Ik ga met mijn pupje puppyklas doen, ik heb al een paar hondenscholen uitgekozen waar ik ga kijken en dan een beslissing neem.
Ik wil zo beloningsgericht mogelijk gaan en ik wil ook zien waaraan ze de pups introduceren, dat is iets minder belangrijk, want ik wil ze zelf al aan zoveel mogelijk introduceren omdat ze bij de meeste hondenscholen pas op 12 weken terecht kunnen.
Nu lees ik iets tegenstrijdig. Ik dacht altijd dat het goed is als ze de pups onderling laten spelen, maar ergens anders lees ik dat ze zo alleen maar leren vechten en niet leren om niet op elke vreemde hond af te gaan die ze zien.
Hoe denken jullie erover?
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Dat ze leren vechten is echt onzin.
Pups spelen met elkaar, dat heeft niets met vechten te maken.
Als het goed is, worden de pups begeleid, en bij onze hondenschool wordt er ingegrepen als het te wild gaat, of wat ongelijk.
Het op elke andere hond afgaan is iets wat je als baas kunt begeleiden, afhankelijk van hoe jij dat ziet.
Ik ben voorstander wanneer er gekeken wordt naar de grootte van de pup.
Ze moeten fysiek een beetje gelijkwaardig zijn.
Dat ze leren vechten is naar mijn idee ook onzin.
Een pup zal volgens mij nooit bewust gaan vechten.
Persoonlijk heb ik liever niet dat de pups spelen op de hondenschool.
Voor Rivka is het ook de regel dat er op de hondenschool gewerkt is en niet wordt gespeeld. Naar mijn idee geeft dit meer duidelijkheid voor de hond. Ik verwacht namelijk van Rivka dat ze luistert als ze los loopt en niet met andere honden gaat spelen.
Ik vind het onduidelijk naar de honden toe om te verwachten dat ze los leren luisteren, maar ook los met elkaar mogen spelen op het zelfde veld / in dezelfde situatie.
Hoe laat jij namelijk aan de hond weten welk moment waarvoor bedoeld is. Je zou het best kunnen leren hoor, maar dan maak je het naar mijn idee moeilijker dan het hoeft te zijn.
Voor Rivka is het dus de regel. Spelen (al speelt Rivka bijna nooit) doen we in de Losloopgebieden en op de hondenschool wordt gewerkt.
Ik ben zelf geen voorstander van om de hele bups in 1 keer los te laten en er dan als baasje bij gaan staan kijken.
Sommige pups zijn best heftig in speelgedrag terwijl de ander veel liever de kat uit de boom kijkt.
Doordat de groep stil staat en meestal ook nog eens met elkaar staat te kletsen gaat vaak spelgedrag te ver en is het voor sommige pups helemaal niet het leukste moment van de les.
Wij kiezen ervoor om in een afgesloten stukje 2 pups die gelijk zijn in spelgedrag samen te laten spelen en zo een stukje uitleg erbij te geven wat we nu eigenlijk allemaal zien.
Heel soms als er geen andere groepen trainen wil ik wel eens de hele groep tegelijk los doen en dan over het veld wandelen met z'n allen zodat de groep steeds in beweging is hierdoor is de sfeer binnen de groep pups anders dan wanneer je met z'n allen stil staat.
Zo kun je ook goed kijken en uitleggen binnen het spelgedrag van de pups wat je als eigenaar wel/niet toe zou kunnen staan en wanneer je wel/niet zou moeten ingrijpen.
Zolang er de juiste en goede begeleiding is gaat het prima, ik heb er met mijn aussie altijd voor gekozen en nog steeds om niet te spelen na de les.
Als pup was hij heftig in spelgedrag en de andere pups vonden dat niet prettig.
Nu wordt er onderling nogal eens wat spanning uitgewisseld en als ze dan aan het eind van de les los gaan heb ik geen zin dat hij even verhaal gaat halen.
Dus ook als baasje mag en moet je zelf beslissen wat je wel en niet prettig vind is en blijft jou hond.
