Hallo iedereen,
Ik ken een gezin die een hond in huis willen halen die bij haar baasje niet meer terecht kan.
De labrador is 1 jaar oud, nu vroegen ze zich af of dat een hond gedragsproblemen kan krijgen als dat van hun baasje word weggehaalt en in een nieuwe omgeving terecht komt.
Heeft iemand hier ervaring mee ?
Honden kunnen met name problemen meenemen die ze al hadden. Omdat de vorige baasjes niet genoeg tijd of kennis hadden voor een goede opvoeding en verzorging.
Maar van het verhuizen zelf krijgen ze meestal geen gedrags problemen. Het is uiteraard wel stressvol en het kan wel 3 maanden duren voor een hond zich pas echt gaat gedragen zoals hij/zij is. Maar over het algemeen past een (gemiddelde stabiele) hond zich redelijk snel aan aan nieuwe situaties. Er vanuit gaande dat er niet al probleem gedrag was natuurlijk.
Dat is van tevoren natuurlijk niet te zeggen, elke herplaatser kan gedragsproblemen krijgen, elke hond kan gedragsproblemen krijgen. Wij hebben 2 herplaatsers gehad, waarvan één helemaal geen problemen en de ander heeft verlatingsangst gehad. Wel moet ik erbij vertellen dat de hond met verlatingsangst ook daadwerkelijk verlaten was, zij was in een leeg huis achtergelaten. Dus eigenlijk wel een logisch gevolg.
Onze herplaatser had ook last van verlatingsangst. Wij waren ook de 3e eigenaar terwijl ze nog maar 6 maanden oud was.
Uiteraard kan het zijn dat ze die angst al had, maar ik kan me ook voorstellen dat het veroorzaakt wordt door de situatie. Gelukkig hebben we dit inmiddels onder controle, dus met veel geduld was het bij haar op te lossen.
Ik denk dat je er met een herplaatser altijd rekening mee moet houden dat ze een rugzak hebben. Alleen betwijfel ik of gedragsproblemen echt veroorzaakt worden door een herplaatsing. Ik denk dat de problemen erger worden als een hond in een slechte situatie blijft.
Het verschilt heel erg per hond. Zo'n verhuizing, een nieuwe omgeving en nieuwe mensen, dit kan allemaal stress met zich meebrengen. Mocht de hond nou ook nog vrij gevoelig zijn, dan kunnen zich problemen ontwikkelen waarvan eerder geen sprake was. Denk aan onzekerheden, verlatingsangst, niet meer zindelijk zijn, slopen et cetera. Met liefde, geduld en training zal dit uiteindelijk wel goed komen. Ik heb er zelf ervaring mee op een iets andere manier, mijn hond verbleef ooit voor een vrij lange periode bij een oppas. Het gedrag dat hij daar vertoonde was heel anders dan hoe hij 'normaal' is (logisch uiteraard).
Dus ja, het kán. Dit is echter heel afhankelijk van het individu en de situatie.
Ik nam vroeger een Labrador van 1jr over van familie. Hij kreeg daar quasi geen aandacht en werd veel alleen gelaten. Hij past zich enorm snel aan, want hij verbeterde zich. Dus wij hebben nooit problemen met hem gehad.
Mijn ervaring is dus, wanneer een hond uit een gezin komt en naar een ander adres gaat en zich daarbij verbetert, het weinig problemen geeft. En 1jr is nog erg jong, die kan je nog allerlei leren, heb ik destijds ook gedaan.
Het is erg verschillend, maar ik denk wel dat je wanneer je een herplaatser neemt er vanuit moet gaan dat de hond problemen kan hebben.. En dat ze er dus ook mee willen gaan werken. Als ze dat niet zien zitten kunnen ze misschien beter geen herplaatser nemen. Ik denk dat de meeste honden wel wat problemen hebben wanneer ze opeens naar een nieuwe baas moeten gaan. Deze hoeven niet ernstig te zijn, maar ik denk niet dat je het te rooskleurig moet inzien (om teleurstelling te voorkomen)
Het is niet automatisch zo dat elke herplaatser in zijn nieuwe huis gedragsproblemen gaat ontwikkelen. Dan zouden massa's mensen een lastige hond in huis hebben, aangezien veel mensen een herplaatser hebben.
Ze moeten er wel rekening mee houden dat de hond zich niet na 5 minuten opkrult op een kussen alsof hij daar al jaren woont. Houdt rekening met wat dingetjes en dan kan het alleen maar meevallen..
