Hi lieve Chi papa's en mama's en andere honden ouders :)
ik wilde eigenlijk erg graag stamboomloos fokken.
Totdat ik met mijn vader in gesprek ging.
Mijn vader zou graag met mij samen MET stamboom willen fokken.
Ik ben nog maar een leek, en dus lerende.
We staan op het punt om binnen nu een een aantal maanden een pup aan te schaffen. Nu rest ons dus de vraag, wordt dit met/zonder stamboom.
Waarom deze vraag, simpelweg omdat we eerst wel eens willen weten wat voor (verplichte) kosten erbij komen kijken als je met stamboom fokt, in vergelijking met het fokken zonder stamboom.
Wie kan mij dus een lijst met verplichte zaken geven incl. prijzen voor het fokken met stamboom. En een lijst van zaken zonder stamboom.
Ik heb al bij rvb gekeken en ccn, maar oo oo, wat voel ik me blond, haha.
Ook graag onverwachtse kosten, het hoeft niet exact, maar een indicatie van bijv uw eigen DA. ed.
Hopelijk heb ik het goed verwoord, zonder dat het raar overkomt, als ik wat vergeten ben, hoor ik het graag, of als u wat wilt weten ook.
Graag geen onnodige discussies, want dan ga ik wel op de FB groepen dit plaatsen.
Bvd :D
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Het hangt er misschien vanaf waarom je wilt fokken?
Om er zelf wat aan te verdienen (dus dan kosten ook laag proberen te houden) of om heel secuur met geteste honden te proberen een goed en gezond nest te fokken.
In feite moet je eerst die vraag beantwoorden, waar het je precies om gaat.
Wat waren je overwegingen om zonder stamboom te fokken? Puur financieel of heb je daar ook andere redenen voor?
Ik kan je niet zo helpen aan de kosten, want ik fok zelf geen honden. Wat je wel moet doen is beide ouderdieren laten testen op erfelijke ziektes. Ik zou, naast de raad van beheer, contact zoeken met een de rasvereniging. Zij kunnen je vertellen welke testen een chihuahua nodig heeft. Ook kunnen ze je veel leren over het kijken naar lijnen. O.a. om inteelt te voorkomen. Vraag een ervaren fokker (wellicht de fokker waar je je pup haalt) of ze je wilt coachen.
Die vraag weet ik al :D
Ik wil dit, omdat ik van "mijn" ras houd.
Het is mijn passie, mijn Chi, die ik nu heb, is mijn baby, mijn alles.
Feitelijk weet je de rest van het antwoord dan al :D
Ik wil dus graag, gezond en verantwoord fokken.
Met/zonder stamboom, met geteste hondjes, alle het nodige wat daarbij hoort.
Mijn vader, let op: een MAN, is wat meer van het zakelijke dus ook financiële.
Hij vraagt zich dus ook af, wat is gunstiger, financieel gezien.
Ik lees hier nogal wat over centen, en datvindik een foute insteek.
Gezondheid ' gesocialiseerde pups... daar gaat het om.
Even opletten met chi want dat is niet het gezondste ras.
Voor mij is het geen vraag, maar resoluut fci...
Voor mij zou een stamboom hond geen vereiste zijn mits een fokker op de juiste manier fokt. Er zijn namelijk ook goede fokkers die niet ergens bij aangesloten zijn.
Bij de Chi zou ik een fokker worden die er nog niet echt is (niet in NL ieder geval), eentje die vooral kijkt naar de gezondheid en daar ook de juiste testen voor doet. Weet niet of je daar al specifieke ideeen voor hebt?
Met stamboom, prijs ligt hietvoor hoger en de kosten ook.
Dan moet je echt een duidelijk bril kopen, excuses, maar wat enorm kort door de bocht.
Bedankt voor uw reactie :)
Goed verantwoord fokken vraagt een uitgedacht fokbeleid. Een visie. Ik zou hier mee beginnen. Wat wil je allemaal? Daar de kosten baseren. Dan vervolgens pas je de verkoopprijs aan, aan de kosten. Zo behoud je altijd een beetje winst. Dus éérst zorgen dat de hondjes het goed hebben en dan gewoon een rekensommetje maken.
