Een nieuwe pup, reactie bestaande roedel op "pupgeur".

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Bertine, Junto, RomyBertine, Junto, Romy

honden foto van Bertine, Junto, Romy

Hallo,
Kon geen goed passende categorie vinden, dus hoop dat het goed staat.

Er is mij om meedenken (!) gevraagd in onderstaande situatie. Ik ben kyn.instructeur heb een en ander opgestoken van gedrag. 

Situatie;
Teckel Bram. geboren 12-03-2012. leuke grappige teckel-teckel.stabiel qua karakter
Teckel Max. geboren 18-09-2012 Zeer angstig voor alles wat nieuw is. Zoekt bescherming bij eigenaresse. Zowel in huis als daar buiten. Zo lang ik er ben is hij angstig voor mij. Als ik stil aan hoge tafel zit en snoepje onder tafel aanrijk pakt hij dit aan. Later pakt hij het ook aan als ik Bram bij me weg leid met snoepje en in andere hand Max een snoepje aangeef. 
Max en Bram zijn nu ruim een jaar samen.
Mevrouw, meneer. kinderen uitwonend.

Probleem: Er is een gevecht geweest tussen Bram en Max nadat een handdoek is aangeboden met geur van de pup die binnenkort in huis komt.

Uitval Max naar Bram is 1x eerder voorgekomen nadat Max zijn eten liet staan en Bram dit wilde opeten.

Ik heb met mevrouw gesproken en de situatie bij het eten geobserveerd.
Tijdens het eten is er voor Max veel stress dat hij al uit bij het klaarmaken van het voer. Door gespannen lijf beklikken, staren, gapen. Bram vertoond hierop kalmerende signalen.
Tijdens het eten is er ook veel stress voor Max dat hij uit door fixeren, beklikken en gespannen lijf.
Bram is eerder klaar met eten dan Max en wacht op gepaste afstand tot Max ook klaar is. Max laat zeer duidelijk stress  (aangeknepen staart, bek likken, pootje heffen, weg kijken) zien als hij weg draait van zijn lege voerbak en Bram deze nadert. Bram verhoogt iets zijn staart, verder geen signalen opgemerkt.

Situatie met de handdoek geobserveerd.
Als de handdoek in beeld komt wijkt Max niet van de zijde van mevrouw en gaat op de handdoek zitten als zij die in de tuin legt. Bram loopt er met een zeer grote boog omheen en zoekt ene plek waar bij handdoek en Max wel kan zien, maar houdt afstand.
Max is zeer gespannen en zoekt tussen handdoek en mevrouw. veel stressignalen.

Allerlei situaties ingezet. Max verlaat de handdoek in de situatie dat mevrouw uit zijn beeld verdwijnt. En vertoond er daarna ook geen interesse meer in en beschermd hem ook niet. Zo gauw mevrouw weer in beeld komt kleeft hij weer aan haar maar geeft geen aandacht aan de handdoek. Bram nadert de handdoek in geen enkele situatie. 
Max blijft in alle situaties een gespannen indruk maken. Bram is in alle situaties meer geinteresseerd in mijn snoepjes dan in de handdoek. Hij houdt zelfs afstand van een handdoek die normaal zijn speeldoek is en waar geen nest/pupgeur aan zit.

Vraag aan deskundigen/fokkers

Kan de uitval die plaatsvond bij de 1e keer aanbieden van de handdoek te maken hebben met de pup geur? Zo ja, hoe kunnen deze mensen verder handelen om alle honden goed voor te bereiden op de komst van de pup.


Ik ben me er van bewust dat het eigenlijk niet mogelijk is om zeer gericht advies te geven. Meedenken is toch fijn. Zijn er mensen die dit wel eens vaker meegemaakt hebben en hoe help je alle honden het best hier doorheen?

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

Ben geen deskundige, toch stel ik mij hierbij de vraag...waarom een pup bij een angstige, onstabiele hond ? Als deze echt zo aan de eigenaar gehecht is dan vrees ik dat een pupsel in deze huidige situatie integreren geen goed idee is.... Misschien was die uitval toevallig, had het niets te maken met de 'geur' van de puppy maar wel met de situatie in het algemeen, honden voelen haarfijn aan als er wat op 'til' is. Is een moeilijke situatie hé, zoals eerder aangegeven, ben geen ervaringsdeskundige maar heb al zoveel keer gezien dat een nieuwe huisgenoot niet echt past in de huidige roedel en er alleen maar meer spanning en stress is tussen én de honden én de baasjes.

honden page profiel Marion BrennekeMarion Brenneke

honden foto van Marion Brenneke

"ben geen ervaringsdeskundige maar heb al zoveel keer gezien dat een nieuwe huisgenoot niet echt past in de huidige roedel en er alleen maar meer spanning en stress is tussen én de honden én de baasjes."

