Mooi geschreven Petra!
Vooral hierin herken ik mezelf ook erg:
Mellow is een jachthond, waar je dus eigenlijk ook meer mee zou moeten doen (volgens 'de boekjes' zeg maar). Maar daar doe ik haar geen plezier mee. Hoe meer ik doe, hoe meer gespannen ze lijkt, schrikkerig, onzeker.
Ook ik had het plan om lekkere lange wandelingen te maken, is het eerste jaar ook zeker gelukt (tweede jaar deels). Dus dat mis ik wel eens.
Maar de boswandelingen die goed gaan zijn wel fijn, daar genieten we ook samen van. Dus hoewel het niet is wat ik ervan had verwacht, is het goed zo. Zij gelukkig, ik ook gelukkig.
En als het eens écht niet gaat, dan ga ik gewoon zelf even naar het bos (vorige week maandag gedaan).
Van Mellow zou je inderdaad verwachten dat ze wel van wat leven in de brouwerij houdt. Maar helaas is de praktijk anders. Net als Jip steeds meer gespannen en schrikkerig en, hier dan, thuis de de gevolgen daarvan die het leven vooral voor hem echt niet fijn maken. Hoe minder ik met hem doe hoe rustiger hij is en hoe beter hij slaapt :-)
Rondje bos of weide intrekken hoef ik ook niet te doen voor hem. Ben al blij met paar vaste routes die, afhankelijk van z'n staat van zijn wel goed gaan. En gaat het niet doen we extra ' rondje bankhangen' en plas in de tuin.
Om mezelf tegemoet te komen heb ik hem nu wel leren wennen aan het krat op de fiets, zo zie ik ook nog eens wat van de wijde wereld ;-), maar ook dan hangt het er van af hoe z,n pet staat en uit het krat hoeft ook niet zo nodig.
En sluit me helemaal bij je aan, hij is gelukkig en ik zie
hoe hij ervan opgeknapt is, dus ik ook gelukkig. Ik doe een extra avontuurlijke wandel in meditatie
@Eefje : Lance is wel een pak kleiner dan jouw Tjibbe.
Lance zit in handtas dan ,
neen ik laat hem zeker niet
buiten vastgebonden wachten.
Natuurlijk kan hij niet overal altijd mee, dokter, ziekenhuis, tandarts.....dan blijft hij thuis
, zonder mopperen
Restaurants nog zoiets ....alleen daar gaan we waar hij mee binnen
mag.
Als ik hele dagen werken ben (2x per week) lopen ze hier 4x een rondje van zo'n 15-30 minuten met mijn moeder.
Wel door de wijk, maar voor Mecx is dat goed. Zij wordt vrij angstig en gespannen als we ineens een andere wijk inlopen.
De overige dagen zijn we in de middag bijna altijd nog een paar uur weg naar het bos of de hei.
Ook trainen we 2x per week op de club/honden school.
Enkele keren per week gaan ze ook mee naar de paarden.
Verder doen we thuis ook hersenwerkjes enz en trainen we tussendoor ook voor de dogdance.
Binnenkort komt er een pupje bij dus dan moet alles uiteraard weer aangepast worden.
Hier worden ze 's morgens en 's avonds 10 minuten tot een kwartier uitgelaten.
'S middags 30 minuten tot anderhalf uur.
Hangt er vanaf of ik ze apart of alle twee mee neem.
Als ik ze beide mee heb is het 45 minuten tot anderhalf uur.
Neem ik ze apart mee dat is het 30 minuten tot 45 minuten.
De tijden wisselen, en mijn honden worden apart uitgelaten, dus in grove lijnen...
Begin van de ochtend: lang met Winter (+/- een uur) en kort met Gin (+/- een kwartier).
Einde van de ochtend: precies andersom.
Einde van de middag: 3x per week half uurtje fietsen met Ginny, andere dagen slaan we deze over. Half uurtje gehoorzaamheid trainen met Winter (of speuren, of iets anders wat geestelijk uitput).
