Wij hebben een Golden Retriever met HD lees op mijn profiel het verhaal over Sam voor de uitgebreide info. Nu zouden wij er graag een Golden Retriever pup bij willen hebben volgend jaar. Zijn er mensen met ervaring die het zelfde mee gemaakt hebben? En wat denken jullie is het wel verstandig? Wij willen uiteraard het beste voor zowel Sam en voor de toekomstige pup.
Een gezonde Golden heeft gewoon veel beweging nodig, alleen Sam kan gewoon nog niet langer dan 30 min wandelen en spelen hoe zou ik dit eventueel op kunnen lossen met de pup en Sam?
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we Sam thuis laten als we activiteiten gaan ondernemen met de pup.
Zou er misschien frustratie kunnen ontstaan bij Sam?
Sam kan met alle honden goed opschieten groot of klein, en is erg sociaal naar andere honden toe.
Misschien niet zo zeer frustratie wel minder rust, meer ongecontroleerde bewegingen etc. En wat goor mij belangrijk zou zijn zijn de medische kosten. Wat als Sam hoge medische kosten gast krijgen kan ik dit betalen. Kan ik de een voldoende rust geven en de ander goed,doende uitdaging. Dus ook je tijd is belangrijk.
Ik denk dat ik t t niet zou doen. Maar dat denk ik..
Financieel is het geen probleem anders hadden wij er sowieso niet over nagedacht.
En genoeg tijd is er ook.
Ik denk dat als je goed oplet dat Sam niet teveel gekke dingen gaat doen lijkt me dat dat wel goed komt. Sowieso moet je ook met een pup het eerste jaar geen rare dingen gaan doen, dus je hebt een jaar lang om een rustig aan een rustig ritme op te bouwen.
En Sam thuis laten en met je pup activiteiten gaan doen lijkt me juist wel een goed idee. Maar dat werkt ook andersom. 30 minuten voor Sam. 30 minuten trainen met de pup bijvoorbeeld. Zo verdeel je het eerlijk en zo werk je ook nog aan je baas-hond band.
Veel succes met je keuze.
Ervaring...ervaring...tja.
Niet met goldens..
Maar onze vorige reu had ook zware HD op het laatst, en daar hebben we toch onze pup bij gezet..Landseer.
Ja, je moet uitkijken dat de oudere hond niet over zijn grens heen gaat.
Het aller grootste voordeel vonden wij dat onze Landseer geleerd heeft om voorzichtig te zijn.
Ons oudje gaf heel goed aan dat het niet meer ging, werd dan kribbig , zeg maar.
Onze landseer heeft dus geleerd.:'' okee, dan niet, huppel ik lekker even verder"
En dat gedrag heeft ze nog steeds naar honden die aangeven dat ze er even klaar mee zijn.
Ze heeft godzijdank ook niet geleerd om hele dagen te spelen met onze oude reu, omdat dat gewoonweg niet ging.
Dus haar opleiding was.:'doe maar normaal, dan doe je gek genoeg"
Dus de oudere hond soms in bescherming nemen.
Maar als dat verder een 'vrolijke'' , relaxte, sociale hond is.
Dan heeft je pup al een veel beter start dan menig andere pup die bij een oudere (gezonde) losgeslagen voorbeeld moet opgroeien.
Dus ik ben er zeker niet negatief over...
Mara heeft ook HD (B/C) en we hebben er nu net 3 weken een pup bij.. ze spelen met elkaar maar dit is vooral liggend/stoeien (ik wil ook niet dat ze door het huis heen stieren..)
Maar het ligt er ook wel aan wat de gradatie van de hd is denk ik.. als de hond nu eigenlijk al niet meer pijnvrij kan lopen en bewegen denk ik dat je je af moet vragen of het wel bevordelijk is voor hond 1 ;)
Al kan je natuurlijk ook situaties hebben dat hond 1 zich gewoon totaal niet met de pup bemoeid en spel af kapt..of jij moet diegene zijn die het spel afkapt om belasting te voorkomen ;)
Gelukkig geen ervaring op dat gebied en heb heel erg met Sam en jullie te doen om wat jullie hebben moeten (en nog) doorstaan.
Persoonlijk zou ik er nu nog niet voor kiezen met het oog op de nog te ondergane operatie ad linkerheup als ik het goed gelezen heb. Ik zou na dat hele project en de bijbehorende revalidatie en uitkomst pas voor een evt. tweede Golden kijken. De stress die het hele project van Sam met zich meebrengt zal ook door de pup opgevangen worden wat voor de pup geen nadelige gevolgen hoeft te hebben maar natuurlijk wel zo kan zijn.
Hopelijk kun je in de nabije toekomst eerst even een tijdje zonder de zorgen van nu, van een in beweging vrijere en nog blijere Sam genieten.
Onze hond van toen 9 jaar had ook (vrij ernstige) HD, die in rap tempo erger werd. Wij hebben toen geen pup, maar een zeer actieve herplaatser erbij genomen. In het begin kon onze hond met HD nog best veel aan en gingen ze regelmatig samen wandelen (ook vaak apart, ik wilde graag zoveel mogelijk alleen met de herplaatser wandelen). Na een tijd kon de oudere hond echter nog maar kleine stukjes wandelen en dan werden ze óf apart uitgelaten, óf we namen ze allebei mee, gingen een niet al te lang stuk lopen, zetten de oudste thuis weer af en gingen dan nog even met de herplaatser wandelen/spelen/trainen.
In het begin kan een pup ook nog niet zo lang lopen, dus dan kun je ze gerust samen uitlaten. Je oudere Golden zal dan waarschijnlijk zelfs nog wel wat langer alleen kunnen wandelen. En i.v.m. zindelijkheid moet je pup er vaak uit en voor een hond met HD zijn vaker kortere wandelingen beter dan af en toe wat langere wandelingen, dus ook dat komt goed uit. Toch is het ook wel goed om je pup en volwassen hond apart uit te laten, zodat hij ook leert dat het buiten niet eng is zonder zijn grote vriend erbij
Ik denk dat, als je echt langere wandelingen gaat maken of andere actieve dingen gaat doen, je Sam het beste thuis kunt laten... Hij zal er alleen maar pijn van krijgen en zich ongemakkelijk voelen, ondanks dat hij vast graag bij jullie zal zijn. Het enige wat je anders zou kunnen doen, is een soort kar meenemen waar hij in kan om te rusten. Maar het is dan ook nog de vraag of hij dat toestaat en fijn vindt.
Toevoeging: dat je meer actieve dingen met je pup kunt/gaat doen, wil natuurlijk niet zeggen dat de oudste hond dan minder aandacht krijgt! Wij hebben in die periode onze oudste hond ook veel aandacht gegeven, maar dan meer door middel van rustige spelletjes of denkspelletjes. Dat kun je dan doen voor en/of na je met je pup (bent) gaan wandelen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?