Mijn broer en zijn partner willen een pup aanschaffen.
Zij is onthaalmoeder/gastouder, en heeft gemiddeld een 5 tot 6-tal kleine kinderen tussen de 3 maand en de 3 jaar thuis. Zelf hebben ze 2 kinderen (een van bijna 2 en eentje van bijna 5).
Een druk gezin dus (gezien de opvang) en een broer die nieuwe dingen vaak in begin wel leuk vindt, maar achteraf er weinig moeite voor doet (behalve zijn vissen, die heeft ie nu al even toch )
Eerst wilden ze een border collie, maar gezien die hun hoge energie level heb ik hen dat ten stelligste afgeraden (ook al zeiden ze dat ze er zeker elke dag mee zouden wandelen...). Gelukkig hebben ze bij mijn nonkel in lijve kunnen ondervinden hoe een (matig opgevoede) border collie is qua energie, en hebben ze (thank god!) wijselijk besloten toch niet dergelijke hond aan te schaffen.
Welke ze wel willen, weten ze niet zo goed.
Mag niet te groot zijn (owv de kleine kindjes in de opvang)
Niet te veel onderhoud (ik ken m'n broer... en m'n schoonzus heeft werk zat dus tijd voor elke dag kammen ed zit er niet meteen in gok ik)
Rustig in omgang, niet te veel beweging nodig, ze hebben wel een tuin
MOET met kinderen om kunnen! Zeer belangrijk
Hebben jullie nog tips qua rassen? Heb zelf een chihuahua maar dat vinden ze net weer te klein haha (ook wel gevaarlijk met de baby's in huis, zijn er net wat te veel en een chi pup is toch wel erg klein en kwetsbaar)
Ik zeg niet snel geen, maar nu wel.... Een jonge hond zetten bij zoveel kleine kinderen kan bijna niet goed gaan. Ik zou het niet aandurven met de kleine grijpgrage handjes bij een volwassen hond, maar bij een pup is het nog erger. Ik zie het al gebeuren: pup enthousiast, kinderen gillen, pup nog enthousiaster. Pup zet overal de tandjes in, kinderen gillen. Baby op de arm, pup moet naar buiten. Baby op de arm, pup treitert de andere kinderen...
Ik zou ze aanraden geen pup te nemen, maar een volwassen hond met een rustig karakter, waarvan bekend is dat ie goed met kleine kinderen om kan gaan.
Laat ze eens kijken op dierenasiels.com, of op ikzoekbaas.nl.
Zou zeker ook op de vacht letten!
Zijn een paar scenario's die ze niet leuk gaan vinden (ongeacht karakter van de hond):
Al het kindergekrioel over de grond waarvan de kleertjes vol zitten met honden haar. En al die kinderbekkies vol met haar omdat ze alles in hun mond stoppen .
Klanten die ze gaan verliezen doordat kindjes allergisch zijn voor honden.
Kunnen ze de zorg voor een pup erbij hebben? Zo nee, misschien een zorgvuldig uitgekozen herplaatser een optie?
Kwa ras zou ik denken aan een Poedel....maar uhm ja die heeft weer veel vachtverzorging nodig....
En uh niet te veel beweging, maar we hebben wel een tuin? Nee hoor een NO-GO voor elke hond!
Vraag me eigenlijk af waarom ze een hond willen?
Ik ben zelf ook gastouder en heb hier 2 honden in huis, een border collie en een jack russel.
Beide gaan goed met kinders en onze jr is helemaal niet zo'n hyper hondje wat je vaak hoort.
De bc is nu 11 Mnd oud en als hij voldoende beweging krijgt is hij in huis lekker rustig.
Ik ga regelmatig met de honden naar het bos zodat zij hun energie kwijt kunnen.
Beide honden heb ik van pups af aan en hebben altijd goed op de kinders gereageerd.
Zelf heb ik ook nog 2 kinderen van mijzelf naast opvang kinderen
Ik heb navraag gedaan om onthaalouder te worden een tijd terug en huisdieren mogen in geen enkel geval in contact komen met opvangkinderen. Ook in de ruimte waar de kinderen verblijven mogen absoluut geen huisdieren komen.
Er moet dus een aparte ruimte zijn voor de hond tijdens de opvang..
Een berner sennen zoals mijn Joy staat bekend als heel kindvriendelijk. Dit is ze ook absoluut! maar in het begin.. Die puppytijd.. Bij kinderen?? NEEE dat kon niet.. Ze beet (speels) in alle handen, voeten, sokken, broeken, mouwen en alles wat maar leuk bewoog.
Naast dat het gewoon niet mag, zou ik het ook nooit riskeren.
Ik zou als ouder niet willen dat mijn kinderen onder de hondenharen thuiskomen. Wat als het toch eens zou misgaan?? Ongeacht of dat dan de schuld van het kind of de hond is? Hoe ga je dat uitleggen aan ouders?