Kijk, die stamboom, dat maakt in sommige opzichten niet zoveel uit. Het maakt je hond niet liever, niet leuker, niet mooier.
Maar je kan zoveel leren over je hond door de stamboom. Welke erfelijke ziektes zitten in de lijnen. Hoe zijn de karakters van de voorvaderen van je hond? Welke kleurtjes en soorten vacht en andere uiterlijke kenmerken zitten er in? En je weet ook zeker dat jou hondje *het* niet per ongeluk doet met zijn achterneefje. Als je verantwoord wilt fokken is al deze informatie nodig.
Puur financieel zal je hond bij de verkoop meer omzetten mét stamboom. De kosten zitten niet in het aanvragen van de stamboom. Volgens mij is dat niet zo heel duur. Een dekreu mét stamboom is wel weer duurder (volgens mij ongeveer even duur als de aanschafprijs van één pup). Het is veel duurder om je hondje te laten testen op erfelijke aandoeningen.
Dat is ook mijn insteek.
Fleurtje heeft mij de liefde voor de Chi doen versterken.
Ik heb zoveel leed gezien in die wereld.
De mensen, daar doe ik het niet voor, wel de rasstandaard verbeteren.
Het was mijn vader die zei, hoe zit dit en dat, dat wekte mijn interesse, vandaar wat meer info.
De vereiste testen heb ik mij in verdiept, en zijn voor dan ook noodzakelijk, die doen we niet "ff bij de DA".
En ik ben het met je eens, en zeker bij de Chi, koop bijv een Chi in Polen, en je krijgt er voor wat tientjes een stamboom bij. Kijk naar hoog aangeschreven Ned. fokkers, die lekker fokken met lijnteelt, nou yummie.
Dus ja, het maakt voor mij ook geen verschil eigenlijk, maar mijn vader wil het wel graag weten.
Wil je dan eenmalig een nestje fokken of is het de bedoeling om vaker nestjes te fokken?
Als de ouderdieren al een stamboom hebben, is het aanvragen van een stamboom voor de puppy's niet de grootste kostenpost.
Als je toch al de honden wilt testen, eigenlijk alles al goed wil doen, dan lijkt een stamboom erbij mij juist mooi (maar dat is mijn gevoel).
Helemaal omdat je zo gek bent met het ras, dat je er dan aan kan bijdragen als je dan zo een goed nestje kan fokken.
Maar ik ben verder helemaal niet bekend met de chi's.
Wat u hier schrijft, was mij idd ook bekend.
Echter is het "achterneefjes" deel helaas niet altijd waar :(
Zowiezo, ben ik altijd geïnteresseerd in de kom af, vraag dan ook niet alleen naar ouders, maar ook voorouders. Niet altijd bekend, helaas.
Dat is erg mooi gezegd.
Kijk, mijn vader wil mij sponsoren, als ik met stamboom ga fokken.
Het is voor mij echt geen must.
Maar zou het wel super gaaf vinden, om met mijn paps samen dit aan te gaan. Ben altijd zijn oogappel, wat zou dan leuker zijn, om dit samen te doen <3
Oja, en wel vaker idd.
De hondenwereld zit niet te wachten op een middelmatige chihuahua fokker, waarvan er vele zijn; wel op een fokker, die er alles aan doet om de vele bekende erfelijke aandoeningen bij de chihuahua zo veel mogelijk uit te sluiten.
Dat betekent vele testen - zelfs meer dan de rasvereniging verplicht stelt (o.a MRI in verband met Chiari-achtige Malformatie en als gevolg daarvan Syringomyelie) - van de teef en reu en deze alleen inzetten voor de fokkerij als de uitslagen van alle testen goed zijn.
