Hallo allemaal!
Ik hoor de laatste tijd steeds meer over titeren
Ik ben benieuwd wie over is gestapt op titeren en waarom.
En waarom de mensen die jaarlijks opnieuw vaccineren dit doen.
En waarom mensen die nooit vaccineren dit niet doen.
Ik vind het persoonlijk niet nodig om onnodig veel chemische stoffen in mijn hond te stoppen maar ik wil wel dat ze beschermd is dus ik denk dat ik over ga stappen op titeren i.p.v. jaarlijks vaccineren. Ik heb Rori de 1e paar jaar helemaal niet gevaccineerd dus tot haar 5e heeft ze alleen de puppy enting gehad. (ik heb haar vanaf haar 3e jaar) Toen we naar het buitenland wilde (wat niet door ging) hebben we haar laten vaccineren en dat elk jaar daarna gedaan.
Volg.
Zit er ook steeds meer aan te denken. Het nadeel is dat alleen nog niet elke dierenarts dit doet. Maar dan zou je maar 1x in de 5 jaar hoeven te vaccineren.
Ik zit er aan te denken om mijn hond ook te laten titeren ipv enten. Maar ik weet het nog niet zeker, aangezien titeren ook niet 100% betrouwbaar is.
Ik zit er aan te denken om mijn hond ook te laten titeren ipv enten. Maar ik weet het nog niet zeker, aangezien titeren ook niet 100% betrouwbaar is.
Is het titeren ook geldig als vaccinatie als je naar het buitenland wil?
Dat is namelijk mijn enige reden: mijn hond en ik gaan regelmatig een weekje naar het buitenland.
Ik vaccineer onze honden gewoon, maar absoluut niet jaarlijks. De Nobivac DHPPi ('grote cocktail') is officieel 3 jaar geldig, en ook zo geregistreerd, dus deze laat ik om de 3 jaar zetten.
Nadat we vorig jaar verhuisd waren en een nieuwe DA hadden moest Taika gevaccineerd worden en de DA wilde voor een jaar wegschrijven. Ik heb toen wel even op mijn strepen moeten staan, want ze wilde het niet voor 3 jaar wegschrijven. Ze heeft het in haar geneeskundig boekje moeten opzoeken; ik had gelijk, en de datum in het paspoort staat op 3 jaar later.
Vaccineren tegen Weil en kennelhoest doe ik niet: kennelhoest niet omdat mijn honden gezond en sterk genoeg zijn om een verkoudheidje te doorstaan. Weil/Leptospirose doe ik niet omdat ik hier meer risico's aan vind kleven die voor mij niet opwegen tegen de voordelen, al zijn onze honden toch echte waterratten.
rabiës is verplicht te enten, om de drie jaar, titeren wordt niet geaccepteerd als je de grens over wilt.
pups graag enten, en dan ook nog een keer na de laatste pupenting een jaar later nog eens en dan kan men titeren, de meningen zijn daar verdeeld over je kan een pup eerder titeren, maar zelf zou ik dat niet doen, ik geef de pup de pupentingen en na 12 weken een jaar later nog eens en dan niet meer. maar dat is ieders keuze.... er zijn entstoffen die drie jaar geldig zijn, iedere dierenarts weet dat, ziekte van weil is maar beperkt , ongeveer een maand of zeven, en dan heb je nog de kennelprik, als men naar een kennel gaat of in grote groepen honden leeft... goed over nadenken wat men doet en wilt.
nog even op Marlies terug komend..... hier geen weil meer, de eerste enting van weil is Bams verschrikkelijk ziek geweest dus nimmer meer, wel bekijk ik de wateren waarin ze zwemt, stromend water okee, stilstaand water niet okee....
en als er blauwe alg ergens is blijf ik er ver bij vandaan, al is het nog zo warm dan mag ze niet zwemmen.
en ook ik heb eens in de klins met een dierenarts gelegen over de driejaarlijkse cocktail van de nobivac enting, wilde die ook voor een jaar geven, op mijn strepen gestaan en met veel moeite heeft tie gekliedert in het boekje van Bams, ben er nimmer meer naar terug geweest.
Bij mijn DA krijgt de hond standaard elke drie jaar de grote cocktail. Maar dit is ook pas sinds kort, voorheen was het ene jaar grote en het andere jaar kleine cocktail.
