Dus, als ik het goed begrijp mag ik wel de Kurkuma geven, zolang er 3 tot 4 uur tussen haar medicatie en de Kurkuma zit? Of gewoon best helemaal niet geven zolang ze die Curepar en injecties krijgt? En bedoel je met medicatie dan enkel die Curepar, of ook haar hartmedicatie? Want haar hartmedicatie is levenslang, 4 pilletjes per dag. (sorry voor de vele vragen! )
En nee, dat ben ik vergeten vragen Maar uit het bloed werden wel de alkalische fosfatasen en alkalische fosfatasen na inactivatie gemeten. Hoort Kalium daar niet voor een deel bij? Maar hij had alles eens overlopen met mij wat belangrijk was, en bij die 2 zei hij dat die niet zo belangrijk waren.
Eerste bloedtest | Tweede bloedtest | Referentiewaarden | |
Alkalische fosfatasen | +215 | +189 | <111 |
Alk. fosf. na inactivatie | 19 | Niet uitgevoerd, wordt enkel uitgevoerd indien alk. fosf. >200 is |
Wat mij was bijgebleven (dacht ik dus...) is dat je furosemide gaf als plasmiddel, vandaar mijn opmerking daarover. Heb even gekeken wat je geeft. Ik zou de Curcuma longa niet geven tegelijkertijd met de hartmedicatie, omdat ze beiden een bloeddrukverlagende werking hebben en Curcuma longa specifiek een bloedverdunnend effect heeft. Absoluut wel geven, want het is (net als Mariadistel) een zeer hoog-antioxidant kruid met een krachtige bescherming op o.a. die lever. Het kan helpen om oxidatieve stress in die lever te verminderen. Al dan niet ontstaan door de medicatie blijft een discussie. Je zal nu moeten handelen met iets effectiefs dat bijwerkingen weg kan nemen en daar kan dit kruid aan bijdragen. Geef je het in met iets nuttigs zoals bijv. water aangelengd met honing als vochtmiddel met een klein beetje voeding om de maag te beschermen.
Bij oxidatieve stress op een lever zie je vrijwel altijd een verhoogd AF, maar dan zou je indirect ook verhoogde leverwaardes moeten zien, zoals bijv. verhoogd ALT. Het AF speelt met name een belangrijke rol bij de algehele stofwisseling, dus als het hart niet goed kan rondpompen om wat voor reden dan ook, zie je al snel enkel een verhoogd AF, maar als een lever zwak is en niet meer goed kan ontgiften, zie je ook een verhoogd AF. Je ziet dit ook vaak bij honden met veel verhitting in hun lijf. AF alleen zegt niet zoveel. Het kan een voorteken zijn van chronisch leverfalen, dus ik zou de lever wel met regelmaat laten checken.
Denk dat de curcuma en de curepar geen interactie geven.
Curepar is DL-Methionine, een essentieel aminozuur, leverondersteunend.
Ben ik weer, met slecht nieuws..
Uit de echo bleek dat ze gelukkig geen leverkanker heeft. Maar, haar lever bleek vergroot omdat haar lever eigenlijk "kapot" is, waardoor die nieuw weefsel aanmaakt maar dat nieuwe weefsel werkt niet zo goed als haar originele weefsel. Daarnaast is ze vanbinnen helemaal versleten, ondanks dat ze nog maar 11 jaar is. Het lijkt dus of ze vanbinnen veel ouder is dan dat ze is. Door haar vergrote hart en haar vergrote lever worden haar longen dan ook nog eens samengedrukt.
Het is lastig, ik besef dat de kans zo groot is dat ik volgende zomer helemaal alleen ben.. Blackie heeft van de da maar een paar maanden tot max een jaar gekregen met haar tepelkliertumoren, en Saffira.. mja, daar heeft de dierenarts eigenlijk nog niets over gezegd maar als lever, hart en longen het al zo slecht doen.. Wat doet het dan nog wel goed.. En hoe lang kan ze daar mee verdergaan.
