Naturis is een zak van 10kg, dus zal wel even duren eer dat op is :-) Dank je voor de tip!
Terugkomend op dit verhaal. Ik vind geen enkele brok 'goed' of 'gezond'. Ten opzichte van geëxpandeerd of geëxtrudeerd, is geperste brok 'beter', ondanks het hogere koolhydraatgehalte. Bij een verhitting boven de 120 gr/C blijft er nauwelijks voedingswaarde over en moet aangevuld worden met chemische premix, vetten, omega's etc. om tekorten te voorkomen. Daarnaast worden bij verhitting op deze temperaturen schadelijke acrylamides en heterocyclische amines gevormd, die mogelijk kankerverwekkend zijn als daar te eenzijdig van gegeten wordt en kunnen andere nadelige gezondheidseffecten hebben. Dus ondanks koolhydraten, heeft geperste brok meer voedingswaarde en bevat door het koud geperste productieproces tot 100 gr/C minder schadelijke toxines.
Ik zou niet te vaak wisselen met een geperste brok. Je kunt beter zorgen dat je daarnaast hoogwaardig vlees voert en daarmee afwisselen.
Wat betreft het vetgehalte. Veel KVV's bevatten teveel vet en dat is niet gezond. Afhankelijk van de verdere samenstelling van vaak minderwaardig spiervlees en teveel orgaan, houdt het weinig ruimte voor andere belangrijke nutriënten. 'Rood vlees' levert meer ballaststoffen dan 'wit vlees'. Wild en vlees dat bewogen en gevlogen heeft, bevat meer omega 3's en aanvullende vitamines en mineralen. Binnen een zelf samengesteld dieet is een vetpercentage tussen 8-10% gezond en verantwoord. Wil je een KVV voeren met een laag vetpercentage, dan is bijv. Alroda Puur een geschikte keuze. Een variatie van in hoofdzaak (wild) gevogelte, klein wild afgewisseld met tot 2x per week 'rood vlees' soorten, zoals geit en lam en wekelijks vis, is een prima aanvulling waarbij je hond niet extra wordt belast. De extra belasting wordt wel veroorzaakt door de toevoeging van brok...dat is vervuiling op het systeem van je dier waardoor er o.a. meer urinezuur wordt gevormd.
Kan jij me zeggen welke de beste koud geperste brok is? Naturis of Markus Mulhe?
Had de koud geperste brok ook nog aan een andere hond gegeven, maar sindsdien is hij enkele malen per dag een half uurtje van die slik bewegingen aan het maken alsof hij gaat overgeven en als hij wat overgeeft dan is het groene vloeistof. Stoppen met geven? Of doorgaan? Mij gevoel zegt, stoppen en terug op zijn gewone brokken. In koud geperste brok ben ik echt een leek. Heb me daarin nooit verdiept, dus ik ken er echt niets van.
Van deze keuzes vind ik MM OK. Enkel al omdat daarvan de koolhydratenbron bestaat uit langzame koolhydraten, dus hoogwaardiger. Van het andere merk zie ik geen ingrediëntenlijst niets, dus dat nodigt mij niet uit om te voeren.
Je honden zijn gewend om de geëxpandeerde brok op hun manier naar binnen te zuigen. Geperste brok heeft dat effect niet en valt zwaarder op de maag. Je zou er voor kunnen kiezen om een beetje KVV te mengen met de geperste brok, dan ben je dat probleem van slik bewegingen en als gevolg teveel lucht in de maag kwijt. Je ziet dit vaak bij een overgang naar geperste brok.
Ik heb even de zak erbij gehaald en er staan inderdaad geen percentages op maar wel: Konijn, aardappel, erwtenzetmeel, gevogeltevet, rijst, zeewier, gehydrolyseerde eiwitten, tomaat, eipoeder, lijnzaad, mineralen zalmolie, zonnebloemolie, cranberry, spirulina, appel, yucca, glucosamine, chondroitine (Eiwit 24%, Vet 12%)
Heb de andere hond terug op gewone brok gezet, want het is niet de bedoeling dat de andere honden KVV krijgen. Het is enkel voor Alice bedoelt. Hoe lang blijft een koud geperste brok goed na openen van de zak? Is maar ik dacht er een tweede hond op te zetten zodat de zak op tijd op is. Ze hebben altijd zakken van 10kg (naturis) of 15kg (MM) wat ik voor één hond niet op tijd op krijg denk en daarom dacht er een tweede hond mee te voeren.
