Waarom nou bepaalde rassen afraden?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

" Ik vraag me af of de onderzoeken die gedaan worden naar erfelijke aandoeningen binnen rassen, of men daar rekening houdt met de 'rasechte' honden (dus met stamboom, waarbij je de afstamming kan nagaan) en met broodfok honden. Denk dat je bij broodfok honden zowieso wel een groter percentage erfelijke aandoeningen tegenkomt.
 
Ik vind het in ieder geval een interessant onderwerp.  "

 Het gaat met name juist over de rashonden, met stamboom. Er valt qua erfelijkheid niet veel te onderzoeken, lijkt me, als er geen ouders bekend zijn.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

"  Het gaat met name juist over de rashonden, met stamboom. Er valt qua erfelijkheid niet veel te onderzoeken, lijkt me, als er geen ouders bekend zijn. "

 

 

Dat hoeft niet: als je van een bepaalde genmutatie weet dat die een bepaalde afwijking veroorzaakt, kun je ook kijken of die afwijking voorkomt bij rasloze honden

 

of als je rasloze honden hebt met een syndroom X, kun je juist kijken of die honden een bepaalde genmutatie hebben.

 

Wat je dan niet precies kunt weten, is hoe de overerving is 

honden page profiel --

honden foto van -

"  Het gaat met name juist over de rashonden, met stamboom. Er valt qua erfelijkheid niet veel te onderzoeken, lijkt me, als er geen ouders bekend zijn. "

 

En toch vraag ik het me ook altijd af:

 

http://werkhonden.raadvanbeheer.nl/index.php?id=1864&cHash=d2d31df380c038acb49c367500698a81&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1833&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1863 

 

Slechts 6 tot 20% van de honden zijn dus dieren met een stamboom.. Ik neem aan dat de rest dus broodfok of pretnesten zijn, waarbij (bijna) niet wordt getest. Dit geeft een heel vertekenend beeld van hoe de rashond er werkelijk voorstaat. Erg jammer, want juist daar ben ik erg benieuwd naar. 

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

De honderden researches, waarvan het resultaat  gepubliceerd wordt op cavalierhealth.org, betreffen alleen Cavaliers met stamboom.

 

Volgende research betrof zelfs voornamelijk honden van Cavalier fokkers; die beweerden dat hun honden geen tekenen van Syringomyelie vertoonden.

 

quote

Prevalence of asymptomatic syringomyelia in Cavalier King Charles spaniels. J. E. Parker, S. P. Knowler, C. Rusbridge, E. Noorman, N. D. Jeffery. Vet.J. June 2011. Quote: "The prevalence of syringomyelia was investigated in a sample population of 555 Cavalier King Charles spaniels. All dogs, which were declared by their owners to be showing no clinical signs of syringomyelia, underwent MRI to determine the presence or absence of the condition. Data were analysed by logistic regression to determine the effects of sex and age on the prevalence of syringomyelia. Only increased age was found to have a significant effect. The prevalence of syringomyelia was 25 per cent in dogs aged 12 months, increasing to a peak of 70 per cent in dogs aged 72 months or more. ... The evidence for a lower prevalence in younger animals is more reliable (because of the higher numbers included in the present study and the lower likelihood of false inclusion) and this effect lasts until dogs are at least three years of age. This finding has important implications for the design of a screening test procedure and may conflict with the current recommendations that the optimum age for screening should be 30 months. These data would imply that it is probable that dogs aged up to three years may yet have reduced odds for the diagnosis of syringomyelia. However, there is a need for the dogs to be screened when they are reasonably young so that breeders can decide at an early stage whether their animals are suitable for breeding; many breeders would consider 36 months unduly old.... The high lifetime prevalence of syringomyelia raises concerns for the welfare of the CKCS breed and also suggests that eliminating the genetic risk factors for the disease by selective breeding may be difficult, because the heritability has previously been shown to be complex, and the prevalence of the determinant genes within the population is therefore likely to be high. The true prevalence of syringomyelia in the general CKCS population is expected to be higher than that found in this sample population because symptomatic dogs were specifically excluded."

unquote

 

bron: http://cavalierhealth.org/sm3.htm#Prevalence_of_asymptomatic

 

honden page profiel Lynn & CharlieLynn & Charlie

honden foto van Lynn & Charlie

Uit dit tekstje kan ik helaas niet uithalen dat het enkel honden van Cavalier fokkers zijn die deelnamen aan die onderzoek. 