Momenteel hou ik me sterk voor die 2 schatten. Ik wil hun laatste momenten niet vullen met verdriet maar met vreugde. Maar als ze er allebei niet meer zullen zijn.. ik weet eerlijk gezegd niet hoe ik dat ga redden..
Pff.. wat heftig..
Heel veel sterkte..
Oh jee wat een triest verhaal.Ik hoop dat ze geen van beiden pijn lijden en dat jullie samen nog een tijdje van elkaar kunnen genieten.Ik leef met je mee heel veel sterkte voor nu maar zeker ook voor later.
sterkte voor je.
diuretica (plaspillen aanhouden)
dan komt er niet teveel druk op de lever bij.(overvulling bloedcirculatie)
kunt aanvullen met fytotherapie voor de lever (mariadistel, artisjok, curcuma)zie Golden
Ziezo, nu zijn we al een tijdje aan het behandelen. Tot nu toe gaat het nog goed met haar.
Momenteel stellen we haar voer nog zelf samen. Ik heb al een producent van KVV gecontacteerd die ook KVV "op maat" maakt, maar hij moest eerst nog eens goed bestuderen wat er juist allemaal in de KVV moest dan. Dus zolang we daarop wachten geven we kip en vis, heel af en toe eens rund en daarbij nog groenten en aardappelen of bruine rijst. Heb op internet gezocht naar alles wat wel, en vooral niet gegeven mag worden aan hart- en leverpatiënten. Heb een heel word-document ervan gemaakt en dat hangt hier nu in de keuken omhoog.
Heb alleen een klein probleempje. Kraanwater mag ze niet hebben omdat daar metalen enzo in kunnen zitten, wat niet goed is voor de lever. Het beste is gefilterd water. Nu heb ik flessenwater gegeven in haar drinkbak, maar als ik een fles van 1l erin kap is hij nog niet eens voor de helft vol.. En door haar vochtafdrijvende pillen zou ze dus ongeveer 2 flessen per dag leegdrinken. Kan ik eventueel naast flessenwater ook regenwater geven, en eventueel eerst koken voor ik het geef? Of is dit niet gezond voor haar lever?
Als je flessenwater, gekookt of gefilterd water geeft, dan is dit type vocht mineralenarm en is het verstandig om een goede allround 'levende' mineralenbron toe te voegen, zoals bijv. Chlorella (bevat o.a. ook goede aminozuren en aanvullende vitamine B's, een 'compleet' natuurlijk supplement als toevoeging om tekorten te voorkomen). Chlorella heeft ook een ondersteunende functie op o.a. de pancreas, galwegen en lever, dus in mijn geval geef ik dat altijd een paar x per week bij de zelf samengestelde voeding. Gekookt water kan dus ook, maar dan wel levende mineralen toevoegen (al dan niet aan de voeding), anders dan loopt je hond tekorten op. Een hond in deze staat kan mineralen niet voldoende uit de voeding opnemen. Regenwater is 'gezond', maar bevat vaak ook stuifmeelpollen en in onzuiver gebied kan het ook lichte toxiciteiten bevatten.
Verder zou ik geen gewone aardappelen geven als koolhydratenbron, maar wel zoete aardappel, die meer voedingsstoffen bevat, zoals calcium, magnesium, kalium, vit. A, C en B's en hoog antioxidanten bevat, iets wat gewone aardappel ontbeert.
Bruine rijst; hiervan zou ik de meest onbewerkte vorm kiezen die de minste nutriëntenverlies kent en dat is een zilvervliesrijst dat 3 kwartier moet koken (bijv. te koop via natuurwinkel of reformzaak). Van vis zou ik enkel witvis geven zoals koolvis en kabeljauwfilet. En dan niet de blokvormen van geplakt vlees uit de diepvries van een supermarkt, maar de filetzakken of vers van de markt. Van kip zou ik enkel biologische kip geven. Verder is het belangrijk om in hoofdzaak 'wit vlees' diersoorten te geven en kleine prooidieren (wild), zoals kwartel, kalkoen, eend, konijn. Ik vind het wel belangrijk om 1x per week een rood vlees bron toe te voegen aan wit vlees van bijv. wild, lam of geit, omdat die hoog staan in aminozuren, aanvullende mineralen en vitamines. De lever moet veel werk verrichten om rood vlees af te breken tot ammoniak, dus daarom niet teveel. Ook geen eieren geven.
