Hoi allemaal,
Ik had een vraagje over de puppycursus. Over 2 weken krijg ik eindelijk mijn pup in huis, ze is mijn eerste hond en ik wil dus hoe dan ook met haar puppycursus gaan volgen Nou zijn er 2 hondenscholen bij mij in de buurt die dat aanbieden, er is echter een groot verschil. De één geeft enkel privé les aan puppies, terwijl de ander enkel groepslessen geeft aan puppies.
Nu dus mijn vraag, zou ik voor de privélessen gaan zodat de instructeur echt de complete focus heeft op mij en mijn pup, of zal ik voor de groepslessen gaan zodat mijn pup ook gelijk went aan andere honden? Wat vinden jullie ? Welke verschillen zullen er nog meer tussen zitten ?
Het prijs verschil mag er overigens ook wel zijn ; de privé lessen zijn 150 euro !! voor slechts 4 lessen van elk een uur + een gratis boek op honden gedrag. De groepslessen zijn vergeleken daarmee heel goedkoop, 65 euro voor maar liefst 10 lessen van een uur + nog een afsluitingsles/wedstrijdje van een uur.
Ik denk dat voor beiden plus en minpunten te noemen zijn.
Privéles... Inderdaad volledig aandacht voor jou en je pup, waardoor aan 'probleempuntjes' goed gewerkt kan worden. Je leert meer tijdens de lessen, dus hebt ook minder lessen nodig. Maar daar tegenover staat ook dat het intensiever is voor de pup en dit voor jonge honden dus nog wat veel kan zijn. Ook mis je een belangrijk socialisatie moment met andere hondjes, en is er weinig afleiding waardoor de hond ook niet veel oefening krijgt in het trainen met afleiding om zich heen.
Groepsles... Voordeel is dat je dan ook met andere pups in aanraking komt. Vrije speelmomenten tijdens dit soort lessen ben ik persoonlijk geen fan van. Maar alleen al andere pups zien tijdens de les, en af en toe aan elkaar laten snuffelen kan een hond veel van leren. Is immers toch hondentaal die ze dan om zich heen zien. Ook is het voor jezelf gezelliger, je leert ook van de andere eigenaren en hun vragen (en fouten) en het is over het algemeen iets minder intensief dus makkelijker vol te houden voor hele jonge honden. Nadeel is echter dat er soms ook juist te weinig persoonlijke aandacht is voor probleem gevallen hierdoor en je daarom dus minder begeleiding krijgt. Wanneer er vrij spelen is voor of na de les kan de pup hier ook een flink trauma door oplopen als dit niet juist gebeurt (wat in mijn ogen heel vaak het geval is). Ook kan het in grote groepen vervelend zijn dat je soms op anderen moet wachten, en te maken hebt met drukke honden waar je pup misschien negatief op reageert.
Mijn persoonlijke voorkeur zou altijd uitgaan naar een groepsles, bij een hondenschool die positief opvoed, en geen vrije speelmomenten kent. Maar dit is echt iets wat ik op basis van mijn ervaringen en eigen honden zou opzoeken. Ik weet niet wat jij als beginnend hondeneigenaar zoekt en natuurlijk ook niet tegen welke problemen je met de pup aanloopt dus wat in dat opzicht beter bij jullie zou passen. Mijn advies zou dan ook zijn om te kijken of je misschien een proefles bij de hondenschool met groepslessen zou kunnen krijgen, om te kijken hoe het hier aan toe gaat en of dit bij je past. Mocht dit niet klikken dan kun je altijd nog een proefles bij de privéles hondenschool doen om te kijken hoe dit bevalt. Ik weet ook niet wat je hierna wilt gaan doen, want dit zal misschien ook nog een rol spelen bij je uiteindelijke keus. Sommige hondenscholen werken namelijk echt met trajecten waarbij je wordt klaargestoomd voor de volgende cursus. Terwijl je bij anderen makkelijker kunt instromen als je elders bent gestart. Hier zou ik dus ook rekening mee houden bij je uiteindelijke keus.
Succes ermee in ieder geval, en hopelijk heb je wat aan mijn (lange ) verhaal hierboven!
Ik zou persoonlijk voor de groepslessen gaan. Zit, lig, netjes aan de lijn lopen, etc. dat kan je je pup echt allemaal zó aanleren, dat is niet zo moeilijk.
Het mooie aan groepslessen is dat het hele sociale aspect en de interactie tussen honden onderling mooi aan bod komt. En dát is iets wat je in je eentje niet kunt leren/oefenen, omdat je er simpelweg andere honden voor nodig hebt. Moet je wel een school hebben die hier ook goed in begeleidt, en niet alle pups maar los op een veldje gooit en lekker met elkaar laten spelen.
Ik zou het dus wel weten
ik zou groepsles doen. Ik merkte dat ik van naar andere mensen en pups kijken en de verhalen hoorde net zo veel leerde als alleen met mijn eigen pup bezig zijn
Ik zou ook voor de groepsles gaan, leert de pup ook gelijk socialiseren met andere honden, en een prive les van een uur vind ik voor zo'n jonge pup wel heel erg lang.