Ik had het net aangepast, want vond dit als basis:
Deze persbrokken zijn gemaakt op basis van zoete aardappel, rijst en erwten en bestaat uitsluitend uit natuurlijke grondstoffen:
Bron: Naturis
yukka is toch ook een ontstekingsremmer, ik heb er namelijk druppels van?
Als gewone aardappel en witte rijst is gebruikt, dan zijn dat snelle koolhydraten en niet zo gezond. Maar verderop de website lees ik zoete aardappel. Geraffineerde zonnebloemolie en zalmolie dragen ook niet veel bij ten opzichte van koud geperst. Kan handig zijn om dat extra te vermelden. Vaak vind je wel geraffineerde oliën in een koud geperste brok.
Dat klopt. Maar toegevoegd aan een brokvoeding, heeft het geen tot zeer weinig therapeutisch effect, evenals dat andere toegevoegde kruiden dat niet hebben, ten opzichte van verkregen tinctuur of poedervorm.
aha, dank je wel!!
Dus jij blijft bij MM? Bedankt voor uw uitleg, echt interessant en eindelijk duidelijke antwoorden :-) Die zetten ze jammer genoeg niet op de zak of de website.
Alice heeft al even een goede periode en dat is leuk om te zien. We geven haar Markus Mulhe, is nu de derde week. Omdat ik haar eerst daar aan wou laten wennen, zijn we deze week gestart met KVV dinapet, maar iedere keer ze dat krijgt (dag MM, dag KVV) dan staat ze aan de diaree. Is het nog te vroeg om te stoppen met KVV? Ik geef het op kamertemperatuur.
Ze krijgt Lyproflex, magnesium en shark bone erbij elke dag. En als ze slecht is een accupunctuur sessie. Ik heb de indruk dat ze het daar heel goed mee doet. Ze kreeg eerst elke week een sessie, dus 2 keer gegaan en nu 3 weken gewacht en dat ging heel goed. Dus moet nu pas terug gaan wanneer ik minste geringste verslechtering zie.
Veel honden doen het tijdens een omschakeling beter als je de brok mengt met een beetje KVV. Dat KVV niet gemengd kan worden met brok is inmiddels al jaren sterk achterhaald. Alleen hier in Nederland wordt dat stug nagepapegaaid. Om een omschakeling te vergemakkelijken is het mengen een goede optie om klachten voor te zijn. Verder kunnen de gluc. supplementen in combinatie met magnesium ook diarree veroorzaken. Dus feitelijk weet je niet of je hond diarree heeft door het KVV of in combinatie met de supplementen.
Koud geperst mag je toch mengen met KVV? Anders doe ik dat inderdaad een tijdje? En de diaree is altijd met KVV terwijl magnesium elke dag gegeven wordt, dus niet met koud geperste brok en magnesium. Bedoel je dan combinatie van de 2? Zou ik raar vinden, maar ik zou het niet weten. Anders geef ik geen magnesium bij de KVV?
Ik slik zelf magnesium, en soms als het erg is dan mag ik wat meer nemen, ik ga dan meteen aan de diarree, misschien iets minder magnesium geven door middel van knippen?
Koud geperst mag gemengd worden met KVV. Bij een omschakeling is dat geen enkel probleem. Zowel de gluc.suppl. als de magnesium kunnen diarree veroorzaken. Mijn eigen honden staan volledig op vers en hadden regelmatig diarree op gluc.suppl. Op de groenlipmossel gaat dat zeer goed. Ze krijgen ook magnesium en daar hebben ze geen problemen mee. Mogelijk is de magnesium zelf niet direct het probleem, omdat je schrijft dat je ook de andere 2 gluc./chondr. erbij geeft. Hoeveel geef je hiervan en van de magnesium?
ja Golden,en ook verstopping , ik zou eigenlijk iets anders zonder vis en groenmossel moeten vinden voor Faro.
