Met namen bij de poolhonden zie je het toch wel geregeld voorbij komen dat het word afgeraden omdat het geen beginnershonden zou zijn.
Ja mijn hart breekt als er weer een Husky in het asiel zit ,
Omdat deze honden zeker vaak voor enkel het uiterlijk worden gekozen.
Maar iemand die zich goed laat informeren en het ras past bij je , denk ik dat de Husky gewoon voor beginners ook is.
Het gaat echt om de persoon die die hond aanschaft.
En wat betreft je laatste stukje.
Dat is hier net zo , mijn vriend wilt absoluut geen Husky meer
Neen juist en dat bedoel ik ook.
Als je 100% gaat voor je gekozen ras denk ik niet dat het wat uitmaakt welk ras dat dan is.
En een waarschuwing voor een bepaald ras is helemaal niet verkeerd.
Ik doe dat zelf ook.
Maar om nu een ras helemaal af te raden om dat het de eerste hond zou zijn....
Neen vind ik onzin.
Daar wil ik zeker op inspringen dat wordt van mijn engelse staffords ook gezegd een ideale gezinshond.
Ja,binnenshuis zijn ze super,relaxed,nanny dogs hoe je het ook maar wilt noemen.
Maar buiten kunnen het echte smeerlappen zijn,je kan ze niet meenemen naar het strand,het bos en alle plaatsen waar het druk is met loslopende honden. Je moet constant ogen op je rug hebben.
Niet bepaald een gezellige familiehond om met heel het gezinnetje op pad te gaan.
Ik denk dat dit ook de reden is dat er zoveel herplaatst worden,het geromantiseerde beeld van het hebben van een nannydog,de ideale gezinshond....
Maar ja, wat wordt er bedoeld met een beginnershond eigenlijk?
Een hond die alles maar goed vindt, weinig eisen stelt en je als beginner allerlei fouten kan maken omdat dit bij deze hond niet uit maakt?
Sommige karaktereigenschappen kunnen lastig zijn in een bepaalde leefsituatie, zoals waaksheid, drijven, jagen, gereserveerdheid.
Maar als je dit van te voren weet, kun je er rekening mee houden.
Maar het komt ook vaak genoeg voor dat mensen een hond kiezen om hun mooie uiterlijk en dan gaat het ook weleens mis omdat het niet past bij hun situatie.
Ja goeie vraag....
Wat is eigen wel een beginnershond?
Naar mijn idee is dat elke hond zolang je als baasje maar goed geinformeerd en gemotieveerd bent.
Nou ja, ik weet dat een middelgrote hond toch al snel 5 kwartier tot 2 uur buiten moet lopen om zijn energie kwijt te kunnen. En dan bedoel ik bewegen, en niet saai op een veldje staan. Veel mensen zijn toch meer bekend met het rondje om het huizenblok, of staan kletsen op het uitlaatveld. Als je dat als beginner probeert met een uitdagend ras, kan het dus gillend fout gaan.
Ik denk een hond die inderdaad alles best vind, maar ja, geen 1 hond vind dat volgens mij.
Ik ken hier iemand die een jaar of 3 een Engelse Stafford heeft en nu eerlijk zegt dat hij zich erop heeft verkeken.
Waar wij met onze "beginnnershond" in het park gezellig balletjes staan te gooien en de honden grote lol hebben met elkaar, moet hij deze taferelen vermijden.
Ik zie dat hij daar enorm van baalt.
Daar moet je als beginnende hondeneigenaar zeker rekening mee houden, wat je wel en niet kan gaan doen met je hond, daarom dat ik het ook zo belangrijk vind van je op voorhand goed in te lezen. Hier thuis hebben we 2 amerikaanse staffords, voorlopig zijn ze nog hondsociaal, behalve daiko aan de riem, máár, ik weet dat dit ook kan omslaan. Maar om daarom nu te zeggen dat het echt moeilijke honden zijn? Je weet als je je ingelezen hebt over het ras waar je aan begint, en of je denkt dat je het aankan, beginnersras of niet.
Ik weet niet of het erbij gezet word om mensen af te schrikken.
Ik weet wel dat wij met onze eerste "geen beginnershond" ons flink vergist hebben.
Alles wat bij de karakteromschrijving stond, beviel ons, het probleem was dat we nooit een hond gehad hadden en ons geen voorstelling konden maken van de opmerkingen...
