Als je wel wil laten enten.
Advies van Nobivac:
De cocktail (tegen hondenziekte, parvo en hepatitis) 1 x per 3 jaar.
Weil en Kennelhoest jaarlijks.
Rabiës (Hondsdolheid), voor NL alleen nodig als je naar het buitenland gaat; 1 x per 3 jaar.
Ik ent wel.
Ook ivm de wedstrijden, het vele reizen wat we doen en de (Internationale) evenementen die we bezoeken.
Dat is zo, het wordt heel weinig gedaan in België. En ik lees dat die testen om te titeren per 10 kunnen worden aangekocht door de DA, maar ze hebben vaak geen 10 klanten die willen titeren, vandaar dat het vaak niet opbrengt.
Nee, ik vacineer niet. Nja op maat eigenlijk.
Jaarlijks enten is niet eens gezond voor je hond.
Wij doen een bloedtest (titertest), en dat bepaald of er nog genoeg entstoffen in het bloed van de hond zit.
Als er geen ent stoffen meer in zitten, dan vacineren we van de entstof die gemist word erbij.
Mijn hond was 1 jaar toen hij voor het laatst geent werd, hij is nu 3 jaar en van alle stoffen had hij nog meer dan genoeg!
Je moet even in je boekje kijken, ze krijgen niet elk jaar dezelfde entingen. Sommige gaan elk jaar, andere om de 2 of 3 jaar.
Omdat de Leptospirose-enting ieder jaar moet gebeuren ;)
Hier wordt Odi gevaccineerd, aangezien ik niets weet van zijn eerste paar maanden en sowieso de eerste jaren geen risico wil nemen. Daarbij is Odi een serieus varken, dat overal in rolt, in springt en uit drinkt.
Odi traint ook bij een hondenschool waarbij vaccineren verplicht is.
Sascha wordt niet gevaccineerd. Al een aantal jaar niet meer. Ze heeft een enorme weerstand, en daarbij doet ze een stuk minder dan Odi (geen training en spelen met andere honden is niet meer leuk). Risico is wel dat ze dan inderdaad wel Weil kan krijgen, maar dat risico durven wij te nemen.
Dat schema volg ik/ mijn dierenarts ook. Weil is wel zo handig met zo'n waterrat als ik heb.
Hier krijgt Charlie wel elk jaar exact dezelfde entingen (al 4 jaar op rij).
Verkeerd verwoord door mij denk ik, maar ik bedoel dat ze het hier nog niet zo goedkoop/duur en makkelijk als enten doen Kost me ruim 2x zoveel om te titeren als een enting, en ik weiger om het dubbele te betalen met het risico dat er ook nog een enting in moet.
Eerlijk, ik geloof er allemaal gewoon niet o in. Vind het een beetje vergelijkbaar met een kind niet enten
Ik hou trouwens ook het schema van Loesje aan, is exact wat mijn DA adviseerd
zag een paar keer voorbijkomen "mijn hond heeft alleen de puppy-enting gehad"
dan vraag ik me echt af, is dat nou een risico wat je wil lopen? dan is je hond echt niet goed beschermd hoor
maar goed, wat iedereen doet moet iedereen zelf weten, zolang je je wel maar houdt aan wettelijke verplichtingen (bv. rabies)
In maart van dit jaar betaalde ik voor het titeren, inclusief consult en lichamelijke check-up door dierenarts Tannetje Koning, 52,-- Euro.
Ze is wel een half uur met Casper bezig geweest. Het titeren ging in verschillende fases. Bovendien hoef ik Casper nu 6 jaar lang geen cocktail enting te laten geven.
Mijn vaste dierenarts heeft 3 jonge dierenartsen in dienst. Hij wil niet titeren, de jonge dierenartsen zouden dit wel willen, maar de baas bepaalt dit.
Luan heeft alleen zijn puppyentingen gehad. Normaal gesproken ben ik voor verantwoord enten en mijn bijdrage leveren aan het beschermen van alle honden in Nederland maar helaas heeft Luan een autoimmuunaandoening en hebben we in overleg met zijn behandelend arts besloten hem de rest van zijn leven niet meer te enten. Hoe we dat met rabies gaan doen volgend jaar weet ik niet want ik wil wel met hem op vakantie kunnen blijven gaan maar dat zien we dan wel weer...