 

Verder veel intressante onderzoeken op de site die je geeft, ik lees de rest nog even door. 

 

Verder ben ik blij dat er toch best veel onderzoek gedaan wordt naar CM/SM en dat dit wat meer onder de aandacht wordt gebracht. Het is belangrijk om Cavalier eigenaren op tijd te informeren. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

 

Een deel van de 555 Cavaliers zijn voor de MRI bij dierenarts Noorman in Best geweest.

Een ander deel o.a. bij de specialistische kliniek van dr. Clare Rusbridge. Deze Cavaliers van fokkers kwamen voor een MRI voor vaststelling gradaties CM/SM  i.v.m. inzet voor de fokkerij. Men heeft dit gekoppeld aan verzameling van gegevens voor deze research. Dit heeft een cavalier kenner in Nederland van Clare vernomen en is ook logisch als je weet dat dierenarts Noorman in Nederland de meeste MRI's maakt van Cavaliers, die men wil inzetten voor de fokkerij. Bovendien wordt dierenarts Noorman bovenin dit research rapport genoemd. Dit was nog in de tijd dat DA Noorman de CD's met de beelden van de MRI's moest doorsturen naar dr. Clare Rusbridge, omdat zij in die tijd voor Nederland de enige was, die gradatie CM/SM mocht bepalen voor honden die ingezet worden voor de fokkerij. Tegenwoordig worden de gradaties CM/SM vastgesteld in NL door dr. Mandigers van de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit Utrecht. 

 

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

" Buiten alle erfelijke aandoeningen..

Realiseer je ook hoeveel pijn het doet om een hond die in de bloei van zijn leven is ziek te zien worden.
10kg afvallen, enkel doordat de kanker hem van binnen opvreet..

Begrijp me nu niet verkeerd, een hond van 15jr die overlijdt is ook verschrikkelijk en doet even veel pijn. Maar dan komt het niet onverwacht.

Heb je al eens opgezocht naar verhalen van Berner's en een klein aantal andere rassen die gevoelig zijn voor dit soort kanker (Retrievers en Rottweilers) die overleden zijn aan Maligne Histiocytose.
Op de site van Shelley's vind je veel verhalen terug en heel veel verdriet in deze verhalen. "

 Maligne Histiocytose is doodsoorzaak nr. 1 onder de Berner.

In Wageningen is men bezig naar een groots onderzoek ernaar.

De oorsprong zou mogelijk in Duitsland liggen en geloof dat ze langzaam maar beetje beginnen te ontdenken hoe vast te stellen of een hond er drager van is, maar tot voor kort was het niet vast te stellen. Veel Lijnen in Duitsland hadden er last van en laat nou de nodige fokkers ook in NL Berners uit de Duitse lijnen hebben gehaald om hun lijnen mee uit te breiden.

 

honden page profiel Gerrit VermeulenGerrit Vermeulen

honden foto van Gerrit Vermeulen

;-) Ben het aan de ene kant eens dat zo'n diertje dan goed wordt verzorgt en een fijn leven krijgt, maar het in stand houden van hondenrassen die dagelijks last en pijn hebben van de eisen die aan het ras worden gesteld, vind ik ook niet goed.

Maar misschien heb ik het mis.

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

"  Sorry of topic...
 