 Hier sluit ik mij bij aan.
Trouwens komt bij mij ook heel spontaan de vraag op, of de eigenaars van Max en Bram de huidige situatie wel voldoende onder controle hebben ?
Zo ja, zou de komst van een pup nu niet echt een onoverkomelijk probleem mogen zijn.
Hebben ze echter de situatie nu al niet in de hand, dan ben ik blij dat ik niet in dat huishouden woon, als de volgende bewonder er aan komt 
M.a.w.: waarom een nieuwe hond er bij nemen als het met de eerste twee al amper lukt ?

Als afsluiter direct mijn excuses toevoegen, want dat was hier niet echt de vraag dacht ik, maar is misschien wel iets om ook eens over na te denken......

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

In iedergeval honden appart eten geven, elk in een eigen ruimte.

 

Lijkt op bezits agressie, handdoek was de druppel.

 

Geen duidelijkheid voor de honden onderling? Te veel zelf moeten regelen, waardoor de honden onderling het ook zelf moeten uitmaken. 

honden page profiel Bertine, Junto, RomyBertine, Junto, Romy

honden foto van Bertine, Junto, Romy

Lut en Marion bedankt voor jullie reacties. Het is heel fijn dat jullie ook aangeven wat jullie denken. Meneer en mevrouw vinden elke vorm van meedenken prettig. en ik leer er ook weer van. Ken dit niet en heb net als jullie de vraag of dit gedrag echt te maken heeft met de handdoek/puppygeur of dat het er toch al aan zat te komen.

Ik kan geen uitspraak doen over de keus die zij maken om er een pup bij te nemen. 
Wel durf ik met mijn hand op mijn hart te zeggen dat het allebei mensen zijn die heel goed overwegen, wikken en wegen,  advies vragen nog eens nadenken en zich voorbereiden. En ze er geheel achter staan om dit verhaal hier te delen zodat ze zo goed mogelijk kunnen afwegen hoe nu verder te gaan. De keus een pup erbij te nemen is beslist geen opwelling. En ik geloof beslist dat zij er alles aan zullen doen om alle drie de honden daarin goed te begeleiden.

Max is al heel angstig bij hen gekomen. Hij heeft geen goede start gehad en of dat er helemaal uit te krijgen is is natuurlijk sowiso de vraag. Ze gaan bij de fokker informeren wat Max heeft meegemaakt voor hij bij hen kwam. 

Ik ben kyn.instructeur en heb Max in de groep. Daar werken we aan zelfvertrouwen verbeteren. In drie lessen van enorm bange wezel tussen de benen van het vrouwtje, geen lekkers aan willen nemen van mevrouw en rillen als een rietje naar een teckel die meeloopt met mevrouw, kort commando's kan opvolgen, andere honden benadert en zelfs toestellen van grondwerk dapper neemt in houding waarbij staartje niet meer uiterst laag is en oortjes losjes naar achter staan.
Enkel en alleen maar door stembeloning bij goed gedrag en verder géén enkele vorm van dwang of straf! Hij neemt nu zelfs snoepjes aan van mevrouw tijdens de les.

De eerste keer dat ik bij Max thuis was heeft hij voor het eerst in zijn leven lekkers van een vreemde aangenomen. Max heeft mij 3x op les gezien en vandaag kwam ik bij Max thuis. Hij kwam naar mij toe met een blik van: "ik ken jou" en hij heeft zelfs lekkers van mij aangenomen.

Ik wil er mee aangeven dat Max ontwikkeling doormaakt en zijn angst niet altijd wint van zijn nieuwsgierigheid. 

Ik heb geadviseerd om het eten geven gescheiden/verder uit elkaar te doen. Omdat hier ook veel spanning wordt opgebouwd door Max.

honden page profiel Bertine, Junto, RomyBertine, Junto, Romy

honden foto van Bertine, Junto, Romy

" In iedergeval honden appart eten geven, elk in een eigen ruimte.
 
Lijkt op bezits agressie, handdoek was de druppel.
 
Geen duidelijkheid voor de honden onderling? Te veel zelf moeten regelen, waardoor de honden onderling het ook zelf moeten uitmaken.  "

 Suzanne, in welke zin bedoel je gene duidelijkheid voor de honden onderling? Kun je een voorbeeld geven?

Bram houdt afstand van Max bij de handdoek. Hij gaat van zitten naar liggen en legt zijn kop ook laag. Daarmee stelt hij Max toch gerust?
Bij nieuwe sessie met de handdoek houdt Bram nog steeds afstand en zend Max al veel minder dreigende signalen uit ( niet meer verstarren, fixeren naar Bram, geen gegrom, niet staren. Alleen er op gaan zitten. dan lijkt Bram de signalen van Max toch te begrijpen? 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

als baas zorg je ervoor dat honden weten waar ze aan toe zijn. Nu werd het eten gemaakt waar ze beide bij staan, gezamelijk gegeten en Max is als de dood wellicht dat zn eten wordt afgepakt, dit maakt onzeker.
Dit is niet duidelijk voor ze onderling. Het handdoekje ook, wordt neergelegd, vreemde geur, de honden regelen het maar zelf. Onzekere Max geen idee wat er gaat gebeuren en dus haalt uit.
Ik had of 2 handdoekjes neergelegd of appart aan de honden geintroduceerd. Zo voorkom je onduidelijkheid tussen de honden

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

 

Ben ook geen deskundige ,maar lijkt me net als mijn voorgangers niet slim om een pup erbij te nemen als eigen roedel niet stabiel is .