Inderdaad, kijken voor een herplaatser. Het karakter is dan al bekend en de puppytijd waar in ze overal in bijten met hun tandjes is dan voorbij. Verder is het denk ik van belang dat ze informeren bij de organisatie of ze überhaupt een hond mogen hebben als ze kinderen opvangen.
Goh, niet gemakkelijk zoals blijkt...ik zou ook kiezen voor een ras dat niet verhaart en niet al te veel beweging nodig heeft(gezelschapras) aangezien het zo'n druk gezin is en ze toch die kindjes opvangen.
Ik zou het zelf ook niet kunnen om de kindjes door de haren te zien kruipen of inderdaad kinderen met allergie.
Bij deze denk ik dus aan de maltheser, shih-tzu, bichon frisé, maar dan wel dat ze deze op regelmatige basis ofwel naar de trimmer brengen en dan ook zelf wat onderhoud doen. Kan dit niet, zou ik ze geen hond aanraden in hun situatie denk ik...
Volgens mij missen we nogal wat info:
- Hoeveel dagen per week heeft ze opvang kindjes en van hoe laat tot hoe laat?
- Werkt je broer ook? en hoeveel?
- Hebben ze een idee wat ze wél met de hond willen gaan doen (want ik lees vooral hoe gemakkelijk de hond moet zijn)?
- Hoe groot is die tuin? Denken ze dat de tuin het uitlaten kan vervangen?
Tot nu toe ben ik geneigd te zeggen dat ze zo'n hond met batterijen moeten kopen.
Als ik hier weer eens zie hoeveel tijd een pup kost en hoeveel paar ogen je nodig hebt om steeds te zien waar hij rondhangt en wat hij nu weer op probeert te eten... tig keer op een dag naar buiten om te laten plassen (onder begeleiding, want je moet wel juichen als ie buiten plast)
Ik denk dat ze er binnen anderhalve week klaar mee zijn, met de pup, en wanhopig aan jou zullen vragen of hij asjeblieft bij jou mag.
Poeh! Als ik eraan terug denk hoeveel tijd en energie in de opvoeding van een pup gaat zitten? En dan de opvoeding van zóveel kindjes? Als je het goed wilt doen zou ik een pup op dit moment zeker afraden! Komt er een tijd dat er niet zoveel (kleine) kindjes over de vloer zijn en zitten ze ruimer in de tijd kunnen ze het nog eens overwegen! Maar nu? Níet doen! Een hond is een 24- uurs verantwoording en geen speeltje......
Dankje voor de info!
Veel dacht ik zelf ook al aan, mijn pup bijt ook graag, ik let constant op dat ze niet bijt/likt/bovenop kindjes kruipt. Zeker bij kleinere, die laten dat allemaal nog toe ook (mondje open zodat hond er in kan likken/vingers in de mond steken/noem maar op); plus het zindelijk maken... Denk dat ze het allemaal wat makkelijk zien.
Aparte ruimte zou al moeilijk gaan, de kinderen komen in de keuken, living en veranda. Die liggen alle drie naast en tegen elkaar. Apart zou dan al in de gang of de slaapkamers betekenen (of buiten).
De grootte van de tuin weet ik zo niet, mijn chi pup kan er aardig wat in rondrennen, dus een kleine hond kan er best wel een hoop energie kwijt, dat zeker.
Schoonzus werkt 5/7, van 's morgens half 8 of zo denk ik tot half 6 's avonds. Broer vertrekt pas later (uur of 9 denk ik) en is wisselende tijden thuis (soms 17u soms 19u). Ze wonen op 200m van een bos af, dus hoeven niet ver te gaan om hond nodige beweging te geven.
Ze willen heel graag een hond om dat het tenslotte aangenaam gezelschap is, wij hebben bij mijn ouders ook 15 jaar een hond gehad dus zijn dat gezelschap ook wel wat gewend. Mijn nichtjes zijn ook dol op de mijne (en op die van mijn ouders, maar die is in februari overleden).
De hond achteraf bij mij droppen is geen optie, ik woon op een appartement en 1 hond en 2 katten is ruim voldoende hier Naar mijn ouders zou eventueel wel gaan, papa wil wel terug een heb ik het gevoel (hij is weinig van stof) maar mama niet. Maar goed, je haalt geen hond om em daarna bij iemand te dumpen...
Zal ze alvast de raad geven om uit te kijken naar een herplaatser (had ik nog niet meteen aan gedacht!) om zo het zindelijk maken te vermijden en het karakter al te kennen (al dan niet met kinderen)
Of het in de opvang mag, weet ik niet, op sommige plaatsen zie je dat toch wel. En inderdaad, er kan allergie zijn e.d. Uiteindelijk is voor kinderen opgroeien met dieren wel gezond (ze hebben meer weerstand o.a.) en ze leren omgaan met dieren. Aan klanten heeft ze geen te kort, ze heeft er al een hoop moeten weigeren omdat ze vol zit, dus denk niet dat dat meteen in het gedrang zal komen.