Lenne wordt niet helemaal volgens schema gevaccineerd. Ze heeft nu de 6 en de 9 weken enting gehad zonder lepto (we wonen vlakbij de uiterwaarden en er is laatst ook een geval van Weil in de praktijk geconstanteerd). Die geef ik wel maar waarschijnlijk pas in januari. Omdat we met kerst naar Duitsland gaan hebben we haar nu eerst de rabies enting gegeven en met een weekje pauze straks de 12 weken enting zonder lepto. Tollers zijn erg gevoelig voor auto immuun aandoeningen en hebben vaker vaccinatieschade dan andere rassen dus om die reden vaccineer ik terughoudend.
Sandy elk jaar en Diva om de 3 jaar
Ik ben lid van de schotse herdervrienden in in hun clubblad stond een stukje over titeren en vaccineren.
Tijdens een weekend voor leden was de mogelijkheid je hond te laten titeren.
Daar was een hond van meen 9 maanden die geen bescherming had tegen parvo ondanks zijn 6-9-12 weken enting.
Dit is dus ook mogelijk dat er nog teveel antistoffen van de moederhond zijn dat de vaccinatie niet aanslaat.
Dus zomaar niet meer vaccineren lijkt me niet verstandig, titeren is een prima oplossing.
De reden waarom die honden die NOOIT gevaccineerd worden niet ziek worden is omdat die hondenziektes bv niet meer voorkomen omdat de andere wel gevaccineerd worden. Als er geen zieke honden zijn door een vaccinatie kunnen de niet gevaccineerde ook niet ziek worden. Als iedereen stopt met enten komen die ziektes terug.
Wat niet wil zeggen dat je er maar op los moet enten! Je moet enten met maten en de titer testen kunnen je helpen enten wanneer nodig
Nee, mijn andere honden werden ook gewoon volgens het 3 jaar schema geënt. Ik ben ook blij dat de rest van de wereld zijn honden ent zodat die van mij er op mee kan liften.
Het scheelt wel dat mijn hond gewoon zo goed als geen contact met andere honden heeft. Degene die ze 2 keer in het jaar mag begroeten ken ik en zijn geënt.
Maar toch blijft het een risico. Maar enten met al een verzwakte gezondheid is dat net zo goed. Kiezen tussen twee kwaden.
Ik zou dan eerder verwachten dat de hond een non responder kan zijn. Dan kun je vaccineren tot je een ons weegt voor de viralen waar geen titers uit vaccinatie voor zijn, maar dat is niet zinvol. Juist bij pups en opgroeiende honden vind ik het van belang om achteraf te titeren een paar weken na de 3-maanden vaccinatie. Met die informatie weet je zoveel meer dan vooraf titerbepaling op een jaar.
Anoniem was ik vergeten in te loggen
Ik zal hiermee tegen schenen stampen maar ik vind dat mensen die niet enten, en zelfs in uiterste geval helemaal niks enten....dat die mee profiteren van de honden die wél geënt zijn .
Want het is vgs mij ook daardoor dat die ziektes ingedijkt zijn door de jaren heen.
Geen enkele hond nog enten ? .....binnen x aantal jaren zijn al onze honden ziek .
En als op die honden een titerbepaling gedaan wordt en blijkt dat die honden voldoende beschermd zijn? Dan is er geen risico, toch?
Grote enting betaal ik 40 voor, kleine 23. Als er dan uit komt dat ik toch moet enten ben ik dus meer dan het dubbele kwijt. En voor iets waar ik niet in geloof, vind ik het dat niet waard.