Vraag me af hoe de honden zouden reageren als de eigenaars niet in de buurt/zicht  zouden zijn en jij ze eten zou geven Kun je meteen testen hoe groot invloed eigenaar is  Neem aan dat jou energie kalm is

 

Dat hele handdoek verhaal snap ik niet goed ,is dit  weer een nieuwe theorie  om honden aan de nieuwe pup te laten wennen ?

Heb dit nooit gedaan en krijg over aantal weken weer een pup erbij maar  zal zoiets nooit doen en zeker niet als het al een keer strijd heeft opgeleverd (wel of niet door geur van pup) Dus simpel de handdoek weg doen ,heb je dat probleem al opgelost

 

Hoe reageert de eigenaar als de honden in elkaar zitten ?

honden page profiel Bertine, Junto, RomyBertine, Junto, Romy

honden foto van Bertine, Junto, Romy

" als baas zorg je ervoor dat honden weten waar ze aan toe zijn. Nu werd het eten gemaakt waar ze beide bij staan, gezamelijk gegeten en Max is als de dood wellicht dat zn eten wordt afgepakt, dit maakt onzeker.
Dit is niet duidelijk voor ze onderling. Het handdoekje ook, wordt neergelegd, vreemde geur, de honden regelen het maar zelf. Onzekere Max geen idee wat er gaat gebeuren en dus haalt uit.
Ik had of 2 handdoekjes neergelegd of appart aan de honden geintroduceerd. Zo voorkom je onduidelijkheid tussen de honden "

 Max is in alles angstig. Ik vraag me echt af of de uitval tijdens het eten echt ging om de angst dat het door Bram werd afgepakt. Ik ben er toen niet bij geweest maar zag tijdens mijn observatie gisteren toch dingen die de eigenaren niet waren opgevallen.

De handdoek werd 1e x aangeboden nadat Max en Bram de eigenaresse al hadden besnuffeld, die dezelfde geur in haar kleren had. Direct bij het introduceren van de handdoek gaat het mis.
Bij de observatie hebben we verschillende situaties ingezet om te zien wat er zou gebeuren. In alle situaties houdt Bram afstand.

 

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

 

In heb dat in het begin ook vaker gehad dat ze in elkaar hingen omdat je bij de een niet in haar bak moet komen en de ander  zich daar niets van aantrok  .Ik ga niet extra opletten en deed  ondertussen gewoon mijn dingen .Zaten ze in elkaar haalde ik ze uitelkaar en stuurde  degene die bij de verkeerde bak zat weg   Ik ga niet de volgende keer zenuwachtig lopen doen neej ik loop zelfs weg naar woonkamer

en oke dat ging nogal eens mis ,maar werd steeds minder (let op ik heb ze binnen no time uit elkaar ,kun je dit niet moet je dit niet doen lol) Ook heb ik een bepaalde routine ik maak eerst de 2 bakken klaar en de bulldog zet ik eerst de bak neer en dan de bully (wel meteen na elkaar dat ze gelijk eten ) dan loop ik gewoon weg .Bakken staan armlengte uit elkaar en heb geen problemen meer omdat de rangorde duidelijk is . Ik krijg over een paar weken weer nieuwe pup ,dus geheid dat ik weer opnieuw kan beginnen en dat er weer onderonsjes zullen komen .(ruimte wordt ook enger )Maar daar maak ik me geen sec druk over ,ik zie het wel  Pup opvoeden start hier al op dag 1 dan heb je nog psychologisch/fysiek  overwicht eenmaal volwassen met mijn tanken dan moet je het van het psychologisch overwicht hebben .

