Vandaag zijn we met onze hond naar de dierenarts geweest, omdat hij een soort wrat op zijn pootje heeft. Helaas leek deze wat gegroeid te zijn en likt de hond er veel aan waardoor de plek er ook onrustig uitziet. Genoeg om een afspraak bij de dierenarts te maken dus.
De dierenarts adviseerde ons de wrat weg te laten halen, omdat het anders door het likken ontstoken kan raken. Nou lijkt me dit prima, maar de dierenarts wil dit onder narcose doen en dat vind ik nogal eng. Ik heb een (kleine) hond van bijna 11 jaar oud en bovendien heeft hij een hartruisje. De da zei dat ze dit niet onder plaatselijke verdoving doen, omdat het dan te stressvol is voor de hond. Ik kan me dit ook wel voorstellen, hoewel mijn hond altijd keurig meewerkt bij de dierenarts.
Ik vroeg me af of jullie ervaringen hebben met zulke ingrepen en of dit ook onder narcose is gedaan. En heeft de hond hierna alleen een verband of ook een kap op gehad?
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!
Je hebt helemaal gelijk dat je narcose te gevaarlijk vind. Maar die wrat moet wel weggehaald want je hond zal er niet van af blijven en t is een onrustige plek. Waarom geen roesje geven dan? Mijn hond had eens een wond op zijn flank opgelopen die zij niet liet behandelen,te pijnlijk. Ze kreeg een roesje( in de ader een slaapmiddel gespoten) en was direct k.o. Na de ingreep kreeg ze het ' ophefmiddel' voor dit slaapmiddel in de ader gespoten. Binnen 15 min. was ze weer wakker en stond op haar poten. Dus vraag daarom bij de da. Anders andere da die dit wel doet zo.
Als jouw hond al een ruisje heeft aan zijn art en dan gezien zijn leeftijd, zou ik volledige narcose ook niet aandurven.
Moest het nu een levensbedreigende situatie zijn, dan neem je het risico wél.
Zoals Wanda zegt een kort roesje dan ?
Of.kan het niet plaatselijk verdoofd worden met iets ijskouds eerst opspuiten ofzo ?
En over dat ijskoude, ik weet dat dokters in de vrouwengeneeskunde iets van aanwasjes kunnen wegbranden met stikstof, zoveel graden beneden nul. Vraag hier eens achter misschien ?
Voor de dokter zal het alleszins het gemakkelijkste zijn om als hij doodstil ligt dat weg te halen . Doodstil.....
Bij faro, ook aan zijn pootje, hij zat er ook steeds aan, is het plaatselijk verdoofd en weggehaald, maar Faro is heel rustig, die gaat niet heel druk doen.
Narcose, zou ik ook niet durven.
meestal werkt stikstof niet bij zo'n wratje, bij Faro moest hij diep weggehaald worden, dat was normaal vertelde die dierenarts.
tenzij het een steel wratje is.
Tja een wrat heeft een wortel , die kan diep zitten.
Maar het kan ook gewoon een gezwelletje zijn zonder wortel.
Bij mijn vorige hond is op 15 jarige leeftijd een bultje op de neus weggehaald. En daarvoor een vettumor uit de buik.
En mijn hond van 10, met ruis is ook pas geopereerd. Maar daar is eerst een doppler echo van gemaakt, want ruis zegt niet zoveel over wat er waar aan de hand is en hoe erg het is.
Als er geen plaatselijke verdoving toegepast kan worden, vraag dan in ieder geval naar een gasnarcose.
Ikzelf heb er geen ervaring mee, maar een oud team genootje van mij heeft haar 13 jarige parson russel terrier pas ook aan een wrat laten opereren omdat de hond er ook last van had.
Deze operatie is ook onder narcose gedaan, hondje was dezelfde dag weer de oude.
Ikzelf zou toch ook wel een beetje bang zijn om een oudere hond onder narcose te laten brengen, bij mijn flatcoated retriever van bijna 12 jaar, zou ik het ook niet zo snel meer laten doen, zij heeft wel een aantal wratten en een aantal vetbulten, maar deze zitten op plekken waar ze geen last van heeft, dus laat ik ze lekker zitten.
Heel erg bedankt voor jullie reacties! Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die een narcose wat eng vind.
De dierenarts zei dat dit nooit onder plaatselijke verdoving gedaan wordt, omdat dit te stressvol voor de hond zou zijn. Ik denk zelf dat het wel zou kunnen, omdat hij nogal onder de indruk is van de dierenarts en daardoor altijd keurig meewerkt
Een roesje lijkt me wel een goede optie. Ik zal het eens met de dierenarts overleggen. Ik zal nog even laten weten wat de dierenarts zegt.
