Kleine rassen pas met 10/12 weken het nest verlaten?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

"  je heb het dan over een klein ras, 500 gram is echt niks hoor,
meeste pupjes eten niet gelijk als ze bij hun nieuwe baasje komen,
en een hondje van 500 gram krijgt zo een hypo,sneller dan waarneer
ze wat zwaarder zijn. een goede fokker laat niet een pup van 500 gram
naar een nieuw baasje gaan.
Een pup van 10 kilo heeft iets meer reserve... "

 Super antwoord 

 

als ...als er iets verkeerd gaat met zo een kleintje van 8 weken, hoelang denken jullie dan dat beestje weerstand heeft om bv een diaree door te komen ? Een hondeziekte ? NUL weerstand. 

 

 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

" Geheel off topic......Zijn de doggies nu ook verdwenen????
 
Edit: Is al laat en zit te suffen dacht dat ik in een ander (door mij gestart) topic zat en wilde de nieuwe reacties van doggies voorzien........gaat een beetje moeilijk in topic van een ander "

  Whahaha Manuela.....jij bent zeker ook op 8 weken eruit gemoeten.... Kleine hersentjes nooit volgroeid ? Grapje meid, je kent me he. 

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

"   Whahaha Manuela.....jij bent zeker ook op 8 weken eruit gemoeten.... Kleine hersentjes nooit volgroeid ? Grapje meid, je kent me he.  "

 

Jaaahhhh ik werd er idd ook een maand te vroeg uit gesodemieterd....hahaha maar dacht serieus dat ik HP maar af moest gaan schrijven .....alle extraatjes weg?!?.....Ik zocht me rot en ik kon niks vinden

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Ik heb de reacties voor mij niet gelezen (of nou ja niet allemaal)... Maar ben zelf fokker en ben inderdaad ook van plan in het geval van ons toekomstige nestje Chinese Naakthondpups deze later het nest te laten verlaten dan de Shelties die ik in het verleden heb gefokt. Hen vond ik altijd vanaf 8wkn hier wel klaar voor. Er kunnen natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel zijn, maar aangezien ik nooit meer dan een pup per dag het nest laat verlaten kon ik hier op die manier rekening mee houden en zo het nog enkele dagen uitspreiden. Echter heb ik hier zelf duidelijk een verschil gemerkt tussen onze Sheltiepups en de Chinese Naakthondjes die wij met 9 á 10wkn in huis kregen. Deze liepen ruim een maand achter qua gedrag (waren met 10wkn te vergelijken met een Sheltiepup van een week of 4 in hun doen en laten) en hadden naar mijn idee zeker nog wat langer die steun van moeders nodig. Ik ben er nog niet over uit op welke leeftijd ik exact de pups het nest zal laten verlaten, maar vermoed dat dit iets van 9 á 10wkn zal worden. Die eerste weken zijn inderdaad immers zo belangrijk voor de socialisatie en hoewel ik hier zelf als fokker zijnde in het verleden altijd veel aan heb gedaan, wil ik nu ook weer niet die gehele periode van de pupkopers afnemen. Echter vind ik het persoonlijk bij sommige kleine rassen onverantwoord om deze al met 7 á 8wkn het nest te laten verlaten, wat bij grotere rassen geen enkel probleem hoeft te zijn. Formaat speelt soms ook mee, omdat te kleine pups toch extra steun en hulp nodig hebben en je dit dan als fokker zijnde liever zelf doet. Maar karakter en zelfstandigheid is voor mij de voornaamste reden dat ik vind dat sommige kleine rassen/hondjes wat langer bij moeders moeten blijven.

honden page profiel ..

honden foto van .

