Hallo,
Onze hond doet niets liever als rennen achter een balletje. Schitterend gezicht; je ziet hem genieten en hij heeft nergens anders erg in dan zijn balletje. Nu vertelde iemand mij dat haar dierenarts had gezegd dat spelen met een balletje heel slecht voor honden is omdat ze dan rare, onverhoedse bewegingen kunnen maken en gewond raken. Is dit zo?? En weegt de kans op blessure op tegen het plezier dat hij aan het spelen beleeft? Hij wordt al helemaal wild als we het balletje pakken
Klopt wel, alleen ligt het wel wat genuanceerder.
Ik zorg er in ieder geval altijd voor dat de hond eerst een tijdje heeft gelopen, even gewoon zijn gang heeft gegaan, rennen etc.
En varieer, niet een half uur achter elkaar balletje gooien.
Tussendoor kun je ook gewoon lopen, evt. wat commando's oefenen.
Zo leert je hond ook dat het niet alleen om dat balletje draait.
Ik ben er zelf niet zo van dat een hond helemaal wild wordt bij het zien van de bal. Ik wil voorkomen dat hij erop gefixeerd raakt.
Of de kans van blessure opweegt tegen het plezier is echt een persoonlijke mening, vind ik.
tja, als je het op zo'n manier gaat bekijken kunnen wij ook niet meer voetballen, basketballen, free-runnng en zelfs schoolkinderen kunnen niet meer stunten met hun fiets.
Er zit een kern van waarheid in, maar honden moeten even warmlopen.
Effe lekker het blok om en dan gek doen.
En natuurlijk licht het ook aan de ondergrond.
Laminaat schuift, maar honden hebben volop grip op buitengras.
Tuurlijk kan je wel opletten, maar honden kunnen wel tegen een stootje
Als je hond verder super-gezond is, hoef je jezelf nergens zorgen om te maken.
Ook als een hond zelf de gekke bewegingen maakt, weet het lichaam wel hoe die de klappen het beste kan opvangen.
Dit doen lichamen al miljoenen jaren..dus dat systeem werkt wel goed.
Het echt gevaarlijke is als je een hond naar achteren duwtt omdat die n de weg loopt.
Een hond is zeer goed in staat om zelf naar achteren te lopen.
Tuurlijk is het bij het stoeien iets anders omdat een hond dan toch al lekker idioot bezig is.
Of mensen die een hond een knietje geven, terwijl de hond opspringt is ook verkeerd want dan kan je de hond wel een blesure oplopen.
(Eerst geef je een knietje waarbij de hond veel kracht in zijn longen verliest en dan moet die ook nog zijn gewicht ineens weer opvangen met zijn poten....dit is verkeerd)
Of bewust de poten vasthouden als die opspringt terwlijk je merkt dat de hond zo met zijn poten trekt omdat die liever op de grond staat.
Dit is verkeerd en kan zeer zeker blesures opbrengen omdat de hond bewust gedwongen word om op zijn achterpoten te staan.
Daar is het skelet van een hond niet voor gemaakt.
Maar op een hekje leunen is geen enkel probleem omdat ze het zelf doen.
Of met de poten omhoog naar de muur bij hondentrukjes is ook geen enkel probleem omdat de hond het zelf doet.
Ja, blesures zijn altijd mogelijk bij het spelen, maar wij hebben ook dagelijks kans op blesures bij het leven.
ALs je bang bent voor blesures kan je eigenlijk niet meer leven want je kan zelfs struikelen over een drempel of over je eigen voeten.
Die dierenarts heeft wel kennis van zaken, maar is denk ik het gewone leven vergeten.
Maar die DA's zien ook veel honden met een blesure.
Draai het eens om...hoevaak heb je wel niet lekker gespeeld met je hond zonder dat er blesures waren?
Zelfs honden blunderen ook wel eens.
Ik heb een lichte opstap bij mijn huis...en het is amper een trap te noemen...zie maar bij mijn profielfoto...ik heb daar pellets liggen en elke pellet is 10 cm hoog...en ik heb een grote hond die dit een ''drempel'' noemt.
Ik kom terug van boodschappen doen, ze is weer vrolijk als altijd en schiet naar buiten (kan hier geen kwaad omdat er een goede poort staat)
Maar ik sta bij de voordeur en ze draait rondom mijn benen.
Ik sta stil omdat het al zo klein is.
Ze schiet half van de pellet af, kruipt zelf weer omhoog en gaat vrolijk verder.
Geen blesure, geen schrik en niks aan de hand.
(Tuurlijk heb ik haar even laten lopen om te zien of haar loopgang was veranderd)
En kinderen? Hoe vaak doen die wel niet gek waarvan je jezelf tijdens de val afvraagd of dat nog wel goed komt?
