Hoi, Onze Simba (Ijslandse herder) is nu vijf maanden oud. Het is een ontzettend lief en sociaal beest maar we hebben 1 probleem: Simba kan niet alleen blijven.Simba slaapt 's nachts in de bench en dat gaat zonder enkel probleem. Als ik zeg dat we naar bed gaan, gaat hij er zelf in liggen. Overdag hoeft hij van mij niet in de bench. Ik maak Simba eerst lichamelijk en mentaal moe. Ik ga ruim een half uur met hem wandelen/speelt hij met andere honden en daarna doe ik nog een spelletje met hem. Daarna negeer ik hem een kwartiertje en dan wil hij gaan slapen. Zodra ik zie dat hij wil gaan slapen, geef ik een gevulde kong en ga ik weg (wacht ik op de hoek van de straat). Zodra de Kong op is (meestal binnen 5 minuten), begint de ellende. Natuurlijk is dan het advies: terugkomen wanneer de hond rustig is en nog niet in stress is. Dit doe ik ook altijd braaf maar ik blijf rond de vijf minuten steken. Zodra de kong leeg is, gaat hij tekeer. Ik besteed trouwens de meeste tijd van de dag in mijn werkkamer en Simba mag dan niet mee. In het begin wilde hij mij overal volgen en continu bij mijn voeten liggen, maar dit is al een stuk minder. Hij blijft netjes in de gang liggen wanneer ik in de werkkamer aan het werk ben. Zijn hier mensen met tips/trucs/advies, want ik zit er echt doorheen. Ik weet niet meer wat ik moet doen.. Iemand gaf mij het advies om het alleen zijn te trainen met een andere hond erbij. Een hond die wel alleen kan blijven. Wat zijn jullie gedachten hierover ?
Waarmee vul je de kong? Al eens kaas geprobeerd? Gewoon erin doen, 15 sec in microgolf, dan goed draaien zodat de kaas goed aan de binnenwanden plakt en dan de diepvries in voor 10 min.
Denk dat de hond er dan wel veel langer mee bezig zal zijn.
Dit lost natuurlijk je probleem niet op. Want ooit is die kong ook wel leeg! Alleen is je hond dan hopelijk zo moe van het prutsen dat hij daadwerkelijk gaat slapen.
Als ik het goed begrijp ga je dan weg zonder dat de hond het ziet?
Misschien gewoon je sleutels pakken, jas aandoen, schoenen enz. en dan naar de deur. Deur open en weer sluiten en hond belonen. Misschien ben je even te snel gegaan? Kleinere stapjes proberen, zou ik zeggen, even terug naar af en opnieuw beginnen met aanleren.
Ik ken het ras niet echt, dus weet niet hoe of wat, maar ik weet wel dat sommige rassen niet zo goed alleen kunnen blijven tov andere.
De leen-hond vind ik persoonlijk niet zo'n goed plan. Tenminste niet als je niet van plan bent om deze hond te houden. Als hij het met een andere hond leert en die hond neem je dan weer weg, dan is hij opnieuw 'in de steek gelaten'. Dit gaat volgens mij niet echt werken.
Misschien hebben anderen hier er ervaring mee?
Ik zou gaan voor kleinere stapjes en een kaas-kong :)
Succes!
Hoe lang blijft hij piepen? En zit hij los als je weg gaat of in de bench?
Wat doet hij als hij alleen is?
Heb je de koektrommel methode al geprobeerd?
http://www.hondenforum.nl/plaza/viewtopic.php?t=136995&highlight=koekjestrommel
Gaat hij in de bench als je weg gaat ?
Je zegt dat je hem overdag nooit in de bench doet, maar misschien is het een goed idee om hem te laten wennen aan in de bench zitten overdag, terwijl je gewoon thuis bent Als het eenmaal normaal is voor hem om overdag ook in de bench te zitten dan is het misschien makkelijker om hem alleen te laten.
Wanneer ik de kong te moeilijk maak (zoals bevroren geven), is hij er helemaal snel klaar mee..
Vandaag ben ik begonnen zonder kong. Ik geef hem het blijf commando en ga achter de voordeur staan. Hij kan dit nu 3 minuten en blijft stil. Geen enkele keer piep! Is hij stil, kom ik terug en krijgt hij een klein stukje kipfilet. Waarom gaat dit dan wel goed en met een kong niet? Heeft dit te maken met dat hij me weg ziet gaat en met de kong ziet hij me niet weggaan ? Met kong piept hij meestal enkele tellen, is dan weer stil en dan weer enkele tellen. Het is meer roepen wat hij doet..
Ik denk dat dat komt omdat je op deze manier een bepaald gewenst gedrag aan het aanleren bent. Jij gaat weg, en hij leert nu dat als hij stil is, hij wat lekkers krijgt. Wanneer je de kong geeft, dan geef je alleen een afleiding, dan gaat zijn hele focus naar het lekkers uit de kong krijgen en leert hij niet wat hij nou moet doen.
En ik lees net de koekjestrommelmethode dat is ook een goede tip! Ik heb het ook geprobeerd met de bench trouwens, dat was helemaal een drama. Dus dat heb ik laten gaan. Volgens de fokker een bekend probleem met de Ijslandse hond. En ik vind het niet erg dat hij losloopt.