Verder zal dit zo ver ik weet haar beroep blijven, plus ze hebben het huis gekocht, dus moesten ze absoluut een hond willen, zullen ze daar toch keuzes in moeten maken... Dat schoonzus hele dag thuis is, is wel fijn voor de hond, is die nooit alleen. Of die echter de nieuwsgierige kindjes altijd bij zich wil, dat is een ander
iemand zei nog wat over de leeftijd, dat de kindjes ouder zijn, weet niet meer wie. Maar dit blijft zo, kindjes tussen 3 maand en 3 jaar. (tot ze naar school gaan)
voor ze ook maar aan een hond denken zou ik me daar eerst is goed over informeren!
want als het niet mag en je doet het toch dan moet er maar 1 ouder zijn die klacht neerlegt tegen je schoonzus (en geloof mij er lopen nog veel mensen rond die nix van honden moeten.....) en dan zit je schoonzuster met een groot probleem!
eerst maar is even informeren....
Ja ja dat sowieso!
Aha... tussen 9 en 17 uur moet je schoonzus dus voor de pup zorgen.
Er van uitgaande dat de pup is toegestaan in de kinderopvang, is de vraag of je schoonzus alleen voor de kindjes zorgt of dat ze een collega heeft.
De kinderen zullen toch continu toezicht moet hebben, terwijl de pup echt vaak naar buiten moet. steeds alle kinderen mee de tuin in slepen, lijkt me niet handig voor de zindelijkheid.
Daarnaast lijkt hygiëne me wel een dingetje... plasje of poepje binnen... voor je het weet zit er een peuter mee te kleien...
Wanneer de pup in de opvang niet is toegestaan, zal je schoonzus de kinderen dus nog veel meer alleen moeten laten om ook de pup aandacht te geven...
Een tuin als uitlaatmogelijkheid, werkt alleen bij een hele jonge pup. later zullen ze toch echt met de hond op pad moeten. En ook al is het bos op 200 m, waarschijnlijk loopt de hond er niet op eigen houtje naar toe (grapje he mensen, grapje... vrijwel niemand zal zijn hond buiten zetten en zeggen "die kant op!" en dan zelf terug naar binnen lopen) dus ook daarvoor moet je de tijd hebben, de komende 15 jaar...
En nee, natuurlijk haal je een hond niet in huis om hem later bij iemand anders te dumpen, maar als het allemaal niet haalbaar blijkt te zijn, is dat helaas toch wat vaak gebeurt...
En dan denk ik: misschien co-ouderschap over een pup samen met je ouders? Dat die de puppietijd voor hun rekening nemen en dat de hond dan in de weekenden bij je broer en schoonzus is? Niet ideaal... maar een eigen hond, lijkt me voor dit gezin een afrader...
Ik ben altijd erg vóór kinderen opvoeden met dieren en ik gun werkelijk iedereen een hond. Ook wanneer mensen werken (ik werk zelf normaal gesproken ook).
Maar deze situatie vind ik echt verre van ideaal...
In België is het alleszins verboden voor onthaalouder om honden in dezelfde ruimte te houden als de opvangkinderen.
Ik raad het af..
Nooit aan gaan beginnen.....
En...dat is misschien omdat ik de honden dan nog wel vertrouw...
Maar de kinderen.??
En tja, soms zijn er dingen in een mensenleven die gewoon heel lastig zijn.
We kunnen tenslotte niet alles willen
Dat is overal verboden. Wie is er anders verantwoordelijk? Jij als onthaalouder/gastouder moet een diploma hebben of aan bepaalde eisen voldoen. Iedereen die in huis woont moet een verklaring van goed gedrag inleveren. Ze hebben niks om het gedrag van iedere hond van iedere onthaalouder/gastouder te testen op meerdere jonge kinderen en hun onvoorspelbare gedrag.
Een hond, zeker een pup kan altijd schrikken van dat kleintje die ineens heel enthousiast gilt en wilt aaien. Of dat andere kindje dat net begint te staan en zich optrekt aan de haren en dat stukje vel van de hond. Of een kindje dat de blauwe auto beu is en hem weggooit (toevallig net op de pup/hond). Hoe lief je hond ook is, het kan altijd eens een keer fout gaan..
Wie is er dan verantwoordelijk? De organisatie? Omdat die honden toestaan tussen de kinderen? Die verantwoording gaat geen enkele organisatie nemen..
De gastouder/onthaalouder? Maar het mocht van de organisatie zegt die dan..
