Op de kynologenclub waar ik zit met onze pup leren we ook JUIST om te spelen met onze eigen handen met de hond.
Ben overgestapt naar deze club vanwege de steengoede lessen. Maar hier stond ik ook wel van te kijken hoor. Als argument wordt gegeven dat het de relatie met de hond en stuk verbeterd. Er zijn nog meer argumenten gegeven, maar die zijn niet blijven hangen.
Ik typ deze post niet als tegenargument.
Maar meer om te laten zien dat je man geen 100% ongelijk heeft. Bij deze club wordt het namelijk ook gepromoot.
Hopelijk komen jullie er samen uit. Misschien is de onenigheid erover ook wel een stress veroorzaker? (Niet veroordelend bedoeld).
Veel succes!
Elke pup bijt in alles, dus ook in mensen, dit hoeven ze niet te leren, dit doen ze. Jij moet ze leren dat in mensen bijten niet de bedoeling is.
Er is een verschil in opvoeden en trainen, trainen is trucjes leren, bevelen opvolgen. Wat is lees, de problemen die je schept, is dat jullie niet of te weimig opvoeden, dit geeft te maken met gedrag, laten zien wat je wel en niet gewenst vind, het bijten in jou, het uitvallen naar kinderen en honden.
Als je niet weet hoe je met je vriend op een lijn moet komen, vraag ik me af hoe het zal gaan als jullie ooit samen kinderen hebben.
Het is mijn zaak niet tussen jullie, maar als je daar geen evenwicht in kan krijgen, dan zal het voor je hond een heel onzekere, inconsequente situatie blijven, met alle gevolgen van dien.
Alleen spelen als jij het wilt? Wat leer je hond dan? Juist. Hij stopt met initiatieven nemen, de baas gaat er toch nooit op in. Heel teleurstellend.
Ik ga altijd in op de initiatieven van mijn hond, neem zelf ook geregeld het initiatief, nodig haar uit. Als ik even geen tijd heb, zeg ik: nu even niet en ga door met wat ik doe. Ze gaat dan zelf spelen.
Op de hondenschool, ook afstand nemen. Op de hondenschool zouden ze dit toch ook wel moeten weten.
Wat een goede site is om te lezen en je vriend te laten zien:
doggo.nl
de artikelen van Monique Bladder en de site hondenwijzer ken je al.
Ik lees hier heel veel van heel leerzaam.
En als je pup straks 60 kilo is en een enorme bijtkracht heeft. Wat dan?
Nee, het is niet fijn en goed en pup in je handel te laten bijten, sterker het is zeer onwenselijk.
Eigenlijk, bij elke gedrag wat je op commando zet daar krijg je controle over. Ik weet niet of je het op commando doet?
Een politiehond, die pakwerk doet, pakt ook niet zomaar iedereen, is ook op commando en dus beheerst.
Overmarig blaffen kan je ook beheersbaar maken door onder commando te zetten.
Bijten is voor een hond normaal, de bijtrem leren dat is van belang.
Luca en ik hebben ook een spelletje, ze is een schapenhoeder, wilt alles tegenhouden, soms ren ik weg, komt ze me stoppen, pakt me zachtjes vast, ik stop: braaf!
Mooi verhaal: de saarloos van mijn trainer, pakte als pup de arm van de trainer, heel zachtjes en voerde de druk steeds een beetje op. Als het te hard werd, zei de trainer: zachtjes, en toen ging het zachter. Weer wat harder, zei de trainer als het te hard werd: zachtjes., Saarloos weer zachter. Toen was het klaar, nooit meer gedaan of in mensen gebeten. De saarloos wilde gewoon kijken hoe hard hij kon bijten.
Kippenvel. Zo gaaf!
Ik vind wel dat je er wel duidelijk over moet zijn, dat een pup niet leert zomaar in iedereen mag bijten.
Ik zelf zou het niet doen.
Ik heb ook geen idee hoe het bij jullie gaat.
Spelen is bij ons het commando.