Lobbes heeft ooit een steenpuist gehad op z'n poot. Een flinke joekel ook nog. Dat was natuurlijk geen wrat maar daar zat hij ook constant aan. Nou was Lobbes een makkelijke hond en die liet zich wel behandelen door ons. Want de dierenarts deed er niets mee. Dat heb ik toen elke keer met badedas schoongemaakt en weer uitgeknepen als nodig. Uiteindelijk was het weg, en dat heeft helemaal niet zo lang geduurd ook. Geen idee of die kans er ook is met een normale wrat. Wratten gaan uiteindelijk wel weer weg, dat is wat mijn ervaring is.
Maar ze kunnen inderdaad diep zitten.. Ik heb er zelf ooit één laten weghalen omdat die bij een moedervlek zat en die is nu min of meer weer terug. Dusja... Dat weghalen stelde voor mij wel niets voor... Maargoed ik wist wat er ging gebeuren, bij een hond is dat natuurlijk niet.
Ja snap ik, Faro heeft vanmiddag weer een bezoek gehad bij de dokter, er is een punctie uit zijn keel genomen en bloed geprikt, hij heeft niet eens de staart tussen de benen, maar nu komen we wel veel bij deze dokter, en dat gaat heel erg goed, dus voor Faro geen stress.
We zijn wel eens bij een andere arts geweest in het weekend, en die zei, oh ik zie het al, die is veel te rustig, nah dat was gewoon Faro.
Die dierenarts wist ook niet wat hij mee maakte.
Dus ik begrijp dat wel van jou dierenarts hoor.
Ach arme Faro, en dan nog zo braaf dit ondergaan... .
Ja stoere jongen hoor,vandaag heeft wel indruk gemaakt, dan droomt hij er van denk ik.
maar hij loopt ook gewoon mee naar binnen, zonder probleem.
Bij een andere dierenarts krijg ik hem niet zo makkelijk naar binnen die heeft een keer heel ruw zonder vasaline zijn vinger in zijn bibs gestoken, hij moest toen ook nog eens blijven, spoedoperatie.
Die man vind hij niet zo aardig, en ik ook niet.
Hier best veel ingrepen laten doen bij honden op oudere leeftijd. Onze eerste bull ook bultje op poot, wat uit kon groeien en op een plaats waar het later moeilijk operabel was. Zij was toen 12 jaar, ook nog op 13 en 14 jarige leeftijd een kies laten verwijderen. Onze tweede bull met behoorlijke hartruis, ook ontstoken kies laten verwijderen en op de leeftijd van 13,5 jaar een goedaardige (wisten we niet van tevoren) milttumor laten weghalen. Allebei goed uit de narcose gekomen. Onze eerste hond met bultje op poot met kap. Dit was echter niet zo succesvol, heb toen 2 weken vrij genomen om bij haar te blijven.
Ons hondje van 10 had vorig jaar ook een wrat op haar voetje. Het ging constant open en bleef bloeden dus het moest weggehaald worden. De wortel zat behoorlijk diep en het moest onder narcose gebeuren. Ze heeft een gasnarcose gehad ivm. haar hartruis en is er prima doorgekomen. Dat de wortel heel diep zat kan je nog zien, ze heeft een flinke put in haar voetje.
ja als Faro onder narcose gaat als dat nodig zal zijn, dan lijkt me gad het veiligst inderdaad.
Jammer genoeg moet ik sowieso naar een ander dierenarts, want mijn dierenarts heeft geen hartbewaking enzo, maar gelukkig snapt hij dat en helpt zelfs mee asl dat zou moeten met zoeken, hij werkt ook samen met een kliniek die wel alles in huis heeft, zo kan hij doorverwijzen.
Och, arme Faro. Wat braaf dat hij dan toch goed meewerkt!
Ik vind het ook best lastig om mijn hond voor zoiets ´kleins´ onder narcose te laten brengen. Overigens vertrouw ik de dierenarts helemaal hoor, ik weet zeker dat ze hartstikke goed voor hem zal zorgen, maar het is gewoon mijn overbezorgdheid
Vragen om een gas narcose is trouwens ook een goede tip!
Tibo heeft last van wratjes. Maar nu heeft hij er nog maar eentje en die is bijna verdwenen. Mijn vorige DA begon ook van "weghalen en onder narcose". Maar daar was ik niet voor te vinden.