Na het avondeten (wij eten vrij laat op de avond): met beiden een rondje van pakweg 3 minuten
Voor het slapen: beiden even snel naar buiten voor een plas.
Ik heb veel te lang geprobeerd om meer te doen, en in de weekenden komt het nog wel voor dat ik zomaar 7 uur buiten loop met de hondenschool, wandelingen, etc. Maar doordeweeks maak ik er niet uit plichtsgevoel meer een fulltime baan van. Ginny is nu bijna 4, en neemt genoegen met wat minder nu (mijn held).
Ik lees in dit topic nu al een aantal keer dat mensen denken dat ze met borders heel veel moeten wandelen. Mijn ervaring is dus totaal anders. Als je veel wilt wandelen zou ik juist voor een ras gaan. Als ik met mijn honden zoveel zou wandelen worden ze alleen maar drukker en overprikkelt. Echt moe krijg je ze niet, ze bouwen wel een enorme conditie op. Juist met borders en aanverwante honden is het veel belangrijker om ze mentaal bezig te houden. Ook is het belangrijk om veel rust en regelmaat in te bouwen anders raakt hun koppie vol en zijn ze super snel gefrustreerd. Hier hebben ze wekelijks een rustdag waarop we niet trainen en alleen maar saaie rondjes lopen. Ze worden daar niet drukker maar juist rustiger van. Natuurlijk houden ze ook van door de bossen rennen, en dat doen we regelmatig. Maar ik hoef er echt geen uren mee te lopen.
Hier een energiebom in huis...
Kan moeilijk zeggen hoeveel keer en hoe lang daar dit enorm varieert.
Soms zitten we uren buiten maar heeft hij eigenlijk niet veel gewandeld omdat we met anti-trektraining bezig zijn. Mentaal is dit voor hem erg vermoeiend maar hij geniet wel van de buitenlucht. Andere keren loopt hij uren los in het bos in combinatie met gehoorzaamheidsoefeningen en daar is hij vaak minder moe van.
We hebben eigenlijk nog niets gevonden waar hij echt moe of kalmer van wordt dus zijn we ons momenteel aan het verdiepen in steppen.
Op dit moment met Benji maar max 50min per dag als het niet goed gaat maar 3x 10min. Maar goed dat komt dat ook door medisch problemen en hoe zich dat ontwikkeld is nog onzeker. Tot 2weken terug gingen we 1x per dag 45min naar dijk of bos en de rest rondjes in de wijk. Het totaal was toen 1, 5uur per dag. De meiden lopen met Benji mee en dan nog 2x extra rondje zodat ze op 1, 5uur komen. Bij extreem koud of slecht weer blijven ze liever thuis dus dan niet extra. In huis krijgen ze hier hun eten 3x per dag in hersenwerk en meestal nog een kauwsnack.
Sandy, zoals ik hierboven al zei met meer doen krijg je in mijn ogen geen rustigere hond. Wel een hond die meer conditie krijgt en dus meer beweging wil. Het hangt ook van het ras af hoor. De ene hond heeft het meer nodig dan de andere. Maar als je hond heel druk is kan het ook helpen om juist minder te wandelen en meer rustige denkoefeningen te doen waarbij rust, focus en zelfbeheersing belangrijk is. En hem veel structuur te bieden. Ik zie namelijk, naast honden die zich vervelen, ook steeds vaker honden waar veel te veel mee wordt gedaan. Het effect is hetzelfde, een drukke rusteloze overprikkelde hond.
Hoe lang wandelen zou jij dan adviseren? Hoewel het natuurlijk voor alle honden verschillende is.. De 2+ uur wandelen per dag ga ik niet aan beginnen, dus voor mij dan maar geen hond...
ik ga elke dag met m'n jack russel het hele haagsche bos door, wel op de scootmobiel, en dan rent die hond als een idioot, vind ze onwijs fijn.