Zoals het geval van Luan snap ik helemaal, maar anders tsja, ieder zijn keus maar ik kan er niet achter staan om het niet te doen. Ik geloof niet in het 'voorspellende' ervan, dat je kan zeggen dat het 6 jaar niet nodig zou zijn. Ziektes veranderen en daarbuiten weet je niet hoe het lichaam tijdens die 6 jaar de boel afscheid, dus ook niet of het eerder eruit is wat zomaar kan gebeuren. Maar ieder zijn keus hier natuurlijk
Ik ent mijn hond niet meer. Het is niet bewezen dat vaccinaties werken, dit wordt je aangepraat. En waarom? Omdat het geld oplevert. Er is ontzettend veel vaccinatieschade, zo heeft de hond van mijn zusje epilepsie gekregen na een inenting. En als je een enting geeft aan je hond, wilt dit nog niet zeggen dat je hond de ziekte niet krijgt. Hetzelfde geldt voor vaccinaties voor mensen. Al vóórdat er vaccinaties gegeven werden, daalde het aantal mensen die de ziektes kregen al. Dit lag o.a. aan betere hygiëne, waaronder riolering en waterleidingen en niet aan de vaccinaties. Hebben jullie al eens een bijsluiter gelezen van een vaccinatie? Weet je wat er allemaal in zit? Ik lees mij nu al meer dan een jaar in over dit onderwerp. Ook over vaccineren bij kinderen. Hier is een onderzoek over vaccineren bij honden: http://www.verontrustemoeders.nl/2006%20Wetenschap%20van%20vaccinatieschade.pdf
Voor mensen die meer informatie willen, in deze groep kun je veel informatie vinden. Lees je vooral goed in. Ik begrijp het standpunt van mensen die vaccineren wél, als je wilt vaccineren denk dat het goed is, dat het helpt om de ziekte niet te krijgen, maar dit is niet waar. Lees je goed in en maak op basis daarvan een keuze. Maak geen keuze gebaseerd op angst, ga zelf op onderzoek uit, lees zoveel als je kan en maak dan een keuze. Iedereen wil het beste voor zijn dieren.
https://www.facebook.com/groups/vaccinvrij/?fref=ts
En mochten mensen nog meer informatie willen, dit filmpje is een aanrader:
https://www.youtube.com/watch?v=a5oVnDzxeJA
Nog een puntje: zorg ervoor dat je hond een goed immuunsysteem heeft. Geef goede voeding, genoeg beweging, zorg ervoor dat je hond een goede lichamelijke conditie heeft. Hierdoor zal je hond een ziekte veel makkelijker doormaken, net als een kind overigens. Op het moment dat je vaccineert, leg je het immuunsysteem plat. Het lichaam krijgt op een onnatuurlijke manier gifstoffen binnen. Normaal gesproken gaat dit door heel wat afweermechanismen heen: de huid bijvoorbeeld, maar ook slijmvlies e.d. Bij een vaccinatie niet. Het is een grote aanslag op het hele lichaam en immuunsysteem van je hond. Denk er goed over na. Het is níet bewezen dat het werkt. Mochten mensen denken van wel, dan wil ik graag dit onderzoek zien. Want in meer dan 2 jaar tijd, ben ik dit onderzoek nog niet tegen gekomen.
Ik heb al jaren niet meer ontwormd en gevaccineerd (hetzelfde geldt voor ontvlooien). Nooit problemen gehad. Een hond hoeft niet elk jaar gevaccineerd te worden, veel vaccinaties zijn drie jaar 'geldig'. Daarbij, als je hond vers vlees te eten krijgt is vaccineren/ontwormen/ontvlooien vaak helemaal niet meer nodig, omdat vers vlees in 99% van de gevallen de weerstand van de hond ten goede komt.
Het zit anders als je hond brokken eet, volgens mij is het dan wel belangrijk om zo nu en dan te vaccineren etc. Maar ten allen tijde zou ik niet zomaar een vaccinatie in de hond stoppen. Je kunt beter eerst titeren, dan wordt bepaald hoeveel anti-stoffen de hond nog heeft, en op basis daarvan kun je bepalen of je wilt vaccineren. Maar ik zou het zeker niet zomaar klakkeloos doen 'omdat de dierenarts het zegt'. Een DA moet ook zichzelf onderhouden moet je maar denken ;).
Hoeveel mensen ken je die de laatste decennia zijn overleden aan de pokken? Waarom is polio een zeldzame ziekte geworden?
Bij honden kun je je afvragen of er niet overgevaccineerd wordt, maar dat vaccinaties werken is aangetoond (zelf toen er nog geen Big Parma bestond).
Gelukkig voor de kinderen/honden van de ouders/baasjes die door desinformatie besluiten niet te vaccineren, worden ze indirect beschermd door de meerderheid van wel gevaccineerden.
Interesssante aan die Purdue study is dat er kort na vaccinaties auto-antistoffen werden aangetoond MAAR dat de honden geen auto-immuunziekte hadden.