Bij groeplessen leren de pups ook gelijk dat ze andere honden een groot deel van de tijd moeten negeren, dat ze niet de hele tijd mogen spelen.
Ik denk dat ik dan inderdaad toch gewoon voor de groepsles ga...
Het lijkt me niet maar mocht ik dan toch tegen een echt "probleem" aanlopen met mijn pup, dan kijk ik tegen die tijd wel of ik dan overstap naar die privé les hondenschool.
Scheelt ook wel een hoop centjes Als privé les nou echt als beter wordt ervaren dan had ik het geld er wel voor over hoor, maar het klinkt hier alsof het tegenovergestelde waar is!
De hondenschool die groepslessen geeft doet overigens wel aan vrije speelmomenten.. De laatste 10 minuten van de les mogen ze altijd even spelen, ze moeten dan ook echt los van de riem denk je echt dat dat zo erg fout kan gaan dan? Ik heb ook wel een wat kleiner hondenras, dus al helemaal als er dan grotere rassen tussen zitten... Ik ging er altijd van uit dat er wel voor werd gezorgd dat alles goed verloopt, al helemaal met de instructeur erbij...
De hondenschool waar ik een ga speelt ook altijd de laatste 10 minuten. Echter gaan alleen de hondjes die goed met elkaar gaan tegelijk los.. Ik heb een onderdanig hondje die bang wordt als hij omver gerend wordt. Mijn hondje gaat alleen los met voorzichtige honden en niet met de bulldozers.
Dus hangt een beetje af wat je hondenschool doet.
Ik zou voor groepslessen gaan.
welke hondenscholen zijn dit ?
Dat vrije spelen ben ik geen fan van. Ik zou daar geen gebruik van maken maar zelf sociale honden zoeken om mee te spelen.
Ik zou verder ook voor groepslessen gaan. Je leert juist ook van elkaar, en je pup went aan afleiding negeren.
Of ze tijdens het vrije spelen rekening houden met de verschillende karakters of groottes van de pups dat weet ik eigenlijk niet, ik had alleen te horen gekregen dat ze dus aan het einde van elke les 10 minuten los gaan want dat zou goed zijn voor de socialisatie.
@ Sigrid & Sandy en Diva, het is Hondencentrum WRAF die de privé les geeft en Hondenvereniging Zeewolde die de groepslessen doet.
Ik weet helaas uit eigen ervaring hoe zeer dit kan mis gaan, dus zou je zeker aanraden niet mee te doen aan zulk soort speelmomenten. Onze Sheltie zat eerst ook op een hondenschool waar voor de les 5 á 10 minuten vrij, los van de lijn, werd gespeeld. Gevolg was dat ze op den duur alsmaar meer door een bepaalde pup in de les werd getreiterd. En uiteindelijk zelfs in een hoek werd gedreven terwijl die hond met zijn haren omhoog naar haar stond te grommen. Er werd gelijk ingegrepen, er werd ook steeds opgelet door zowel de eigenaren als instructrice maar toch kon dit niet voorkomen worden. Gevolg is dat zij lange tijd daarna extra angstig is geweest voor grotere honden, en tot op de dag van vandaag honden van dat ras (of alleen al met een soortgelijke uitstraling) absoluut niet moet.
Sowieso is alleen al het spelen van rassen zo verschillend. Ik merk het hier in huis ook erg goed, hoe zeer de speelmomentjes van de Chinese Naakthondjes verschillen met die van de Shelties. Ze hebben een totaal andere manier van met elkaar omgaan, elkaar uitdagen en met elkaar dollen. Het heeft een tijd lang geduurd voordat ze dit van elkaar snapte, en nu met een Sheltie logee over de vloer op dit moment zie ik ook hoe veel hij nog moet leren van het andere ras dat hier in huis rondloopt. Een Labrador en Sheltie pup bijvoorbeeld met elkaar vrij laten spelen is alleen al om deze reden niet altijd even verstandig, omdat het lompe gedrag van grote honden een kleintje kan bang maken. Zelfde geldt voor een pittig ras zoals de Chinese Naakthond in combinatie met een Franse Bulldog bijvoorbeeld. Bulletjes die 'vreemde' geluiden maken zijn voor andere rassen soms intimiderend, wat weer een uitval reactie kan uitlokken met alle gevolgen van dien. En dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden die ik noem. Niet alleen formaatverschil speelt dus een rol maar ook ras. En hoewel ik zeker niet zeg dat je speelmomenten ten alle tijden moet vermijden (een hond moet immers ook leren omgaan/spelen met andere rassen) zou ik het zeer zeker afraden hier aan mee te doen op de hondenschool. Zeker als je al een wat rustiger, onderdanig of terughoudend pupje hebt want dan kan het helemaal dit soort gedrag alleen maar gaan versterken.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?