Hallo allemaal,
Ik ben op zoek naar informatie, zodat ik kan bepalen of ik wel of niet een nestje ga fokken (eventueel een kennel opstarten).
ik heb een fantastische rottweiler die qua karakter en uiterlijk absoluut geschikt is. Als ik er voor ga, dan zal het fokken volgens de regels van de rasvereniging gaan. Dus op een verantwoorde manier. De regels van de rasvereniging heb ik kunnen vinden, dat is het probleem niet.
Waar ik weinig over kan vinden is welke verzorging de puppies nodig hebben en aan hoeveel tijd per dag ik moet denken (buiten bezoek van nieuwe eigenaren gerekend). Ik lees alleen maar dat het heel druk is en heel veel tijd kost. Maar tja, wat is veel. En dat het nest schoongemaakt moet worden, tja, lijkt me logisch.
Dus ben ik op zoek naar ervaringen en/ of tips welke literatuur/ websites ik kan raadplegen.
Up
Ik heb nog nooit pups gehad.. Ook niet van plan, dus ik heb een fokker voor je geroepen
Leuk dat je misschien een nestje wil!
Is je rottweiler ook al getest op HD enzo?
Ik ben 24/7 alle weken dat de pups hier zijn met ze bezig. Ik slaap naast ze (ze slapen bij mij op de slaapkamer) en laat ze niet alleen. De eerste 2wkn zijn het 'rustigst', dan moet moeder het meest maar moet je wel een oogje in het zeil houden natuurlijk. Als je pech hebt moet je dan ook bijvoeren, dat kan wel echt slopend zijn. Vanaf 3 tot 6 weken beginnen het echt hondjes te worden, dan komen alle nieuwe fases in rap tempo aan je voorbij. En dan begint met 6wkn de socialisatie buitenshuis. Het leren lopen aan een lijntje, naar het winkelcentrum, de manege, dierenarts, etc. Ik laat de teef meestal ongeveer 1 week voor de uitgerekende datum niet meer alleen... En ze blijven hier minimaal 8wkn (geen dag eerder gaan ze weg, en er verlaat maximaal een pup per dag het nest), maar omdat ik binnenkort met een kleiner ras ga fokken zal dit waarschijnlijk rond de 9 á 10 weken worden.
Natuurlijk doet niet iedere fokker het zo, dat begrijp ik! Ik ken fokkers die de pups al met een paar weken alleen laten slapen, anderen al gelijk vanaf nacht een... Ik ken fokkers die moeders en kids soms enkele uren alleen laten, en ook niet iedereen doet natuurlijk evenveel aan socialisatie. Maar dit is hoe ik het persoonlijk aanpak en dit is ook wat ik de meest prettige manier van het grootbrengen van een nest vind.
Het is slopend... De stress, de tegenslagen die je soms mee maakt en de drukte van de pups af en toe op tijden dat je het echt niet kan gebruiken. Zelfs bij een nest dat volledig volgens het boekje verloopt ben je na die paar weken helemaal kapot. Mede om die reden ook is fokken niet voor iedereen weggelegd, want je moet het dat allemaal echt waard vinden. Ondanks dat ik altijd helemaal kapot ben na die 2 maanden kijk ik er ook nog altijd op terug als de mooiste tijd van mijn leven. De slapeloze nachten, de soms moeilijke lessen, ik koester ze allemaal en ben zo blij dat ik inmiddels al twee nesten heb mogen grootbrengen. Maar het vergt in mijn ogen wel wat offers, en je zult ook hulp van anderen nodig hebben zeker als beginnend fokker.
Een tekstboek van hoe je het grootbrengen moet aanpakken is er helaas niet. Voor noodgevallen kun je van alles vinden, maar de dagelijkse manier van doen verschilt voor iedereen. Mijn enige advies daarin is dus ook... Zoek contact met fokkers, maak vrienden in het wereldje en loop ook mee met andere fokkers eventueel. Leer op die manier echt hoe zij het aanpakken, zodat je goed kunt zien of het wat voor je is of niet. Dit is niet alleen om die reden handig, maar ook ideaal als je besluit te gaan fokken want dan kunnen zij je bijstaan en begeleiden met dit hele proces natuurlijk ook.
