Het zal een verschil in mentaliteit zijn. Ik vind dat wanneer ik ervoor kies om een keuze te maken die tegen wettelijke regelgeving ingaat de consequenties dan ook voor mij zijn.
Het andere is dat ik het niet op mijn geweten wil hebben dat ik ook maar een onverlaat daarbuiten op een idee wil brengen t.a.v. omknuppen van zo'n onding met mijn, ik ontduik mijn boete, actie.
Hoe weldenkend ben je eigenlijk als je je hond doelbewust los laat lopen waar het niet mag, als 'geweldig' alternatief een onklaar gemaakte elektrische halsband om zijn nek hangt en dan helemaal trots aan meneer agent of meneer boswachter laat zien dat je je hond prima onder controle hebt met een sierbandje om zijn nek om op zo'n manier onder een boete uit te komen.
(Wow, wat een lange zin! )
Het spijt me, maar dan snap je er gewoon echt helemaal niks van! Aanlijnplicht is aanlijnplicht, klaar. Óók voor jou dus.
In België zijn die verboden sinds 2003 en in Nederland ook sinds eind vorig jaar.
Met zo'n band heb je dus eerder risico op 2 boetes dus totaal niks opgelost.
Heb je een bron Linneke? Ik kan alleen een concept vinden en niet een verbod.
Ik zoek het even op. Ik had het doorgekregen via het papegaaienforum en heb het gelezen in een artikel.
In die stelling kan ik mij wel vinden,mijn pups liet ik ook socialiseren in drukke losloopgebieden.
Maar hier is buiten de bebouwde kom alles losloopgebied,ik ga bijna dagelijks fietsen en ik vind het toch ongehoord dat loslopende honden volop op mijn honden denderen,ik ben ook al een paar keer lelijk gevallen,kapotte fiets,gekneusde hand....Ik mijd trouwens altijd die drukke plaatsen waar iedereen gezellig komt keuvelen en de honden hun gang mogen gaan,dit is dan inderdaad voorbehouden aan de sociale honden.
Ik heb overigens totaal geen problemen met loslopende honden die lekker om hun eigen mens scharrelen en geen interesse tonen in andere wereldgebruikers. Honden die in de buurt van hun mens zijn, goed luisteren en niets en niemand tot hinder zijn.
Ik heb wel problemen met baasjes die 'denken' dat zij zo'n (relatie met hun) hond hebben en als de praktijk anders uitwijst om zich heen maaien met wijzende vingers.
Anderen hebben geen hinder van mijn hond, wens ook geen hinder van andermans hond(en) te hebben.
Zeker niet fijn, wanneer ik fietsen zou zien, zeker aanlijnen! Die gezellige plaatsen, vind ik fijn. Maar we houden de honden goed in de gaten!
Je hebt gelijk Mick, ik vind idd enkel wetsontwerpen en voorstellen maar geen duidelijke wet.
Ik snap wat jullie bedoelen over als je je hond niet onder controle hebt dat je hem niet los moet doen, maarja, het is en blijft een hond en al ben je er nog zo van overtuigd dat je hem onder controle hebt, hij kan altijdnog iets uitspoken als op een aangelijnde hond afrennen
100% appel bestaat niet naar mijn idee
en ik ga met moos mee dat als je geen hond-sociale hond hebt dat je dan beter naar een andere plek kan gaan dan een losloopgebied
Ik ga nooit naar losloopgebieden en toch kom ik veel los lopende honden tegen.
En dit is dan ook de reden dat Mick dit topic heeft gestart.
De hele wijk lijkt hier losloopgebied te zijn.
dat begrijp ik :)
En ik vind het heel vervelend voor mensen die om wat voor reden dan ook last hebben van loslopende honden daar waar het niet mag
het is alleen lastig om het aan te pakken denk ik
Ik vind dat je hond nergens zomaar naar een andere hond moet gaan, ook niet in een losloopgebied. Een losloopgebied is zeker niet alleen voor contact met soortgenoten maar ook voor te trainen/spelen met de hond (denk dan aan mensen die geen tuin hebben) of voor je hond eens wat meer vrijheid te geven om te snuffelen, ...
Mick, van mij zou je een medaille mogen krijgen voor die uitgebreide reactie. Compleet mee eens en ik had het niet beter kunnen verwoorden.
Als elk baasje zich nou aan DEZE (klik!) etiquette hield, dan was de wereld een mooiere plek. Losloopgebied of aanlijngebied, zorg gewoon dat je hond andere mensen/dieren niet stoort. Dit schijnt zo moeilijk te zijn voor sommigen en dat het zelfs gebeurt op plekken waar ze niet eens los mógen is al helemaal de omgekeerde wereld. Ik snap dat niet, alsof de lijn het touw des duivels is. Er bestaan niet voor niets dingen als lange lijnen of flexi's, fietsen of hondensporten. Genoeg alternatieven die een hond voldoende beweging of uitdaging bieden.