Verder zou ik naast zoete aardappel en bruine rijst als koolhydratenbron juist ook leverondersteunende groentes bijgeven.
Ik weet niet bij welke leverancier je je KVV laat maken, maar ik zou dit enkel laten maken door mensen met verstand van zaken EN goede kwaliteit kunnen bieden of anders zelf malen op basis van de genoemde diersoorten en vooral geen organen geven van grote zoogdieren zoals rund, paard, hert etc.
Wat de ondersteuning betreft: gaf je de Curcuma al bij?
Er zijn ook gerichte leverondersteunende supplementen voor honden, waarvan de ervaringen met deze 3 merken gewoon 'goed' zijn te noemen:
http://www.botanischinbalans.nl/a-36129413/blaas-nier-lever/lever-compositum/
http://www.nmlhealth.com/p,34,2485/PUUR-Lever.aspx
http://www.nmlhealth.com/p,58,1385/Phytonics-Liver-comp--ACTIE.aspx
Verder ga ik je niet van medicatie afpraten, maar wat mij opvalt. Een hondje van dit formaat die 2 ltr. water per dag nodig heeft omdat de plaspillen die behoefte aangeven, daarvan komen ook de nieren en lever onder druk te staan. Nu weet ik niet hoeveel pillen per dag je hiervan geeft, maar als dat meer dan een halve tablet per dag is, zou ikzelf met mijn dierenarts bespreken of dit niet verminderd zou kunnen worden, juist om de druk op hart en lever weg te nemen en wat ik al eerder schreef o.a. kalium (en andere mineralen)verlies te verminderen. Dan is met gericht fytotherapeutisch handelen nog een weg naar stabiliteit mogelijk, onder begeleiding van een goed holist in samenwerking met specialist.
Sterkte er mee.
Na het droevige nieuws dat je kreeg is het toch al heel wat dat het goed gaat. Ik lees dat je flessenwater geeft. Waarschijnlijk deed je dat al maar ik wilde toch even eraan helpen denken dat er veel verschillen zijn in wat er in de waters zit. Niet dat het ene slechter is dan het andere, maar het ene bevat meer van dit en minder van dat... Dus als je weet wat je moet vermijden dan toch best vergelijken.
Ik hoop ook dat het nog een hele tijd goed mag gaan met je hondjes en zeker dat ze zich goed voelen. Daar probeer jij voor te zorgen zolang ze er zijn. Wat er daarna komt, zie je dan wel... Maar voor nu, alle goeds voor jou en je hondjes gewenst.
Goldendelerious: Als supplement geef ik momenteel enkel de Kurkuma. Verder geen supplementen. Dat ga ik dus eens navragen aan de dierenarts nog, of er verder nog iets gegeven mag worden. Blackie krijgt momenteel een extra kracht pasta, daar zitten heel wat vitaminen in. Maar ik weet niet of Saffira dit ook mag hebben, daar ga ik meteen voor bellen. In de tussentijd, tot de afspraak van maandag, kan ze dat dan misschien nemen. Daarna vraag ik supplementen specifiek voor lever. Vorige keer bij onze afspraak was het enkel de assistent die aanwezig was, en die zei ook eerlijk dat ze niet goed wist wat er mis was met Saffira. Ze moest toch enkel haar injectie voor de lever hebben.
Dus wat water betreft mag ik dan flessenwater gecombineerd met gekookt regenwater blijven geven? Zolang ik supplementeer is dit goed?