Er is niet een juiste manier, fokkers verschillen vaak van mening maar al die meningen maken ook dat er verschillen zijn binnen rassen en dat is op zich alleen maar mooi. Mijn advies is... Doe het alleen als je er zeker van bent alle minpunten voor lief te kunnen nemen! Anders zullen het een paar zeer zware maanden worden.
Een full time job dus.
Echt een fulltime job...maar oh zo leuk!!
Ook hier gaat het 24/7 de eerste weken. De eerste paar weken is het een kwestie van werpkist verschonen, pups en mamma goed observeren en in de gaten houden, en 's nachts naast de werpkist slapen.
Als de werpkist eenmaal weg is, en de ren op staat begint het echte werk! Behalve dat er na drie weken mensen op bezoek mogen komen, worden ook de pups steeds ondernemender ( en leuker!) en kun je er behoorlijk druk mee zijn. Spenen, dagelijks wegen, tig machines was draaien, knuffelen...Verder nog de administratieve kant in de gaten houden: inentingen, ontwormen, aanmeldingen bij de RvB en de rasvereniging, nestkeuring enzovoorts.
Ik neem meestal 4 weken vrij, en we zorgen er voor dat er altijd iemand thuis is! Sociaal leven heb je bijna niet in die periode...
Na acht weken ( en net als bij Wichita geen dag eerder) gaan de pups één voor één weg, en blijf je met een heel dubbel gevoel achter: beetje een 'lege-nest syndroom', maar ook héérlijk relaxed...tijd om een keer op stap te gaan, tijd en aandacht in overvloed voor de volwassen honden, een keurig opgeruimd huis dat ook nog eens netjes blijft...kortom: rust in de tent!
Ondanks alle drukte: de leukste tijd die er is!!
De eerste weken wil ik zoveel mogelijk rust in het nest.
Geen bezoek, geen gefriemel met de pups... Aandacht is eigenlijk louter voor mams. Als zij goed is,gaan de pups ook wel volgen.
Ik neem dan ook geen verlof, enkel tijdens bevalling uiteraard erbij (afhankelijk of teef dat wil uiteraard).
Vanaf 5 weken ongeveer ben ik wel thuis, dan moet er ook het meest met de pups gedaan worden en dan begint het bezoek ook wel te komen (pups zijn voor die leeftijd ook niet echt interessant, je ziet nog niet veel).
Bedankt voor de uitgebreide antwoorden! Ik heb ze gelezen en herlezen.
Maart, je geeft aan dat je geen vrij neemt. Hoe lang laat je het nest dan alleen?
Ik ben heel veel thuis, maar ook wel eens niet. Dat heb je met een gezin en daarnaast een parttime baan.
Voordat we met de teef de volgende stap zetten (röntgenfoto's) wil ik helder hebben of ik een nest pups kan geven wat het nodig heeft. Vrij nemen is geen probleem. 8 weken vrij nemen wel. Hulp van buitenaf is zeker mogelijk, maar moet dan wel weten hoeveel ongeveer. Nog veel vragen en veel te leren. De fokker van de teef kunnen we ook alles vragen, maar ik hoor graag meer ervaringen en meningen.