Wanneer ik zoek op bijvoorbeeld chihuahuafokkers, zie ik toch dat de meeste tussen de 10 en 12 weken het nest verlaten. Naar mijn mening is er niks mis mee pups wat langer bij de moeder te laten en dan doel ik op zowel grote als kleine rassen. Die beestjes leren zo veel van elkaar, de moeder en eventueel andere aanwezige honden. Dan ga ik er uiteraard vanuit dat we spreken over een goede fokker die zorgt dat de pups niets missen in hun socialisatie, ze overal naartoe meeneemt en zorgt dat ze gewend raken aan verschillende geluiden/mensen/dieren. 

 

Rond de 12 weken begint de secundaire socialisatiefase die ook wel bekend staat als de angstfase. Of men hier überhaupt wat van zal merken is individueel zo verschillend.. De ene pup zal met 8 weken moeilijk wennen terwijl de ander zich met 12 al helemaal thuis voelt in het nieuwe huis. Elk karakter is immers anders, in mijn ogen is dit een belangrijke factor die niet vergeten moet worden. 

 

De volgende die hier komt zal 15 weken zijn, dit in verband met de nieuwe invoerregels en de verplichte rabiësenting. 

honden page profiel ellenellen

honden foto van ellen

"  Super antwoord 
 
als ...als er iets verkeerd gaat met zo een kleintje van 8 weken, hoelang denken jullie dan dat beestje weerstand heeft om bv een diaree door te komen ? Een hondeziekte ? NUL weerstand. 
 
  "

 ik weet niet of dit mag maar, super antwoord

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

"  ik weet niet of dit mag maar, super antwoord "

  Eens 

 

 

 

zo  blijven we wel bezig he zonder waarderingen  

honden page profiel ellenellen

honden foto van ellen

"   Eens 
 
 
 
zo  blijven we wel bezig he zonder waarderingen   "

 haha ja

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Ik vind het voorbeeld Chihuahua niet representatief. Die zijn wel heel extreem klein. Bij kleine rassen denk ik aan alle hondenrassen toch een gewicht van een kilo of 10. En bij verreweg die meeste van die rassen is 8 weken een meer dan verantwoord moment om die hond naar de nieuwe eigenaar te doen gezien de socialisatieperiode waar ze op dat moment inzitten.

 

Dat er uitzonderingen zijn geloof ik meteen, maar die bevestigen in deze toch echt de regel. Hetzelfde met "ik heb niets gemerkt". Ik heb geen PTSS overgehouden aan mijn Afghanistan uitzendingen, dat wil niet zeggen dat het niet een heel reëel probleem is en dat er anderen zijn die het wel oplopen (even als voorbeeld). Idem met een gemiddelde hond laat naar het nieuwe eigenaar doen. Het vergroot de kans dat je daar bijwerkingen van krijgt in de secundaire socialisatiefase. Dat het bij jou als individu geen uitdaging is geweest wil niet zeggen dat het in potentie geen probleem kan zijn.

 

En nogmaals, dat er rassen of gevallen zijn waarbij het beter is voor later te kiezen geloof ik onmiddellijk, maar hebben we het hier over de uitzonderingen die de maat zetten voor de rest, of de maat nemen en dan kunnen benoemen wat de uitzonderingen zijn? Ik hoop toch dat laatste.

honden page profiel BlaiseBlaise

Anny en Ellen slaan de spijker op de kop. Weerstand is ook 1 vd redenen dat kleine rassen langer bij de moeder blijven.

De 1e socialisatiefase loop bij alle rassen tot 12 weken en daarna begint pas de secundaire socialisatiefase. De voorbeeldfunctie van moeder is enorm belangrijk en vaak onderschat.

10 weken voor kleine rassen en 12 weken voor hele kleine rassen is geen uitzondering. Iedere ras heeft eigen kenmerken en je zal dus niet zomaar over "de " hond kunnen praten, maar kijken waar de behoeften van het ras of kenmerkende eigenschappen liggen om daar zo goed mogelijk aan te voldoen. Ook is het voor een moederhond beter niet te vroeg pups weg te halen, zij wordt soms vergeten (6 / 7 weken kan een enorme impact op een moeder hebben).

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. 

honden page profiel ..

honden foto van .