Zeker wel laten spelen. Grootte van de pups maakt niet echt veel uit, als er maar begeleiding bij is.
Al bedankt voor jullie reacties, ik kan inderdaad wel begrijpen dat je wat moet uitkijken als je een brute of juist timide pup hebt. Mijn pup zal al groter zijn als een volgroeide Chi en er zullen vast wel grotere pups zijn ook. Mij lijkt het wel leuk om ze te laten spelen maar inderdaad dan niet met allemaal op een hoop. Ik wil ze natuurlijk ook wel leren dat, wanneer ik dat nodig vind, ze de andere gewoon moet leren negeren. Daar zal waarschijnlijk wel wat meer tijd overgaan dan enkel de puppy klas.
Ik weet al wat beter wat ik moet vragen als ik ga kijken op de HS
Toch wel hoor.
Een kleine pups kan niet zo snel lopen as een grote pup.
Zelfs al is het spelend, de grote pup haalt hem altijd in en er is geen evenwicht.
Grote puppies hebben altijd de neiging om bovenop de kleintjes te springen.
Ze bedoelen het niet slecht, maar toch delft de kleinste het onderspit.
Heb dit meerder malen meegemaakt en kleine hondjes weten getraumatiseerd zijn door de grote omwille van het spelen tijdens de puppyles.
Hondjes die les komen volgen om het vertrouwen in grote honden te herwinnen.
Zelfs onder begeleiding kan je dit niet voorkomen.
Daarom dat ik er zo tegen ben.
Een pup moet op die leeftijd heel veel leren en heel veel indrukken op doen.
Wat hij als negatief ervaart blijft hem bijhangen voor de rest van zijn leven.
Pups die van karakter en van grootte gelijkwaardig zijn, en waarbij het spel dus afwisselend van de ene naar de andere gaat, daar ben ik wel voorstander van.
geen voorstander van spelen als ze nog zo ontzettend klein zijn, ik heb een grote pup, met acht weken woog ze al meer dan 12 kilo, geen partij voor anderen pups, en spelen doe ik dan zelf wel samen met dr.
ik heb lang de hond niet laten ravotten met anderen honden, wel kennis laten maken maar dat kan op een rustige voorzichtige basis, als ze maar met anderen honden gesocialiseerd worden is dt uitstekend, spelen met anderen honden ging voor mijn hond dus niet op.
Op mijn ex hondenschool mocht het niet, het schijnt dat sommige pups steeds het pispaaltje worden in zo'n groepje pups, en daar later een trauma van kunnen overhouden.
Ik ben 1 keer gaan kijken bij een andere school, en daar zag ik dat 2 honden, broertjes, een derde achterna zaten, de baasjes stonden te kleppen, de nagejaagde hond beet van zich af, en vervolgend kreeg deze hond een correctie!?
Bij ons mogen ze buiten het trainingsveld samen spelen, naar binnen het veld niet. We staan dan ook echt een eindje uit elkaar.
Dit is zo bij de puppyklas en de vervolgklassen.
xtine, ik heb net altijd heel goede ervaringen gehad met klein en grote pups te combineren.(eigen pups en vreemde) Wel pas als ze een maand of 4 zijn , niet eerder.
De klein zijn veel wendbaarder dan de grote en dat hebben ze zelf heel snel door.
Karakter van de groteren is natuurlijk wel heel belangrijk.
@ xtine en willemijn en Luz: Ik zou toch ook niet graag hebben dat als ik bvb een chi heb er een landeer pup op af komt om te spelen Maar das mijn mening he.
@ diesel & bumber: dat begrijp ik nu niet, als je de pups laat spelen zou ik ze toch liefst in de gaten houden en als je corrigeert dan inderdaad niet zo
@bachus: dat lijkt me inderdaad nog het beste. Enkel laten spelen als jij ze dat toelaat. Als het niet op het trainigsveld mag is er een duidelijke grens. Hebben ze dat snel door?