Het is niet voor niets dat de overheid al in 2012 een onderzoek is gestart om misstanden in de fokkerij van hondenrassen aan te pakken:
citaat
De Franse bulldog en de chihuahua zijn veelgehouden hondenrassen waar zorgen bestaan. Met name ademhalings- en geboorteproblemen en de pijnlijke aandoening syringomyelie, waarbij het ruggenmerg wordt aangetast. Daarnaast komen bij deze rassen ook nog andere erfelijke aandoeningen voor die hart-, oog- en orthopedische problemen kunnen veroorzaken.
einde citaat
Bron:http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/07/12/onderzoek-misstanden-fokkerij-hondenrassen.html
Als je wil fokken dan vind ik dat de ouderdieren getest moeten worden, met of zonder stamboom moet dan geen verschil maken. De enige kosten in mijn ogen zijn de kosten van het aanvragen van een stamboom. Wij hebben net voor 9 border collie pups stambomen aangevraagd. De kosten hiervoor waren een kleine 1000 euro. Dus ongeveer 110 euro per pup. Dit is dus incl. stamboom, chip en DNA afname. Als je zonder stamboom fokt moet je zelf dus laten chippen, deze kosten moet je dan van de 110 euro aftrekken. Dit is dus het verschil in kosten van met of zonder stamboom.
Loesje, heb je alles gelezen wat ik schreef?
In uw openingstopic staat niets over testen of over socialisatie alleen over info die je zoekt, ik weet niet wat je over honden en fokken weet, in die hedachte is mijn antwoord niet zo gek...
normaal is de insteek om te fokken, ik wil mijn gelievde ras verbeteren.
Aha, oki Gea.
Ja ik dacht veel meer, haha.
En daar sta ik ook voor, zoals ik al een paar keer aangaf.
Ik hoef geen troep voort te zetten. :D
Excuses dan, maar had verwacht dat fokkers wel wisten wat er onder verplichte kosten werd verstaan :/
Verplichte kosten is voor mij, de nodige testen.
En de vraag, draait ook niet om socialisatie ed. De vraag is echt over het verschil qua prijs.
Heb mijn stuk nog even herlezen met uw "visie" en dan komt het inderdaad anders over, als dat ik het zelf lees, hahaha.
Ode aan soc.media >.<
Ik weet al het een en ander over fokken, pups, socialisatie, gezondheid, etc.
Echter het financiële deel niet :D
Ik bedoelde het niet persoonlijk hoor, meer in het algemeen. De enige extra kosten zijn nog of je wel of niet bent aangesloten bij een rasvereniging. Als je niet bij een rasvereniging bent aangesloten kost het per nest geloof ik 100 euro extra.
Ja idd, dat klopt wel :) 125 geloof ik.
En ik snap u hoor, haha :D
aangezien je zelf in je openingsbericht schrijft: quote ik voel me blond, haha unquote en ik te veel ellende om me heen zie, lees en hoor betreffende kapot gefokte rassen, vind ik mijn inbreng zeker niet overbodig.
Heb jij wel eens een chi meegemaakt met progressief ernstige klachten en pijnen door CM/SM? Daar wil je niet debet aan zijn, dat jij die chi op de wereld hebt gezet.
Bovendien is de wetgeving nu zo, dat een fokker - ook hobby fokker - verantwoordelijk is voor erfelijke aandoeningen indien zij/hij er niet alles aan gedaan heeft om deze uit te sluiten.
Ja blond in het financiële deel ;)
Daarom vroeg ik mijn vraag aan jou ;)
En nee, heb het niet zelf meegemaakt, maar een bekende van mij wel, en maakt het nog mee ;)
Pijn, verdriet, verlies!
Als je alles leest, hierboven, zie je ook wat meer van wat ik schrijf (bedoel het goed).
Jij bent toevallig niet Arianne?
Wie is Arianne?
Kijk in mijn profiel: het zou wel heel toevallig zijn als een zekere Arianne een zelfde profielverhaal heeft.
Goed,dat ben je dus niet ;)
Ik ga niet iedereen bij langs haha, maar wil best je verhlen lezen.
Nou, je hebt al aangegeven wat je motivatie is om te fokken.
Je houdt van je ras en je wil gezond en verantwoord fokken. Voor mij is het dan simpel, dan kan je gewoon beter met stamboom fokken.