Frank, er is ook niemand die zegt dat 8 weken te vroeg is voor de gemiddelde hond (voor 'de meeste' rassen is dit een meer dan geschikte leeftijd). Wel dat de gevolgen van het wat langer bij de fokker blijven erg overdreven worden in negatieve zin, terwijl dit, in tegendeel, vaak zo zijn voordelen met zich meedraagt. Om nu de vergelijking met een posttraumatische stressstoornis te maken is naar mijn idee een grove hyperbool, wat er eigenlijk op zou duiden dat elke volwassen herplaatser dan al per definitie problemen zou moeten hebben. Iets wat zeker niet het geval is.

Een vergrote kans staat niet gelijk aan een grote kans en persoonlijk zie ik ze nog altijd liever ietsje later het nest verlaten dan te vroeg. Ik bedoel echt niet te zeggen dat elke hond nu pas met 10 weken weg mag (absoluut niet), wel dat dit niet onder de noemer 'te laat' valt.

De 'minimale leeftijd' blijft idd zoals al gezegd afhangen van het ras, de grootte/het gewicht, maar ook van het individuele karakter.

honden page profiel BlaiseBlaise

Goed verwoord Chris en Co.

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

Binky komt van een stamboomfokker maar mocht ook met 8 weken mee.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

pups mogen wettelijk met zeven weken weg, wanneer het een groot ras betreft en een goede fokker zal ook deze niet eerder weg gaan dan met zeven weken.

 

kleine hondjes zijn zeer kwetsbaar, kijk eens wat ze wegen als ze geboren worden, eer ze op een verantwoord gewicht zijn duurt dat langer dan bij een groot ras, een goede fokker wacht dus daarmee wanneer het kleintje goed op gewicht is en alles erop en er aan zit, voor zich zelf kan opkomen, en dan naar de nieuwe eigenaar gaat.

 

wat weegt een chihuahua wanneer die geboren wordt ?

en wat weegt een newfoundlander wanneer die geboren wordt, daar zit al een groot verschil in, zeven weken voor een groot ras is al een hond terwijl de chi nog moet komen in gewicht enz. vandaar dat kleine hondjes, en dan heb ik het natuurlijk over de allerkleinste rassen wat later naar de eigenaar gaan.

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

" Onze landseer hebben we met bijna 13 weken gehaald..
En met zo'n goede fokker, had onze pup geen beter socialisatie kunnen treffen dan dat ik als beginnend baasje ooit zou kunnen geven.
 
Maar de grote van het ras maakt volgens mij niet zoveel uit.
Fokker is het aller belangrijkst.
  "

 

Toevallig ken ik een leonberger fokker die de pups al behoorlijke socialisatie heeft gegeven voordat ze naar de nieuwe baasjes gaan. Ook zijn ze zo goed als zindelijk. Deze gaan trouwens wel weg op 8-9 weken.

 

Bij de hele kleine rassen denk ik dat het beter is ze tot 12 weken bij de moeder te laten. Dat een moeder er dan niks meer mee doet....tja. De moeder van Wammes liet het nest als heel snel alleen. Ze lag er niet graag bij. Natuurlijk verzorgde ze haar pups wel. Was ook wel een groot nest. 11 stuks. En niks mis met deze mama hond hoor.

 

Ik heb zelf nog nooit een klein hondje gehad en denk ook niet dat er snel eentje zal komen. Heb er gewoon niks mee. Maar mocht dit ooit veranderen dan zou ik ze langer bij een mama/fokker laten dan de grotere honden die ik gewend ben.

 

Veel erger...ik heb ooit een pup gekregen die amper 5 weken oud was. Van een geweldige ........... (een reden waarom ik een allergie heb voor sommige buitenlandse stichtingen) pup zou 8 weken zijn. Not. Hij is mij zijn hele leven meer als zijn mama dan als zijn baasje blijven zien. Superlieve hond hoor, maar de eerste weken vond ik drama. 

honden page profiel MagdaMagda

honden foto van Magda

" Ik ben geen voorstander van pups later dan week 8 meegeven. Die periode is heel belangrijk om aan de nieuwe familie en andere omgeving te wennen. Met 12 weken gaat een pup al de secundaire socialisatiefase in waar wennen aan nieuwe dingen gewoon moeilijker wordt. 8 weken is een ideaal moment. 
 