Ik ga mijn KVV bij Top Dog in Wetteren bestellen. Deze zei ook heel eerlijk aan de telefoon dat hij het allemaal wat moest uitzoeken, en hij vroeg wat er dan in zo'n speciale brokken zit. Ik had namelijk gezegd dat mijn dierenarts speciale brokken meegegeven had voor de lever, maar dat ik het wat onverstandig vond om nu van vers naar brok over te stappen.
Ik had trouwens gelezen dat eend en lam slecht zijn voor de lever omdat deze te vet zijn. Haas heb ik hier ook nog liggen, dat is niet te vet en dat krijgen ze ook af en toe. Maar die is bijna op, dus moet dringend wat oude KVV wegdoen en nieuwe kopen. Vriezer ligt bomvol met KVV, maar spijtig genoeg niet de goede.. Mag ze trouwens ook pens hebben? Daar kan ik niet veel van terugvinden op het internet.
Nu heb ik bijvoorbeeld wortelen gehaald, omdat die goed zijn voor lever en hart. Artisjok is ook goed voor beide, dus we proberen om die 2 toch altijd te geven naast andere groenten zoals witlof enzo. En uiteraard ook altijd aardappelen of bruine rijst. Straks ga ik die zoete aardappelen halen. Kom net van de winkel, platte kaas en geitekaas gehaald zonder zout want melkproducten zouden ook goed zijn voor hart en lever. Wat een gedoe is het toch!
En ja, ze zit zwaar aan de medicatie om haar stabiel te kunnen houden. 2x een halfje Lassix 40mg (dus een volledige tablet op 1dag), een halfje Fortekor Flavour 20 (wat eigenlijk voor honden van 21-80kg is, Saffira weegt 16,5) en een volledige Prilactone 40mg. Samen met Blackie drinken ze een bak uit waar 2liter in kan. Maar Blackie drinkt niet erg veel. Maandag toch ook maar eens bespreken met de dierenarts?
Enorm bedankt voor je hulp trouwens! Echt waar, doet me toch deugd dat ik het niet allemaal alleen moet uitzoeken.
Ben inderdaad blij dat ze het nu goed doet. Ik merk wel dat ze meer slaapt dan voorheen, maar goed dat is normaal. Eerlijk gezegd keek ik enkel of het water geschikt was voor babyvoeding.. Ik dacht als het geschikt is voor baby's zal het wel goed zijn zeker. Maar goed, ik ga straks nog eens naar de winkel voor die zoete aardappelen en dan ga ik terwijl eens kijken voor goed water. Al weet ik niet meteen waar ik naar moet zoeken.. Dus eerst nog wat opzoekwerk doen.
Bedankt voor de steun alvast. En ik hoop ook dat ze het allebei nog lang goed mogen doen!
Je kunt misschien een BRITTA drinkwaterzuiveraar kopen.
Daar zit een filter in om kraanwater te ontdoen van metalen en chloor.
Deze wordt gewoon bij keukenapparatuur verkocht.
Vullen en klaar.
google eens op Britta
succes daar
Synthetische vitamines en mineralen breken minder snel af dan natuurlijke, dus ik zou voor die supplementen gaan die geheel natuurlijk zijn. Chlorella is dan zo'n natuurproduct dat zeer geschikt is bij lever-pancreas- en galfalen. Ik ken de pasta niet, dus kan daar niets over vertellen.
Flessenwater kan gecombineerd worden met gekookt water. Door het mineralenverlies uit het water, is het raadzaam om bij zieke honden te supplementeren.
Eend en lam zijn niet 'slecht' voor een lever in de zin dat ze te vet zijn. Zelf geef ik in plaats van lam liever geit, omdat mijn oudste hond dit veel beter verteert. Te vet kun je compenseren door vetabsorberend/afdrijvende (chlorella/groentes) voeding te verschaffen. En uiteraard valt en staat alles met kwaliteit. Van een gemiddeld verkooppunt hoef ik geen tam eend of lams- of geitenvlees/karkas, dat over het algemeen veel te vet is. Maar hele eenden en karkasdelen van hele geiten/lammeren van zeer jonge leeftijd, direct van de slachterij, daarmee is totaal niets mis. Wilde eend en grasgevoerde dieren met veel buitenloop hebben mijn voorkeur (minder vet, hogere aminozuren etc.) en geven de minste belasting op zo'n lever en de algehele spijsvertering. Haas is mager, maar valt wel onder 'rood vlees', dat in verhouding meer afvalstoffen produceert. Zeer prima om te geven, maar niet dagelijks.