We begrepen niet waarom het geen beginnershond was. Er stond niet bij waarom, er stond gewoon "Dit is geen beginnershond", punt.
Ik heb hier al een keer de vraag gekregen of ik dom was toen ik onze denkwijze uitlegde, op risico van dit nog een keer te lezen :
Ik dacht dat ze dit opmerkten omdat het grote honden zijn en je dus een grote hond niet direct kan oppakken als ie de vuilbak leeg eet bv.
Ik weet het, misschien niet slim, maar als je nog nooit een hond gehad hebt, je leven hebt doorgebracht met katten, kan je je echt niet voorstellen wat de problemen kunnen zijn met zo'n hond.
Uiteindelijk is alles goed gekomen, we hebben geleerd, met vallen en opstaan en Evita nooit verweten dat ze was wie ze was. We wisten dat wij de fouten maakten en hebben ons best gedaan om te leren.
Nu hebben we inmiddels vijf dogo's gehad (drie zijn overleden ) en nu begrijpen we ook die zin : "geen beginnershond" maar je mag je nog zo inlezen, en informatie opzoeken en shows bezoeken, als "leek" kan je je absoluut geen voorstelling maken van de betekenis van dat zinnetje.
Mijn eerste eigen hond was een werklijn duitse herder. Voor velen geen beginnershond. Maar indertijd wisten veel "Kenners" van het ras achteraf gewoon heel weinig van honden laat staan van het ras, is mijn ervaring van indertijd. En nog altijd zijn er mensen met vooroordelen over bepaalde rassen zelfs degene die deze rassen zelf hebben.
Wij hadden vaak een labje te logeren, een heel leuke hond, maar die vond ik vele malen moeillijker te peilen en contact mee te maken dan mijn duitse herder.
Ik vind nog steeds het duitse en zwitserse idee goed, om een hondenhoudexamen af te moeten leggen voordat je een hond aanschaft. De praktijk wijst uit dat daar veel ellende mee voorkomen is.
Overigens wil ik even kwijt dat niet elke stafford niet met andere honden kan, bij elk ras kan het voorkomen dat als de hond eenmaal volwassen is hij niet meer graag met andere honden omgaat, dat is niet rasgebonden, al zijn er natuurlijk rassen die juist graag op zichzelf zijn en je daar vantevoren rekening mee moet houden, welk ras je ook aanschaft.
Ik geloof ook dat als je voor een bepaald ras gaat wat je aanspreekt en daar je zelf goed over inleest en met fokkers praat en met andere eigenaren dat het dan niet erg veel uitmaakt welk ras het is.
Het belangenrijkste is dat je de raseigenschappen van je ras accepteert en respecteert en rekening mee houd. Dat bepaalde karakter eigenschappen niks met goed socialiseren te maken heeft. Want een drijver zal willen gaan drijven op een bepaalde leeftijd en een jachthond wil gaan jagen. Dat zijn aangeboren instincten die ze er door de eeuwen heen ingefokt hebben en waar ze jaren en jaren op geselecteerd zijn.
Dus ik denk als je dat accepteert en je goed inleest en je voldoet aan de behoefte van de hond qua beweging, uitdaging fysiek en mentaal en geestelijk dat het niet zo heel veel uitmaakt welk ras je als eerste hond kiest
Hiermee sla je de spijker op zijn kop!
Eens hoor. Aan de ene kant snap ik het sentiment wel, ik zou onze hond (qua ras en individu) "geen beginnershond" noemen, maar ze was wel mijn eerste hond dus tja!
Ik ben het met je eens Jaimie. Het hoeft natuurlijk niet, maar misschien is een bepaald ras met specifieke kenmerken zelfs moeilijker voor iemand die altijd heel andere honden heeft gehad
Ik snap ook heel goed waarom de oerrassen worden afgeraden, en dat men echt zijn best doet om mensen ervan te weerhouden zo'n hond aan te schaffen. Om eerlijk te zijn ben ik er ook wel erg blij mee en het er helemaal mee eens dat bij bepaalde rassen er specifiek ook bijstaat 'geen ras voor beginnende hondeneigenaren' of iets dergelijks.
Als je Echt voor zo'n ras wilt gaan, dan lees je dat, maar weet je dat je kunt, dat je je 100% voor de hond in zult zetten, het goede met het slechte zult nemen en hem niet 'hup maar wegdoen' als het toch niet bevalt.