Bijna altijd komt het weer goed, kind valt en huilt mischien even van de schrik om 5 seconden later weer verder te rennen over de speelplaats.
Ik heb nog nooit gehoord dat een kinderarts heeft gezecht dat een kind buiten niet gek mag doen omdat er kans op blesures zijn.
Klopt helemaal van je DA. Pezen, banden en gewrichten, zijn slecht doorbloed en kwetsbaar.
Met het ballen gooien, sprint een hond stopt en maakt een rare draai, of springt. Neem maar een filmpje en draai die vertraagd af. Dan zie je wat een rare bewegingen er wordt gemaakt en hoe alles belast wordt.
Nog een nadeel van ballen gooien, er komt een grote hoeveel heid adrenaline vrij, waardoor een hond kan blijven doorgaan. Zo worden heel erg druk. Het werkt ook verslavend, die adrenaline kick, ze willen meer en meer. Een hknd raakt in een soort hyper focus.
Ik vind het veel leuker om zelf iets met mijn hond te doen ipv ballen gooien. Samen over een tak springen, voertjes in het geas gooien, tussen mn benen laten lopen, op een bankje springen, er onder door. Zo doe je echt iets samen met je hond, dit versterkt je band ook nog eens.
Oh ja, als je begint met wandelen, duurt het zeker een kwartier eer je gewrichten gesmeerd zijn. Daarom hebben wij mensen een warming- up. Bij honden is dit ook belangrijk
Ik moet allereerst zeggen dat wij dezelfde dierenarts hebben en hij tegen ons nog nooit gezegd heeft dat we niet met balletje mogen spelen. Hij controleert Blacky uiteraard en hij is supergezond. Natuurlijk doen wij ook wel eens andere spelletjes met de hond, maar hij vindt gewoon niets zo leuk als dat balletje. We doen het wel op het gras en als het veel geregend heeft doen we het niet vanwege het glijden. En ik denk eigenlijk ook dat hij er wel tegen kan. Zijn beide óuders waren rasjachthonden en die rennen toch ook wat af? Hij geeft meestal zelf wel aan dat het genoeg geweest is en natuurlijk houden wij dit zelf ook in de gaten.
Wat santa zegt sluit ik me bij aan :)
het is niet zo zwart wit en als je er verantwoord mee omgaat kan het prima vind ik
Ja, hij kan zich blesseren, maar dat kan ook al hij met een andere hond speelt of op een andere manier, dus tja
Als een hond al arthrose heeft, zal er eerder voor met balletjes spelen gewaarschuwd worden. Net als bij een nog groeiende hond.
Er is een verschil in de manier waarop een hond achter een bal aanrent en als ie vrij rent. Er wordt niet meer op de omgeving gelet, er wordt pas op het laatst geremd, rare zijwaartse bewegingen etc.
Als mijn honden een blessure krijgen is dat altijd tijdens een "achtervolging". Ligamenten van tenen stuk, gaten in de huid, knieband gescheurd.
Het kan natuurlijk. Mijn hond was vorig jaar verlamd na verkeerd neerkomen bij het werpen van een frisbee.
Het leven is niet risicoloos helaas.
Het is trouwens gevaarlijk voor baasje ook... van diezelfde hond kreeg ik een beet in het gezicht nadat balletje kaatste naar mijn gezicht en de hond er achter sprong maar verkeerd greep... blijvend litteken op mijn voorhoofd helaas (het grootste stuk dat genaaid moest worden zat in mijn wenkbrauw, daar zie je gelukkig niets van)
Misschien kun je hem leren wachten tot de bal, of een ander speeltje, stil ligt
dan kan hij er gewoon heenrennen en op tijd stoppen, minder kans op gekke bewegingen
is maar een idee
wat Maart zegt is mij ook overkomen, zoiets
gingen op cursus bezig met apporteren, ik hield die dummy op borsthoogte, maar gijs wou hem zo graag hebben dat hij op me sprong en ik zowat een bloedneus had.... oeps
Ik denk dat het probleem er in zit dat iedereen zijn hond laat rennen alsof ie een superatleet is, of de hond dat nou is of niet. Bv de kreupele morbide obese labrador die achter een balletje aanrent.