 

Ik heb het gevoel dat energie van eigenaar te gespannen /beschermend is naar max wat zijn onzekerheid /gedrag alleen voed

honden page profiel Bertine, Junto, RomyBertine, Junto, Romy

honden foto van Bertine, Junto, Romy

"  
Ben ook geen deskundige ,maar lijkt me net als mijn voorgangers niet slim om een pup erbij te nemen als eigen roedel niet stabiel is .
Vraag me af hoe de honden zouden reageren als de eigenaars niet in de buurt/zicht  zouden zijn en jij ze eten zou geven Kun je meteen testen hoe groot invloed eigenaar is  Neem aan dat jou energie kalm is
 
Dat hele handdoek verhaal snap ik niet goed ,is dit  weer een nieuwe theorie  om honden aan de nieuwe pup te laten wennen ?
Heb dit nooit gedaan en krijg over aantal weken weer een pup erbij maar  zal zoiets nooit doen en zeker niet als het al een keer strijd heeft opgeleverd (wel of niet door geur van pup) Dus simpel de handdoek weg doen ,heb je dat probleem al opgelost
 
Hoe reageert de eigenaar als de honden in elkaar zitten ? "

 Max is zo angstig dat hij mij ook bij afwezigheid van eigenaren zal ontlopen. Ik denk dat dat met veel tijd en geduld wel zal verbeteren, maar in situaties waarin ik op bezoek ben en even alleen gelaten wordt met Max zal hij niet naar mij toekomen, maar angstig in een hoekje of bij de deur gaan zitten.

Het idee van de handdoek is geen nieuwe rage. Hij is meegenomen om juist de teckels al even te laten kennismaken met de geur van de pup. Tuurlijk zitten daar ook andere geuren in.

Ik heb nog nooit nieuwe honden zomaar bij mijn eigen honden gezet. Altijd eerst aantal keren kort ontmoeten op neutraal terrein. Daarna pas thuis. Omdat pup niet uit nest kan en Bram en Max niet mee naar de pup de handdoek als tussenstap.

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

"  Max is zo angstig dat hij mij ook bij afwezigheid van eigenaren zal ontlopen. Ik denk dat dat met veel tijd en geduld wel zal verbeteren, maar in situaties waarin ik op bezoek ben en even alleen gelaten wordt met Max zal hij niet naar mij toekomen, maar angstig in een hoekje of bij de deur gaan zitten.Het idee van de handdoek is geen nieuwe rage. Hij is meegenomen om juist de teckels al even te laten kennismaken met de geur van de pup. Tuurlijk zitten daar ook andere geuren in.Ik heb nog nooit nieuwe honden zomaar bij mijn eigen honden gezet. Altijd eerst aantal keren kort ontmoeten op neutraal terrein. Daarna pas thuis. Omdat pup niet uit nest kan en Bram en Max niet mee naar de pup de handdoek als tussenstap. "

 

Ja dat handdoek verhaal sta ik persoonlijk niet achter  Je kunt bram en max toch wel pup op neutraal terrein laten ontmoeten als pup de leeftijd heeft ? waarom nu al extra de aandacht erop vestigen terwijl de honden niet het verband kunnen leggen van  de handdoek en het krijgen van een nieuwe pup .Bovendien levert het alleen maar strijd en spanning op !Wie weet zien ze de pup dadelijk wel als indringer omdat die het zelfde ruikt als de handdoek .Zeker als  hier geen onderzoek naar gedaan is en alleen maar strijd oplevert zou ik de handdoek in de ring gooien  

Ontmoeten op neutraal terrein is  niet heilig hoor heb de laatste keer ook de pup meteen in huis kennis laten maken met andere hond en het zijn nu de dikste maatjes

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

  Is er een oorzaak dat max zo angstig is ?

Misschien aan de clomicalm zou niet slecht zijn voor hem

 

honden page profiel NacNac

honden foto van Nac

Persoonlijk denk ik dat het baasje veel meer de leiding moet nemen.

Ik heb hier een ridgeback teefje van 3 jaat (naast een maltezer reu van 11,5 en een ridgeback reu van 16 maanden) die ook onzeker is en de hondentaal niet goed kent. Dit resulteerde er oa in dat ze de maltezer regelmatig aanviel, gelukkig nooit verwond!

Na diverse cursussen en een gedragstherapeut in huis te hebben gehad, kwam ik tot de conclusie dat ik nóg duidelijker en consequenter moest zijn. En dus het vervelende gedrag moest voorkomen en als t fout ging duidelijk straffen (= ferm uit de situatie halen en haar op dr plaats zetten en laten blijven). Ik zit er nu bovenop en ik kan zeggen dat de rust is wedergekeerd.

 

Het baasje van de teckel moet niet accepteren dat hij de handdoek claimt, het eten in aparte ruimtes geven en als de hond al gestresst is voordat t eten gegeven wordt, wachten tot hij rustig en gekalmeerd is. Kost heel veel tijd en energie, maar je krijgt er rust in huis voor terug.

 

Overigens mogen mijn kinderen niet met de honden in huis spelen, omdat dit ook weer enthousiasme en (positieve) spanning oproept, wat zo om kan slaan in negatief gedrag.

 

Succes!

honden page profiel Bertine, Junto, RomyBertine, Junto, Romy

honden foto van Bertine, Junto, Romy

Ik weet dat meer mensen een nieuwe hond gewoon tussen hun eigen roedel zetten. Mijn gevoel zegt dat dat voor mijn honden dan weer niet goed zal uitpakken. Maar begrijp ook dat een ander het anders doet.