Bij ons was het altijd zo dat de pups gescheiden worden op grootte en speelgedrag. Verder was er altijd begeleiding bij, bij beide groepen. Soms ook een stukje uitleg, waarom iets niet goed is en wat je dan moet doen.
Wij moesten altijd op de parkeerplaats wachten en dan werden we verdeeld per groep en mochten ze per veld een groepje spelen, maar pas als wij het commando "Vrij" gaven.
Bij ons wordt op de KC alleen in de puppenklas gespeeld, in een puppyren.
Als je je hond later nog laat spelen met andere honden kan het zijn dat hij de vereniging waar jij zit ziet als een 'speelplaats'.
En later kan je daar last van krijgen als je hem moet loslaten met bepaalde oefeningen, dat hij dan naar andere honden rent, en gaat uitdagen etc.
Eigenlijk vind ik dat Abby het zo moet zien:
Oké, ik ben nu bij de KC, dus focus en aandacht.
(dit heeft ze nog niet vaak door hoor haha)
Waar ik nog wel even op wil reageren is het feit dat honden de hondenschool zouden gaan zien als 1 groot speelkwartier als er na de les gespeeld word en dat ze minder/niet naar de baas zouden willen luisteren tijdens de les.
Persoonlijk vind ik dat onzin.
Je gaat beginnen aan de les en ieder staat op zijn eigen plekje en is samen met zijn hond aan het werk.
Ook al zijn de oefeningen los of aan de lijn, de hond weet echt wel of er "gewerkt" wordt of wanneer het speelkwartier is begonnen.
Ik loop nu GG2 met Diesel en na de les ruimen we alles gezamenlijk op, het is een kleine stabiel groep honden die dan dus mogen los lopen en spelen wie daar zin in heeft.
Ik merk echt niet aan hem tijdens de gehele les waar hij overigens ook altijd los loopt dat hij minder aandacht heeft of minder zijn best doet omdat er aan het eind gespeeld word.
Het feit is dat de meeste het niet bij de naam willen noemen en het dan op deze boeg gooien.
Maar tijdens de lessen zijn de honden ook vaak onderling als "gegevens" aan het uitwisselen en dan zijn er gewoon teveel groepen waarbij het niet verstandig is om de hele bups los te gooien om dat dan de "gesprekken" onderling wel eens voor heel veel spanning kunnen zorgen.
Ik ben echt van mening dat een hond echt niet minder luistert als er na afloop op het zelfde terrein even gespeeld mag worden.
Wij hadden wel speelkwartiertje en dat werd altijd goed begeleid door de twee trainsters
ze keken ook vaak naar welke puppies goede combis waren, dat hoeft dan niet per se groot bij groot en klein bij klein te zijn, maar bv ook de wat wildere spelers (gijs..) bij de wat oudere pups
als er geen goede combi was of het spelen verliep niet gezellig dan gingen ze weer aan de lijn
als het zo gaat, zou ik zeggen lekker doen!
bedankt voor alle reacties
Volgens mij weten ze het best maar vinden het niet leuk.
Sta je netjes samen in je hoekje de oefening te doen, gaat het goed maar als er ook maar een seconde de mogelijkheid is om aan de ander te snuffen omdat die bv tijdens de oefening net jouw kant op of langs loopt.....dan wordt die mogelijk onmiddellijk gegrepen.
Eens
Bij ons werd het wel gedaan samen los, maar onder strenge toezicht + de begeleidsters vertelde dan er gelijk bij wat er gebeurde (lichaamstaal). Als het te wild ging werden ze uit elkaar gezet.
Groot en klein ging door elkaar heen maar ze lette echt op dat een grote pup niet een kleintje plat ging walsen. Vaak werden er dan ook groepjes gemaakt wie met wie kon spelen.
Maylo zelf heeft bij de volwassen honden gezeten, met Duitse Doggen en staffords en die mochten ook naderhand los spelen. Ook onder begeleiding en de gene die niet samen konden of niet wilde spelen mochten gaan. Maar elke volwassen hond daar had wel diep respect voor die kleine onder deur van mij. Ook de Duitse doggen en die speelde enorm voorzichtig met Maylo.