Hoi lexie
Wij hebben ons eerst nestje in 2015 gepland .Ik neem me 3 a 4 weken vrij (afhankelijk wat ik krijg ) en evt nog 2 weken onbetaald verlof als het lukt Mijn vriendin neemt iets later vacantie en komt me helpen ,die dagen dat we beiden niet kunnen passen mijn ouders op .We doen dit nestje in eerste instantie voor onszelf en houden een reu en teef aan van dit nest ,uiteraard kunnen we niet alle puppen aanhouden en gunnen we het andere liefhebbers ook !Tegen een mooie kwaliteit /prijsverhouding dus rijk zullen we er niet van worden Net als de fokkers hierboven zal ik de eerste tijd naast de werpkist doorbrengen om alles goed in de gaten te houden . Bezoek laat ik ook pas na 4 weken toe omdat mijn teef beschermend kan worden onder invloed van hormonen .(uiteraard houden wij de kopers op de hoogte met foto's etc ) Het lijkt me veel werk ,maar omdat we er alle 2 zin in hebben krijg je er ook extra energie door en we zijn alle 2 dol op honden en puppen dus dat scheelt
Ook hier de eerste weken alles zo natuurlijk mogelijk dus veel rust in het nest en voor de moeder .Dagelijks nest verschonen ,de moeder krijgt 4 of soms 5 x per dag eten bij een groot nest ,
De eerste vier weken hier geen bezoek bij moeder en pups ,alle rust voor ze ,ook onze andere honden mogen er niet bij .
Als alles goed gaat ,pups drinken goed moeder doet het goed dan kan je ze gerust even alleen laten ,onze andere honden willen ook uit en moeder en pups liggen alleen maar .
Met een week of drie beginnen we met bijvoeren van de pups ,en beginnen we tijdens dat bijvoeren met zachte knalletjes in het nest ,die dagelijks wat harder worden zodat de pups onweervast en schotvast vertrekken ,
Vanaf vier weken mogen er bij ons vreemde mensen bij het nest .
Met mooi weer mogen ze vanaf een week of vijf buiten spelen ,de maaltijden voor de pups zijn opgevoerd naar vier keer per dag en ze worden met de dag leuker ,met een week of zes is hun eerste autoritje naar de dierenarts en nadat ze dat meegemaakt hebben mogen ze soms mee maar pups van zes weken slapen nog veel dus ook dat moet gedoseerd worden .Ze gaan mee naar winkels of markten en soms in de fietsmand wat ze een hele onderneming vinden .Tussen de acht en negen weken mogen ze verhuizen en uiteraard laten wij de moeder nooit zien dat vreemde mensen haar pup meenemen ,zij gaat dan even apart .Sommige pups blijven langer en dat is alleen maar leuk ,die leren we dan netjes lopen aan de lijn en ze draaien mee met de andere honden ,Ik kan je vertellen een nestje pups is leuk ,ontspannend ,verslavend en je leert er veel van ,mocht het je lukken ,veel succes ,wij verwachten over drie weken weer zo'n geweldige tijd .
Ik heb een fulltime job ;)
Uiteraard moest er iets niet in orde zijn, dan blijf ik wel thuis maar dat is nog niet het geval geweest.
En met een webcam te installeren kun je meer dan genoeg checken of alles nog ok is.
Ik heb ook een makkelijk ras, dus dat scheelt wel.
Daarnaast hou ik ferm van het natuurlijke dat nog mogelijk is. Ik ga vb geen pups bijflessen. Ze overleven de eerste dagen zelf of ze overleven ze niet.
Bedankt voor de reacties. Zo te lezen gaat iedere fokker er echt op zijn eigen manier mee om. Waar de een altijd thuis is, vertrouwt de ander heel veel op de moederhond. Er zal voor beide wat te zeggen zijn.
Ik had verwacht dat iedereen zou zeggen dat ik echt 8 weken thuis zou MOETEN zijn. Als ik jullie ervaringen zo lees moet het hier zeker in te passen zijn. Ik werk 2 1/2 dag, waarvan man 1 dag thuis werkt (heeft dan niet heel veel tijd, maar kan wel voeren en om een hoekje kijken). De andere dag is er oppas in huis voor de kinderen, die geen poep wil ruimen, maar voeren is geen probleem. Dan blijft er een halve dag over die ik vrij kan nemen of puppy sitter kan regelen.
waar ik wel bang voor ben is dat ik de pups niet kwijtraak. Al heeft de fokker van mijn rotti telkens meer aanvragen dan pups. Hoe gaan jullie daarmee om? Adverteren jullie, of loopt het gewoon via de rasvereniging en is dat voldoende?
Familie van ons heeft afgelopen jaar een nestje gehad, zij werken parttime/fulltime en hebben ook geen vrij genomen voor het nestje. Maar zij werken ook veel avond/nachtdiensten en dan heb je natuurlijk al andere roosters.