De eigenaren van Bram en Max vertelden mij dat ze graag een derde teckel willen. Ik ben geen adviseur en geen fokker en geen gedragsdeskundige. Dat weten ze. Kan alleen meedenken overwegen, situaties bekijken en mijn gevoel er over naar hen uitspreken. Ze vinden het fijn dat ik mee denken eens rondvraag maar maken zelf de keus. We hebben het gehad over de invloed die een pup zou kunnen hebben op Bram en Max en andersom. 

Ik heb de vraag hier neergezet omdat eigenaren graag tips ideeën willen over hoe nu verder en ik daar zelf gene goed advies/tip over heb.

Max is door een fokker E aangekocht om mee te fokken. Deze fokker heeft hem in een gastgezin geplaatst. Omdat Max gezien zijn karakter niet geschikt bleek voor de fokkerij is hij te koop aangeboden. Toen is hij bij huidige eigenaren gekomen.
Zij wisten dat hij angstig was, maar zo extreem was niet duidelijk of is niet goed ingeschat.
De geschiedenis van Max van geboorte tot de fokker E is weinig over bekend bij de huidige eigenaren. Zij willen E wel benaderen om daar nog eens navraag over te doen.


honden page profiel Bertine, Junto, RomyBertine, Junto, Romy

honden foto van Bertine, Junto, Romy

" Persoonlijk denk ik dat het baasje veel meer de leiding moet nemen.
Ik heb hier een ridgeback teefje van 3 jaat (naast een maltezer reu van 11,5 en een ridgeback reu van 16 maanden) die ook onzeker is en de hondentaal niet goed kent. Dit resulteerde er oa in dat ze de maltezer regelmatig aanviel, gelukkig nooit verwond!
Na diverse cursussen en een gedragstherapeut in huis te hebben gehad, kwam ik tot de conclusie dat ik nóg duidelijker en consequenter moest zijn. En dus het vervelende gedrag moest voorkomen en als t fout ging duidelijk straffen (= ferm uit de situatie halen en haar op dr plaats zetten en laten blijven). Ik zit er nu bovenop en ik kan zeggen dat de rust is wedergekeerd.
 
Het baasje van de teckel moet niet accepteren dat hij de handdoek claimt, het eten in aparte ruimtes geven en als de hond al gestresst is voordat t eten gegeven wordt, wachten tot hij rustig en gekalmeerd is. Kost heel veel tijd en energie, maar je krijgt er rust in huis voor terug.
 
Overigens mogen mijn kinderen niet met de honden in huis spelen, omdat dit ook weer enthousiasme en (positieve) spanning oproept, wat zo om kan slaan in negatief gedrag.
 
Succes! "

 Eten in aparte ruimtes gaan ze nu doen. Juist om daar al een stuk spanning weg te halen. Dus afwachten hoe dat verloopt. 

Ik heb in mijn opleiding tot instructeur geleerd dat je je als mens beter niet kunt bemoeien met de verstandhouding tussen honden/roedelgenoten. Tuurlijk uit elkaar halen en begeleiden als er spanning is, maar niet proberen de ene hond in een bepaalde "rol" te drukken. Omdat dit afhankelijke rang creëert. 
Ik zal hen nog eens vragen hoe ze de eerste keer de handdoek hebben aangeboden. Zomaar los op de grond of erbij gebleven en gestuurd. 

honden page profiel HondenboelHondenboel

honden foto van Hondenboel

Ik zie hier echt een gebrek aan duidelijk en begeleiding van/naar de honden. De stress loopt veel te hoog op. Er is al een conflict op ontstaan omdat de een niet wou eten en de ander dacht dan is het voor mij.eten is al een ding geworden en dan kan de ander wel kalmerende signalen geven, maar jij als eigenaar hoort ervoor te zorgen dat eten een ontspannen ding is. Appart voeren, die honden moeten leren dat eten geen ding is en dat daar niemand het afpakt. De spanning begint al bij klaarmaken. Dus eerst de honden appart dan klaarmaken. Je moet als eigenaar al rust en veiligheid creëren. De ene is al zeer angstig in alles zeg je dat maakt hem al onstabiel dus kun je ook niet op zijn zelf oplossend vermogen vertrouwen. Je moet ze begeleiden. Die hond heeft een baas nodig die duidelijk signalen afgeeft. Dat heeft niks te maken met of ze wel of geen regeltjes bedacht hebben voor die honden. Het moet namelijk ook voor die honden duidelijk ervaren worden.