Mijn hond heeft een keer kennelhoest gehad. Hij moest antibiotica en ik merk dan zijn luchtwegen hierdoor blijven zijn aangetast. Gelukkig niet heel erg, maar als hij heel enthousiast is hoor je wel is een gekke kuch. Om deze reden krijgt hij elk jaar ook de neusdruppel erbij tegen kennelhoest, ben bang dat bij de volgende besmetting de schade erger wordt.
Inderdaad is 1x per drie jaar vaccineren voldoende na de laatste onderzoeken hiernaar. Meeste d'artsen zijn hier dus al naar overgestapt.
Titeren hoeft dus ook pas na 3 jaar als je dit zou kiezen.
Maar doen ze dat niet omdat de Pi maar 1 jaar geldig is? Mijn DA in NL had het ook zo gedaan en het was me niet eens opgevallen tot we hier voor de eerste keer naar de DA gingen. En die zei gelijk dat ik me geen zorgen hoefde te maken over de overige 3 componenten omdat de datum van enten erbij staat.
Romeo is sinds 2009 niet meer ge-ent, wel 2 keer getiterd en allebei de keren had hij nog meer dan genoeg antistoffen. De laatste keer
was in aug. vorig jaar. De dierenarts titerde, omdat ik het vroeg,
maar eigenlijk had ze liever ge-ent, ondanks dat Romeo de eerste hond was, die daar getiterd werd en nu dus voor de tweede keer.Titeren is enten op maat.
Het is zelfs zo, dat mocht van de 3 onderdelen waarvoor getiterd kan worden, er maar 1 onderdeel nodig is, er niet eens 1 afzonderlijke enting gegeven kan worden, omdat ze alleen de cocktail in huis hebben! De titerbepalingen staan gewoon in het
paspoort met stempels, handtekeningen, stickers en data.
Ik hoefde voorlopig niet terug te komen. Mijn ervaring is, dat er wel
steeds meer dierenartsen titeren, omdat de baas het wil, maar er
eigenlijk niet achterstaan. De enige dierenarts waarvan ik weet dat
ze alles van titeren afweet en honden absoluut niet klakkeloos ent,
Tannetje Koning is. Met de gegevens van haar heb ik Romeo laten titeren.
Dat is zeker ieders keuze, want de tendens is dat titerbepaling op 1-jarige leeftijd effectiever is dan vaccineren. Als je jong volwassen hond nog voldoende titers heeft uit de 3-maanden vaccinatie, dan slaat de enting op 1 jaar niet aan en kan schade aanrichten.
Hier in Nederland worden pups een paar weken na de 3-maanden vaccinatie getiterd om te bepalen of deze is aangeslagen en dan doorgeschreven naar 3 jaar verder. We kunnen dus prima verantwoorde keuzes maken in het belang van het dier zelf.
Ik ben nog niet zo thuis in het titeren. Maar waarom zou je de pup een paar weken na de drie maanden vaccinatie laten titeren en niet gewoon voor de zekerheid wanneer ze een jaar is? Is dat dan niet betrouwbaarder?
Nee, dat is niet betrouwbaarder. Als je een pup achteraf titert, dan weet je vrijwel zeker of een vaccinatie is aangeslagen of niet. Je komt met achteraf titerbepaling er sneller achter of je dier een non-responder is. Als dat zo is, heeft vaccineren voor de toekomst geen enkel nut.
Met een jaar titeren wordt ook gedaan, maar de status na die 3-maanden vaccinatie vind ik belangrijker. Vandaar dat veel pups met 3-maanden al geruime tijd worden doorgeschreven naar 3 jaar verder als titerwaardes ruim voldoende zijn. En er zullen eigenaren zijn die dat niet zo vertrouwen en alsnog vanaf dat moment elk jaar titeren, totdat het nodig is om de viralen bij te vaccineren.
Ik heb een lezing bijgewoond van Tannetje Koning, dat is zeker aan te raden. Ik vind helemaal niet enten wel eng, dus ik ga ook over op titeren. Behalve met de weilprik, die blijf ik wel doen.
Ik titeer ook!
Jaarlijks enten is ongezond voor de hond, ik wil niet dat zijn imuunsysteem naar de knoppen gaat.
En al die chemische toevoegingen zitten mij niet lekker.
Sem is tot 1 jaar geent, daarna getiteerd
Het stukje 'Pi' is inderdaad maar 1 jaar geldig, en vind ik zelf een vrij onnodig bestanddeel van de vaakgebruikte cocktail (Ik doe liever gewoon de DHP in plaats van de DHPPi). Ik vind het een beetje te vergelijken met kennelhoest: het lichaam van een gezonde hond ruimt dit zelf wel (makkelijk) op.