Of ik ze kwijt raak is niet mijn grootste zorg ,eerder of dit de juiste personen zijn .Ik verwacht geen groot nest (stuk of 4 puppen volgens een paragnost ) 2 houden we zelf en 1 iemand van forum staat op al wachtlijst waarvan ik weet dat ze verstand van honden heeft en er ook serieus over nagedacht heeft .Ik neem ook niet teveel mensen aan waarschijnlijk nog 1 iemand mocht die zich melden zo niet wachten we rustig af wat er geboren gaat worden Waarschijnlijk heb ik tegen die tijd een website en zal die laatste pup zo weg zijn
Ik vind het niet kunnen, een fulltime job en een webcam...Ik heb wel eens mee gemaakt dat er een pupje met het bekje klem in de tralies van de bench (die open in de puppyren staat) vast zat. Of een jonge pup die onder het vetbed kruipt. Dan moet je binnen een paar seconden / minuten kunnen handelen. Ik zou ook nooit een pup kopen bij iemand die veel werkt naast het nestje. Ik weet zeker dat je dan niet de energie en tijd hebt om de pupjes voldoende te socialiseren...
De eerste weken zal je nog denken dat het allemaal wel mee valt, maar die laatste weken zijn het zwaarst. Een keertje de puppyren verschonen? Nee, de hele dag door poep en plasjes ruimen. Doe je dat niet dan is het bikken en dan moet je de pupjes die erin gelegen hebben ook nog schoonmaken.
Ik werk als ik een nestje heb helemaal niet. Lukt het niet om vrij te krijgen, dan komt er geen nestje bij mij. Moet ik boodschappen doen (een uur, anderhalf uur weg), dan komt de vaste oppas. Alleen bij het uitlaten van de andere honden ben ik even weg, maar dan doen we wel kortere rondjes dan normaal.
ik vind dan weer niet kunnen dat er een bench bij de pups staat.
En zo heeft iedereen wat.
Ik veprlicht niemand om een pup bij mij te kopen, integendeel, er zijn er genoeg die er geen bij mij mogen kopen zelfs ;)
En ik vind dat plas en poep ruimen wel meevallen, maar goed, ik zal zindelijke pups hebben die bovendien over zo een ruimte beschikken dat ze helemaal nooit in plas of poep hoeven te liggen ;)
ik geef geen duwtjes dus. Vaak komt bij dat duwtje later toch nog te voorschijn over het waarom dat duwtje nodig was.
Het is mijn ingesteldheid en die verander ik niet.
Het kan hard klinken en dat is het ook vermoedelijk, maar in mijn ogen wel het juiste.
Ik geen pup willen die een duwtje nodig had.
En andersom hoeft niemand bij mij aan te kloppen om een zielig pupje te adopteren.
Er kan best een kleintje in het nest zitten trouwens, had ik in mijn laatste nest ook. Die is er gewoon doorgekomen en deed alles zelf en is een prima hond geworden.
Nou, fijn toch.
Even offtopic, ik lees dat wel vaker, ik heb een fokker geroepen. Hoe doe je dat of kan niet iedereen dat?
De fokker van onze pup heeft ook gewoon de eerste weken gewerkt. Nu heeft ze vakantie vanaf 5 weken en de pups zijn inmiddels 7 weken! We mogen der ook pas met 8 weken halen.
Wel heel boeiend om alle verschillende meningen te lezen. Hoe meer meningen hoe beter. Dan is het voor mij makkelijker om een goed beeld te vormen.
Binnen een maand ga ik beslissen of we ervoor gaan of niet. Maw, dan volgt eventueel de eerste investering: foto's laten maken. Voor de rest van de voorbereidingen hebben we nog een jaar.
Dat vraag ik me ook af..
Welk ras fok je?
mijn nesten bestaan altijd uit meer pups dan dat moeder tepels heeft (+10 pups in nest)
Dat gaat gewoon prima, de natuur regelt dat allemaal heel netjes :)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?