Je kan bij ziekte of iets dergelijks natuurlijk daarvan afwijken maar ik zou dat niet zomaar doen. Ik denk dat ik zelf niet in zee zou gaan met een fokker die de pups perse tot week 10 of 12 wil houden. Mij te laat met het oog op de mentale ontwikkeling.  "

 Helemaal mee eens

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

" De 1e socialisatiefase loop bij alle rassen tot 12 weken en daarna begint pas de secundaire socialisatiefase. "

 

En die secundaire socialisatiefase wordt ook wel de angstfase genoemd, een fase waarin een jonge hond situaties minder open en ontvankelijk gaat benaderen omdat deze feitelijk leert voorzichtig te zijn. En juist daarom is die fase minder geschikt om een hond over te doen naar een nieuwe situatie.

 

De socialisatieperiode is zo ideaal omdat een pup dan nog heel onbevangen is en vrijwel alle verandering vrij makkelijk accepteert. Bovendien zijn pups het meest ontvankelijk richting mensen in week 7 en 8 na de geboorte. Niet zomaar precies de periode waarin een pup normaliter naar de nieuwe eigenaar gaat. Dan staat de nieuwe eigenaar natuurlijk nog een klus te wachten om de socialisatie af te maken, maar dat is onder andere de charme van een pup denk ik dan.

 

Maar goed, ik hoef jullie niet te overtuigen. Ik denk hier persoonlijk anders over. Zoals ik eerder al schreef; zonder zeer moverende redenen zou ik niet in zee gaan met een fokker die de honden na week 8 nog wil houden. Ik denk dat bij het overgrote deel van de rassen, kleine rassen incluis, de potentieel negatieve effecten de potentieel positieve effecten overstijgen. En vanzelfsprekend hebben we het dan over vuistregels want ook ik kan talloze uitzonderingen verzinnen.

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

" Om nu de vergelijking met een posttraumatische stressstoornis te maken is naar mijn idee een grove hyperbool, wat er eigenlijk op zou duiden dat elke volwassen herplaatser dan al per definitie problemen zou moeten hebben. Iets wat zeker niet het geval is. "

Dan heb je dat voorbeeld niet op waarde ingeschat helaas.

 

Ik trek geen vergelijking tussen PTSS en mentale effecten van late plaatsing bij de nieuwe eigenaar. Ik toon middels dat voorbeeld aan waarom het "Ik heb niets gemerkt" argument (zoals dat eerder is gebruikt in dit topic) fundamenteel gemankeerd is en leidt tot  onverdedigbare conclusies.

 

Dit ter verduidelijking.

Korsikov (Gast)

Onderzoek naar de diverse angstfases die een jonge hond doormaakt, laat zien dat het voor de ontwikkeling van de pup belangrijk veel beter is om het afscheid van de nestomgeving uit te stellen tot minimaal 10 weken ( liefst nog 12 weken ). Angstfases staan los van grote van het ras. De angstfases zijn voor elke hond hetzelfde!

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Welk onderzoek dan, want het gaat volledig in tegen zo'n beetje alles wat ik hierover heb gelezen. En dat is best veel.

 

De grap is namelijk dat de onderzoeken en literatuur die mij bekent is juist aantoont dat voor de binding aan het nieuwe gezin 8 weken een beter moment is dan 10 of 12 weken. Die 10 of 12 weken komt alleen in beeld als er zwaarwegende redenen zijn de hond langer bij de moeder te houden. Dit heeft vrijwel altijd een oorzaal in de gezondheid van het dier.