Pens kun je ook prima geven. Hier gaat over het algemeen lams- en geitenpens aan stuk prima. Gecombineerd met (gefermenteerde) groentes is dat een goede maaltijd voor die dag. En Carnibest Bio bevat een klein deel bio runderpens, dat ook erg goed wordt verdragen. Zo'n 15% van het weektotaal bestaat hier uit een goede kwaliteit pens. Verder krijgt hij met enige regelmaat gemalen pancreas bij zijn totaalvoeding of pancreas uit prooidieren zoals konijn. Dat kan hij nog goed verdragen en pancreas draagt bij aan ondersteuning van lever, gal en pancreas.
Ik geef zelf beslist geen melkproducten aan mijn honden, aangezien platte kaassoorten etc. triggers kunnen zijn bij volwassen honden die geen lactose kunnen verteren. Het is extra druk op het systeem. Maar......er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Cottage Cheese 'past' wel binnen een leverdieet voor honden, al blijf ik van mening dat het lichaam wordt verhit. Het bevat veel aanvullende mineralen, zoals selenium en er zijn honden die er toch redelijk goed op reageren. Mijn honden doen het er duidelijk niet goed op, dus hier geen ongefermenteerde zuivelproducten, wel melkkefir dat zeer enzymenrijk is en goede bacteriën bevat, naast een hoge nutritionele waarde.
Zoals je misschien weet, heb ik een forum over natuurlijke rauwe voeding voor honden, waarop volop informatie staat over aangepaste diëten bij ziekte, waaronder leverdieet. Als je wilt, wil ik dat je doormailen om dat aan die voermaker te overhandigen. Het is verstandig om dit soort aanvullende informatie te geven, want als deze zich verlaat op een vergelijking met de inhoud van brok, dan krijg je een zeer beroerd ongeschikt leverondersteunend dieet.
Ja, ik zou de plasmedicatie gaan bespreken (niet zomaar stoppen). Als tip kreeg ik om de plasmedicatie opgelost in water te geven (beetje honing of kefir er door, dan wordt het gedronken), zodat het sneller door het lichaam wordt opgenomen en indirect de behoefte om zulke grote hoeveelheden te drinken wordt verminderd. 3-5 mg p/kg per dag is gem. 2 tabl. op 5 mg. Misschien kun je minderen, waardoor juist een stabilisatie plaats kan vinden in het lichaam. Als mijn hond op Furosemide moet (gelukkig is dat al heel lang geleden!), dan krijgt hij de eerste paar dagen een stootopbouw, daarna een verminderde dosering tot aan een standaard dosering. Dag 1-3 2x daags 1,5 tabl., dag 4-5 2x daags 1 tabl., dag 6-7 2x daags een half tabl.....plus kalium celzouten. Dit dus voor een hond van gem. 36 kilo. Hiervoor is bewust gekozen om nier en lever te ontlasten en bij voorkeur het niet te gebruiken als goede alternatieven voor handen zijn. Vocht achter de longen en stuwing van hart, lever en longen zijn ook op andere manieren te ondersteunen.
Je kunt me PB'en als je info wilt over het leverdieet. Je bent ook van harte welkom op mijn forum Rauwe voeding voor Honden.
Die zoete aardappel of bataat, is dat hetzelfde als rode aardappel? Kan het namelijk niet vinden in de Carrefour, behalve rode aardappel dan.
Die Cottage cheese had ik trouwens in de winkel eens bekeken, en daar zit blijkbaar zout in. Dus heb magere platte kaas genomen en een soort geitenkaas, daar zit geen zout in.