Magnesium ga ik snel van aan de diarree bij hoge doseringen.
Inderdaad ook verstopping, hoor. Diarree was hier aan de hand door verstopping, dan moet het er uit. Het is ook tekenend voor een zeer slechte opname van gluc./chondr. als zelfstandig supplement. Dat kan ik niet hebben met mijn oudste hond. Op dit supplement met groenlipmosselextract en kruiden die o.a. de spijsvertering ondersteunen, hebben ze dat tot nu toe niet gehad.
Ik zal KVV even mengen met de Markus Mulhe dan. Ja, we geven nog shark bone een theelepel, krijgt ze al geschat een half jaar. Magnesium krijgt ze nu 2 maanden geschat en dat is zo een half schepje wat in dat potje zit (PUUR Magnesium) en dan krijgt ze nog een tablet Paravet waar gluco-chondro in zit (ze heeft dat al 60 dagen gekregen, doos is op en nieuwe doos gaan halen) afgewisseld met een halve tablet van kruidvat (om de prijs naar omlaag te drukken, ik leef namelijk van een uitkering. Als dat niet goed is dan hoor ik het graag, want is niet omdat het een uitkering is dat ik mijn hond moet overzadigen met supplementen. Had het ergens na gevraagd op dit forum en werd gezegd dat geen probleem was?).
De diaree is enkel op de dagen dat ze KVV gekregen heeft. In Markus Mulhe zou groenlipmosselextract in zitten. Dat zit ook in de lyproflex die ze krijgt van de DA.
Van de werkzaamheid van groenlipmosselextract in MM moet je je niet teveel bij voorstellen. Een betere werkzaamheid verkrijg je uit het 100% pure mosselvlees dat is gevriesdroogd of in onbewerkte vloeibare vorm. De laatste is vaak niet 100% groenlip.
Je zou Lyproflex en Kruidvat gluc./chondr./msm/duivelsklauw kunnen afwisselen (hielp hier niet, 100% standaardisering is niet gegarandeerd, maar er zijn ook positieve ervaringen), plus Magnesium en bijv. een goede Duivelsklauwbron gestandaardiseerd op 2.5% harpagosiden of Curcumine (Curcuma met min. 95% Curcumine). Zowel Duivelsklauw als Curcumine versterken elkaar in werkzaamheid, dus in echt slechte tijden werken ze vaak efficiënt. Afhankelijk van het type hond zou je een verkoelend kruid eraan toe kunnen voegen, om niet teveel hitte binnen te laten. De haaienkraakbeen heb je naar mijn bescheiden mening niet nodig, is vaak vervuild en levert in de regel meer bijwerkingen op. Het nadeel van tabletten is dat ze moeilijk verteerbaar zijn. Vaak wordt dan een verpulveraar gebruikt, zodat het als poeder iets minder zwaar op de maag ligt.
Je zou dit kunnen bespreken met je behandelend arts/therapeut.
Goh, bespreken met DA is dat zij enkel Lyproflex zou geven (voedingssupplement). Daar zit dan het groenlip mossel extract in (pijnstillend zegt ze), gelatine, olijfolie, ethanol extract en hyaluronzuur (begrijp ik het nut niet zo van?)
Vandaar dat ik op eigen initiatief magnesium en gluco/chondro bij geef. Omdat ze op de Paravet waar gluco/chondro in zit het wel goed deed. Kruidvat pot is een dubbele dosering, dus dacht ik om die pil in 2 te breken. Ik kan het verpulveren als dat beter is.
Jij zou lyproflex en gluco/chondro afwisselen? Magnesium wel elke dag?
Die puur mosselvlees is dat dan die Artrhogreen van Cdvet? Wat doet duivelsklauw en curcumine? Waar kan ik dat vinden? Is dat ook afwisselen dan? Wat bedoel je met afhankelijk type hond? Sorry, zoveel vragen. Ik zie dat ik ArtrhoPUUR heb waar curcuma in zit. Dat gaf ik haar extra toen ze erg veel last had...
