond van rond de 10kg.
Herstelperiode: Ik geloof dat de hechtingen twee weken blijven zitten en dan is het meestal goed geheeld en mogen ze er weer uit. De eerste dagen heeft onze hond een kap om gehad, zodat hij er niet aan kon komen. Toen hij dit niet meer probeerde mocht hij telkens weer zonder lopen.
Veranderingen: Vooral als we bijvoorbeeld aan het wandelen of op bezoek waren, kon onze hond nooit echt zijn rust vinden. Op alles werd gelet (daar beweegt iets, er staat iemand op, iemand beweegt, huh wat is dit!), echt op alles. Dat was voor hem niet fijn, want het werkte gewoon uitputtend en zorgde ervoor dat hij wantrouwend was. Na de castratie zagen we hier een verschil in. Hij was rustiger, en meer vertrouwd.
Hij plast tot nog toe overigens ook niet meer bij de schoonouders in huis.
Wel KUNNEN er ook negatieve veranderingen optreden. Dit is bij elke hond anders. Denk aan vachtverandering, maar ook aan gedragsverandering. Lees je dus goed in, voordat je eraan begint.
Oja en de leeftijd. Hij was rond de anderhalf jaar oud.
Nog even een betere verwoording van mijn 'achteraf gezien': er wordt heel erg gemakkelijk over gedaan door dierenartsen (natuurlijk niet alle) en de meeste mensen. Dus denk je zelf ook dat het hupsakee een kleine ingreep is en dan is alles geweldig. Echter bestaan er ook die mogelijke negatieve aspecten van castratie. EN je hond zal een operatie ondergaan onder narcose, en ook daar zitten altijd risico's aan verbonden.
Bedankt voor je reactie!
Wat kan er eigenlijk aan de vacht veranderen? Want ik lees dat nu ook op andere pagina's. Veranderd de kleur? Benno is blauw gestroomd en krijg veel complimenten over hoe hij eruit ziet, zou zonde zijn als dit veranderd.
Het is niet de kleur die kan veranderen (edit: daar heb ik in ieder geval niet van gehoord.. voor de zekerheid maar opzoeken ;) ), maar meer de.. ja hoe wil je het noemen.. 'samenstelling'. Denk aan bijvoorbeeld: dunner, pluizig, klitterig, stugger
Bij sommige rassen komt het volgens mij meer voor dan bij andere. Maar het fijne weet ik er ook niet van. (En dat het bij sommige meer voorkomt dan bij andere, betekent niet dat het bij andere niet voorkomt..)
Mijn Julien is al twee keren chemisch gecastreerd, die castratie werkt slechts 3 maand, maar het was niet om uit te houden: op de rug van de kinderen, op de benen, overal op zitten 'wippen'! Ik stel volledige castratie steeds maar uit omdat ik vrees dat hij een doffe vacht zal krijgen en meer nog; loom en sloom worden en...toenemen in gewicht!
Een dierenarts, (niet allemaal) en ook op verschillende fora vertellen ze vaak alleen de paar voordelen van een castratie/sterilisatie. Terwijl de lijst met nadelen vele malen langer is. Natuurlijk ligt de keuze altijd bij de baas van de hond. Niemand anders kan die voor je maken. Maar Benno (erg grappig, want mijn man heet Benno en die wil graag zijn ballen behouden...;-) ) zit nu in de pubertijd en ontdekt net dat er dus meer kan dan alleen plassen.
Soms krijgen ze helemaal geen last van beloofde teven en soms heel veel. Willem eet bv 3 weken niet en staat om half 5 s ochtends onderaan de trap te joelen als een wolf. Hij heeft er heel duidelijk last van. Maar ik heb hem niet laten castreren. Hij is pas 5 jaar geworden en bij hem laat ik suprelorin implantaat zetten. Chemisch castratie. Maar dan dus wel met het implantaat.
Bij hem werkt een implantaat ruim een jaar nu. De eerste werkte 8 maanden. Inmiddels heeft hij de 4e. Bevalt echt heel goed. Maar Benno is daar ook nog te jong voor. Misschien heb ik eroverheen gelezen maar welk ras is Benno?
Dank voor de reactie!
Ik zal dit implantaat eens voorstellen aan de DA! Het is voor hem het voordeligste: om de 3 maand!!
Ik ben ermee moeten starten omdat hij last had met de prostaat en bloed verloor via de penis, en dat het uiteindelijk tot een castratie zou móeten leiden.
Welk ras Benno is??
Een vergissing zeker?
Neen: Julien is een mengeling van: Keeshond, Golden Retriever, Baucheron en Border Collie! Dit hebben ze mij in het asiel verteld! Vanwaar hij kwam moeten daar veel van die gekruiste honden loslopen...!!