Ik ken iemand hier in de c.v.d. lijnstraat die heeft een herderspuppy, en die schijt en plast in de tuin, is dat leuk, het beestje ziet never nooit het haagsche bos, dat wijf en die vent zijn gewoon chronisch lui, waarom neem je dan een hond???
Hier 3 honden waaronder een stafford pitbull en Franse Bull.
S ochtends lopen wij 45 min. Vaak gaan we dan naar het omheinde veld waar ze kunnen rennen.
S middags 15 tot 20 min.
Eind vd middag / begin vd avond 45 min tot een uur vaak gaan we dan ook weer naar het omheinde veld of lopen een andere route.
S avonds korte plas ronde. Tussendoor spelen ze vaak in de tuin.
In het weekend lopen we s ochtends of s middags vaak 1.5 uur
Wat een vriendelijke woorden...
Dat een hond 'schijt' in de tuin wil niet automatisch zeggen dat een hond nooit ergens anders komt. De mijne heeft ook wel eens een drol in de tuin gelegd en doet sinds kort haar avondplas ook in de tuin (omdat ze het anders gewoon helemaal niet deed).
En zij komt dus in de wijk haast niet buiten (ochtendplas wel, rond lunchtijd heel soms).
Maar ik ga wél elke middag gemiddeld een uur met haar naar het bos. Soms wat korter, soms wat langer. Maar gemiddeld een uur.
Charlii mag nog niet zo lang wandelen, dus zijn er meer rondjes. Gemiddeld ziet de dag er zo uit:
8 uur - 10 minuten
9 uur - 25 minuten uitlaatveld
12 uur - 10 minuten
14 uur - 30 minuten duinen
18 uur -10 minuten
20 uur - 10 minuten
23 uur - 10 minuten
charlii is geen liefhebber van 's avonds lang naar buiten. Op zaterdag heeft ze een uur cursus.
Ik wandel in de ochtend een heel kort rondje, dan ga ik naar mijn stage, en laat mijn moeder of zusje mijn hond nog wat langer lopen.
Vaak is er smiddags iemand thuis, zo niet neemt de buurvrouw haar mee naar het bos.
Zodra ik thuis kom van het werk ga ik naar de losloopgebieden, of zoals vandaag, lekker naar het bos, ik heb nog geen rijbewijs dus 20 min heen fietsen, anderhalf uur boswandeling, en 20 min terug fietsen. Dan heeft mijn hond haar beweging wel gehad. Savond's nog een wandeling van zo'n 20 minuten, soms langer, soms korter, en ik het weekend zijn er altijd meer, en langere wandelingen dan door de weeks. Ik zorg er altijd voor dat mijn hond minimaal 1 uur per dag kan RENNEN dus of met de bal, of naast de fiets, Er zijn bijna geen dagen dat ze alleen maar hoeft te lopen aan de riem.
Tussendoor oefenen we dan voor de G&G cursus. Mijn hond heeft deze beweging echt nodig, ze wordt erg onrustig als ze niet kan rennen. Mochten er dagen zijn dat het niet anders kan, houdt ik haar in de weer met hersenspellen. En anders gewoon een rustdag :)
Mochi is binnen niet druk of overprikkeld voor zover we kunnen vaststellen. Hij gaat rustig naast ons liggen wanneer we een avondje niksen en reageert nooit fel. Hij is binnen de rust zelve.
Het is dus niet dat hij lastig doet door gebrek aan beweging maar het zou fijn zijn als hij eens voluit ergens voor kon gaan. We merken gewoon dat hij absoluut niet te vermoeien is door middel van wandelingen en hersenwerk. Een sport lijkt voor hem de ideale mogelijkheid om zich ten volle te geven.
Nee, niet echt. Maar gelukkig zijn is relatief en we kunnen er veel van leren voor onszelf. Het oude principe: "doe niet aan een ander wat je niet wil dat ze doen met jou", geldt ook hier.