Wij als mens kies je over het algemeen wel om aan kinderen te beginnen. Wanneer je eraan toe bent wil je graag dat deze wens in vervulling gaat. Je kiest ervoor om te stoppen met anticonceptie. Je kiest ervoor om zwanger te raken.
En idd je neemt geen kind, je kiest er niet voor om je kind een erfelijke aandoening mee te geven, je kiest er al helemaal niet voor om ongewenst kinderloos te blijven.
 
maar wij kunnen wel zelf bepalen wil je überhaupt wel kinderen. Wil je perse geen kinderen dan kies je hiervoor en kun je dit zelf regelen. Een hond kiest hier niet voor. Die volgt zijn natuur.
 
En dat je niet even aan kinderen begint weet ik helaas maar al te goed. Dit neemt niet weg dat dit mijn keuze voor kinderen niet beïnvloed.... Tenzij blijkt dat er een genetische afwijking van toepassing is. Dat veranderd het verhaal. Dan kies is wel degelijk vor andere wegen. "

 

 

Kim, ik snap heus wel hoe jij en Jarno het bedoelden. Natuurlijk niet kwetsend naar anderen.

Maar ik begrijp ook hoe Gerard het bedoeld. 

 

Een vriendinnetje wil bv heel graag kinderen maar ze heeft geen partner. Wel heeft ze net als ik endometriose. Ze kan alleen proberen zwanger te raken via IUI, IVF,. Omdat zij ervoor kiest om dus BAM te worden moet ze allemaal psychologische onderzoeken en testen ondergaan. Je wil niet weten wat er allemaal gevraagd wordt. Terwijl truusje van 3 hoog achter bij wijze ieder jaar een kind kan krijgen wat daarna uit huis geplaatst moet worden omdat Truusje zelf niet voor de kinderen kan zorgen. 

 

Je schrijft hierboven, een hond volgt zijn natuur. Dit is bij mensen niet anders hoor. Je krijgt wel of geen oergevoel dat je zwanger moet raken, kinderen zou willen krijgen. Is gewoon de natuur! 

 

Net als dat je je reu of teef laat castreren om te voorkomen dat ze zich voortplanten zouden ze sommige mensen ook moeten verplichten zich te laten helpen...maar goed, dat is ook weer een hele andere discussie...

 

Reactie is of topic

honden page profiel Kim, Roef, Casper+Kim, Roef, Casper+

honden foto van Kim, Roef, Casper+

"  
 
Kim, ik snap heus wel hoe jij en Jarno het bedoelden. Natuurlijk niet kwetsend naar anderen.
Maar ik begrijp ook hoe Gerard het bedoeld. 
 
Een vriendinnetje wil bv heel graag kinderen maar ze heeft geen partner. Wel heeft ze net als ik endometriose. Ze kan alleen proberen zwanger te raken via IUI, IVF,. Omdat zij ervoor kiest om dus BAM te worden moet ze allemaal psychologische onderzoeken en testen ondergaan. Je wil niet weten wat er allemaal gevraagd wordt. Terwijl truusje van 3 hoog achter bij wijze ieder jaar een kind kan krijgen wat daarna uit huis geplaatst moet worden omdat Truusje zelf niet voor de kinderen kan zorgen. 
 
Je schrijft hierboven, een hond volgt zijn natuur. Dit is bij mensen niet anders hoor. Je krijgt wel of geen oergevoel dat je zwanger moet raken, kinderen zou willen krijgen. Is gewoon de natuur! 
 
Net als dat je je reu of teef laat castreren om te voorkomen dat ze zich voortplanten zouden ze sommige mensen ook moeten verplichten zich te laten helpen...maar goed, dat is ook weer een hele andere discussie...
 
Reactie is of topic "

 Als je een reu bij een loopse teef zet denkt die reu niet wil ik eigenlijk wel pups. Zet jij een man bij een vrouw weten ze dat onveilige seks kan leiden tot zwangerschap. Volgt de mens de natuur? Ik denk t niet. Gezien voorbehoedsmiddelen, abortus, ivf, icsi etc

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

"  Als je een reu bij een loopse teef zet denkt die reu niet wil ik eigenlijk wel pups. Zet jij een man bij een vrouw weten ze dat onveilige seks kan leiden tot zwangerschap. Volgt de mens de natuur? Ik denk t niet. Gezien voorbehoedsmiddelen, abortus, ivf, icsi etc "

 

Gek dat een teef juist in haar vruchtbare dagen haar kont bij de reu onder de neus drukt.