 

Juist met de angstfase (secundaire socialisatiefase) is een laat vertrek moeilijk te rijmen. Dus ik ben heel benieuwd naar dat onderzoek want dat staat behoorlijk haaks op alles wat je leest van gerenommeerde schrijvers als Fogle en Hare.

honden page profiel MagdaMagda

honden foto van Magda

Kom ik toch weer met een vraag 

Hoe verklaar je dat de lichte  kleine pups blijkbaar als ze volwassen zijn veel sterker blijken dan hun grotere soortgenoten?

De levensverwachting van een klein ras ligt toch zeker een jaar of 4/5 hoger dan een groot ras ...

 

Is dan het hoger liggen van gewicht ineens niet meer van belang?

(het hebben van meer reserves wat bij pups wordt genoemd)

 

En met alle respect voor fokkers ( want dat heb ik zeker) maar wat kunnen die een pup van boven de acht weken meer bieden dan de nieuwe eigenaar ...

Socialiseren moeten we beide ,niet iedere moeder heeft nog zin in die lastige pups waardoor ze vaak al na 6 weken steeds meer afstand nemen ...

En broertjes /zusjes daar zouden de grote rassen dan net zoveel aan hebben als kleinere rassen lijkt mij ...

 

 

 

 

 

Blaise (Gast)

2e socialisatiefase kan voorgaande fase geheel teniet doen (ligt geheel aan de baas), dus het belang hiervan om daarvoor eerder naar de baas te gaan heeft hier niets mee te maken.

 

Pups die langer bij de moeder blijven kunnen ook langer drinken (kunnen zelf bepalen). Tevens is er het aspekt van geborgenheid en met soortgenoten omgaan (broertjes zusjes) net zo belangrijk. 

honden page profiel PPPP 3 doggies

honden foto van PP

honden page profiel ellenellen

honden foto van ellen

" Kom ik toch weer met een vraag 
Hoe verklaar je dat de lichte  kleine pups blijkbaar als ze volwassen zijn veel sterker blijken dan hun grotere soortgenoten?
De levensverwachting van een klein ras ligt toch zeker een jaar of 4/5 hoger dan een groot ras ...
 
Is dan het hoger liggen van gewicht ineens niet meer van belang?
(het hebben van meer reserves wat bij pups wordt genoemd)
 
En met alle respect voor fokkers ( want dat heb ik zeker) maar wat kunnen die een pup van boven de acht weken meer bieden dan de nieuwe eigenaar ...
Socialiseren moeten we beide ,niet iedere moeder heeft nog zin in die lastige pups waardoor ze vaak al na 6 weken steeds meer afstand nemen ...
En broertjes /zusjes daar zouden de grote rassen dan net zoveel aan hebben als kleinere rassen lijkt mij ...
 
 
 
 
  "

 probeer even antwoord te geven op je vraag; een pup die naar zijn nieuwe baasje gaat is altijd even van slag, waardoor ze even slecht eten, of last van diarree krijgen. Een pup van 10 kilo zal dat beter doorstaan dan een pup van 500 gram. Ik hoor heel vaak chihuahuapups die van een foute fokker veel te jong meegegeven

worden, zo'n pupje suikerwater moeten geven, omdat ze gewoon

geen weerstand hebben. ik heb mijn pups met 12 weken gehaald en

nooit suikerwater nodig gehad.

 

honden page profiel MagdaMagda

honden foto van Magda

" Maar wat ik me afvraag. Waarom zou de kans op infectie, ziekte etc groter zijn bij de pupkoper dan bij de fokker? Want dat is eigelijk wat ik lees als reden om de pups langer bij de fokker te houden.
Als de fokker de pups socialiseert lijkt mij de kans op besmetting van het een of andere even groot als bij de pupkoper.
 