'Veel honden die blootgesteld zijn aan het virus (para-influenza) zullen geen klinische symptomen laten zien. Wanneer de hond wel ziek wordt van het canine influenza virus, (honden griep),zijn de symptomen meestal erg mild en vergelijkbaar met een flinke verkoudheid (loopneus en evt een lichte verhoging)'.
Er zijn ook genoeg klinieken die alleen de DHP-cocktail gebruiken en daarna jaarlijks alleen tegen Weil en kennelhoest vaccineren, dus dat stukje tegen para-influenza zit er dan al niet eens bij.
Bij een volwassen hond mag het weg schrijven naar 3 jaar geen issue zijn. Elke praktijk is op de hoogte dat o.a. Nobivac en Vanguard voor 3 jaar staan geregistreerd. Dus een dierenarts moet dit gewoon weg schrijven, zonder een eigenaar onterecht een schuldgevoel aan te praten.
Het op maat vaccineren bij een pup en volwassen hond laat ik over aan dierenartsen die daar eerlijk over informeren en goede kennis van zaken hebben.
Mijn huidige honden vaccineer ik al jaren niet meer en voor hun gezondheid is dat een grote trigger minder, kan ik je vertellen.
Een vraagje Sophie komt uit het buitenland heb haar wel uit een Nederlands asiel.
Haar entingen klopte niet dat is achter af naar dat ik naar de dieren arts ging vier weken geleden. Nu heeft ze nobivac l4 gehad en nobivac DHP Deze moeten naar vier weken dan herhaald worden wilt ze goed beschermd zijn dat is aan komende vrijdag.
Als ze deze vrijdag dan weer gehad heeft is ze dan volgens jullie 3 jaar beschermd.
De buitenlandse entingen heb ik niet laten zetten omdat ik het anders te veel vond en blijven we lekker dit jaar ieder geval in Nederland
Hmm oké, ik wist niet dat je hond ook een non-responder kon zijn. Nou ik ga de volgende keer sowieso titeren, ben benieuwd hoe dat gaat.
Kent iemand een goede DA regio Den Haag die Titert? Als het moet wil ik ook wel naar de andere kant van het land, maar dichterbij is wel makkelijker.
Lola heeft alleen haar pup emting geHad
daarna titerbepaling en ze hoeft volgend jjaar pas weer een titerbepaling!
mijn honden waren 6 en 7 bij adoptie
er zijn maar 2 entingen bekend
1 uit het asiel 1 die ik heb laten geven
Ik hoefde pas na 3 jaar te laten titeren
rabies was geent en is 3 jaar geldig en is de ,enige verplichte enting in het buitenland over het algemeen
weil moet jaarlijks in het late voorjaar ivm korte geldigheid(aantal maanden)
we leven in een waterland dus ernstig te overwegen voor gezonde hond ivm veel ratten en ratten urine.
kennelhoest is meestal onzin maar wordt gevraagd bij pensions
Leverziekte komt bijna nooit meer voor en zit in elke cocktail
er is relatief weer meer gevaar ivm minder mensen enten en er meer gereisd wordt
dus bij enten als de hond verder geen ernstige klachten heeft is belangrijk ivm slechte economie
maar titer bepaling kan doorslag geven hierin
als je paar mensen werzameld komt tannetje naar jullie toe voor voor titer bepaling
en anders is een andere holist uit de omgeving daar misschien toe bereid
De kennelhoest-enting wordt inderdaad verplicht bij de meeste pensions. Zo ging de labrador van een kennis naar een pension. Hij had alle entingen gehad, zo ook die voor kennelhoest! Sam kwam thuis en wat had hij?
Kennelhoest. Ik heb contact gehad met verschillende pensions.
De meeste eisen entingen en weten vaak niet eens wat een
titerbepaling is. Dus zullen ze altijd entingen eisen!
Kennelhoest is een verzamelnaam voor verschillende ziekten. De normale vaccinatie beschermt maar tegen heel weinig soorten kennelhoest. Als je hond er gevoelig voor is of heel veel contact heeft met andere honden, dan kan je ook ervoor kiezen om nog een vaccinatie via neusdruppels te geven voor kennelhoest. Deze beschermt namelijk tegen veel meer soorten kennelhoest. En dan blijven er natuurlijk ook nog vormen van kennelhoest over waar niet tegen gevaccineerd wordt, waar je hond dus ook nog ziek van kan worden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?