Hallo, Ik heb een Koningspoedel pup. Hiervoor heb ik een Border Collie en Mechelse herder gehad. Met name de Mechelse herder was erg slim. Deze hond had politiehonden als voorouders. Hij luisterde uitstekend en was ontzettend goed te trainen. Van de poedel wordt altijd gezegd dat het super intelligente honden zijn. Ik ben benieuwd, voor de mensen die een poedel hebben, of dit echt zo is en waar merk je dat aan? Mijn poedel is nu nog een pup. Ze luistert wel goed maar kan ook behoorlijk eigenwijs zijn. Ik kan nog niet zeggen dat ze super intelligent is, gewoon normaal. En zit er (veel) karakterverschil tussen een Koningspoedel en Labra- of goldendoodle?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Poedel intelligent?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Betreft intelligentie staat de bc op een. De poedel op twee.
De Poedel is een wendbaar, atletisch en sierlijk ras. Ze worden beschouwd als een van de meest intuïtieve, attente en intelligentste rassen. Levendig en speels. Ze hebben een enorm gevoel voor humor en een echte liefde voor het leven. Poedels zijn een ras van onderscheid, elegantie en waardigheid.
Onze hond is een kruising labradoodle x koningspoedel.
Wanneer ik naar zijn nestgenoten kijk, lijkt de een meer op een poedel, anderen meer op de labrador, betreft het karakter.
Moos lijkt een echte poedel; elegant, wendbaar, intuïtief, attent en intelligent .
Intelligent, omdat hij lijkt te voelen en snappen hoe, waarom en wat er (gaat) gebeuren.
Ja je ziet vaker van die lijstjes over welke rassen het slimst zouden zijn. Mijn ervaring is dat mijn Mechelse herder slimmer was dan mijn Border Collie.
En van de poedel kan ik tot nu toe nog niet echt zeggen dat ik ze super slimt vindt haha. Wij willen er nog een Labra- of Goldendoodle bij vandaar dat ik benieuwd ben naar de verschillen.
Wat is ook de definitie van slim? Veel border collies leren als een razende, maar misschien is zelfstandige creativiteit wel veel slimmer dan snel dingen kunnen leren, en is de gemiddelde husky een stuk slimmer :P
hier in ouderlijk huis vele poedels gehad, koningspoedels, intelligent ? niet meer dan een herder, ik denk vaak of het de gewilligheid is van het ras.
zijn er honden die oliedom zijn ? denk het niet, het ene ras is gewillige en leert graag dan het ander ras.
newfoundlanders zijn heel bezadgid, maar daarom niet minder intelligent, vaak is het ook zo waar worden de honden voor gebruikt...
wat ik wel weet is dat een koningspoedel zeer gewillig is.
Hier een werkelijk echt hele slimme maar eigewijze newfoundlander.
juist door de eigewijsheid lijkt de hond minder slim misschien maar denkt er zelf ook over na of het nut heeft!!! :)
zou ook makkelijk op speuren kunnen bv.
dit is geen grap!!
poedels schijnen ook zeer intelligent te zijn en makkelijk af te richten.
Ik ken niks van poedels maar heb inderdaad ook altijd gehoord dat zij het slimste zouden zijn.....
mijn eerste hond een colli was ook veel slimmer dan de volgende , een duitse herder.
Een york.....daar zwijgen we over.
Ik heb een poedel kruising maltezer en de poedel kant overheerst hier denk ik.. Waar ik aan merk dat ze intelligent is; ze leert oefeningen gewoon ontzettend snel aan, ze wil ook heel graag werken, op de training noemen ze haar 'slaafs' (wel in positieve zin natuurlijk)
Ze heeft bepaalde dingen zo snel door.. Bijvoorbeeld: als ze mij hoort rommelen in haar bak naast de wasmachine weet ze dat ik haar ga borstelen en gaat ze gauw in de bench liggen. En als de lesauto komt dan hoort ze die al voordat ie in zicht is aankomen en begint ze al rondjes te lopen en binnensmonds te blaffen. Of als ik mijn rode jas aan trek dan weet ze al dat we naar training gaan en is ze meteen hieper de pieper. Maar vooral het feit dat ze oefeningen gewoon ontzettend snel doorheeft doet me denken dat poedels wel intelligent zijn In ieder geval die halve poedel van mij, haha.
