prachtig verhaal van ferro de boerboel...
Voor de aankoop van onze boerboel had ik natuurlijk wel mijn huiswerk gedaan. Mijn vorige hond was een Cane Corso, toch ook niet van de minste, deze is altijd braaf gebleven; nooit problemen gegeven. Wel een goede ervaring geweest.
Maar ik kan mij vinden in de eerlijkheid van die mensen; een boerboel is zeker geen hond voor iedereen. Ik persoonlijk heb nog nooit iemand aangeraden een boerboel in huis te nemen in het geval dat ze nog geen ervaring hadden met andere grote dog-achtigen laat staan mensen die nog nooit een hond gehad hebben. Een boerboel is gewoon met geen andere hond echt te vergelijken, sommige grote dog-achtige rassen hebben wel nog tot een bepaalde hoogte vergelijkbare karakters ntrlk maar buiten die paar uitzonderingen is niets vergelijkbaar...
Een boerboel is helemaal niet te vergelijken met pakweg herders qua manier van denken,gedrag en autonomie. (Waar ik helemaal niet mee wil zeggen dat in andere rassen geen moeilijke karakters zitten). Maar ik weet wel dat als je geen boerboel hebt/goed kent; het praktisch onmogelijk is om er een goed beeld van te krijgen.
Hoe dan ook, ik zie mijn boerboel graag; het is zeker geen kwade of stoute hond en buiten deze paar incidenten (waar ik van overtuigd ben zelf meer in de fout te zijn dan de hond) heb ik ook nog nooit het gevoel gehad zoals omschreven in bovenstaande post dat ik mijn hond een hele dag met haviksogen in het oog moet houden. Ik hou van mijn boerboel en betwijfel dat ik ooit nog een ander ras wil, maar het is en blijft een ras dat niet voor iedereen is weg gelegd...
Het idee dat een hond steeds zijn voeding (lees ook bot) dient af te geven aan zijn 'dominante' baas is achterhaald. Mijn regel is, laat honden met rust als ze eten of kauwen en bieden ze hun bot aan dan ga ik daar niet op in.
Ik lees in de eerste posts dat de hond werd gestrafd als ze gromde, doe dit alsjeblieft niet, een hond gromt om te waarschuwen, leer je hen dit af dan gaan ze bijten ZONDER te waarschuwen en dat wil je helemaal niet.
Er zijn ook honden die een grote persoonlijke ruimte rond zich willen, zoals een ACD die ik heb gekend. Hou hier rekening mee, jij wil ook niet altijd geknuffeld worden.
Veel succes met GT en DA
Voor TS toch het dringende advies van mijn kant om voorlopig niet zonder de hulp van een gt zomaar eten/kluiven van een hond af te pakken. Dit omdat het wel afpakken kan veroorzaken dat de hond uit zijn plaat gaat.
Amen
Je moet er toch niet aan denken wat voor vreselijke dingen er kunnen gebeuren als er een klein kind langs loopt of als de hond iets vindt en in z'n bek steekt wat levensbedreigend voor hem is.
Roosje,
Mijn doel momenteel bestaat er in natuurlijk in verdere conflicten te vermijden en dus situaties als dat geen kans te geven zich voor te doen tot als er professionele hulp is geweest. Het tijdelijk vermijden van zo`n situaties is mijn prioriteit want elke keer dat zich zo`n situatie zal voordoen zal haar gedrag verergeren vermoed ik.
Honden pakken van alles van mekaar af en als de bestolene het niet zo belangrijk vind op dat moment, laat ie het maar zo, vb als ie een volle maag heeft;
Heeft niks met onderlinge verhoudingen te maken.
Als diezelfde hond heel fel honger heeft kan het best zijn dat ie zijn been absoluut niet laat pikken en er een gevecht voor over heeft. Heeft weeral niks met verhoudingen te maken, maar met situaties en momentenopnames.
In realiteit dikwijls genoeg meegemaakt met mijn eigen honden.
Dat zie je ook als ze een bot krijgen: het eerste half uur zullen ze zeker zorgen dat een ander er niet aan komt, desnoods vechten, maar na een tijdje wordt de interesse minder en mag de andere er mee gaan lopen.
Ik ben blij dat ik in geval van nood ten alle tijden dingen weg kan pakken van mijn hond, ook in de eerste 30 minuten en ook als ze honger heeft.
Dat heb ik haar nooit hoeven leren, maar ik pak ook nooit zomaar wat van haar af en als ik het in geval van nood van haar af pak, krijgt ze er wat lekkers voor terug.
Bij mijn vorige honden ook overigens.
Tuurlijk Roosje, ik vind het ook gemakkelijk bij mijn honden.
Maar het is gewoon een aangeleerd gedrag en bij sommige karakters lukt dit trucje aanleren beter dan bij een andere.
Als het dan toch nog zou fout gaan is het echt niet altijd de fout van het baasje.
Zo simpel is het niet altijd....
Ja. En met t ras, t karakter van de hond, en niet in de laatste plaats, hoe t in t nest ging. De eerste weken zijn belangrijk, dat wordt zo vaak onderschat.