Zo kwam ik vorige week ook weer zo'n type tegen tijdens het steppen. Ik zag van ver al een groep honden (los, waar het niet mag) door een modderpoel banjeren, maar ik moest wel die kant op. Prima, van de step afgestapt, hond aan de voet en lopen maar. Alles ging top totdat een mastiff besloot dat wij interessanter waren dan de baas en op ons afstoof. Man, man, man, ongelofelijk. Ik kon geen kant meer op, in mijn linkerhand die step en in mijn rechterhand een lijn met een hond die op het punt van flippen stond. En die andere maar aan zijn achterste ruiken en met die grote poten tegen zijn lijf aan poken, het is dat ik hem (strak) aan zijn halsband had, want anders.. Het mooiste van alles; die vent stond er maar bij en had niets anders te zeggen dan "oh laat gaan, het is een teefje".
ja, en dan de reacties die je krijgt als je zo'n losloper wegstuurt. hele ruzies heb ik al staan uitvechten
Het verbaast me wel dat ik zoveel medestanders heb.
Altijd gedacht dat het aan mij lag dat ik er zo'n punt van maak, maar ik ben dus niet een vreemde vogel in deze.
Ben blij dat ik deze gestart heb! Hopelijk houden we dit topic een tijd hoog op de recente lijst, zodat we hopelijk meer HPers bereiken met de boodschap.
Op hp is altijd anders dan de gemiddelde hondenbaas. Deel dit eens op de fb-pagina van je gemeente... krijg je denk ik heel wat anders te lezen.
Zou een poging waard zijn, echter hebben de meeste geen internet of TV in onze gemeente...... Dat zou een zonde zijn volgens velen....
Hoezo maak jij er een punt van?
Je hebt een heel terecht punt!
vind ik maar ben ook een vreemde vogel.
Het betreft een conceptwet die uiteindelijk slechts ten dele is aangenomen. Die desbetreffende passage heeft de uiteindelijke wet niet gehaald.
In mijn omgeving stikt het van losloopgebieden, dus ik heb geen reden om hem los te laten lopen op de plekken waar het niet mag. Er zijn genoeg plekken waar hij wel los kan.
De enige keer dat hij echt los door de wijk loopt, is 's nachts (na twaalven). Dan is het compleet uitgestorven en hebben we de wereld voor onszelf :P
Recentelijk een uitspraak geweest in een zaak hierover, de rechter vond een stroomhalsband niet het zelfde als een lijn.
De rechter liet het welzijn van een dier meewegen, het is ook niet bewezen dat de band werkt.
Jammer
Ik heb die opmerking nu al herhaaldelijk voorbij zien komen hier, dus dit is even niet specifiek voor jou.
maar: dat een regel of wet bestaat, betekent niet dat deze niet bediscussieerd en eventueel gewijzigd mag worden. Iemand heeft op een bepaald moment deze regel bedacht, maar of ie werkt of niet, dat valt te bediscussiëren.
Er zijn duidelijk ongeveer evenveel mensen die eigenlijk vinden dat een hond wél overal los mag, als mensen die vinden dat een hond níet overal los mag. (Van de hondeneigenaren hier op hp, gezien de beschreven ervaringen zal het gemiddelde landelijk misschien nog wel anders liggen.) verder lijkt het ook wel duidelijk dat gemiddeld genomen de mensen die zeggen, "een hond moet per se overal aangelijnd behalve in losloopgebied", veelal de mensen zijn met een hond die zelf niet los kan - om welke reden dan ook. Andersom, de mensen die vinden dat het wel kan, hebben een hond die blijkbaar in de buurt blijft, en in dit topic blijkbaar ook goed luistert.
Ik denk dat iedereen het er mee eens zal zijn dat een hond niet los mag of kan in het verkeer. En dat het niet verstandig is om honden in een natuurgebied te hebben rauzen en allemaal wild opjagen, iig in bepaalde seizoenen, zal iedereen het ook wel mee eens zijn. Ook zullen de meeste mensen het er wel mee eens zijn dat een hond geen overlast mag veroorzaken bij andere mensen of dieren. Maar is aanlijnen verplichten daar de beste oplossing voor? Je hond moet onder appel staan zou net zo goed een regel kunnen zijn. Of honden mogen dit (natuur)gebied helemaal niet in. En welke regel je kiest, tja, dat is denk ik een flinke discussie waard. In Engeland is gekozen voor de hond moet onder appel. In Zuid-Amerika ben ik in veel landen geweest waar er geen enkele regel over is (en wel veel honden ;)). Hier is er aanlijnplicht. Je zou ook kunnen zeggen, jachthonden en niet-hondsociale rassen worden verboden. Of je mag alleen een hond hebben als je een diploma hebt gehaald.