Ik wil heel graag ooit eens een ras-echte koningspoedel, lijkt me geweldig!!
Hier ook een grote poedel.
Hij kan goed luisteren maar soms ook niet. Beetje eigenwijs soms en een behoorlijk jachtinstinct dan doen die oren het ook niet zo goed.
Het is wel een erg gevoelige hond voelt alles haarfijn aan. Dat is soms voor hem lastig want hij kan er wat nerveus van worden.
Hij leert wel vrij snel dingen aan.
Mijn dwergpoedel Casper is best slim. Door een behoorlijke portie eigenwijsheid en geen will to please, gaan commando's nog wel eens verloren. Soms lijkt het ook alsof hij met zijn slimheid een loopje met me neemt. Sommige dingen leerde hij super snel, dat ging bijna van zelf; bijv. door een band springen, paaltjes bij fietsen standaards, die precies op de goede afstand staan.
Zijn neus mankeert niets aan. Kan behoorlijk irritant zijn als we buiten wat trainen. Konijnenkeutels zijn favoriet. Gelukkig eet hij geen ontlasting van honden of katten.
Ik ben hem nu binnen aan het leren om 20 voorwerpen achter elkaar te apporteren op naam, poppen, botjes, balletjes, flossen, kong, wubba (Kong). Dit gaat al aardig goed. Soms pakt hij iets anders en kijkt mij dan heel ondeugend aan. Ik zeg dan "nee" en vervolgens pakt hij het gevraagde voorwerp. Deze voorwerpen liggen ook wel eens allemaal in een mand. Hij heeft zelf geleerd hoe hij die mand omver kan duwen, zodat hij de spullen kan pakken.
Mijn vroegere Kooikerhondje was slim en door zijn will to please beter trainbaar dan mijn dwergpoedel.
Mijn vorige Duitse Dog, Tico, had een mand vol speelgoed, zo'n 15 verschillende speeltjes, een bal, krokodil, beer, poes, giraf, zebra, spin, rups, touw, varken, koe, kluif, pop, konijn, pffff en nog wat dingen die ik niet meer weet.
Als we iets nieuws kochten, zeiden we drie keer "kijk, een bal" of "kijk een krokodil, wat een mooie krokodil" en gooiden het een keer weg... "Pak de krokodil" nou en dan wist hij het...
Zaten we buiten en zeiden "pak je rups" en dan liep hij naar zijn mand met speelgoed en pakte de rups. Werkelijk, wat je ook vroeg, hij rommelde net zo lang tussen zijn spullen tot hij had wat je vroeg.
Ik trainde er niet echt op, was meer een spelletje wat we soms deden...
Maar toch, 15 speeltjes kunnen onderscheiden, waarbij vooral de zebra en de giraf exact dezelfde vorm hadden, alleen een andere tekening hadden... Ik vond het knap...
En dan zeggen ze dat Doggen "dom" zijn...
Edit: eh.... Ik realiseer me ineens dat ik volledig off topic zit te leuteren want geen poedel... Sorry daarvoor...
Wat versta je onder slim, intelligent? Ik heb poedels gehad, erg lief, slim, intelligent enz. Ik heb teckels, erg lief, slim, intelligent!
Nee ik vind poedels niet echt slim. Een echte werkhond is meestal veel intelligenter.
Dat off topic valt wel mee. Er staat een vraagteken bij de topic titel. Daar kan best geschreven worden dat andere rassen ook intelligent zijn.
Ik behoor niet tot de "ze" die zeggen dat Doggen dom zijn.
Er zijn meer slimme rassen en het verschilt absoluut per individuele hond.
onze poedelpup van 13 weken krijgt haar bench open, en weet dat als ze de trap op wilt, ze maar gewoon over het poortje moet kruipen .
dus ja, ik vind het wel slimme honden :D
Hier ook een slimme poedel. Heeft veel dingen snel door
@ maris&luni Ik heb een rasechte Koningspoedel met stamboom. Is ook geweldig! :)
Dat vroeg ik me dus ook af wat verstaan ze onder intelligent bij honden. Tot nu toe vond ik mijn Mechelse herder het slimst. Daar trainde ik 2x per week mee en die had alles meteen door. Hij luisterde altijd perfect.