Maar een gedeelte van de mensen die zo'n hond meer voor het uiterlijk nemen of gewoon omdat ze denken dat ze het willen, zal zich toch bedenken, zal toch een ander ras zoeken. (Natuurlijk helaas lang niet iedereen..). Ik hoop altijd dat meer en meer mensen echt de beschrijvingen niet alleen zullen lezen, maar er ook over na gaan denken. Zodat niet telkens honden tussen de 0-2 jaar maar in het asiel gedumpt worden, want 'ze slopen', 'kunnen niet goed alleen zijn', etc etc. En de reden erachter is 9 van de 10 keer dat de eigenaar het ras niet heeft gegeven wat het nodig heeft
Hihi en daar hebben we toch ook rekening mee te houden . Toch houd ik hoop dat ik ergens ver in de toekomst nog een Malamute en/of Tamaskan en/of nog een Shiba mag verwelkomen en mijn vriend het er dan ook mee eens is :P
Tot die tijd..
Ik ben het volledig met je eens Shiba.
mijn hart breekt als er weer een Husky in het asiel zit.
Maar als je je heel erg goed heb ingelezen en je door fokkers heb laten informeren zou ook een poolhond ( oerhond e.d ) als beginners hond gewoon moeten kunnen.
Feitelijk als ik nu een Golden Retriever in huis zou nemen zou ik in dat geval ook een 'beginner' zijn.
Ik weet namelijk helemaal niks van een Golden Retriever.
Die hoop houd ik ook nog stiekem hoor!
Het is toch 'mijn' ras.
Voorlopig hebben we gekozen als er een pupke komt dat het een Landseer word.
Daar staan we beide achter.
Klopt! Dat bedoelde ik ook met 'als je zeker weet dat je er 100% voor wilt en kunt gaan' dan kun je elk ras als beginner nemen. Maar om toch mensen af te schrikken die het niet voor 100% in het hoofd hebben, vind ik het goed dat bij rassen toch genoemd wordt dat het geen hond voor beginners is.
Ik heb natuurlijk ook in vrijwel elk stukje informatie dat ik over het ras zocht, gelezen: geen hond voor beginners. Maar ik wist dat ik het 'niet loslopen', 'niet altijd gemakkelijk te trainen' , 'niet baasgericht', 'doet wat hij wil' etc. zou accepteren. Juist die woorden 'geen hond voor beginners' hebben er wel voor gezorgd dat ik toch heel erg goed bij mijzelf ten rade gegaan 'wil en kun je dit echt? is het niet verstandig om toch te beginnen met een hond die (in het algemeen) gemakkelijker te trainen is, die graag voor de baas dingen doet?'. Maar na lang denken ben ik er toch uitgekomen: 'Ja ik wil en kan dit!'
Elk ras heeft zo zijn voors en tegens, maar ik snap wel waarom bepaalde rassen meer als 'beginnershond' worden aangeraden en andere juist niet. Zo hebben de beginnende hondenbezitters die wel een hond willen, maar geen idee hebben wat voor ras toch nog iets van een richtlijn.
Op die manier zou het idd als een 'waarschuwing' gezien worden.
Hier op hp zijn in de tijd ook genoeg topics voorbij gekomen waarbij mensen een bepaald ras willen aanschaffen dat ik denk , neem dan een andere hond.
Poolhonden zijn in deze weer een goed voorbeeld.
Aan de hand van hun schrijven kun je vaak al zien of ze wel of niet voor de volle 100% achter hun keuze staan.
Dan zou het liefst ook zeggen neem dat of dat ras maar geen poolhond.
Maar ergens durf ik dat dan weer niet te zeggen omdat ik ook mensen niet wil beledigen die dat ras hebben.
Ik denk zelf ook vaak bij rassen ohnee niets voor mij. Maar als ik na Hummie kijk was hij alles behalve een beginnershond. Heeft mij veel geleerd.
Denk dat het een groot stuk te maken heeft ook met reflecteren. Wie ben jij als baas, wat verwacht je enz.
Ik zie soms wel eens honden, wat echt geen beginnershonden zijn met een baasje erachter waarbij ik echt mijn vraagtekens had. Misschien had zo iemand eerst beter kunnen beginnen met een makkelijk ras. Maar denk zeker dat dat in heel veel gevallen niet zo is.