Als je dan ook nog bedenkt dat we al decennia weten dat je nooit iemand moet testen op auto-immuunantistoffen zonder klachten OMDAT ze juist OOK bij gezonde mensen voorkomen, is de dis-informatie wel compleet. Gemakshalve vergeten we ook nog maar even dat ook infecties auto-immuunziektes kunnen triggeren.
Kritisch zijn vind ik helemaal prima, maar sites zoals die van de verontruste moeders verspreiden slecht informatie die aantoonbaar onjuist is en levens kost. (sorry moest me even van het hart, als ik jou was zou ik eens wat lezen over difterie, polio en pokken epidemien en dan nog met droge ogen beweren dat vaccinatie niet werkt..... )
Die verontruste moeders hangen vervolgens wel in paniek aan de telefoon bij de dokter als ze zwanger en wel contact hebben gehad met een kind met rode hond of als hun kind na de mazelen party in Duitsland toch ineens wel ziek is en wel hele hoge koorts heeft. Maar ja, dan kan je niet zoveel.
Vaccins tegen virussen zijn i.h.a. effectief, de vraag is wel of ze echt zo vaak herhaal moeten worden. Dat vraag ik me ook af.
Vaccins tegen bacterien zijn vaak veel minder effectief. Dat komt deels omdat bacterien zo veel complexer zijn dan virussen en het dus veel lastiger is om een effectief vaccin te ontwikkelen dat ook nog eens een lange immuniteit geeft. Bovendien hebben bacterien veel meer marge om zichzelf te veranderen en bestaan ze uit veel grotere groepen die weliswaar dezelfde naam hebben maar toch aanzienlijk kunnen verschillen. Dat maakt een effectief Weil vaccin ook zo lastig.
Als je goed onderzoek gedaan hebt, zie je dat polio, pokken en meer ziektes NIET door vaccinatie zijn verminderd. Al voordat er vaccinaties bestonden was er een dalende lijn. Het is 90% gedaald voordat er vaccinaties waren, en nu zit dit bij veel ziektes nog niet op 0%. Is er aangetoond dat vaccinaties werken? Ben benieuwd naar de link/onderzoek waaruit dit blijkt. Ik en vele andere mensen zullen hier erg benieuwd naar zijn, aangezien dit nog nooit wetenschappelijk bewezen is.
Indirect beschermd door de meerderheid is trouwens ook een fabeltje. Hoeveel oudere mensen zijn er niet gevaccineerd voor ziektes waar tegenwoordig wel gevaccineerd door wordt? Ontzettend veel. Die mensen lopen dan ook 'onbeschermd' rond. Er is helemaal geen sprake van groeps-immuniteit. Daarnaast 'werken' vaccinaties maar 10-15 jaar. Dus dan lopen er nog meer mensen onbeschermd rond.
Overigens, tussen 2009 en 2013 was er een toename van bof in Nederland, voornamelijk bij gevaccineerde studenten. Kinkhoest en de mazelen komen ook elk jaar weer terug, waaronder voornamelijk onder gevaccineerde kinderen.
Hier nog wat linkjes:
http://vaccinvrij.nl/pages/prikken.html
http://vaccinvrij.nl/pdf/denken.pdf (kijk vooral even naar de statistieken en hóe het komt dat ziektes sterk verminderd zijn de afgelopen tijd).
http://vaccinvrij.nl/pdf/realiteit.pdf
http://www.h4cblog.com/vaccines-and-the-myth-of-herd-immunity
http://vaccinefreehealth.blogspot.nl/2014/05/stop-blaming-unvaccinated.html
Hier een 4 en 3,5-jarige hond die geen entingen meer zullen krijgen. Hooguit nog 1 maal Rabiës en dan blijft het bij reizen in eigen land.
Weil en kennelhoest krijgen ze al een tijd niet meer. Geen plekken waar ze komen die het verplichten. Door vieze smurrie rollen of eten doen ze ook niet en als er een keer gezwommen wordt is dat in stromend water.
Naar mijn bescheiden mening hebben ze hun portie wel ruimschoots gehad (zelfs te veel voor Loco) Ik heb dus ook absoluut niet het gevoel dat ik op de kosten van anderen aan het meeliften ben.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?