tollers eigenwijs?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

BC (Gast)

Ik ben druk bezig met de zoektocht naar een tweede hond. Ik heb momenteel een border collie welke ik helemaal geweldig vind. Ze luistert perfect, levendig, oplettend en nergens van onder de indruk;ik kan echt lezen en schrijven met haar. Ik wil nu dus een 2de hond en twijfel heel erg tussen een tweede border collie of een nova scotia duck tolling retriever. Ik besef namelijk dat ik erg geluk heb met het net iets lagere activiteitslevel, en hyperheid van mijn bc vergeleken met eigenlijk elke andere bc die ik ken. Een hond die een tikje minder uitdaging nodig heeft, zou ik heel fijn vinden, maar ik vind het 'slaafse' van mijn bc dus ook echt heerlijk. Ik heb al veel gelezen over de toller en al meerdere ontmoet, maar ik lees dus ook dat tollers een tikje eigenwijs en zelfstandig zijn, nu vraag ik me af in hoeverre dit ook echt waar is? Is het mogelijk om (uiteraard met een gedegen opvoeding) een hond te creëren die gewoon 100% luistert net zoals mijn huidige bc, en dus lekker overal los kan. Een hond die niet perfect kan luisteren (naar meerdere personen), zou helaas niet in mijn situatie passen... 

honden page profiel Dutchshepherdteam Dutchshepherdteam

honden foto van Dutchshepherdteam

Ik heb zelf geen toller, maar de tollers die ik ken, dat zijn er 3, luisteren perfect. alle 3 van een andere fokker maar wel allemaal dezelfde eigenaar. Ik denk dus dat het deels aan de opvoeding ligt. Natuurlijk zal het eigenwijze er altijd wel een beetje inzitten maar ik denk dat dit om te buigen is. Succes! 

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Toller zijn retrievers, gek op water en getraind om een geschoten eend (of ander dier) op te halen uit dat water.
Retrievers zijn in vergelijking met andere jachthonden toch behoorlijk gehoorzaam, maar de gehoorzaamheid van een bc hoef je niet bij een toller te verwachten, er zit toch een jachtinstinkt in en een voorbij schietend konijntje kan dat aanwakkeren en dan kun je roepen wat je wilt.

Ik denk dan toch echt dat je bij de rasgroep herders en veedrijvers blijft steken, voor baasgerichtheid en bijna perfecte gehoorzaamheid. Waarom geen border collie uit showlijn? Die zijn meestal wat rustiger.

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

Als je perfecte gehoorzaamheid wilt moet je geen toller nemen. Tollers zijn gefokt om te 'tollen'. In het riet te spelen en gek te doen om zo nieuwsgierige eenden naar de kant te lokken. Er zit een gezonde portie kattenkwaad bij.

 

Ik heb er zelf twee en ze staan goed onder appel, door veel samen te werken en te trainen luisteren ze goed. Maar ze zijn gewoon een beetje ondeugend, zullen de grenzen testen. Ze hebben een eigen plan en zullen kijken of ze hun baasje kunnen trainen ipv andersom :). 

 

Gehoorzaamheid bij tollers is geen slaafsheid zoals bij de bc. Het komt door het hebben van een goede band en veel samen werken en trainen, en dan nog zullen ze je testen. Ze luisteren ook echt niet perse omdat jij het zegt. Ze zullen altijd de afweging maken of jij leuker bent dan datgene wat ze op dat moment aan het doen zijn.

 

Ik vind het persoonlijk geweldig, het houdt mij scherp en ik heb het gevoel dat ik ook moet werken voor hun gehoorzaamheid. En op een bepaalde manier vind ik dat ook wel fair :). En die ondeugende pretbek kan ik ook ontzettend van genieten.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Mja ik ken ook weer border collies die dat hebben, luan&lenne. Zou onze hond ook meer zo omschrijven dan slaafs, eigenlijk :p

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

Gehoorzaamheid bij tollers is geen slaafsheid zoals bij de bc. Het komt door het hebben van een goede band en veel samen werken en trainen, en dan nog zullen ze je testen. Ze luisteren ook echt niet perse omdat jij het zegt. Ze zullen altijd de afweging maken of jij leuker bent dan datgene wat ze op dat moment aan het doen zijn.
Luan en Lenne