Dus als ze eens buiten kunnen, is dat om te vermijden dat er geplast wordt binnen dikwijls. Maar het is beter dan de gevallen die je niet ziet en binnen blijven. Het is beter dan de gevallen die tegen hun zin gaan wandelen of kinderen/volwassenen die soms ook hun tegenslagen in het leven uitwerken op hun hond en keihard sleuren aan de hond. Maar ook daar wennen honden (en kinderen, volwassen niet) aan.
Ik ga soms 20 km lopen met mijn Tervuerense Herder, maar ook voor haar vind ik soms dat ik te weinig tijd maak. Het ligt wat meer in extremen, want zelf had ik nooit tijd voor een hond en wou dus geen (vond het mishandeling als ik een hond zou hebben), maar die is gekomen na de echtscheiding en mijn initiële hond blijf ik eeuwig dankbaar voor de liefde die hij mijn drie kinderen gaf en de eeuwige toeverlaat die hij altijd was, zeker voor mijn jongste dochtertje Stientje. Zijn leven was een en al heldendaden en moed en opoffering (Tervuerense Herder, had nog meer energie dan ik heb, en dat is al de moeite) en stierf uiteindelijk door het vergif te eten dat bedoeld was voor het vriendinnetje dat ik hem een half jaar ervoor eindelijk bezorgde als dank voor zijn 9 jaren liefde. Maar het is een mooie dood, en sindsdien blaf ik wat meer en merk ik dat ik niet alleen die hond als baasje 'beïnvloedde' maar dat hij mij ook tot een veel mooiere en ook sterkere mens gemaakt heeft. Hij leerde mij ook snuffelen op de grond in het bos en dingen te zien die mensen normaal niet zien (dieren zijn minder geïnteresseerd in mensen dan we denken).
Wat is nu het belangrijkste dan (volgens mij) op jonge leeftijd van honden: Enorm veel spelen, bewegen, en nooit je zelfbeheersing verliezen in hun bijzijn. Ik gaf ooit eens een tik te laat aan Elgos, en heb drie maanden nodig gehad om dat goed te maken (een hond snapt meestal enkel een tik of een streling in verband met wat er net voor gebeurde, hij gaat maar heel af en toe links leggen naar een langere periode ervoor; let op: wij mensen zijn ook meer zo dan we willen toegeven). Ik heb NOOIT snoepjes gegeven, maar mijn hond kreeg ALTIJD knuffels als beloningen. Ook Eclipse (vrouwtje, ook Tervuerense Herder) heb ik zelfs niet moeten trainen om bij mij te lopen, maar ze doet dat gewoon omdat ze veel angstiger is en ze bij mijn een enorme vertrouwensband opbouwde toen we deze zomer op de Ankogel tot bijna 3000 meter liepen en helemaal naar beneden terug (van 10 h tot 's avonds 20h dat we bijna van uitputting op de grond vielen). Dus loopt ze momenteel ook probleemloos zonder halsband bij mij (laatst nog 8 km door Kortrijk in cityrun door tunnels en winkels en musea en stadhuis en schouwburg). Dan zie je dat niet alleen je hond, maar jij ook door haar, een geluksniveau bereikt dat niet meer als 'menselijk' aanvoelt maar alles overstijgt. Waarna de ontnuchtering ook altijd volgt, want geluk is geen statische toestand, maar iets relatiefs. Stop mij in de gevangenis, hang mij aan het kruis, ik zal altijd gelukkig zijn. Andere mensen zullen altijd focussen op de momenten dat ze zich tekort gedaan voelen. Je dieren krijgen ook dit over van jou. Je bent als baasje een voorbeeld functie, maar je kunt veel meer leren door je huisdieren dan ik mij ooit kon voorstellen als psycholoog in opleiding.
Leuk topic!