De poedel is daarin wat eigenwijzer merk ik. Als ze met een andere hond speelt en ik roep haar dan is ze doof. De herder (als pup ook) kwam dan meteen met 1x roepen. Daar merk ik wel verschil in.
De Border Collie was een getrainde hond uit Engeland en kreeg ik voor mijn werk als schaapsherder. Zij was heel erg goed in dit werk. Verder was zij niet veel gewend. Spelen etc. heeft ze bij mij ontdekt. ;)
Leuk verhaal trouwens van je Dog met zijn speeltjes, knap is dat!
dat klinkt zó herkenbaar hier!
Het ligt er denk ik maar net aan wat je definitie van intelligent is...
moet hij daarvoor commandos en trucjes snel snappen of moet hij goed dingen uit zichzelf kunnen doen etc etc?
Als je hond aan het spelen is en je roept hem, en A. Hij hoort je wel maar komt niet of B. Hij komt gelijk... welke is dan slimmer?
Eigenlijk vind ik die eerste dan slimmer, haha
Beide lijkt mij. ;)
Dat is idd maar hoe je het bekijkt. De herder deed alles wat ik vroeg en de poedel heeft meer een eigen wil.
Ander voorbeeld, bij de puppycursus zaten we soms op een stoel even te wachten totdat de oefening werd uitgelegd
ale hondjes keken naar hun baas (want rustig naast de baas zitten werd beloond met een snoepje) maar gijs die ging over de grond snuffelen om te kijken of er nog snoepjes op de grond waren gevallen..
Wikipedia
Intelligentie is een algemeen begrip uit de psychologie dat een mentale eigenschap beschrijft met veel verschillende functies; zoals de mogelijkheid overeenkomsten en verschillen op te merken in waarnemingen, zich in de ruimte te oriënteren, te redeneren, plannen te maken, problemen te doorgronden en op te lossen, in abstracties te denken, ideeën en taal te begrijpen en te produceren, informatie op te slaan in het geheugen en daar weer uit op te halen, te leren van ervaringen. Ook bij ‘hogere’ diersoorten zoals chimpansees zijn vermoedelijk bepaalde functies van de intelligentie zoals taalbegrip werkzaam die vergelijkbaar zijn met die van mensen.
Tja, hoe je dat dan bij honden wil toepassen....
Zelf vind ik een hond slim als hij zelf iets kan bedenken om tot zijn doel te komen
(Ander voorbeeld, als gijs ergens snuffelt en ik wil verder roep ik hem, krijg hij een snoepje, en rent hij vervolgens terug naar de plek waar hij aan het snuffelen was... dat vind ik eerlijk gezegd wel slim ja)
Maarja als je een hond hebt die als "doel" heeft de baas het naar de zin te maken dan ia een herder weer slim
Dat ligt er dus maar net aan
Vind het wel heel interessant :D
Ja ik ook! Je kan het idd op meerdere manieren bekijken en verschillende dingen als slim benoemen. :)
Elke hond kan superslim zijn.
Het is ook een stukje trainen.
Als je de hond altijd dom houd (als in helemaal geen mentale stimulatie) krijg je een domme hond.
Maar doe je er trainingen mee en vooral hersenwerk, krijg je meer inteligentie uit je hond.
En zijn echt veel leuke en gave hersenwerk oefeningen voor honden.
Voor ieder wat wilt.
Als je je hond veel stimuleerd, veel van de wereld laat zien ipv het standaart-rondje rondom het blok.
En naar diverse plekken meeneemt zoals de kermis op rustige dagen, meenemen naar familie en vrienden en aan nog meer plekken laat wennen...krijg je zeer slimme honden.
En ook een zeer goede band met je hond want je gaat samen die dingen onderzoeken en leren.
Mijn hond is ook superslim (maar dat vind ieder baasje van zijn hond )
Ze heeft bananen in de oren en luisterd soms (of vaak lol) niet.
Maar toch ondanks dat, is ze slim creatief en heeft een groot probleem oplossend vermogen.