En die pasta, heb zelf eens gekeken wat er allemaal in zit maar blijkbaar zit er kopersulfaat in. Het is wel maar 9mg per kg pasta, maar goed koper is koper.
Daarstraks herinnerde ik mij weer dat ik enkele weken geleden voor Saffira een bestelling gedaan had bij Cool4Pets voor 40euro. Maar daar zaten ook dingen bij die ze niet mocht hebben zoals rund, lamsorganen en een dental stick enzo. Dus heb online gechat met een medewerker, om te vragen of die mijn bestelling nog kon wijzigen. Ging gelukkig nog, want had ook runderlever van 2kg besteld en die moest besteld worden, waardoor de bestelling nog niet verzonden was. De runderlever kon ik niet meer wegdoen omdat die speciaal voor mij besteld was, maar runderlever zal toch goed zijn voor de lever denk ik? Iig, die man heeft mij ook wat goede tips en raad gegeven enzo, en zonder problemen mijn bestelling aangepast.
Doet me toch deugd dat ik door zoveel mensen geholpen wordt. Dus nog eens: bedankt allemaal! Jullie maken dit leed een stuk draaglijker!
Hmmm, haar ontlasting heeft nu al 2 dagen een blekere kleur.. Geen goed teken dus
Zoete aardappel of bataat is knolvormig. Of jouw 'rode aardappel' zoete aardappel is, durf ik niet te zeggen. Ik weet dat 'rode aardappel' ook wordt aangemerkt als een bepaalde aardappelsoort die beslist geen zoete aardappel is.
http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/zoete-aardappel.html
Vraag het even bij de groenteafdeling. En je kunt het ook kopen bij zelfstandige groentezaken en Islamitische groentezaken. Waar je met zuivel rekening mee moet houden, is dat naast lactosegevoeligheid het product ook veel histamine kan bevatten. Van alle zuivelproducten bevatten cottage cheese en ricotta de minste hoeveelheden histamine. Vooral bij vergrote lever gevolgd door levercirrose kan histamine slecht worden afgebroken. Cottage Cheese is er ook in light versie. Ietwat zout is zeker geen probleem.
Zie de info over leverdieet m.b.t. lever.
5% van het weektotaal bestaat uit orgaanvlees, waaronder een kleine hoeveelheid lever, hart en nier. Organen zoals nier en lever van grotere zoogdieren zoals rund, paard etc. zijn over het algemeen meer belast met afvalstoffen dan organen van jonge dieren, grazers en klein wild. En ondanks dit gegeven zijn er toch redelijk veel honden die 'gewoon' bio-industrie rund krijgen en daar geen hinder van lijken te ondervinden. Alles waar 'te' voor staat, is slecht.
Lever, nier, pancreas etc. zijn normale toevoegingen in een standaard zelf samengesteld dieet. Er bestaat geen 'orgaantherapie', zoals extra inzet van lever en nier bij lever- of nierfalen en in grotere hoeveelheden kan dit zelfs schadelijk zijn in verband met afbraak van ammoniakstoffen en histamine, teveel zouten etc.
Het enige nuttige is om bij pancreasfalen dagelijks gem. 30% verse pancreas toe te voegen, zodat de pancreas rust wordt gegund en de verse pancreas de functie van de spijsvertering tijdelijk kan overnemen. Indirect ondersteunt een toevoeging van een klein beetje verse pancreas ook bij lever- en galfalen, waarbij ook darmproblematiek gemoeid is.
Even over die cottage kaas. Ik geef Lance altijd een klein koffielepeltje over zijn brokjes.
Die is inderdaad iets zout......is dat slecht ?
Nee rode aardappelen en zoete aardappelen/bataat zijn blijkbaar niet hetzelfde. Had het nog eens opgezocht, en ze zien er ook heel anders uit. In de Carrefour hadden ze enkel de rode aardappelen, maar ben dan naar Colruyt gegaan en daar hadden ze wel zoete aardappelen. Heb dan iets meer dan een kilo meegenomen en ze vindt het gelukkig lekker.