''Ik denk dat dat komt omdat je op deze manier een bepaald gewenst gedrag aan het aanleren bent. Jij gaat weg, en hij leert nu dat als hij stil is, hij wat lekkers krijgt. Wanneer je de kong geeft, dan geef je alleen een afleiding, dan gaat zijn hele focus naar het lekkers uit de kong krijgen en leert hij niet wat hij nou moet doen''
We hebben ook een gedragstherapeut laten komen een tijd terug, en zij heeft de kong toen geintroduceerd. Naar mate ik meer oefende met de kong, werd hij minder enthousiast. Hij weet gewoon: de kong is erg lekker maar dan gaat het baasje weg. Inderdaad gewoon een afleidingsmanoeuvre. Werkt gewoon niet voor Simba. Kan me voorstellen dat het voor andere honden wel werkt.
Lastig hoor, ik hoop dat die koekjestrommelmethode wat uithaalt dan
Ik heb er gelukkig nooit problemen mee gehad.
Bij mij krijgen ze altijd wat lekkers als ik wegga. Het is dus leuk als ik wegga, want dan krijgen ze wat lekkers. Ook heb ik een standaard zin die ik zeg.
Als pup ging Tess altijd in de bench, als ik dan aankwam met wat lekkers rende ze naar haar bench. Tegenwoordig mag ze gewoon los blijven, het heeft een tijdje geduurd voor ze niet meer naar haar bench rende voor het lekkers
Om de bench te trainen heb ik haar ook in de bench gezet als ik thuis was en ze me kon zien. Daarna dat ze me alleen kon horen (andere ruimte) en daarna dat ik wegging. Nooit problemen gehad gelukkig.
Ik had met Bacchus ook zo een moeite om alleen zijn aan te leren.
In de opvang kon hij overdag alleen, maar daar waren toen andere honden bij, dus een hond lenen lijkt me niet werken maar zal een tijdelijke oplossing zijn.
Bacchus kon ook maar 5 minuten alleen thuis en dan blaffen, piepen etc. In de nacht ook geen probleem.
Tot we een keertje weg moesten (moeder in het ziekenhuis) en hem dus alleen moesten laten, geen tijd voor oppas, buren wel gewaarschuwd , dat mocht hij vreselijk gaan blaffen dan konden ze naar binnen gaan. En het ging hartstikke goed. Hij heeft niet geblaft, lag gewoon te slapen toen mijn man weer thuis kwam. Vanaf dat moment kan hij gewoon een paar uurtjes alleen zijn. Alsof het kwartje viel bij hem. We gingen toen Pats boem weg zonder handelingen van te voren. Wat ik dus eerst wel deed. Ik legde ook kong neer en bouwde het weggaan op.
Nu doe ik dat niet meer. Als ik weg moet doe ik schoenen aan, pak mijn spullen geef bacchus een knuf en zeg tot straks. hij ligt dan meestal in de stoel en blijft vaak gewoon liggen als ik ga.
Dat soort oertypes staan wel bekend om het niet graag alleen willen zijn + daarbij het vocale wat ook in deze rassen zit... een combi waar ik me niet aan durf te wagen, precies om dit soort problemen te vermijden
Uiteraard kan je hierop trainen, maar ik weet uit ervaring dat niet alles te trainen is. Helemaal omdat het ook echt wel in het karakter zit. Ik hoop dat je met de tips die hier gegeven worden in ieder geval progressie maakt. Succes!
Marlies: Klopt helemaal wat jij zegt. Hij wil het liefst de hele dag bij de roedel blijven. Hij is ontzettend baasgericht (heeft ook weer zijn voordelen). Ik ben gelukkig veel thuis maar er zijn ook momenten dat ik weg moet en hij kan niet altijd mee. Nu regel ik dan een oppas maar ik leer hem veel liever dat hij zelfstandig alleen thuis kan blijven. Nu moet ik zeggen: vandaag gaat het onwijs goed met mijn nieuwe aanpak. Kan inmiddels 5 minuten alleen en hij heeft geen 1x gepiept ! Dat had hij met de kong allaaaaaaaaaang gedaan! Dit geeft me toch weer moed ! Nu langzaam verder opbouwen en vooral niet te snel gaan. Zodra hij een half uur stil kan blijven en rustig is, ga ik proberen om een rondje buiten te lopen.
Top!
Niet te snel willen gaan inderdaad, héél langzaam aan opbouwen. Superfijn dat het vandaag zo goed ging!
Hier heeft het ook echt lang geduurd voor yara alleen kon zijn.
De methode heb je zo te horen gevonden, ik wil je alleen nog 2 tips geven.
Ga echt met babystapjes uitbreiden. Als je 1x te lang weg blijft heb je kans dat je weer van vooraf aan moet beginnen.
En wij hadden een oude telefoon liggen met de app sleep talk. Deze neemt op zodra er geluid is.
Hierdoor kwam ik erachter dat yara wel stil was, maar wel onrustig heen en weer aan het lopen was.
Zo merkte ik dus dat ik toch te snel wilde.
Succes
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?