Update: komen net van de DA,medisch is schijnbaar alles in orde wat natuurlijk.goed nieuws is...de DA vond wel dat de hond iet of wat meer timide was tegenover vroeger,wat mijn vermoeden toch reeds bevestigd...toch heeft ze haar zeer vlot laten controleren en dus hebben we weer een dagje zonder incidenten...dit hopelijk zo houden tot de afspraak met de GT specialiste...
Ik zei niet voor niets "veel"
In eerste instantie goed nieuws
Maar heeft je da ook een hersenscan laten maken?
Als medisch álles uitgeslotem kan worden kan de gt er misschien ook meer mee.
Wel goed dat je idd bij de da bent geweest
Oh nee, Shadow legt hier het bot naast zich neer een gaat het bewaken tot Spot zijn bot op heeft, dan gaat hij het misschien opeten. Of blijf er Spot mee klieren. Hij legt het op een meter van zich neer en gaat liggen wachten tot Spot te dichtbij komt. Om dan uit te vallen. Da's een van de vele voorbeelden van wat er hier kan gebeuren.
Wat jij beschrijft zag ik bij de vorige twee, maar bij deze meneren wordt er een veel subtieler spel mee gespeeld wat er in mijn ogen alles mee te maken heeft dat de onderlinge verhoudingen nog niet helemaal duidelijk zijn...
Idem met speeltjes :Shadow claimt met een blik elk balletje zodat Spot net doet of het hem niet interesseert. Zet ik Shadow in de garage, speelt Spot ineens enthousiast met mij. het grappige is dan weer dat Shadow niks doet als een vreemde hond op bezoek zijn favo bal vindt en er mee aan komt sjouwen (pffff, ik schrok me rot, ik dacht dat ik alles opgeruimd had).
Goed beetje off topic - sorry. Maar ik denk dat onderlinge verhoudingen soms wel degelijk kunnen bepalen welke hond wat claimt in dat de 'dominante' hond meer kan claimen - en het daardoor juist misschien minder doet. Totdat het echt van belang wordt. Daarom vind ik juist het niet aanpakken van bezitsagressie maar er omheen werken ook zo link. Het kan soms heel lang goed lijken te gaan - totdat de hond iets heeft wat hij WEL belangrijk vindt. Is de hond dan niet geleerd dat het bijten van een mens niet gewenst is, dan heb je een "opeens" agressieve hond.
De DA heeft voorlopig enkel oppervlakkige controle gedaan,geen scan,dat gaat de gt eerst overleggen met de da...nu eerlijk gezegd lijkt mijn hond nergens pijn van te hebben,nu we hebben reeds voor onszelf reeds eens goed nagedacht en krijgen stilaan wel een idee over hoe en waar het is misgegaan,later meer hierover...
De dominantie regel toepassen, vind ik ook zeer belangrijk! Ik heb 2 dominante teven en het is mijn bedoeling dat zij even hoog in rang staan. En de gezinsleden daarboven. Zelfs mijn dochtertje van nu 1 jaar is roedelleider. Wat wel zeer belangrijk is dat de leider(s) zich geregeld verlagen. D.w.z. ga op de grond zitten en roep je hond bij u. Zorg dat ze rustig blijft, laat ze zitten, liggen. M.a.w. ontspan samen op de grond. (De roedelhoogte van de hond) Doe dit zolang dat ze zich helemaal ontspant op haar zij. Als je terug recht staat, doe dit dan traag.
De voedselagressie:
Je moet echt goed letten op de kleine signalen en deze direct de kiem in smoren. Je had het eigenlijk al te ver laten komen.
Het beste is nu om haar eten/bot positief te benaderen.
Zoek een snoepje waar ze gek op is. Dat lekkerder is dan haar eten of zelfs haar bot.
Je neemt de snoepjes in je hand, geeft haar het eten. Zodra ze eet, roep je haar bij jou en geef je een snoepje. Je houdt ze bij jou, stuurt haar vervolgens terug naar haar eten. Dit herhaal je verschillende keren tijdens 1maaltijd.
Je kan dit gaan uitbreiden door tussen haar en het eten te gaan staan,een borstel in de hand te nemen en deze te gebruiken als verlenging van je hand om zo bij de bak te komen terwijl ze eet.
Belangrijk is dat je nooit de indruk geeft dat je haar eten wilt hebben en niet meer gaat terug geven.
Wat ook zeer belangrijk is bij eten geven is zacht oogcontact voor dat je haar het eten geeft.
Ik blijf ook altijd bij de honden in de buurt als ze eten. Dit zorgt ook voor een band.
Het kussenprobleem:
Vermits dat ze timide is, kan het zijn dat je te dominant overkomt. Als je naar haar kussen loopt, doe dit dan in een bochtje en niet recht op haar afstappen. Verlaag je in hoogte, ga zeker niet over haar hangen. Presenteer jezelf zijwaarts en niet frontaal. Geef haar niet het eerste contact, blijf rustig naast haar zitten tot zij contact komt zoeken.