Als die cottage cheese dan niet zoveel kwaad kan, dan koop ik dat volgende keer wel. Als ze een light versie hebben tenminste. Nu ga ik eerst die magere platte kaas en die geitenkaas geven, met wat havermout en misschien eventueel wat appelazijn erdoor? En dit dan als "tussendoortje", niet bij haar hoofdmaaltijd ofzo.
Als snack voor tijdens het wandelen geef ik bijvoorbeeld pensstaafjes en lamslongblokjes in stukken geknipt. Kan ik dit dan als orgaanvlees zien, zonder dit apart nog in het dieet toe te voegen?
Die pancreas ga ik dinsdag halen bij die producent die KVV op maat kan maken. Heb gezien dat die ook Carnibest verkoopt, dus dan kan ik dat daar gaan halen en terwijl eens vragen of hij al wat opzoekwerk gedaan heeft. Maar hoe langer ik ermee bezig ben hoe minder enthousiast ik ben om KVV op maat te laten maken.. Ben bang dat hij misschien bepaalde dingen er verkeerd in gaat steken, of te weinig ofzo. Maar goed, ik ben ook bang voor mezelf dat ik dingen fout doe hoor.
@Anny: Goh, ik dacht ook direct van "oh nee er zit zout in" maar blijkbaar kan dit dus niet zoveel kwaad. En als het dan voor een leverpatiënt al niet veel kwaad kan, dan zal het voor jouw gezonde Lance zeker geen kwaad kunnen (Lance is toch gezond he?)
En zoals Golden al zei, misschien volgende keer speciaal voor Lance de light versie nemen? Of je kan er ook van meesmullen natuurlijk
Ja maar hij wordt er wel vlug dikker van , merk ik als ik eens een tijdje de kaas oversla.
light...is niet goed denk ik. Niks van light
Weer naar de dierenarts geweest.... voor haar laatste injectie van de behandeling! Nu kunnen we normaal gezien weer even verder.
We hebben ook nog hepa supp gekregen als supplement. Heb gezien dat er koper in zit, <1% maar volgens de dierenarts kan dit geen kwaad. En heb op mijn donder gekregen omdat ik te veel naar jullie luister..
Heb nu eindelijk ook eens kunnen vragen hoelang hij denkt dat Saffira nog "goed" zal zijn. Vorige keren ging het niet omdat ik oftewel op school zat oftewel was het enkel de assistent en was hij er niet.
Maar hij zegt dat hij niet weet hoe lang Saffira nog heeft, dat sommige honden het jaaaren goed doen en dan ineens snel bergafwaarts gaan, en andere honden die gaan langzaam aan bergafwaarts. Kortom, ik ben daar wel blij mee, ik had al één of andere beeld voor me dat ze nog maar een paar maanden te leven had. Nuja, die kans bestaat nog altijd maar ik ben al blij dat er dus ook een kans bestaat dat ze hier volgende zomer allebei nog zullen zijn! Zolang er hoop is...
Oh ja, en haar darmen waren blijkbaar weer wat opgezet..
Je hoeft niet te luisteren...niemand verplicht je tot iets of dwingt je tot anders handelen. Je vraagt zelf om tips en de visie van de ene DA omtrent medicatie is beslist niet de visie van de andere DA.
Hoe is het nu met de ontlasting?
Bleke kleur, maar wel stevig. Ben al blij dat ze niet weer zo'n slijmerige ontlasting heeft.
En ja, als ik advies krijg van mensen die echt met voeding bezig zijn, en ook eigen ervaringen hebben dan luister ik graag naar dat advies. Oké, ik heb dan geen bewijs dat dat advies wetenschappelijk ondersteunt, maar die fabrikanten van brokken kunnen mij ook geen wetenschappelijke studie op papier geven waarom ze dit of dat in hun brokken draaien. Maar het ging hem niet zo over de medicatie, maar eerder over het advies van voeding en supplementen zoals die Mariadistel en Chlorella enzo.
Ik ben vrijwel altijd met voeding en natuurgeneeskunde bezig....en heb er ook nog officieel voor geleerd ...met 'wetenschappelijke achtergrond'.