Dan de doek met geur. Wat ik nooit zou inzetten omdat die honden de link echt niet gaan leggen dat de geur doek een nieuwe pup betekent. Ik zou ook nooit een pup nemen als ik een onstabiele hond in huis heb. Ii zou juist eerst werken aan de stabiliteit van de hond. De vraag is ook nog of de hond wel geur heeft genomen van de doek en niet de doek gewoon als eigen kleed ziet. Dus heeft de geur van de pup iets met het gedrag te maken. Of is het meer een claim om het kleed geworden. Ik zou als die pup er dan toch moet komen zeker op neutraal terrein kennis maken en die pup zeker nooit alleen laten met die andere tenzij de situatie stabiel is dan veranderd de zaak. Ik zelf hoef dat niet te doen maar hier weten de hondjes heel goed wat er van ze verlangt wordt. Ik zou zelfs in hun geval ipv een pup een goede gedragstherapeut inschakelen die ze wel daar gaat begeleiden waar nodig zodat die hond stabiel word in de thuis situatie.

honden page profiel NacNac

honden foto van Nac

"  Eten in aparte ruimtes gaan ze nu doen. Juist om daar al een stuk spanning weg te halen. Dus afwachten hoe dat verloopt. Ik heb in mijn opleiding tot instructeur geleerd dat je je als mens beter niet kunt bemoeien met de verstandhouding tussen honden/roedelgenoten. Tuurlijk uit elkaar halen en begeleiden als er spanning is, maar niet proberen de ene hond in een bepaalde "rol" te drukken. Omdat dit afhankelijke rang creëert. Ik zal hen nog eens vragen hoe ze de eerste keer de handdoek hebben aangeboden. Zomaar los op de grond of erbij gebleven en gestuurd.  "

 Ik denk dat je als eigenaar best mag sturen en juist leiding moet nemen, zeker als t fout dreigt te gaan. Natuurlijk moeten honden hun verstandhouding zelf uitzoeken, maar dat doen ze ook in hun spel en elkaar aanvallen, zou ik in ieder geval niet in mijn huis accepteren, ik ben immers de roedelleider!

Heel duidelijk zijn in wat je verwacht van je hond en duidelijk de leiding nemen in situaties, creëert veel meer rust, is mijn ervaring!

 

Overigens helemaal met Benji eens!!

honden page profiel HondenboelHondenboel

honden foto van Hondenboel

"  Eten in aparte ruimtes gaan ze nu doen. Juist om daar al een stuk spanning weg te halen. Dus afwachten hoe dat verloopt. Ik heb in mijn opleiding tot instructeur geleerd dat je je als mens beter niet kunt bemoeien met de verstandhouding tussen honden/roedelgenoten. Tuurlijk uit elkaar halen en begeleiden als er spanning is, maar niet proberen de ene hond in een bepaalde "rol" te drukken. Omdat dit afhankelijke rang creëert. Ik zal hen nog eens vragen hoe ze de eerste keer de handdoek hebben aangeboden. Zomaar los op de grond of erbij gebleven en gestuurd.  "

 



Ik zie dat niet als bemoeien met en drukken in een bepaalde rol. Echt al mening opleiding scholing gevolgt en nergens geleerd wat jij zegt, maar goed dat doet er verder niet toe.maakt mij alleen nieuwsgierig, off topic.
Wij werken vanuit het principe dat je juist door in te grijpen en actief aanbied wat je dan wel verwacht de honden onderling meer rust en duidelijkheid geeft. Waardoor er minder conflicten zijn. Je kunt wel zeggen volgens het boekje hoort de hond zo en zo te communiceren maar als de hond dat simpelweg niet of onvoldoende geleerd heeft en dat kan tal van oorzaken hebben dan moet die hond daar begeleiding in.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Eten in aparte ruimtes gaan ze nu doen. Juist om daar al een stuk spanning weg te halen. Dus afwachten hoe dat verloopt. Ik heb in mijn opleiding tot instructeur geleerd dat je je als mens beter niet kunt bemoeien met de verstandhouding tussen honden/roedelgenoten. Tuurlijk uit elkaar halen en begeleiden als er spanning is, maar niet proberen de ene hond in een bepaalde "rol" te drukken. Omdat dit afhankelijke rang creëert. Ik zal hen nog eens vragen hoe ze de eerste keer de handdoek hebben aangeboden. Zomaar los op de grond of erbij gebleven en gestuurd.  "

 Je druk niet een hond in een bepaalde rol, als baas zorg je voor rust, duidelijkheid, bepaald gedrag wordt niet geaccepteerd. Juist wel mee bemoeien en in goede banen leiden. Een keer een grom, oké, maar daar blijft het dan ook bij.

Niet accepteren dat de een die handdoek claimt, zal uit onzekerheid komen, maar gewoon niet accepteren. 

 

De rang, de hierargie is geen vast staand gegeven.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Max is in alles angstig. Ik vraag me echt af of de uitval tijdens het eten echt ging om de angst dat het door Bram werd afgepakt. Ik ben er toen niet bij geweest maar zag tijdens mijn observatie gisteren toch dingen die de eigenaren niet waren opgevallen.
  "

 Ja natuurlijk wel, waarom anders. Als hij alleen in een eigen ruimte met rust eet, zal hij dit gedrag niet laten zien. Dit is altijd in een interactie.

honden page profiel Bertine, Junto, RomyBertine, Junto, Romy

honden foto van Bertine, Junto, Romy

Ik bedoel ook niet dat je de honden maar aan hun lot moet overlaten en conflicten moet laten gebeuren. 
Juist ook stresssituaties oplossen voor hen beide maar niet forceren dat ze iets samen moeten wat ze niet willen, dat geeft ook stress.