In het stukje van TS staat dat haar hond Benno heet. Vandaar....ik gaf daar dus ook nog antwoord op ;-)
Ik vind dat er te pas en te onpas gecastreerd wordt, vaak alleen al omdat ze reu zijn. Zo ook voor gedragsproblemen, zal de dierenarts bijna altijd castratie voorstellen. Ook als de hond alleen een ontsteking heeft, wordt er vaak gecastreerd. Daar verdienen ze aan!
Ik laat niet snijden in een gezonde hond.
Ja dat ben ik met je eens. En een reu heeft wel eens een puspiemel of voorhuidontsteking. Dat gaat ook snel weer over.
Ik vind het vervelend als een dierenarts en ook op fora alleen 2 of 3 voordelen worden verteld. Net als bij de teefjes. Ga een googelen en kijk eens naar de waslijst met nadelen.
Je kan met een loopse teef ook gewoon drie weken op andere tijden of andere plekken wandelen. Dat is toch niet zo moeilijk? Veel mensen met teven gaan er gewoon standaard vanuit dat je reuen wel gecastreerd zijn en laten ze overal los. Een vrouw vroeg een keer of ik de mijn aan wilde lijnen want die van haar moest los en was loops. Dat vind ik dus echt de omgekeerde wereld hè. Ik wil best mijn honden aanlijnen hoor, maar in dit geval....kom op zeg.
heb nu tegen een aantal verteld die in de wei blijven komen met hun loopse teef, waar alle reutjes en teefjes loslopen, dat ik niet meer erachter aan ga. Eigen risico en als ze vastzitten ze niet moet proberen om ze uit elkaar te halen want de krijgen ze een dreun. Ik zei, dan ga je daarna maar naar de dierenarts voor de morning-afterpil. Worden ze nog boos ook nog
nu heb ik in mijn omgeving toch al een keer of 8 meegemaakt dat een hond niet meer wakker is geworden na alleen maar een castratie/sterilisatie en dat waren echt allemaal gezonde jonge honden. Dus dat het weinig of niks voorsteld.........duh
Meestal zijn het ook de baasjes van loopse teven, die mij aangeven, dat ik Romeo maar moet castreren, als hij last heeft van de teven.
Bella, het teefje van mijn overbuurvrouw is nu gesteriliseerd, maar toen ze loops was, heb ik , lees Luca en nu Romeo, daar totaal geen last van gehad, gewoon omdat het baasje daar rekening mee hield!
Als je bedenkt, dat een verliefd reutje een loops teefje op 5 km.
afstand kan vinden! Laatst reageerde Romeo erg sterk op een teefje in het park. De mevrouw vond het wel gezellig met ons mee te lopen
en toen ze zei dat haar teefje loops was, ik haar bedankte voor het in aanraking brengen met Romeo, ze onhandig lachte en zich dit pas realiseerde toen ik het haar vertelde! Dat ik nu de hele verdere dag met een onrustige hond zou zitten, was toch mijn probleem!
Was in ieder geval geslaagd!!
MVG,
CHRISTINA
Dit dus... + veel mensen denken licht over toch een behoorlijke ingreep. Je moet goed nadenken over de gevolgen. Bovendien heeft het lichamelijk b.v. ook consequenties voor het skelet. Onzekere honden die testosteron nodig hebben kunnen nog onzekerder worden etc. Dat is ook de reden dat onze obi zn zaakje mag houden. Hij heeft ook nog nooit ergens op gereden, hij lucht alleen zn piemel regelmatig ja... Boeien... Het is een hond die weet niet beter.
Sommige reuen zijn daarin verschrikkelijk, niet te houden tot het zielige aan toe. Onze lob had redelijk veel last. Obi heeft het bijna niet ja 1 keer liep er iemand met een loopse teef in het losloopgebied op spitsuur. Daar wou Obi heen maar ik kan hem dan 50m verderop weer losgooien zonder dattie terug gaat. Dat is fijn. Maar nee het is niet handig als mensen dan ineens zeggen" owja onze is loops!" Obi stond er al naast...
Mijn Duitse herder reu heb laten castreren op aanraden van o.a een GT. Met de ervaring die ik nu heb had ik het niet gedaan. Zijn gedrag is nauwelijks veranderd. Wel ruikt hij lekker voor met name reuen van kleine rassen. Loopse teven wordt hij nog steeds verliefd op.
Mijn Weimaraner Amigo wordt niet gecastreerd! Het is me al tig keer gevraagd hoor; wanneer wordt hij gecastreerd? Nou niet dus! Hij is 14 maanden en pubert een beetje. Dan is het aan mij om hem daarin te begeleiden.
Amigo is een hele mooie hond en ook al best volwassenen qua gedrag en helemaal qua uiterlijk :) Ik weet zeker dat als hij gecastreerd was dat dit dan minder was.
ik werk met honden, uitlaatservice, en zie vaak dat te jong gecastreerde reuen enorm lang puberaal gedrag laten zien.