Als tenminste 50% van de eigenaren het blijkbaar onprettig vindt om aan te lijnen, dan is het tenminste een discussie waard. Alleen maar het argument "het mag nou eenmaal niet" zegt vrij weinig.
(dan wil ik meteen een balletje opgooien om alle mensen die op de midenbaan blijven rijden op een driebaansweg, per direct hun auto af te pakken! dat veroorzaakt bij mij veel meer overlast en gevaarlijke situaties dan loslopende honden.)
Het 'probleem' is vooral dat zéker 3/4 van de honden dus níet onder appèl staat.
Of ze wonen gewoon allemaal hier en ik heb gewoon pech...
En misschien is dat wel alleen mijn ervaring, dat kan ook.
Feit blijft dat het gewoon heel jammer is als ik de zoveelste jammerlijk gefaalde wandeling heb, vooral door de 'appèl-loze' honden die deze stad rijk is...
Dat vind ik een beetje ver gaan. Ik zal mijn hond roepen, wanneer het niet op prijs wordt gesteld, maar aan de reacties te zien zijn er veel plekken, waar je met je hond kan trainen of spelen zonder gestoord... te worden.
Ieder zal zijn hond iets gunnen, ik gun mijn hond contacten met andere honden.
Eerlijk gezegd lopen mijn beide honden wel veel los.
Behalve langs de weg waar verkeer is, dan aan de riem.
Het scheelt dat het hier een landelijke omgeving is met heel veel bos.
Dus helemaal als je overdag gaat wandelen in het bos, kom je maar zelden iemand tegen.
En dan nog, de mensen die je af en toe tegen komt zijn meestal dezelfden en bijna ook altijd met de hond los.
Mocht ik mensen tegenkomen zonder hond, doe ik Black aan de riem.
Hij is groot en zwart dus mensen kunnen bang voor hem zijn.
Ik ben nog nooit een controleur/boswachter tegengekomen die aan het kijken waren of de honden wel aan de riem zaten.
Het gaat er mij helemaal niet om dat mijn honden spelen met andere honden in het bos, dat gebeurt ook bijna nooit.
Maar Black is een jonge hond en hoe hij hele einden kan rennen in vol tempo, springen, uitleven, die energie raakt hij nooit kwijt aan de riem. Dus ik ben blij dat hij hier ongestoord kan rennen.
Mijn honden jagen niet, vallen geen mensen lastig.
Dus daarom lopen we ook veel in de bossen hier, waar het rustig is en niemand last van ons heeft. (en wij niet van anderen)
Maar ik denk als je in een stad woont of in een dichtbevolkt gebied waar iedereen moet wandelen op dezelfde plekken, dat het dan anders is.
Als je struikelt over de honden in een bos of waar dan ook, dat lijkt mij ook een crime.
Dan wandel je niet ontspannen meer, omdat je niet weet wat je verwachten kan.
Maar het valt me op dat veel mensen dicht bij huis blijven.
In het stukje bos naast de woonwijk en de veldjes in de woonwijk, daar wemelt het wel van de mensen/honden.
Maar het echte grote bos, daar is het juist heel rustig.
En met zo'n mentaliteit gebeuren er tal van incidenten. Is het dan zo moeilijk om even te vragen of het kan? Gewoon rekening houden met andere is toch niets te veel gevraagd.
Ik kan me wel bedenken dat iemand met een oudere hond met de gekende ouderdomskwalen niet zit te wachten op een jonge stuiterbal dat tegen zijn hond komt aanlopen.
Een beetje een omgekeerde wereld toch? Wil je je hond loslaten maar om de 1 of andere reden liever geen contact met andere honden? Ga maar ergens waar je hond eigenlijk niet los mag want mijn hond moet in contact kunnen komen met iedere hond die ons pad kruist in het losloopgebied.
Sorry, een losloopgebied dient niet alleen als socialisatie plaats. Toen wij een weekje in Spaarnwoude vertoefden waren we blij dat Nala ergens kon zwemmen waar dat mocht, vrij kon rondneuzen, vrij met de kinderen kon lopen en spelen. Als jouw hond zomaar tussen mijn kinderen en mijn hond komt lopen heb je oprecht een kwade moeder voor je.
Zelf hebben wij Nala er ook van weerhouden om zich te mengen tussen mensen (met of zonder kinderen erbij) die met de hond aan het spelen waren.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?