Hier ligt het eraan wat voor dienst ik heb:
Vroege:
5.55 tot 6.35 naar het bos, samen met nog 3 andere honden.
Als ik een hele vroege heb in de winter in het weekend, dan aan de riem door de wijk een half uur tot 3 kwartier. Komt gelukkig niet vaak voor. Als ik niet zo heel vroeg moet lopen we 3 kwartier op de hei.
Smiddags:
Mee met de uitlaatservice naar het bos voor wandeling van 1 uur
Rond 16: (In de zomer pas veel later)
Meestal rond de anderhalf uur. Soms wat korter soms wat langer. Meestal in een klein roedeltje, waar hij lekker kan spelen en zijn energie kwijt kan.
Voor het slapen gaan:
Soms 10 min, soms ook niet.
Met een late dienst:
Van 10.00 tot 12.00 naar het bos.
Om 13.30 ben ik weg. Rond 17 komt dan de oppas, of mijn tante. Als de oppas komt loopt hij 3 kwartier tot een uur. Bij mijn tante 20 minuten ongeveer denk ik.
Als ik thuis ben nog een kwartiertje.
Als ik vrij ben wisselt het heel erg. Minimale aan wandelen is hier toch wel 2 uur, anders is zijn energie er niet uit. Als we 2 uur lopen op een dag, is hij wel vaker mee geweest op bezoek bv wat voor hem ook meer energie kost.
Ojaa, in het geval dat de hond duidelijk aangeeft genoeg te vinden, of het niet aan te kunnen vind ik je juist een goed baasje als je hier rekening mee houdt.
Niet iedere hond wilt 3 uur wandelen op een dag.
Kijken naar je hond is het beste wat je kan doen. Hier een behoorlijk energielevel, dus hier is het wel nodig, ander verhaal. Daarbij als ik werken moet vind ik dat hij juist zijn energie kwijt moet kunnen, en lekker kan gaan slapen dan als ik thuis ben
Op maandag dinsdag hier als ik mijn bed uit moet rond half 8 gaan we 10 minuten even plassen en poepen. Als mijn vriend dan wakker word, ergens tussen 11 en 14 mag Django direct voor een plasje in de tuin. Tien minuten later als mijn vriend zich heeft aangekleed gaan ze ongeveer 40 minuten naar het bos. Tegen half 6 nog een kwartier. Dan ga ik er vaak ergens rond 10 uur nog een keer 10 minuten tot een kwartier uit. Ergens tussen 1 en 2 mag hij dan nog even 20 minuten tot een half uur door de wijk rennen en spelen we met de bal. Op dinsdag avond vervallen de rondes van half 6 en 10 uur omdat wij dan naar cursus gaan met django. Dat 19:30 tot 20:30 en wij moeten dan ook nog heen en terug lopen. Vaak zijn we daar 2 tot 2,5 uur mee zoet.
Woensdag, donderdag en vrijdag om half 8, 10 minuten. Door mijn vriend van 12:00 - 12:40. Om 6 uur neem ik hem dan direct voor een grote wandeling van een half uur tot 40 minuten naar de velden of naar het bos. Tegen kwart voor 11 gaan we naar het station om mijn vriend op te halen. Wandeling van 20 tot 25 minuten in totaal. En dan ook weer tussen 1 en 2 20 minuten tot een half uur los en met de bal.
Zaterdag zondag wanneer we wakker worden de tuin in. Dan gaan we als ik aangekleed ben 20 minuten. 16:00 gaan we naar het speelveld om met de andere hondjes te spelen daar blijven we dan tot 17:00 of 18:00 en alles wat daar tussen in valt. Ergens tussen 9 en 10 dan nog een kwartiertje. En weer in de nacht voor wij naar bed gaan. Dit keer is dat meer tussen 3 en 4 nog even los door de wijk
Django word dinsdag een half jaar.
Amai, Blinnie. Denk je dit tempo te kunnen volhouden zovele jaren lang, bijv. ook als er een klein kindje bijkomt en het nog drukker wordt voor jullie. Of als je plots een drukke job krijgt.