Mijn ene hond vond het niet fijn als de andere hond bij op de bank kwam. Dat gaf ook stress en snauwen. Hoe meer ik mijn best deed dat te begeleiden dat ze wel samen op de bank konden hoe erger het snauwen werd, of op andere plakken (hondenkussen, bench etc)
Toen ik dat begeleiden daarin losgelaten heb werd het langzaamaan beter. Nu liggen ze geregeld samen op de bank, zelfs tegen elkaar aan.

De snauwer heeft voernijt, jatte ook eten van de ander. Dikke paniek.
Nu geef ik ze uit zicht van elkaar eten. Probleem opgelost zo lang ze uit elkaars zicht eten. Ze weten beide waar ze eten krijgen en doen daar nooit  meer moeilijk over.

honden page profiel Bertine, Junto, RomyBertine, Junto, Romy

honden foto van Bertine, Junto, Romy

"  Ja natuurlijk wel, waarom anders. Als hij alleen in een eigen ruimte met rust eet, zal hij dit gedrag niet laten zien. Dit is altijd in een interactie. "

 Hij weg wilde bij zijn voerbak maar hij zich bijv. geblokkeerd voelde in het kleine hoekje waar ze beide te eten krijgen?

honden page profiel Bertine, Junto, RomyBertine, Junto, Romy

honden foto van Bertine, Junto, Romy

Antwoord op de vraag hoe de handdoek is aangeboden:

Ik heb de handdoek neergelegd. Ze waren beide al bij mij. Ik ben er bij gebleven. Max nam er inderdaad direct bezit van. 

honden page profiel bassiebassie

Er is maar 1 vraag die direczt bij mij opkomt.....WAAROM?????

Waarom eten bij elkaar geven als het zoveel spanning oplevert. Gewoon apart zetten en het probleem is opgelost.

Waarom die handdoek neerleggen met geur van de pup? Denk je niet dat die mensen zelf ook niet naar de pup ruiken als ze daar geweest zijn? Die handdoek voegt dus alleen maar stress op. Ik verwacht zomasr dat exact hetzelfde gebeurt als een handdoek zonder geur wordt neergekegd.

Waarom iedere keer weer die handdoek neerleggen als je vooraf al weet wat er gebeurt.

En als laatste, maar daat is al vaker gezegd.
Waarom nog een hond erbij als je nu al geen stabiele roedel hebt.

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

 

laat ze maar lezen dat de meeste van ons (denk bijna iedereen wel ) het geen verstandig idee vinden om op dit moment een pup te nemen

Laat ze eerst zorgen dat max weer beter in zijn vel gaat zitten en de roedel weer stabiel wordt !(er is zo te lezen nog genoeg werk aan de winkel )

Want ik kan je nu al voorspelen (en ik ben geen helderziende ) dat de problemen zullen verergeren met een pup erbij .

 

Als ze dan toch voor een hond erbij kiezen ,moeten ze ook op de blaren zitten alleen jammer dat de honden dan weer de dupe zijn

 

Spreek jou er niet op aan he Bertine

 

honden page profiel Bertine, Junto, RomyBertine, Junto, Romy

honden foto van Bertine, Junto, Romy

" Er is maar 1 vraag die direczt bij mij opkomt.....WAAROM?????

Waarom eten bij elkaar geven als het zoveel spanning oplevert. Gewoon apart zetten en het probleem is opgelost.

Waarom die handdoek neerleggen met geur van de pup? Denk je niet dat die mensen zelf ook niet naar de pup ruiken als ze daar geweest zijn? Die handdoek voegt dus alleen maar stress op. Ik verwacht zomasr dat exact hetzelfde gebeurt als een handdoek zonder geur wordt neergekegd.

Waarom iedere keer weer die handdoek neerleggen als je vooraf al weet wat er gebeurt.

En als laatste, maar daat is al vaker gezegd.
Waarom nog een hond erbij als je nu al geen stabiele roedel hebt. "

Veel van jou vragen zijn al beantwoord, als je even terugleest ben je weer op de hoogte.
Ook over de handdoek is al veel gesproken en ook dat de uitval misschien niet eens met de geur te maken heeft.

Mijn vraag was en is nog steeds, wat en hoe kunnen deze eigenaren doen om dit in goede banen te leiden. De overweging geen pup er bij te nemen ivm Max zijn angst mag zeker gezegd worden. 
Uiteindelijk zullen de eigenaren van deze teckels daar zelf een beslissing over moeten nemen.