Er zijn echter reuen waar ik het wel bij adviseer. Dit zijn reuen die geen normaal hond meer zijn door hun testosteron. Maar dat zijn er niet veel.
Als je het al doet, dan zou ik in ieder geval wachten tot je hond uitgegroeid is. Zo te horen is Benno een flinke hond dus zou ik voor 1.5-2 jaar niks doen.
Ik heb laatst een paar onderzoeken gelezen over vroege castratie en daar kwamen een aantal minder fijne conclusies uit. Uit een onderzoek met golden retrievers bleek dat honden die vroeg geholpen later duidelijk vaker HD hadden.
Uit een ander onderzoek kwam dat met name vroeg gecastreerde honden vaker gescheurde kniebanden oplopen. Dit zou kunnen komen doordat geslachtshormonen nodig zijn voor het sluiten van de groeiplaten, en terwijl sommige van deze vroeg sluiten, sluiten de laatsten pas rond 1.5 jaar. Castreer je dus in die periode, dan kan het zijn dat bepaalde platen al gesloten zijn terwijl botten daaromheen nog doorgroeien. Door het weghalen van testosteron zullen deze platen later sluiten en de botten dus mogelijk langer worden dan ze van nature zouden zijn geweest.
Hierdoor zou het verband tussen de botten dus niet volledig kunnen kloppen met daardoor een groter risico op gescheurde banden.
Wij werden zelf door een da gewaarschuwd dat spieropbouw een stuk lastiger kan zijn na castratie, omdat testosteron ook daar veel invloed op heeft. Ik weet dus ook niet wat voor effecten dat heeft bij een jonge hond die nog niet volop in de spieren zit, maar het lijkt mij geen aanrader.
Gizmo is wel gecastreerd, maar ondanks een heftige pubertijd hebben we gewacht tot ruim anderhalf met het zetten van implantaat. Toen die uit begon te werken hebben we eerst nog afgewacht in de hoop dat hij er overheen gegroeid was, maar toen bepaalde dingen terug kwamen hebben we besloten toch te laten castreren. Hij was toen bijna 2.5.
De redenen dat we hem toch hebben laten castreren was een voorhuidonsteking die voor het implantaat al maanden duurde en na het implantaat meteen weer terug kwam, het feit dat ie weken niet at als er ook maar iets lekker rook buiten, en dat hij vaak gewoon echt niet bereikbaar was tijdens een wandeling. Hij kon echt een uur lang grasprietjes aflikken en klappertanden.
De verhalen over sloom en dik worden heb ik gecheckt bij meerdere da's. Het 2e maakte ik me niet zo druk om, want Gizmo was te mager, maar het eerste wel aangezien we fanatiek sporten. Volgens de mensen die ik gesproken heb worden ze an sich niet sloom van een castratie. Het voornaamste probleem is dat ze vaak wel te dik worden na een castratie, en daardoor sloom. Het 1e is dus vaak een gevolg van het 2e.
Voor Gizmo is het de juiste keuze geweest, sindsdien eet ie prima, is veel relaxter en goed bereikbaar buiten. Hij is verre van sloom, en heeft gelukkig ook geen aanleg om te zwaar te worden, al houden we natuurlijk wel zijn voer in de gaten. Alleen zijn vacht is duidelijk slechter geworden, meer en pluizigere ondervacht die heel slecht loslaat, dus hij verhaart bijna het hele jaar door.
Toch zie ik om me heen ook honden die slechter zijn geworden vanwege castratie, met name qua onzekerheid. Ik zou dus echt alleen castreren als je er zelf van overtuigd bent dat het nodig is, en niet op aanraden van iemand anders. En het implantaat vond ik een aanrader om te kijken wat voor effect het had op Gizmo. Had het niks geen verschil gemaakt, dan hadden we waarschijnlijk ook niet laten castreren. Ik vind het nogal wat om te snijden in een gezonde hond.
Toen Romeo en Luca vochten, adviseerde de dierenarts Luca te castreren! Zonder iets te vragen over rangorde, karakters, standaard castreren. Als ik dat had gedaan, was Luca nog onzekerder geworden en het had dan ook consequenties gehad voor de rangorde. Een dierenarts adviseert bijna altijd castratie! Ook toen Luca 9 jaar was! Hij gaf over en de dierenarts dacht, dat de prostaat te groot was, "dacht", en de prostaat op de
ingewanden zou drukken en hij daarom overgaf.
Alweer zinloos want Luca gaf over, omdat hij levernecrose had, onontdekt en hij stierf op zijn tiende verjaardag.
2 Totaal zinloze castraties zouden dit geweest zijn!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?