Gelatine is een bindmiddel voor o.a. tabletten of capsules, olijfolie als mengstof, ethanol extract is een alcohol als conserveermiddel. Hyaluronzuur is een suiker en een lichaamseigen stof voor smering van gewrichten en voeding voor de huid. Met afwisselen van een gluc.suppl. bedoel ik eigenlijk een maand of 4-6 Lyproflex en daarna een ander gluc. product 4-6 maanden gecombineerd met visolie.
ArthroGreen bevat zuiver groenlipextract en kruiden die de werking versterken, die wissel ik liever elke 3 maanden af met een vergelijkbaar product of je last een stopweek in, zodat de kruiden hun werking niet verliezen. Maar er zijn ook andere producten op basis van enkelvoudig groenlipmosselextract, bijvoorbeeld dit product. De PUUR Arthro kun je prima naast een gluc.product inzetten. Na 8 weken las je een stopweek in of je gebruikt een ander product. De laatste heeft mijn voorkeur. Zo kun je op bijv. 2 effectieve middelen uitkomen, waarmee je om de 8 weken afwisselt. In tijden dat ze slechter is of wordt, mag je de eerste paar dagen een dubbele dosering geven indien nodig. De magnesium geef ik in onderhoudsdosering. Dat is de helft minder dan aanbevolen als startdosering. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar zo min mogelijk een enkel gluc.supplement, omdat dat bijwerkingen geeft en ik lever en nieren wil sparen. Dus hier gaf ik bijv. om de dag Wapiti groenlipmossel, niet zozeer voor gewrichten, maar voor longversterking. Aangevuld met kruiden. Ik heb nooit ervaren dat mijn honden baat hadden bij alleen een gluc.suppl.
Zwellingen, ontstekingen en ophoping van afvalstoffen veroorzaken hitte en pijn in het lichaam. Binnen de fytotherapie combineer je je formules dan zo dat aan de basiskruiden met onder meer het verwarmende en pijnstillende effect, een verkoelend kruid met andere eigenschappen neutraliseert en in werking kan versterken.
Oké! Wat ik nu wou doen voor het lezen van deze uitleg was de ene dag lyproflex geven, de andere dag halve tablet paravet, maar dat is dan geen goed idee? Omdat in lyproflex geen gluco en chondro in zit of toch dat vind ik niet terug in bijsluiter en in paravet wel. Daarom dacht ik om deze 2 om de dag af te wisselen? Het zou dan beter zijn om een kuur lyproflex te geven en dan eens een kuur paravet? Ik heb ook nog PUUR glucosamine liggen, een gesloten pot.
Atrtogreen spreekt me wel enorm aan voor haar. Die zou ik er dan bij kunnen geven? Ik zou dan werken met een stopweek. Magnesium ook blijven geven voor onderhoud? Dus naast een gluco supplement beide producten?
Ik wou de PUUR Atrrho geven als ze slechter is of wordt...
Ik ben heel blij met je uitleg. Als je de producten Lyproflex en Paravet niet goed bevindt dan mag je me gerust andere adviseren. Ik zou deze dan wel opmaken. Ik vond dat Alice baat had bij een paravet kuur, ze werd beter en met over te gaan op advies van DA naar lyproflex werd ze slechter. Vandaar dacht ik de 2 af te wisselen...
Ik zou zelf niet om de dag groenlip en gluc. geven, aangezien de groenlip zelf deze bouwstoffen van nature al bezit, plus tal van andere werkzame stoffen die een gemiddeld gluc.suppl. niet bevat. Dat hoeft dan niet in de bijsluiter vermeld te worden, want het is niet extra toegevoegd. Veelal wordt wel in etikettering beschreven waaruit groenlipmossel extract is opgebouwd.
Je zal echt zelf moeten ondervinden of een dergelijk supplement werkt of niet. Dat is bij elk individu verschillend en werkingen kunnen met name versterkt worden door toevoeging van kruiden. De Paravet trekt mij in elk geval niet aan om te geven, omdat het is opgebouwd uit het goedkopere HCL, dat minder werkzaam blijkt. Verder reageren mijn honden op met name kip en rund, die je veelal in gluc.suppl. aantreft.