Ik ben het helemaal met je eens. Mensen zeiden van een Hollandse herder, en ook nog een een kruising waarvan je niet weet wat er in zit, absoluut niet slim is voor beginners.
Ouders beide getest, fokker hartstikke leuk, een 1malig nestje. Ik was verliefd, heb je 2 maanden goed ingelezen en het moest dus wel goedkomen.
natuurlijk zijn er dingen die ik in het begin al beter aan moest pakken, maar ik ben blij dat ik zo'n fijne hond heb. + ontzettend lief voor me is, vertrouw haar blindelings en ze zou nooit iets bij me doen.
Als de klik er is, is het goed. Waarom een ras kiezen wat 'eigenlijk' niet goed bij je past, maar fijn is als beginnershond?
Ik heb een buitenlands hondje als eerste hond. Soms denk ik wel eens dat zij geen geschikte hond is om als eerste hond in huis te hebben. Ze heeft waarschijnlijk best veel meegemaakt en is ontzettend angstig voor vrijwel alles. Ik denk dan wel eens; als zij een ervaren baasje had gehad, dat ze veel minder angstig zou zijn en misschien zelfs gelukkiger.
Ik heb een onbekende mix, ook uit het buitenland. Nog zo'n niet beginnershond als ik dit snel lees. Inlezen...waarover? Ik heb gewoon alles gelezen wat ik kon(foto's van mixen gezocht en gekeken wat er mogelijk op leek)
Verder ben ik op forums gaan lezen en is mijn moeder zelf fokker. Maar ik heb nog geen dag spijt gehad met onze keuze.
Zijn karakter en rugzakje word vanzelf wel duidelijk en daar werken we dan stap voor stap aan. Wij hebben toch ook alle onze eigen kenmerken ongeacht ons 'ras'?...
Het is in de eerst plaats een hond. Je gaat toch ook geen rashond die net iets meer jacht instinkt heeft terugbrengen naar de fokker, daar werk je toch ook mee.
Voor mij telt dit voor een hond:
Een THUIS: waar er TIJD is om aan alle BASIS behoefte te voldoen, met liefde en (veel) geduld mag ook Ik dan eens een FOUTJE maken. Mijn BESTE VRIEND vergeeft me graag dat foutje als hij zo een THUIS heeft.
Ik reageer heel zelden maar nu ff wel want zoals men kan zien heb ik zo een hond waar men dat van zegt. Het is verder een beetje vaag hier over wat die honden zijn. Maar de tibetaanse mastiff is idd een hond die je zonder ervaring niet moet nemen en lezen is geen ervaring. Zelfs iemand met veel honden ervaring zal zich in een tibetaan moeten lezen hoewel er weinig over te vinden is. En wat ik net las over iedere hond heeft wel een karakter of wat ik ook vaak hoor alle honden zijn wel eigenwijs. Kan U vertellen dat deze mensen niet bekend zijn met een tibetaan want das een karakter en eigenwijsheijd die ik nooit bij andere honden heb ervaren. En het is iemand die zo een beest niet kent niet uit teleggen alleen een tbetanen bezitter zal het begrijpen. Tja uik heb mijn hond wel deglijk hier om uit gekozen. Hoef geen circus hondje ze kan zelfs geen pootjes geven is gewoon mijn ding niet bedoel het heus niet miderwaardig of zo kan best honden africhten en dingen leren maar hoedft niet van mij. Maar zoals gezegd in het geval van een tibetaan kan ik alleen maar volmondig zeggen doe het niet zonder ervaring heeel veel ervaring maar uitleggen kun je het aan niemand.
was mijn eigen topic kwijt hahaha.
Rachelle , wat versta jij onder makkelijk ras?
Ik denk dat je bedoeld een meer baasgericht ras ?
Persoonlijk denk ik als mensen lopen te stunten met een hond ze zich gewoon niet hebben ingelezen.
Dat is meteen ook het grootste probleem met een hond aanschaffen.
Het gaat vaak te impulsief.
Pascalle.
Het zijn er niet veel, maar er zullen best mensen zijn die schrikken van de waarschuwingen die aan het ras gekoppeld worden.
Dan krijg je idd snel dat mensen toch maar een andere hond kopen die idd niet zo goed bij ze past.
Lucia.
Nu zeg je wel wat ja.... herplaatsers met een rusgzak...
Het zou idd kunnen dat dat geen beginnensrassen zijn.