Mijn huidige DA heeft de wratjes afgebonden, daardoor stierven ze af en verdwenen, zonder dat Tibo er last van had.
Het wratje dat hij nu nog heeft, stond op een moeilijke plek en ging niet weg door afbinden, dus nu moest ik er (8weken lang elke dag) een product op aanbrengen waardoor de wrat gewoon afsterft en dat lukt prima, er is bijna niets meer te zien. Liever zoiets dan onder narcose hoor.
ja altijd proberen, alleen wel met toestemming van de dierenarts, de mijne had dat ook geopperd, maar het spul mocht niet op open en zwartachtige wratten, dus hebben we dat maar niet gedaan.
Precies dit. Tip van mijn DA om een wrat op het ooglid van mijn oudste hond af te binden. Heb ik gedaan en 1,5 week later viel het er af.
Er zijn zowel binnen de fytotherapie als homeopathie middelen om vaste wratten aan te stippen en weg te krijgen. Een paar jaar geleden vertrouwde ik een wrat/bult niet op de voorpoot van mijn jongste hond. Moest ook gelijktijdig een diep gezwel uit zijn dijbeen gehaald worden, waarvan het vermoeden was kwaadaardig en dat bleek ook. De wrat op de poot zelf was goedaardig, talgbult dat is gaan ontsteken.
Mijn honden wil ik niet graag onder roes of narcose hebben en mijn DA biedt de mogelijkheid om onder plaatselijke verdoving te werken. Bij de oudste hond kan dat en bij de jongste (oude) hond duidelijk niet.
Dit moet ik voor Tibo gebruiken (Duofilm) :
https://www.efarma.nl/pages/iteminfo.asp?ItemID=15814858
Is er een biopt genomen?
Ik heb bij Lily Jane (inmiddels overleden) eerst een biopt laten nemen (zonder narcose) en op basis van die uitslag (onrustige cellen, niet kwaadaardig) in combi met haar leeftijd en persoonlijke fysieke staat besloten er verder niets aan te doen. Ja, het ding werd wel erg groot.
Toen Lady wat ouder begon te worden trouwens, toen kreeg ze ook wratjes. Na de trimbeurten zag je ze vaak... meeste zaten op der ruggetje. Ze had toen nog liefkozend de bijnaam "ons wrattenzwijntje" gekregen. Tis sowieso al net een zwijntje kwa gedrag die wratjes maakte het eigenlijk helemaal af haha.
Zijn vanzelf weer weggegaan zoals eigenlijk alle wratjes. Ze heeft ze nu al jaren niet meer. Nu heeft ze wat moedervlekjes op der rug erbij gekregen of ouderdomsvlekken geen idee. Achja dat krijg je met het ouder worden.
Faro heeft alle soorten, steelwratten, moedervlekken of moedervlek achtige wratten, vetbulten, oh ja en talgbulten,ik hou ze allemaal in de gaten.
Nou moe, nou ontdek ik gister net zoiets bij Lexi op d'r poot! Ik dacht eerst nog wat een vroeg teek!
Gelukkig moet ik dinsdag naar de DA met de dames voor de algehele check en inenting enzo, dus gooi ik die wrat ook meteen in de groep
Je kan ook het sap van stinkende gouwe erop doen.
Nu wel niet te vinden maar in de zomer wel.
Pas op het brandt als het op gewone huid komt. Op wrat voel je niks.
Anders bij apotheker flesje Groene Duvel halen. Een oud recept van onze grootmoeders. Maar heel efficient. Heb er zelf een wratje op mijn hand mee weggekregen .
Of afbinden , als je het heel strak kan doen. Vrees wel dat een hond er dan gaat aan knabbelen ? Die gaat dat UIT zijn pels willen denk ik.
dan moet je wel het verschil weten tussen een wrat of een woekermoedervlek, je hebt nog meer soorten wratten/bulten,
even de dokter eerst na laten kijken.
Stinkende Gouwe mag je absoluut niet zomaar op likken, tenzij je te weinig gal aanmaakt of leveraandoeningen hebt, het is een sterk kruid, die heel veel goed kan doen, maar ook kwaad.
Mensen gaan er natuurlijk niet aan likken maar honden wel.
Gister met die meiden bij de dierenarts voor de jaarlijkse check en inenting geweest. Ook wratje van Lexi laten zien. Ze zit er niet aan dus maar in gezamenlijk overleg besloten om het te laten zitten
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?