En het gewicht oke, een extreem klein pupje kan inderdaad beter wat langer bij de moeder blijven, maar geldt dat niet voor alle rassen? Als een labrador pup een vrij laag gewicht heeft, dan wordt deze neem ik aan niet gelijk meegegeven.
Het gewicht van kleine rassen is laag ja, maar het is wel in verhouding met het volwassen gewicht. "

 Dit bedoel ik nu al de hele tijd je moet het in verhouding zien lijkt me 

honden page profiel MagdaMagda

honden foto van Magda

" 2e socialisatiefase kan voorgaande fase geheel teniet doen (ligt geheel aan de baas), dus het belang hiervan om daarvoor eerder naar de baas te gaan heeft hier niets mee te maken.
 
Pups die langer bij de moeder blijven kunnen ook langer drinken (kunnen zelf bepalen). Tevens is er het aspekt van geborgenheid en met soortgenoten omgaan (broertjes zusjes) net zo belangrijk.  "

 Omgang met broertjes zussen en langer drinken is dan toch voor alle rassen beter groot /klein maakt dan geen verschil 

Blaise (Gast)

Magda, Ellen heeft dit super goed uitgelegd.

Mijn reactie was op wat Frank zei, dat ivm angstfase het beter was eerder te nemen (probeer dit uit te leggen).

De tijd waarop een pup mee gaat is al verandert (is ooit al een punt geweest....was eerst ouder, toen naar 8 weken en inmiddels geven sommigen het zelfs met 6 a 7 weken mee.....door alle uitleg hoop ik dat menig het beter begrijpt).

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

"  probeer even antwoord te geven op je vraag; een pup die naar zijn nieuwe baasje gaat is altijd even van slag, waardoor ze even slecht eten, of last van diarree krijgen. Een pup van 10 kilo zal dat beter doorstaan dan een pup van 500 gram. Ik hoor heel vaak chihuahuapups die van een foute fokker veel te jong meegegeven
worden, zo'n pupje suikerwater moeten geven, omdat ze gewoon
geen weerstand hebben. ik heb mijn pups met 12 weken gehaald en
nooit suikerwater nodig gehad.
  "

 

Dat over de chihuahua's (extreme lichtgewichtjes) neem ik van je aan.

 

Maar van de 6 pups (waarvan 1 kleine, Westie) die ik heb meegemaakt waren er 2 duidelijk wat beduusd de eerste dag (waarvan de ene meer door de andere honden) maar heeft geen een niet gegeten of diaree gehad. Bovendien waren 2 helemaal niet gesocialiseerd zoals wij dat hier kennen en rond 7 weken bij de moeder weg. Allemaal uitzondering op de regel?

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

" 2e socialisatiefase kan voorgaande fase geheel teniet doen (ligt geheel aan de baas), dus het belang hiervan om daarvoor eerder naar de baas te gaan heeft hier niets mee te maken.  "

 

Natuurlijk wel en je zegt het eigenlijk zelf al. De beste periode voor een pup om te wennen aan de nieuwe eigenaar is met 8 weken. Hier is de pup het meest ontvankelijk voor verandering. Juist in deze periode kan de pup dus makkelijk en snel wennen aan de nieuwe eigenaar en kan een solide band smeed worden.

 

Als dan de angstfase intreed is die band tussen pup en eigenaar al een stuk sterker dan bij een pup die net binnen komt en is het effect van de angstfase een stuk makkelijker te behappen. Want die eigenaar/hond band bestaat al en daar is dan al in geïnvesteerd.

 

Het heeft er dus alles mee te maken.

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

Ik ga zo even mijn boeken in kijken, ik weet nl 100% zeker dat in 1 van die stond dat het wetenschappelijk bewezen is dat een pup het beste met 7 weken naar zijn nieuwe huis kan, mits deze in verhouding is.

 

Ellen jou voorbeeld heeft minder met de grootte van het ras te maken dan met de ziektes die in de pup heersen en zijn herkomst. Een goede en gezonde pup, zal ongeacht zijn grootte, zeker op die leeftijd, niet aan suikerwater hoeven.

pagina 2 van 3 123
Volgende forumvraag: Golden Retriever pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^