Bij ons mocht er geen contact worden gemaakt aan de lijn, aan de lijn wordt simpelweg niet gespeeld was de regel, daarvoor is het losse gedeelte voor.
Bij de kweker van Lance liepen ze ook allemaal los in huis hoor, met vier pups en tussen de volwassen hondjes. En ja dan hoorde je soms even janken en grommen , maar zo leren ze ook voor zichzelf opkomen natuurlijk. Dat waren allemaal wel hondjes van dezelfde grootte en zelfde ras.
Kan me wel voorstellen dat je een ontstuimige labrador niet even met een kleine york pup kan samen spelen. Indien ze van t zelfde kaliber zijn , zou ik het toelaten.
Dat was het probleem nou juist, Anny. Er zat een bordeaudog pup bij, een labrador pup, rotweiler etc. En nog een beagle en een keesje. Never nooit laat ik bij zulke grote honden een klein chihuahua pupje. Die kees was prima, en heeft ze nog leuk contact mee gehad. Volwassen honden letten meestal wel op, maar pups zijn nog zo onstuimig en slungelig.
Ook nu laat ik Penny niet met grote honden spelen. Ze kunnen het nog zo goed bedoelen maar 1 verkeerde beweging en Penny breekt wat.
Ligt aan het karakter van de hond.
Obi was als enige groot ras bij allemaal kleine rassen in het klasje. Jack russeltje, cocker spaniel, maltezer leeuwtje, teckeltje etc. Vooral het teckeltje was enorm klein en leek zo breekbaar. Maar hij was altijd voorzichtig met ze en paste op om niet op ze te gaan staan etc. Of ze op een andere manier pijn te doen. Het is niet voor niets dat hij altijd in deze klas is mogen blijven. Natuurlijk werdt er altijd opgelet en moest het voor ALLE honden leuk blijven. En dat betekende dus soms ook dat hondjes weggehaald moesten worden bij Obi omdat ze best fel tegen hem waren.
Obi was dus niet diegene die het meest wild speelde. En was het niet zo dat de kleintjes geen partij voor hem waren, want zo ging het spelen gewoon niet. In tegendeel zelfs de Jack Russell en de cocker spaniel waren de meest ruwe spelers. Die hingen zo in z'n zij of oren soms... En werden dan ook even apart genomen zodat het weer rustig ging.
Obi kon prima mee doen met de kleintjes.. maar het zit ook niet zo in z'n karakter dat hij fel is of zo. Ik denk dat het belangrijk is voor kleine honden om ook leren om te gaan met grotere honden. En daar is Obi dan geschikt voor want hij past echt goed op! Hoor het nu nog steeds van mensen op het losloopveld.
Ik zou het niet met alle grotere honden doen, maar het kan dus wel!
Het zal ook wel een heel groot verschil zijn als zo'n pupje thuis al grote onstuimige honden gewoon is.
Kan me voorstellen dat pups, die van thuis uit geen andere of grotere honden gewoon zijn, er minder tegen kunnen.
Bij ons op de hondenschool mogen de pups na de les eventjes los spelen met elkaar, op een apart omheind veldje en altijd (en alleen maar) onder begeleiding van een trainer..
Bij de ene hondenschool hier in de buurt, tijdens de kennismakingsles, mochten de pups samen ravotten op het einde van de les. Uiteraard onder streng toezicht, voor moest het uit de hand lopen.
Bij de hondenschool waar ik effectief naartoe ga, zijn er geen speelmomenten tijdens of na de les; om zo de school effectief als leerplaats te gebruiken. Socialiseren moet volgens de school vooral (ook) buiten de 'lesuren' gebeuren. Ze organiseren wel puppyparties waar de hondjes - onder begeleiding - kunnen spelen met elkaar.
Zelf sluit ik mij aan bij de idee van mijn hondenschool :-)
Wat bedoel je hier met het woordje 'het' ?
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?