Als je namelijk een gezond moederteef en reu wil van de hond(en) die jij nu gaat kopen, wel dan heb je eigenlijk al een stamboompup nodig. Anders kan je niet weten of zowel vader en moeder wel gezond waren betreffende de aandoeningen die veel bij Chi's voorkomen.
Wil jij verantwoord verder fokken, dan zal je ook testen moeten doen en dan verwacht je natuurlijk dat de vaderreu ook gezond is. Kortom, dan moeten zowel jouw teef als de reu getest zijn en liefst van al ook stamboom hebben. Kortom, die kosten steek je er dan al in.
Als je jouw pups ook stamboom wil geven zal je nog wat extra moeite en inderdaad kapitaal moeten investeren. Maar uiteindelijk zal dit wel in jouw voordeel spelen. Uiteindelijk kan je voor een pup met stamboom ook meer geld vragen dan een pup zonder stamboom.
Enneuh, ik denk dat je een serieus gesprek met je vader moet hebben Ik vrees dat als zijn motivatie geld is hij bedrogen gaat uitkomen. Al de tijd en moeite die je investeert (niet alleen tijdens de pupperiode) nou dat compenseert echt niet met het geld dat je verdient hoor. Het moet gewoon iets zijn wat je met hart en ziel wil doen, als je het op de verantwoorde manier wil doen tenminste.
Ohja, en nog veel succes verder met je fokplannen!
Heb je nu maar één hondje?
Heb je ooit meerdere honden samen gehad?
Mag ik je vragen hoe oud je bent? Uit de antwoorden krijg ik een beetje het idee dat een tiener dit topic is gestart.
Jij wilt de rasstandaard verbeteren zonder stamboomhonden? Ok… wacht even: HAHAHA!! De rasstandaard heeft helemaal niets aan stamboomloze honden.
Je maakt een opmerking over NL fokkers die ‘lekker fokken met lijnteelt’. Zij weten tenminste dat ze lijnteelt toepassen en zullen hier wel overwogen keuzes in maken. Jij weet dat straks niet met je stamboomloze honden dus je opmerking getuigd wat mij betreft van vooroordelen en onkunde. Om dit soort onderwerpen te begrijpen heb je een visie nodig en dit ontwikkel je door je jaren in het ras te verdiepen en heel veel te praten met experts. Je bent verliefd op het ras en je denkt voldoende raskennis te hebben omdat je veel contact hebt met fokkers? Je hebt jarenlange showervaring en weet hoe overige fokkers de standaard interpreteren? Je weet hoe dit internationaal werkt zodat je de juiste reu en teef, qua type, bij elkaar kunt zoeken?
Je spreekt jezelf wel een beetje tegen want in een ander topic schrijf je dat je het zielig vindt wanneer twee zwakke rassen worden gekruist. Twee Chihuahua’s die gezond zijn verklaard staan niet garant voor pups met voldoende rastypische kenmerken. Kijk bv naar showuitslagen: 2 honden met altijd een uitmuntend rapport zetten niet automatisch uitmuntende pups op de wereld. Echter, ik heb nog nooit gehoord van 2 matige honden die een uitmuntende pup op de wereld zetten. Stamboomloze honden worden niet gekeurd dus wie zegt dat jij een goede of verkeerde kant op gaat tijdens het fokken? Wat zijn de zwakke punten van jouw teefje waardoor je weet wat de eisen zijn die je stelt aan een reu?
Kortom: het kruisen van twee zwakke Chihuahua’s is ook zielig en noemen wij niet verantwoord. Het gaat niet alleen om gezondheid maar ook om type en of de twee honden elkaar aanvullen.
Jouw vader, een man inderdaad, stelt een goede vraag en mijn reactie hierop is: ‘Noem mij één fokker die rijk is geworden van het fokken met honden? Ik heb hem nog steeds niet gevonden.’ Als je leuke dingen wilt gaan doen met je vader kun je ook naar een kerstmarkt of uit eten. Fokken is niet voor de leuk. Het vraagt een professionele benadering, is financieel vaak uitputtent en er komt veel stress bij kijken.
Je zegt verantwoord te willen fokken. Waarom zou dat niet in de boeken mogen staan?
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?