Dat woord wordt hier verder ook niet gebruikt in het normale taalgebruik zeg maar. Haha anders heb je het voor je het weet een hond aan je vingers hangen
Inderdaad zoals je beschrijft bij de saarloos wordt het hier ook aangeleerd.
Voor pups wel heel moeilijk, geeft de trainer ook aan. Omdat ze in het enthousiasme wel gauw geneigd zijn om te vergeten dat ze zachtjes moeten zijn. Maar met het commando 'zachtjes' of 'nee' of 'poep' (net wel commando je zelf wenst natuurlijk) leer je het ze aan.
Wij gebruiken 'zachtjes'.
Het 'spelen' wordt ook gebruikt als positieve afsluiter daar (beloning).
Van mij mag Santa mij best in mijn handen bijten, is vaak een stoeispelletje. Hij ligt op zijn rug en ik lig op de bank en dan een beetje flauwekullen samen.
Is het mooi geweest dan zeg ik klaar en haal mijn handen weg.
Voor een herplaatser die het eerste
jaar de hele dag liep te happen, springen en rijden vind ik dat best netjes.
Knap dan inderdaad!
Ik denk ook wel dat honden bewust (kunnen)!zijn van hetgeen zij doen met hun bek. Mits het is aangeleerd. Geen idee of zij over een bepaald inlevingsvermogen kunnen beschikken van: als ik bijt doet het hem/haar pijn? Dan heb ik het over het empathische vermogen zeg maar.
je hebt natuurlijk bijten en bijten, bijten uit speelsigheid lijkt me geen probleem, al moet de pup natuurlijk leren dat je niet in mensen mag bijten.
Happen vanuit stress is weer iets anders, zoals bij het afdrogen van de pootjes. In dat geval, mits hij voergericht is, kan je proberen of dat hem afleidt, bijvoorbeeld een snoepje klaarleggen, pootje afdrogen, snoepje geven, dan de andere pootjes op dezelfde manier. Later dan 1 snoepje op 2 pootjes etc. zodat je op het laatst geen snoepjes meer nodig hebt. Verder altijd letten op stem en houding, dus niet over hem heenhangen, en hem even rustig vriendelijk toespreken om te kalmeren en er alle tijd voor nemen.
Over het aandacht geven, ik zou zelf altijd aandacht geven als de hond het blijkbaar nodig heeft, even een klein spelletje, een kriebeltje, een aai, een vriendelijk woordje en goed is het. Veel aandacht vragen kan ook uit onzekerheid komen, bevestiging zoeken en dan is het belangrijk dat hij dat ook even krijgt.
Ze leren hoe hard ze kunnen bijten, al gelijk pups in het nest. Zo zien ze wat er gebeurd als ze hard bijten. De bijtrem, die leer je aan.
Als je een pup leert, niet in mensen bijten, is dat duidelijk voor je pup, maar als je het op commando doet, dan is ook dat duidelijk.
Je voorzichtig vastpakken, doen sommige honden. Ik ken een golden, om je te begroetten, pakt hij je arm even vast.
Bij S@nta is de bijtrem ontwukkeld, ze weet wat ze doen, daar gaat het eigenlijk om.
Toch vindt ik het apart dat de onze, die zo onbegrensd kan zijn, zo lomp en met zo'n slechte start dat dan wel ontwikkeld heeft.
zou het ras er dan ook mee te maken hebben? Zgn zacht in de bek van de retriever?
Ja zeker. Met de jacht, moeten ze een vogel in bek kunnen nemen, zonder dat daar een afdruk van de bek in te zien is. Daarom zijn ze daar ook zo geschikt voor.
Dat is mij bekend, maar zou je dan kunnen concluderen dat een retriever beter weet wat ie moet doen en kan qua bijten in handen dan bv een willekeurige hond uit een andere rasgroep?
Ik denk dat ze van nature een goede bijtrem hebben, hun aanleg.
Net zo als schapenhoeders iets wat weg rent tegen willen houden.
Je zou dus denken van wel.
Zo heb ik dat nog niet bekeken......
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?