Wat als er iets gebeurt terwijl jij net aan het verschonen bent. Je kan de kleine niet zo achterlaten op de verschoontafel. Dus ben je er hoe dan ook te laat bij.
Daarbij kan je overdag niet wandelen, je bent dan wel thuis, toch zit je vast aan huis met al die kindjes. Krijg je ook nog eens een hond die zich misschien verveelt, binnen doet als die nog niet zindelijk is.
Ze hebben verder ook niet veel zin om er echt iets mee te ondernemen. Het is vooral het lief komen knuffelen dat ze willen. Tenminste dat begrijp ik een beetje uit het verhaal. Ik zou dan eerder voor een poes, konijn ofzo gaan. Die zijn toch stukken meer op zichzelf en kunnen ook eens lekker komen knuffelen..
Ik zou een hond afraden in combinatie met een kinderopvang thuis. Ten eerste heb je tijdens de opvang-uren geen tijd om ook met de hond bezig te zijn en al helemaal niet met een pup. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat kinderen met dieren opgroeien, maar dat is aan de ouders zelf en niet voor de opvang. Ik zou het persoonlijk niet prettig vinden als mijn kind de hele dag naar de opvang zou gaan met een 'vreemde' hond en dan kan die hond nog zo lief zijn. Het hoeft maar één keer mis te gaan! Edit: waarom trouwens een kleine hond dan? Kleine honden zijn vaak drukker en voor een kleine hond komt een (druk) kind vaak bedreigender over dan voor een grote(re) hond, met eventuele bijbehorende gedragingen..
Het zou onverantwoordelijk zijn om tussen zoveel kleine kinderen een hond te zetten, een pup kan al niet, en een herplaatser heeft tijd nodig, en een heel goede begeleiding, die kan je niet zomaar tussen zoveel kleine kinderen zetten.
Ik denk ook dat je met zovee kleinel kinderen die je in je eentje te verzorgen hebt, geen moment tijd hebt voor iets anders?
Ze is gastouder, geen kinderopvang toch? Ik ken wel meer gastouders met een hond hoor.
ik zou ook aan een herplaatser gezelschapshond denken, bijv een shizu? Zeeeeker geen border collie, of welke andere werkhond dan ook. Die doen ze ws. Na een half jaar jankend weg. Maar ze idd ook vragen of ze er wel echt goed over nagedacht hebben... In principe zou je de hond voor en na je werk uitgebreid kunnen uitlaten en als de kindjes er zijn, alleen in de achtertuin uitlaten oid. Maar of dat nou zo prettig is? Als ik hun was, zou ik het alleen doen als ze écht heel graag een hond willen, graag samen met de hond van alles willen doen. Niet omdat ze het wel leuk lijkt voor erbij oid. Daar wordt de hond niet gelukkig van en zij ook niet.
Ze werkt alleen en is gastouder inderdaad. Heb al op hem proberen inpraten maar heb er zelfs dikke ruzie om gekregen omdat ik zei dat die nooit aan de bewegingsnood van een border collie kon voldoen (wat al snel 2-3u per dag is dacht ik? Ben voor de rest niet zo thuis in dat ras)
Hij heeft zijn oudste dochter al verteld dat er na hun vakantie een hond komt dus ik ben bang dat i’ hem echt niet van het idee kan afhelpen...
De hond van mij ouders werd ook nooit mee gewandeld, of ja, niet elke dag in ieder geval. Die zat heel vaak nutten, ging mee de weide in naar de paarden ed en verveelde zich op die manier ook nooit. Misschien dat hij dat beeld voor zich heeft?
Een pup opvoeden en zindelijk maken tussen al die kinderen kan nooit, of ze dat zelf inzien...
Ook heeft hij ooit gezegd een hond in een kooi te zetten buiten (stond al een toen ze het huis kochten) maar ben sowieso niet van het principe om een hond buiten te laten slapen, zeker geen kleine die krijgen volgens mij echt koud... en de ren is ook helemaal niet groot, zeker niet om een hond de hele dag in te laten zitten!
Oh oh, ik denk dat jij straks voor hun hond gaat zorgen. Ik hoop dat ze er van af zien.
Zoals ik al eerder aangaf ben ik dus ook gastouder en mijn 2 honden (jack russel en border collie) verblijven gwn in de huiskamer daar waar ook de kinderen verblijven.
Wat ik nog wel eens wil doen samen met de opvang kinders is om samen de honden uit te gaan laten in het bos, dan kunnen ze allemaal even uitrazen
Hier gaat het prima... De kinderen blijven niet alleen met de honden in 1 ruimte.
Het idee van een gastouder is er toch zodat kinderen in een huiselijke omgeving opgevangen worden? En bij sommige horen daar ook honden bij.
Als ouder krijg je vaak meerdere gastouders waar je uit kan kiezen en je kan van te voren al aan geven of er wel of geen honden mogen zijn
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?