En ondanks dat ze eigenwijs is, bananen in de oren heeft en vaak doet waar ze zin in heeft, luisterd ze beter dan menig huishond in mijn buurt en is beter getraind dan de gemiddelde hond hier in de buurt.
Is sterker in lichaamstaal bij zowel mens als hond om het te begrijpen.......
Bij elk trainen is het belangrijk om het karakter van het beesie intact te houden.
En niet iets te doen wat ze absoluut niet willen.
Dan krijg je een slimme, stabiele en gelukkige hond.
Hondenbezitters vermoeden het natuurlijk al langer, maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond: honden zijn slim. Zelfs slimmer dan chimpansees, zo ontdekten ze in Duitsland aan het Max Planck Instituut voor Biologie in Leipzig. Dat is vastgesteld door een simpel spelletje te doen met zowel honden als chimpansees.
In een kamer lagen verschillende objecten als een stuk tuinslang, een touw en een bal. De onderzoekers wezen op het het object dat de proefdieren moesten halen. Deden ze dat goed, dan kregen ze een beloning in de vorm van een kleine traktatie.
Honden hadden door dat wijzen betekent ‘die wil ik’ en brachten in een kwart van alle gevallen het juiste object naar de onderzoeker. Chimpansees deden dat heel soms ook, precies op het statistisch gemiddelde. Bij hen was het dus toeval dat ze het juiste object hadden gekozen.
Uit eerder onderzoek kwam al dat teefjes slimmer zijn dan reuen
Wil je een slimme hond? Eentje die begrijpt wat je bedoelt? Neem dan vooral een vrouwtje, die zijn intelligenter.
Onderzoekers van de universiteit Wenen (Oostenrijk) hebben de intelligentie van honden getest door ze te confronteren met onverwachte situaties. Ze gooiden een bal met een bepaalde kleur achter een schot van hout. Vervolgens liet een andere onderzoeker een bal met een andere kleur aan de andere kant van het schot verschijnen.
Uit tests met andere dieren en baby’s blijkt dat hoe intelligenter een wezen is, hoe langer het naar deze onverwachte ontwikkeling kijkt. Bij honden bleven de teven staren naar de nieuwe bal – drie keer zo lang als naar een bal met dezelfde kleur – terwijl mannetjes al weer snel afgeleid waren.
Hoe meet je dierlijke intelligentie? Die vraag houdt wetenschappers al jaren bezig. We weten dat dieren vaak slimmer zijn dan we denken, maar het is moeilijk om het IQ van een dier te meten omdat je slecht met ze kunt communiceren. In Canada hebben ze daar wat op gevonden.
Onderzoekers van de University of British Columbia in Vancouver gebruiken een intelligentietest die speciaal is ontwikkeld voor peuters en kleuters.
Het resultaat is verbluffend. Honden blijken gemiddeld wel 165 verschillende woorden te kunnen herkennen, bovendien kunnen ze eenvoudige rekensommen doen. Sommige honden zijn slimmer dan anderen. Vooral collies bleken over een goed stel hersens te beschikken, zij onthielden wel 250 woorden. Afghaanse windhonden zijn de dumbo’s van de uitrenplek, zo kwam uit het onderzoek.
Ook kenden honden de betekenis van meerdere handgebaren, zelfs als deze abstract zijn, zoals wijzen. Katten, kunnen we uit eigen observatie vertellen, zijn slechts gefocust op het puntje van de wijzende vinger, honden kijken in de richting waarin je wijst.
Door de tests is nu duidelijk dat een hond de intelligentie bezit van het gemiddelde tweejarige mensenkind. Ook een tweejarige begint een woordenschat te ontwikkelen en kan zeer eenvoudige rekensommetjes maken, zoals één plus één is twee. In sommige opzichten zijn honden zelfs verder dan een peuter, ze kunnen liegen en bedriegen, zo ontdekten de psychologen. Kinderen ontwikkelen die vaardigheid pas rond een jaar of vier.
Honden zijn dus slimmer dan eerst gedacht, blijkt uit onderzoek. Maar welke rassen zijn genieën en welke Fido’s snappen het allemaal niet zo goed? Hier de top 10 slimme en domme honden volgens het onderzoek van de University of British Columbia in Vancouver (Canada).
Slimme honden
Domme honden
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Poedel intelligent?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?