Ik heb mijn honden ook dingen laten doen die ronduit onverantwoord zijn en gevaarlijk, maar als ie de eerste keer niet stuk gaat dan zou je denken dat het wel meevalt.
https://m.youtube.com/watch?v=0rILvuvDQuY
Hoi,
Bedankt voor de antwoorden allemaal. Ik denk dat iedereen wel iets van gelijk heeft. En dat het maar het beste is om te doen wat je gevoel zegt hoe je er mee om kan gaan. Het is zo dat een hond heel lelijk kan vallen, maar het is ook zo dat je zelf ook kan vallen als je bijv. aan het fietsen bent en dan stap je toch ook weer op de fiets. Ik denk dat je goed moet kijken naar de gezondheid van de hond, ook naar wat voor soort hond het is. Dit is onze derde hond maar we hebben er nog nooit een gehad met zoveel energie. Sterker nog, onze vorige hond keek ons aan met blik van "ga jij dat balletje even lekker zelf halen; jij gooit hem weg" . Ik denk dat als er ook maar iets niet goed gaat gelijk stoppen. Als wij trouwens balletje gooien is Blacky meestal al een eindje weggerend en laten wij hem eerst zitten voordat wij de bal weggooien.
Mijn vorige hond remde niet om het apporteerblok te pakken. Die ging op volle snelheid over de kop, stond dan verdwaasd op, keek rond waar ik was en kwam dan ook weer als een debiel dat ding terugbrengen.
Foutje bij het aanleren.....
Het spelen met een bal is ook erg slecht voor het gebit toch? Doordat de bal in het zand terecht komt, honden het oppakken en erop kauwen schuurt al het zand tegen de tanden aan. Onze vorige hond speelde ook ontzettend veel met ballen en had uiteindelijk echt nog maar halve tanden omdat alles weggeschuurt was..
Mijn hond speelt ook veel met de bal, ik laat haar wel altijd goed opwarmen van te voren.
LOL zo kan het ook
En daarin zit er weer een verschil per hond... Onze buurhond kan zichzelf volgens mij ook een blessure geven met de stok of de bal, want die kijkt inderdaad totaal niet meer uit. Onze hond is veel voorZichtiger en heeft dus ook nooit iets. Ze gaat er gewoon niet zo vol voor als hem. Hoewel ze wel héél fanatiek wordt, maar dat slaat niet door naar compleet onvoorzichtig gek genoeg. Maar idd, goed opwarmen is wel zo slim!
heerlijk herkenbaar! bij whippets is de rem sowieso optioneel volgens mij.... de blessures die mijn honden oplopen zijn vooral van het stiekem de voordeur uitglippen en een rondje door de staat racen... voetkussentjes meer dan eens kapot.
dat klopt wat de dierenarts gezegd heeft, bij het weggooien van de bal rent de hond er achter aan, en vlakbij de bal stopt de hond, dan krijgen de gewrichten een optater, dat is wat de dierenarts bedoeld met het gooien van een bal.....
wanneer er in het water wordt gespeeld tijdens het zwemmen is er geen bezwaar dat de hond er naar toe snelt. dat kan wel onbelast gedaan worden.
tennisballen zijn heel erg slecht voor de tanden, door de bal slijten de tanden heel snel af.
Het is grappig en ook weer niet, de voetkussentejs kapot, dat is sneu. Het ontsnappen en door de straat racen, zie het al helemaal voor me
Mijn oma zaliger zei: "Alles waar te voor staat is slecht, behalve tevreden." En dat geldt zeker voor gooien met de bal. Als je je hond in de gaten houdt, het geen obsessie laat worden en gebitsvriendelijke ballen neemt (tennisballen gaan vaak schuren), dan lijkt me er weinig op tegen.
de school van de kinderen is achterin de straat en soms presteren ze het precies tijdens de pauze daarheen te rennen en op het schoolplein aandacht van alle kinderen op te eisen. gelukkig is dat afgesloten terrein waardoor ik ze snel weer te pakken heb, maar toch... er zijn vast kindjes die helemaal niet van honden houden
en dan nog even on topic: wij hebben als regel alleen op het strand met de bal... de bal (wel gewone tennisbal) blijft in mijn zak tot ze een beetje uitgeraasd zijn. laatst op het veld hier een verloren balletje gevonden, Yara heeft deze braaf opgepakt en vastgehouden tot we thuis waren.
de school van de kinderen is achterin de straat en soms presteren ze het precies tijdens de pauze daarheen te rennen en op het schoolplein aandacht van alle kinderen op te eisen. gelukkig is dat afgesloten terrein waardoor ik ze snel weer te pakken heb, maar toch... er zijn vast kindjes die helemaal niet van honden houden
en dan nog even on topic: wij hebben als regel alleen op het strand met de bal... de bal (wel gewone tennisbal) blijft in mijn zak tot ze een beetje uitgeraasd zijn. laatst op het veld hier een verloren balletje gevonden, Yara heeft deze braaf opgepakt en vastgehouden tot we thuis waren.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?