De ArthroGreen is een product wat ik zelf verkoop, maar dus wel uitprobeer op mijn honden na het elders te hebben uitgezet. Beide honden reageren er goed op. De aanvullende kruiden die er in zitten, hebben naast een zwellingsverminderende, pijnstillende en urinezuurdrijvende werking, ook een gunstige invloed op de longfunctie. Dat is met name voor mijn oudste van belang, die op een ander moment van de dag ook Scutellaria tinctuur krijgt. Bij de ArthroGreen kun je de magnesium in onderhoudsdosering geven, omdat het product van zichzelf ook natuurlijk magnesium bevat.
Als je de PUUR Glucosamine Basis hebt, dan kun je dat prima geven als je hond tegen rund kan. De magnesium zou ik dan niet geven, want dat zit voldoende in de PUUR Gl. Basis.
Alweer bedankt voor deze uitleg.
Paravet ligt opzij nu. Dus ik geef haar best verder Lyproflex en magnesium in onderhoudsdosering? Shark bone dus beter niet meer/erbij?
Zou ik dan arthrogreen erbij kunnen geven bij Lyproflex en magnesium? Of bedoel je dat ik deze kan afwisselen met Lyproflex? (Ik voel me een beetje dom )
PUUR Gluco laat ik gesloten tot Magnesium op is, dan neem ik daarna PUUR Gl. Welke van de 2 raad je me aan om blijvend te geven als onderhoud? Heb die doos Paravet nog liggen, dus vroeg me af om die ofwel te geven na Lyproflex op is ofwel weg doen?
Omdat je vertelde dat je best 2 producten afwisselt na een kuur zou ik nog een ander product moeten vinden. Bv. Seraquin ben ik tegen gekomen. Of heb jij een beter idee?
Alweer sorry voor al deze vele vragen...
Bestel ik een zak van Celtic Connection omdat ik dacht dat het een koudgeperste brok was, kon ik die vervangen omdat er zo te zien geen granen in zitten (Markus Mulhe nu en wel granen). Doe ik de zak open, is het gewoon een brok. Wel zo eentje die verpulverd als je het in het water legt. Er zit gluco, chondro en MSM in. Ik weet dus nu even niet wat te doen. Overschakelen of niet? Ze krijgt KVV om de dag.
Update: Ondertussen overgeschakeld naar Celtic Connection en gaat goed.
Oesje, foutje gemaakt en blijkbaar leeg bericht achtergelaten. Ik kan het niet verwijderen...
Ik denk dat ik eruit ben! Ik ga PUUR Magnesium geven als onderhoud natuurlijk. Dan zou ik Arthrogreen cdvet 6à8 weken geven, daarna Groenlipmosselextract PUUR (75% GLM, 20% Gluco, 5% MSM) 6à8 weken. Dan weer Arthrogreen cdvet enz... Goed idee? Met er een stopweek tussen? (Ook even zien hoe m'n hond hier allemaal op reageert...)
Ik ga Lyproflextra, Seraquin en Paravet eerst opmaken voor ik deze producten zal bestellen omdat ik ze in huis heb liggen. Paravet samen met PUUR Arthro op slechtere dagen omdat er in Paravet niet echt een pijnstillend ectraxt inzit zoals bv. GLM denk ik? Geef deze dan telkens samen met magnesium als onderhoud. Kan ik nog zien op wel voedingssupplement m'n hond het beter/slechter doet en dan nog zien of we deze terug nemen of niet...
Nu staat ze op Lyproflextra nog een 10-tal dagen en dan is de doos op en gaan we verder met Seraquin,... Ze heeft al Paravet gehad en deed ze eigenlijk goed op, maar kan moeilijk met 5 producten gaan wisselen moesten ze allemaal goed zijn...
Voorstander van 2 van deze producten? (Arthrogreen cdvet, Groenlipmosselextract PUUR, Lyproflextra, Seraquin, Paravet) Ik vind het moeilijk zoiets nieuw waarover ik niets ken (behandeling spierpijn) Zo zal ik wel 2 dingen vinden waarmee ik kan afwisselen zeker? Het eten gaat goed: een dag KVV en een dag celtic connection. Heb de indruk dat dit ook al veel doet.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?