Juist van Mariadistel en Chlorella is er zeer veel wetenschappelijk via Pubmed gepubliceerd dat ze een beschermende functie hebben bij o.a. levertoxiciteit en zelfs mogelijk een kankerremmend effect hebben. Ik werk hier enorm graag mee, juist omdat het prima wisselwerkingen kent met andere kruiden en toevoegende supplementen.
De bestaande leverdiëten binnen het BARF hebben door de tijd heen zich ook 'bewezen' in die zin. En diverse ondersteunende KVV's ook....tot zover de ervaringen zonder wetenschappelijke dubbel blind verrichte studies.
Fijn dat de ontlasting weer 'stabiel' is.
Doe je ding, hoor.
Des te meer reden om dus gewoon wel te luisteren en jouw advies op te volgen Ik neem ook niet zomaar alles aan van iedereen, maar als ik merk dat iemand verstand heeft van iets en ik ook veel dezelfde informatie terugvind op internet.. ja dan hoef ik niet zwart op wit bewijs te hebben van studies dat bijvoorbeeld Mariadistel goed is voor de lever.
Ach ja, zolang Saffira het maar goed doet. Dat is het enige bewijs dat ik nodig heb!
Ja verdorie zeg, was ik net weer even gerustgesteld
Ik had contact opgenomen met Tannetje Koning, de situatie van Saffira beschreven en haar gevraagd of zij eens wou kijken of mijn aangepast dieet er een beetje goed uitziet aangezien zij toch gespecialiseerd is in voeding. Krijg ik een mailtje terug vandaag, vraagt ze of ik iets van hersenverschijnselen zie bij Saffira. Ik denk potverdekke, waarom vraagt ze dat wat moet ik hier achter gaan zoeken.. Ben dus meteen beginnen opzoeken en kom ik dan op Portosystemische shunt en Hepatische Encefalopathie terecht..
Mja, en dan maak ik me alleen maar meer zorgen als ik dit lees.. Saffira slaapt veel de laatste tijd, slechte ontlasting, vermagerd (van een mooie 17,5 kg zit ze nu op 16,25kg) en vandaag heeft ze ook naar een man gehapt die aan onze waterleiding kwam werken Gisteren was er een andere man komen werken, daar was ik bij en had ze geen problemen mee die mocht haar aaien en toen hij aan het klussen was lag zij gewoon te slapen. Vandaag was ik er helaas niet bij bij het voorval, maar mijn moeder heeft het me verteld en was ook best geschrokken. Op het moment dat hij aanbelde was ze aan het eten, ze reageerde al heel naar op hem blijkbaar mijn moeder zag meteen dat ze anders deed dan anders. Oké, ze blaft altijd naar bezoek maar dit was blijkbaar anders. Toen hij wegging heeft ze hem gehapt, en haar eten was dan dus al op. Verder heeft ze geen baknijd, wij mogen alles doen als ze aan het eten is.
En dan lees je dingen dat de enige opties operatie of euthanasie zijn. Ja lekker een operatie met een vergroot hart! Zit hier te beven achter mijn toetsenbord!
Ik hoop dat ik me zorgen maak om niets. Had de da dit anders niet gezien met de echo en het bloedonderzoek dan? Zoiets zal hij toch gezien hebben?
Ik denk dat je da de aangewezen persoon is om je twijfels en vragen te beantwoorden.
vanachter ons scherm.....is niet voldoende. Jij en je da staan in het veld.
niet piekeren
Ja daar ga ik morgen meteen voor bellen natuurlijk, zelfs al krijg ik op mijn donder dat ik weer te veel geluisterd heb naar anderen of te veel op internet gekeken heb. Ik had misschien gehoopt dat ik hier in de tussentijd wat gerust gesteld kon worden, dat zoiets zeker terug te zien zou zijn in het bloedonderzoek of de echo ofzo.
Maar goed, gewoon geduldig wachten tot morgen, dan weten we hopelijk meer!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?