Dus ja....wel met de intentie om pups te krijgen. Dieren weten dat ze zich kunnen voortplanten. En nee, een dier weetniet wat voorbehoedsmiddelen zijn.

 

Omdat deze ervoor mensen zijn en mensen dit wel weten kan een mens zelf bepalen wanneer en of hij/zij wil proberen zwanger te raken. Maar dat wanneer is er als je een bepaald oergevoel krijgt. 

honden page profiel Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & LunaPauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

honden foto van Pauline - Kiara, Hayzel, Finn, Yara & Luna

Buiten dat, hoeveel zie je wel niet dat ze toch gaan voor onveilig sex in the heat of the moment. Lijkt me ook gewoon een groot deels "de natuur" als je het zo wil noemen. Net als het oergevoel wat een hoop vrouwen hebben dat ze graag een kindje willen.

honden page profiel GerardGerard

honden foto van Gerard

"  
 
Kim, ik snap heus wel hoe jij en Jarno het bedoelden. Natuurlijk niet kwetsend naar anderen.
Maar ik begrijp ook hoe Gerard het bedoeld. 
 
Een vriendinnetje wil bv heel graag kinderen maar ze heeft geen partner. Wel heeft ze net als ik endometriose. Ze kan alleen proberen zwanger te raken via IUI, IVF,. Omdat zij ervoor kiest om dus BAM te worden moet ze allemaal psychologische onderzoeken en testen ondergaan. Je wil niet weten wat er allemaal gevraagd wordt. Terwijl truusje van 3 hoog achter bij wijze ieder jaar een kind kan krijgen wat daarna uit huis geplaatst moet worden omdat Truusje zelf niet voor de kinderen kan zorgen. 
 
Je schrijft hierboven, een hond volgt zijn natuur. Dit is bij mensen niet anders hoor. Je krijgt wel of geen oergevoel dat je zwanger moet raken, kinderen zou willen krijgen. Is gewoon de natuur! 
 
Net als dat je je reu of teef laat castreren om te voorkomen dat ze zich voortplanten zouden ze sommige mensen ook moeten verplichten zich te laten helpen...maar goed, dat is ook weer een hele andere discussie...
 
Reactie is of topic "

 

AMEN!!! En ik ben zelden vrouwen tegen gekomen die veilige sex hebben. De pil slikken ze maar die rubber, ach... 

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Haha gerard.

ik las alleen de opeing en jouw comment.

 

er zijn zoveel rassen, je kan evengoedeen gezondrasnemen.

mijn vriend en ik zijn weg van de berner, altijd onze eerste keuze geweest...maarde gezondheid... Neen, daar passen we coor. Ik sponser niet mee aan een ras dat niet gezond is

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Toki; heel mooi gezegd.

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

" Wat ik ook wel typisch vind is dat we (even algemeen bedoeld) alleen nestjes toejuichen waarbij ouderdieren getest zijn, maar laatst op facebook was er een hele discussie over kinderen met het syndroom van down, en dat sommige mensen zelfs bewust voor een kindje met het syndroom zouden kiezen en anderen weer niet.
Ik snap dat mensen net zoveel van zo'n kind zullen houden als een gewoon kind, maar soms krijg ik het gevoel dat de kinderwens in het algemeen groter is dan het welzijn van een kind. Het zijn uiteraard niet altijd de lieve, vrolijke mensen die je op tv ziet, er zitten ook verschillende gradaties bij en er komt veel bij kijken, niet altijd de leuke dingen.
En dat is dus ook bij de aanschaf van dieren zo. Sommige mensen hebben een sterke wil en dan valt gezondheid op de achtergrond blijkbaar.
 