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

Ik weet toch niet of het eigenlijk wel iets met die pupgeur te maken heeft hoor. Hier ook dekentje met pupgeur gebruikt een week voor de introductie. De honden bleken vooral geïnteresseerd, nieuwsgierig, ...

 

(Dus zorg misschien meteen voor 2 of zelfs meerdere dekentjes of gewoon geen deken, zoals hier al mensen suggereerden.)

 

Wat speeltjes betreft: als er hier eentje wat heeft, dan wil iedereen dat hebben! Ook al zijn er 4 zulke speeltjes, toch is iedereen dan plots geïnteresseerd in dat ene speeltje wat iemand heeft genomen om mee te spelen.

 

 

De ene hond geeft dan gewoon zijn speeltje af en gaat wat anders doen, de andere staat op zijn strepen en laat zich even grommend horen aan de ander. Dit is onderling communiceren en duidelijk zijn naar elkaar toe. Er was hier nog nooit een uitval of een gevecht. Maar ik was er wel altijd bij in het begin en ik hield het altijd (voor zover dit kan) in het oog en ik ben vaak tussengekomen als ik vond dat het 'gevaarlijk' werd voor de sissy van de roedel.

 

 

Nu hoor ik af en toe nog eens een serieus gemeende grom, maar ik weet dat de ander dan gewoon afdruipt. Honden mogen ook wel eens een babbeltje slaan of een discussietje hebben, niet?

 

Als onze kinderen nooit ruzieden, dat zou toch wat zijn?!

 

Volgens mij heeft de interesse in het dekentje de uitval getriggerd en niet de pupgeur.

 

Ik zorg altijd dat er van alles 3 is (3 honden) en soms koop ik nog een extra speeltje, dan zijn er 4. Als zich dan een situatie voordoet, dan heb ik ook meteen 'hetzelfde' bij de hand om af te leiden.

 

Ik denk dat de baasjes goed moeten nadenken en misschien ook leren om kleine akkefietjes meteen in de kiem te smoren zonder zelf stressvol te reageren. Dit kan op een zeer kalme, maar duidelijke manier, denk ik. Ik hoef hier mijn stem bijna nooit te verheffen, hoewel ik een zeer dominant teefje heb, die over iedereen de baas wil spelen.

 

De Jack Russel is hier duidelijk baas over de Deen!

 

Angst is iets wat moeilijker te 'behandelen' is, ergens blijft er altijd wel wat hangen, maar wij hebben een goeie GT ingeschakeld om onze Deen te helpen bij zijn angsten en dit is goed gelukt.

 

Hij had vooral angstproblemen met mensen, nooit met honden.

 

(Dus zorg misschien meteen voor 2 of zelfs meerdere dekentjes of gewoon geen deken, zoals hier al mensen suggereerden.)

 

De pup gaat sowieso voor nog meer stress bij  en tussen de twee honden zorgen. De ene hond gaat de pup waarschijnlijk 'opeisen' of er kunnen ook jaloerse reacties gaan ontstaan naar de pup toe als baasje te veel met pup bezig is.

 

Ik denk dat ze beter wachten met een nieuw pupje.

 

Veel succes in elk geval! En goeie moed en heeeeeel veel geduld doen altijd wonderen, in welke hondensituatie dan ook!

 

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Ik lees een Max die erg snel dingen claimt, maar vooral zijn vrouwtje claimt. Dit moet mijn inziens eerst verbeterd worden voor men aan uitbreiding denkt. Een nieuwe pup kan nu gemakkelijk negatief gedrag ontwikkelen en het middelpunt van gevechten worden.

Waarom willen ze perse nu een pup erbij en niet over een paar jaar?

Max moet dus leren dat hem niets afgepakt zal worden. Wellicht zijn de baasjes ook niet duidelijk/consequent genoeg?

Ik denk idd ook niet dat het aan de puppen geur ligt, maar puur aan het claim gedrag van Max.

honden page profiel Bertine, Junto, RomyBertine, Junto, Romy

honden foto van Bertine, Junto, Romy

"  
laat ze maar lezen dat de meeste van ons (denk bijna iedereen wel ) het geen verstandig idee vinden om op dit moment een pup te nemen
Laat ze eerst zorgen dat max weer beter in zijn vel gaat zitten en de roedel weer stabiel wordt !(er is zo te lezen nog genoeg werk aan de winkel )
Want ik kan je nu al voorspelen (en ik ben geen helderziende ) dat de problemen zullen verergeren met een pup erbij .
 
Als ze dan toch voor een hond erbij kiezen ,moeten ze ook op de blaren zitten alleen jammer dat de honden dan weer de dupe zijn
 
Spreek jou er niet op aan he Bertie
  "

 
dank Dogmaster voor je berichtje. Je zegt het op een fijne manier hoor.
En ik voel me niet negatief aangesproken door jou hoor. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Grommen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^