 

Wat Aurelia zegt heb ik ook met mijn honden, ik zou gehoorzaamheid bij mijn Borders ook omschrijven zoals jij het verwoord Luan en Lenne. Ik zou het niet slaafs noemen. Verre van zelfs (mijn BCs zijn nogal eigenwijs :P ). Ik vind het ook knap als je hond 100% gehoorzaamt 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Het eigenwijze valt hier wel mee, maar er is wel een mate van zelfstandigheid. Misschien ook omdat zij uit een werklijn komt die echt alleen de heuvels in werden gestuurd om de schapen terug te halen. 

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

Ja ze zijn soms wel eigenwijs maar Diva luistert wel heel goed ze vind het leuk om te trainen maar gehoorzaamheid vinden ze meestal wel saai ze doen liever behendigheid ofzo Diva kan overal loslopen

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

Haha ja het blijven altijd honden dus 100% wordt sowieso lastig. Wat ik wel merk met de borders die ik ken is dat ze nog baasgerichter zijn dan tollers. Ze zoeken nog meer contact met de baas om te mogen werken. Mijn honden doen meer uit zichzelf. 

 

Ik denk over het algemeen tollers net iets ondeugender/vrijer zijn dan borders. Uiteraard zijn er individuele uitzonderingen zoals de toller van mijn instructrice die bijna slaafs gehoorzaam is... 

Anoniem (Gast)

Dankjewel voor al jullie reacties; leuk en interessant om te lezen! En leuk dat ook de toller-eigenaars reageren.

 

Ik heb altijd het idee dat mijn border niet meer autonoom nadenkt zodra ze een commando hoort, dat moet ze gewoon gelijk uitvoeren. Ik snap ook heel goed dat dit niet 'normaal' is.

 

Een hond mag in mijn ogen dan ook best eigenwijs zijn etc, en hoeft ook echt niet overal los kunnen, maar er zijn hier veel wildrijke gebieden (eigenlijk alleen maar), en een wandeling zonder hazen/reeën/ganzen etc. tegen te komen is gewoon onmogelijk. Ik weet niet in hoeverre je van een toller kan verwachten dat hij dus onvoorwaardelijk terug komt als hij er achter aan gaat (of het voorkomen door te leren er niet achteraan te gaan). Een hond hoeft van mij niet per se 100% te luisteren, maar ik zou wel graag willen dat er op cruciale momenten geluisterd wordt. Mijn vorige hond (herder) was ook eigenwijs, maar zodra ik mijn stem verhefde luisterde hij altijd perfect (en anders hing hij wel eens de clown uit).

 

 

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

De meeste tollers kunnen overal los. Bij de ene zal het meer training vergen dan bij de andere maar ik denk dat je wel van ze mag verwachten dat ze luisteren (mits aangeleerd natuurlijk). 

 

Het is wel heel belangrijk dat ze nooit succes krijgen met najagen want als dat eenmaal een keer gelukt is wordt het wel een stuk moeilijker....

honden foto van Riny, Tessa & Abbey (Lady R.I.P.)

Heb zelf een Golden en een kruising waar een Toller inzit.

Het kattenkwaad en iets verzinnen zodat het voor haar beter uitkomt, daar is het een ster in.

Dus consequent zijn is wel een vereiste maar dat is eigenlijk met ieder hond zo wanneer je een fijne vriend/vriendin wilt hebben.

 

Die van ons was een herplaatser die niets geleerd had maar nu, na iets meer dan een maand, goed luistert en alles vlug door heeft.

Uiteraard leert zij veel (afkijken) van Tessa (Golden).

M.i. heeft ze ook wat van een BC want daar zit mij een partij energie in, Pfffff.

 

Echter wij/ik hebben heel erg veel plezier van beiden en zou ze voor geen goud meer willen missen.

 

Hier een afbeelding van die van ons.

 

 

Je kan aan de uitdrukking al zien dat het een Pietje Bel is.

 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^