Maar goed, dat wil niet zeggen dat de mensen (met syndroom) en dieren met gezondheidsproblemen of bijvoorbeeld broodfok pups geen fijn leven gegund wordt. Er moet gewoon gestreefd worden naar een goede gezondheid, zowel voor mens of dier. Je zou geen dier of kind moeten willen met een afwijking, hoe groot je wens ook is. Daar is een mooie zin voor: "Houden van betekent ook loslaten." "

 Ik snap je bedoeling, maar een glijdende schaal...

 

Wij hebben een hond, uit een thuisnestje. Goed verzorgd en gesocialiseerd, maar niet getest, ai.

We hebben een gehandicapt kind. Hadden we dit van tevoren geweten...

 

Gezondheid is geen garantie!

Je kind kan verslaafd raken, o jee, zit ook in de genen... Weghalen dan? Je kind kan depressief raken, idem. Je kan scheiden, met de nodige gevolgen voor het kind...

 

Hetzelfde geldt voor de hond. Hij kan iets traumatisch overkomen, toch net dat afwijkende karakter hebben, etc. Mijn zusje heeft een hond van een geweldige fokker, helaas is hij super onzeker en gefrustreerd, itt onze nepperd. Had onze hond geen kans mogen krijgen, omdat hij niet "volledig" getest is? 

 

Ik vind het een enge ontwikkeling, met allerlei ethische dilemma's!

honden page profiel PPPP

honden foto van PP

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

"  
Maar dat is ook wat ik bedoel, we moeten streven naar gezondheid. Daarom zeg ik er ook bij dat de al geboren mensen of dieren met een afwijking of gezondheidsproblemen ook gewoon recht hebben op een fijn leven, deze verdienen ook gewoon alle zorg en liefde. Ik bedoel, als ik een kind had met een afwijking of ziekte of iets dergelijks, dan zal ik echt niet minder om het kind geven. Zelfde als mensen met een hondje die helaas iets blijkt te mankeren.
Sommige dingen kun je ook gewoon niet weten, of testen. Een hond met gezonde ouders is ook geen garantie op een gezond dier, zelfde als met kinderen. Er kan altijd iets gebeuren, of dat nu bij de geboorte is of later in het leven.
Maar dat maakt deze mensen of dieren niets minder waard. Ik zet alleen mijn vraagtekens als mensen bewust aan kinderen beginnen die weten dat ze iets zullen overdragen van een bepaalde afwijking of iets waar ze vroeger of later problemen mee zullen krijgen. Dan is in mijn ogen de kinderwens groter dan de welzijn van het kind. Maar inderdaad, het is moeilijk onderwerp. "

 Klopt, dat bedoel ik ook met een glijdende schaal. Bewust een kind krijgen met kans op een fatale erfelijke aandoening, dat lijkt duidelijk. Maar in hoeverre (als het überhaupt mogelijk is) is en maakbare wereld mogelijk en wenselijk?... Daar hebben meerdere (vaak) enge ideologieën zich mee bezig gehouden.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Alle honden zijn dezelfde levende wezens, of ze nu getest zijn of niet.

Wil niet zeggen dat honden die niet getest zijn minder waard zijn natuurlijk!

Daar gaat het toch ook niet om.

 

Een reden waarom iemand de voorkeur geeft aan een pup van geteste en goedgekeurde ouders is om de gezondheidsrisico's te verkleinen, niet om uit te sluiten.

Je hebt nooit garanties dat een pup niet ziek kan worden, als je dat niet wil  moet je een knuffelbeest kopen maar geen levend wezen.

 

 

honden foto van Angie, Jolie †, Sooki en Pipa Skye

Gezondheid is belangrijk, maar daarnaast is het ook belangrijk om een hond te nemen die bij je past... bij je levensstijl bedoel ik dan: geen urenlange wandelingen met honden die dat niet aan kunnen (als die er zouden zijn) en ook geen binnenhond proberen te maken van een hond die heel veel beweging nodig heeft...

Daarnaast heb ik nog van geen enkel ras op de hondenschool gehoord dat het goed is als eerste hond... geen idee wat je dan eerst moeten kopen dus ;-)

pagina 4 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: de "agressiefste" hondenrassen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^