Al vraag ik me toch af of ook dat niet te maken heeft met je heel goed inlezen en je laten informeren.
Ik geloof dat half hp een herplaatser als beginners ras heeft
Kelly.
Je vraagt inlezen waarover....
Maar ook met een onherleidbare kruising kun je je inlezen en je laten informeren natuurlijk.
Waar de hond op dat moment verblijft zullen ze vast weten of het een jachthond is of niet.
Als jij je hond perse los wil laten lopen is het niet aan te raden een Husky , Beagle , Podenco of dergelijke te kopen.
Want de kans dat ze gaan jagen is natuurlijk groot.
Dus ook de kans dat ze niet los kunnen lopen.
Dit is natuurlijk een voorbeeldje , maar er zijn zo nog genoeg voorbeelden te noemen.
Pallas.
Ik begrijp wat je bedoeld .
Ik heb zelf een ras waarbij dat heel erg veel gezegd word ( ook door fokkers )
Maar wanneer zou je dan aan zo'n ras kunnen beginnen?
Als je bij de rasbeschrijving al ziet staan dat het ras ontzettend eigenwijs is , dan kun je voor jezelf wel uitgaan of dat een ras is wat bij je past.
Dus inlezen heeft wel degelijk effect ook bij de Tibetaanse Mastiff.
Ras kennesr hebben er niet voor niets een rasbeschrijving bij gezet.
Ik ben het met je eens als je zegt dat mensen gewaarschuwd moeten worden voor dit ras , maar niet als je zegt het is geen beginnershond.
Als jij open staat ( ervanuitgaande dat de rasbeschrijving klopt ) voor dat ras en bedenkt dat elke hond ook weer anders is en je denkt nog steeds dat dat een hond is die bij je past denk ik dat ook een Tibetaanse Mastiff geschikt is als beginnersras.
Je schrijft erbij dat iemand met veel hondenervaring zich ook moet inlezen,
Klopt ook hoor als ik een herder zou nemen zou ik toch heel goed moeten gaan lezen , want ik ben geen herder kenner en heb nog nooit een herder gehad.
Maar wanneer kun je volgens jou dan wel aan jou ras beginnen?
ik heb hier ook een aantal die bekend staan als niet beginners rassen.
en ondanks dat ik vind dat je nooit ervaren genoeg kan en zal zijn, maar voor het gemak noem ik mezelf maar even ervaren.
vorig jaar heb ik een mecheltje in de opvang gehad, helaas heb ik het met 2 weken moeten afkappen omdat ik gewoon totaal niet overweg kan met dit karakter.
ik ben gewend wanneer een hond op je voeten ligt, deze echt gezellig bij de baas komt liggen, ik werd helemaal geclaimd door deze herderdame zonder dat ik dat door had. '
en nu dus een tamaskan pupje, ook nog nooit een pup gehad hier. volgens mij maakt het totaal niks uit welk ras je neemt maar ik merk dat ik echt super groen ben met een pup, ondertussen vinden we steeds meer en meer onze weg samen.vaak wordt gezegd dat een pup makkelijker is dan een herplaatser (ik heb max, die ook fysiek de tekeningen heeft van zijn jeugd, job die al 6 bazen voor mij heeft gehad met zijn 10 maanden, lisa die als onhandelbaar aangeschreven stond, 2 buitenlanders, 2 husky's waarvan 1 na 1 dag al weg moest bij iemand die er zelf al 3 had *wat ik echt kon snappen* en dan dana de mecheldame)
geef mij maar die herplaatsers hoor met flinke rugzakken ipv een pup, ik vind daar makkelijker mijn weg in.
ik ben het dus eens met jaimie, het moet bij je passen en dan maakt het niets uit of je ervaren bent of niet en of je wel of geen "beginnersras" moet nemen.
Ik denk dat de gemiddelde mens gewoon een hond wil hebben om mee buiten te lopen, en op zondagmiddag in een stik druk bos/strand de hond lekker los mee kan laten lopen.
Zeg maar het ideale plaatje. En er zijn gewoon een flink aantal rassen die qua instinct/gevaar niet in dat plaatje passen. Een husky zou in zo'n geval kunnen gaan jagen, een greyhound ook. Een Stafford zou op een gegeven moment misschien helemaal niet meer los kunnen ivm. veiligheid van andere honden.
Ik denk dat vooral honden afgeraden worden die niet in dat relaxte ideaalplaatje passen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?