Beste Hp'ers
ik was mij aan het informeren ivm het maken van de combi Langhaar-Korthaar bij de chihuahua.
Nu is dit in België door Sint-Hubertus niet toegestaan behalve als men een dossier indient bij de rasvereniging, daar goedkeuring verkrijgt en dan het dossier stuurt naar sint-hubertus voor goedkeuring.
Pak weg minimum 6 maanden voor de geplande dekking.
Maar nu liet de mevr. die ik hierover mailde mij weten dat er nadelen zijn aan het kruisen van LH en KH... Alleen wil ze dit niet via mail verder verduidelijken, ze praat de hele tijd naast mijn vraag. Ze wenst hierover enkel te spreken op een show oid. adhv een aantal voorbeelden.
Nu snap ik hier geen snars van.
Ik weet dat de chi oorspronkelijk een korthaar ras was, langhaar is er later ingefokt.
Serieuze gedragsverschillen tussen de twee variëteiten merk ik niet echt op, er is meer verschil tussen de honden individueel dan tussen de variëteiten. Ook kan ik geen enkele ziekte bedenken die alleen een van de twee variëteiten beslaat...
Ik begrijp die strikte scheiding in België niet, als de "nadelen" zo groot zouden zijn, dan zouden alle overkoepelende instanties toch een scheiding aanraden?
De mythe zegt juist dat een langhaar geboren uit twee kortharen juist de meest gewilde vacht heeft, lekker vol in de kraag, dik maar glanzend en soepel, enz
Dus ik sta hier even "paf"
Zijn hier mensen die meer kennis hierover hebben? Eventueel bij andere rassen?
Geen idee hoor maar ik krijg hier wel een vreemd gevoel bij, ik vind persoonlijk dat dit een inperking is van de genenpool. Ok ja, er zijn genoeg chi's dus inteelt staat niet meteen voor de deur maar wel om het hoekje...
Iemand meer info?
Ik weet alleen bij teckels dat de lang, kort en ruwhaar niet gekruist mogen worden, terwijl de korthaar er ook het eerst was.
Maar wordt daar eigenlijk een reden aangebonden?
Verschillen in karakter,
redenen die te maken hebben met gezondheid,
...
Of zijn het puur esthetische redenen?
Ik had ooit eens op een Engelstalige website gelezen dat er dan verschillen in vacht kan ontstaan. Dus halflanghaar of iets in die trant. Maar nu heb ik net zitten googlen erover en begrijp eruit dat dat niet mogelijk is. Het is of langhaar of korthaar.
De enige reden die ik kan bedenken is dat je met de nakomelingen even moet rekenen wat eruit komt. Korthaar gen is dominant dus als de korthaar geen langhaar gen heeft, komen er dus ook geen langhaar pups. De pups zijn dan wel drager, dus het 2e nestje kan dus een mix zijn.
Wat eventueel nog een reden kan zijn is dat veel mensen ze echt apart beschouwen. Misschien dat sommige lijnen dan niet gewaardeerd worden door mensen als daar langhaar en korthaar door elkaar zit?
De dwergschnauzer bestaat uit 4 rassen en mogen niet gekruist worden.
In sommige landen weer wel.
Tussen de kleuren hier in nl zitten wel degelijk verschillen in karakter maar ook ligt dit in lijnen.
Bij de schotse herdershond heb je ook een langhaar en korthaar variant (die trouwens bij Engels type wel verschillen in karakter), en in NL worden die niet gekruist maar in Amerika wel. Ik geloof dat het hier niet gedaan wordt omdat je van die rare tussenvachten (tussen lang en kort in) kan krijgen. Maar dat weet ik niet zeker.
Tsja, ik zou zeggen: ga met deze fokster mee naar een show en laat je informeren! Lijkt me een uitgesproken mogelijkheid om ook rond te kijken en zelf te grasduinen .
Ik wil gerust eens met haar hierover praten met haar op show, maar ik dacht:
als het zo ernstige nadelen heeft zullen er wel meer fokkers zijn die hier iets van af weten...
In het noorden, in NL, in zoveel andere landen wordt het wel toegestaan. En daar komen toch ook gezonde, mooie, evenwichtige hondjes uit...?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?