Heel mooi, uiterst diervriendelijk. Ik durf eerlijk toegeven dat met mijn zelfstandigen job, de hond dikwijls uren alleen moet zijn, maar daarom heeft zij ook een groot stuk grond (een Tervuerense Herder is trouwens een buitenhond, geen binnenhond).
In minuten valt het behoorlijk mee wat Blinnie doet volgens mij? Niet te weinig, maar zeker ook niet overdreven veel? 2 uur per dag is wel het minste voor een jonge hond... (hoewel met een half jaar is dat misschien nog niet eens nodig? Daarvoor weet ik te weinig van pups).
Wel een laat ritme, Blinnie Je vriend werkt avonddiensten oid?
Ik sluit me ook aan bij Arelia.
Moet wel zeggen dat het me heerlijk lijkt als je samenwoont, en de hond ook samen kan doen. Dan kwam hier ook een tweede.
Soms heb je toch wel eens een baaldag, ziek, of een hele drukke dag. Zou fijn zijn als je iemand hebt die t op die momenten kan overnemen. Of dat jij bv gaat wandelen, en de ander al het eten doet.
Daar droom ik ook nog steeds van, haha! Puur omdat het geëtter met apart uitlaten dan afgelopen zou kunnen zijn. Ieder een hond, en hop - daar gaan we. Helaas ben ik voor de rest niet zo goed in relaties But a girl can dream...
Ik wil jullie niet uit jullie droom halen hoor maar apart wandelen moet vaak nog steeds ook al heb je een relatie
Mijn man werkt wisselende diensten waardoor de verzorging van honden groten deels op mij terecht komt, net zoals het eten koken, het huishouden, etc etc
Maaaaarr het is wel handig want er is vaak wel iemand thuis
Wij wisselen wel veel af, ook expres. Hij begint eerder en is eerder thuis, dus ik doe de ochtendwandeling(en) meestal en hij dus de middagwandelingen. In het weekend doen we wel beide wandelingen samen.
Beetje lui van je man MBX :P Wisselende diensten is toch niet hetzelfde als meer dan 40 uur werken per week? Je kan ook best 's nachts vast eten koken :P
Mijn collega kookt altijd al voordat ze gaat werken. Ik moet er toch écht niet aan denken om om 7 uur al nasi te gaan maken of bloemkool schoon te maken hoor
Ik werk minder uren dan mijn vriend, dus ik doe ook het meeste. Vind ik ook niet erg. Doordeweeks laat hij haar 's morgens ook wel eens een plas doen, maar dat valt niet onder de noemer 'uitlaten' (als ik het doe ook niet): plassen en weer naar huis.
's Middags ga ik met haar naar het bos, 's avonds heeft ze heel lang niks gedaan, de laatste tijd mag ze een plas in de tuin (dan loop ik even mee), al heeft ze de afgelopen 3 avonden écht buiten geplast (2 keer met mij, 1 keer met mijn vriend).
Omdat ik doordeweeks het meeste doe wil ik wel dat hij in het weekend ook een of twee keer met haar naar het bos gaat. Lijkt me goed voor hun band, even lekker samen op pad.
Gisterochtend heb ik het gedaan, eind van de middag zijn we samen geweest.
Hij is nu net een half uurtje terug van hun een-op-een wandeling.
Ik heb nog een pup, dus ik wandel heel vaak en heel kort. Altijd eerst even naar het vaste punt 20 meter vanaf mijn huis om te plassen en/of te poepen, en dan door naar de hondenpoepprullenbak. En dan zijn we al zo een kwartier verder. En dat dan zo'n 10 x op een dag. Daartussen mag hij in de tuin voor een snel plasje.
Uiteindelijk zal ik naar 4 x per dag een half uur gaan, en daarbij af en toe naar t bos, t strand enz.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?