Wat tevens zeer belangrijk is als roedelleider, is dat je haar begrijpt en daar op inspeelt. Roedelleider zijn is zeker niet alleen dominant zijn!
Hoop dat je er wat mee bent!
Succes!!!
-- reactie gewijzigd door het moderator team op 29 November om 20:00 --
neem contact op met Nelis Verhoeven. Door bepaalde dingen die je schrijft denk ik al een beetje in de richting van Nelis. Hij kan je hier volgens mij perfect mee helpen. Succes
Het is te laat om nu nog vertrouwen op te bouwen.
Een hond die zijn baasjes bijt moet worden afgemaakt.
Als je dit niet doet en in een later stadium bijt uw hond iemand anders, dan zijn de gevolgen voor jullie niet te overzien.
Voor sommigen blijft het opvoeden van hun honden een blijvend uitputtingsgevecht.....
Ben ik blij dat mijn honden niet meer geloven in die ranorderegeltjes
Als ik altijd zo op mijn tenen zou moeten lopen, dan nam ik gewoon geen honden meer in huis.
Deze hond heeft alleen maar gewaarschuwd.
Ik kan je verzekeren dat als een Boerboel echt agressief zou bijten, je gewoonweg geen arm meer zou hebben.
waarom zou het te laat zijn? Ik denk dat de hond dolblij is als hij zijn baasje kan vertrouwen? Natuurlijk gaat dit tijd kosten, maar ts heeft al e.a. ingezíen wat verbeterd kon worden. Met iemand als Nelis erbij om alles te bespreken en te begeleiden zou ik zeker de hond de kans geven, hij geeft zijn mens vast ook de kans.
Lola mijn vorige herplaatser heeft me ook gebeten in het begin, en dat is ook helemaal goed gekomen. Overigens alles met beleid, de voedselagressie is vanzelf helemaal weggegaan door haar gewoon rustig te laten eten en even afstand te houden, waardoor ze inzag dat ik te vertrouwen was en haar eten niet afpakte. Dat ze me volledig vertrouwde en ik ook als het nodig is iets af kon pakken bleek toen iemand bij ons een blikje hondenvoer met rattengif in de tuin had gezet en zij vond. Ik kon haar gewoon bij me roepen en het van haar overnemen. Dat heeft niets met de baas zijn te maken maar met vertrouwen. Pas toen ze me eenmaal vertrouwde ben ik begonnen eens wat eten erbij te doen als ze al aan het eten was zodat ze kon zien dat het ook geen kwaad kon als ik wel in de buurt van de bak kwam. Dat is alles gewoon op een natuurlijke maniier gegaan en dat is denk ik wel belangrijk.
Kleine kinderen zou ik overigens standaard nooit bij een etende hond laten hoe lief de hond ook is. Dat hoort een kind te leren in mijn ogen: de hond hoort rustig te eten, en de ouders houden daar ook toezicht op.
Ik ben blij dat mijn hond naar mij luistert omdat ze mij respecteert en naar mij wil luisteren. Hierdoor is ze altijd vrolijk en enthousiast.
Honden die uit angst (Dominante baas) luisteren, zijn echt veel minder vrolijk.
Doe dominant naar mijn hond en die doet echt helemaal niets voor je. Wees gewoon respect vol en ze doet (bijna) alles voor je.
Een hond is ook je eigen spiegelbeeld.
Overigens.. Als je 2 honden op gelijke hoogte in de roedel zet, krijg je juist ruzie omdat het dan niet duidelijk is wie wanneer en waarop recht heeft.
Een kind van 1 jaar als roedelleider zetten kan ook niet. Een 1 jarig kind behoort en kan zich niet bemoeien met de honden (eten, uitlaten, verzorgen, commando's etc).
Uiteraard moeten de honden het kind wel respecteren, maar het kind moet de honden ook respecteren.
Mooi omschreven hoe 'dominantie' toegepast hoort te worden. Jammer dat er zo allergisch op het woord wordt gereageerd.
ik heb 2 reuen en ik wil dat ze elkaar respecteren en niet de ene de andere gaat lopen overheersen en terrosiseren. Ik neem aan dat jij dat ook bedoelt met 'teven op gelijke hoogte in de rangorde'
grappig dat tegelijk wordt gezegd 'baas moet niet dominant zijn, rangorde regels bestaan niet en in 1 adem door 'gelijk in rangorde kan niet want dat geeft onrust in de roedel' dat laatste is nou echt een voorbeeld van ouderwets roedel denken eigenlijk...
Ik heb 3 honden en die staan effectief even hoog op de ladder voor mij en er is nooit ruzie. Hoe zou dat dan komen?
Bovendien maak ik wel uit wie op wat recht heeft, daar moet geen enkele hond zich hier mee bemoeien.
Vroeger, lang geleden, paste ik alles toe wat ik in de boekjes had gelezen (rangorderegeltjes)en er was constant wel een spanning tussen de honden, vooral als ze alleen waren.
Is ook nog een idee dat afstamt uit de tijd van die roedelregeltjes.
"Ze zijn aan 't vechten om hun rangorde te bepalen"
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?