Wat Bulleke al zegt, elke hond (herplaatser of niet) kan gedragsproblemen ontwikkelen.
11 maanden terug,nam ik Lodewijk in huis bijna 5jaar,kon niet alleen zijnen had dus niets geleerd. binnen een 2weken kon hij een uurtje alleen zijn samen met Lobke,hij claimde mij heel erg, kon geen stap zetten of hij volgde mij. nu na een 6weken was dit ook over, hij luisterd perfect kan 3uur samen met Lobke alleen zijn, en heeft als enige echte probleem gehad dat hij niet zindelijk was. moet hem nog steeds om de 3uur naar buiten doen anders plast hij de boel onder, s,nachts gaat hij in de bench anders poept hij in huis, helas geeft hij niet aan dat hij naar buiten wil, duus het blijft opletten. gelukkig is hij een heel lievehond en neem ik die frustatie maar voor lief. Lodewijk heeft vanaf dag een niet gezocht naar zijn vorig baasje en Liep de andere dag al los per ongeluk. toen ik hem riep met zijn nieuwe naam kwam hij direkt terug, zou er voorgaan.Hein.
Ik heb ervaring met 2 herplaatsers en verschillende honden herplaatst. 1 die ik in huis nam was(inmiddels overleden van ouderdom) vanwege ziekte van de baas. Die had verder niet echt erge problemen. Ja ze was niet gewend met andere honden vlakbij te eten en dan fel want ze was altijd enige hond. Dat heeft ze moeten leren. Maar dat is goed gekomen. Al binnen hele korte tijd. We waren 1 front samen met de andere honden haar goed te negeren voor periode als ze zo had gedaan en consequent er in iedereen tegelijk eerlijk wat te geven op volgorde van rangorde. In begin met wat meer afstand van haar. Negeren kwamen we op door te kijken hoe de andere honden er op reageerden. Die negeerden haar zo overduidelijk. De reuen keken pontificaal de andere kant op als ze uitgevallen was om eten en vormden 1 front. Dat hebben wij toen ook gedaan en ondersteund. Toen koos ze snel eieren voor haar geld. Dan wil een hond toch aansluiting he bij de groep. Dat had ze snel door. Maar verder had ze geen problemen. Later namen we er 1 die weg moest vanwege gedragsproblemen. Daar moesten we mee aan de slag.
Het ligt er denk ik aan waarom een hond herplaatst moet worden. Dan moet je de reden goed navragen. Is het vanwege ziekte bv en heeft de hond verder geen gedragsproblemen dan gaat het volgens mij meestal bij de nieuwe baas ook goed al moet je ze de tijd geven te wennen aan de regels en band kweken. Veel liefde en structuur vaste gewoontes en geduld.
Sommige honden moeten weg vanwege gedragsproblemen. Die zal je dan als nieuwe baas ook tegen komen en mee aan de slag moeten. Dat moet je dan wel willen. Ik persoonlijk vind het machtig mooi dat soort honden juist te helpen. De band de beloning als je samen wat overwonnen hebt. Echt super Maar dat vraagt dan wel wat ervaring.
Om dit lange verhaal kort te maken. Hangt af van de reden van herplaatsing. Hond heeft wel heel goed aanpassingsvermogen en overlevingsmechanisme. En dit is een jonge hond die passen zich ook makkelijker aan denk ik in het algemeen.
hier meerdere herplaatsers en opvang honden gehad. en moet zeggen dat ik op 1 na (ie ook al 7 x herplaatst was in zijn 10 maand jonge leventje) geen last gehad hoor.
natuurlijk moeten ze even wennen maar gewoon zorgen voor duidelijkheid dan komt het wel goed en zou de hond als het goed is geen verdere problemen moeten krijgen.
en zelfs 1 hond precies andersom; ze scheen volgens de vorige 2 eigenaren een heel stout hondje te zijn. weglopen, jagen etc. ik heb er nu na 2,5 jaar nog niks van gemerkt.
als je een goed overwogen keuze maakt en zorgt dat de hond rust en regelmaat krijgt en m niet zielig vind dan voorzie ik echt geen problemen die er nu ook niet zijn.
Ik denk ook dat een hond vooral gedragsproblemen meeneemt die er eventueel al zijn. Maar ik kan me voorstellen als de band met de eigenaren of de hond echt bijzonder sterk is, en de hond was voorheen bijv. 24 uur per dag bij de baas en gaat naar een eigenaar waar hij 6 uur alleen moet zijn, dat hij dan juist verlatingsangst kan ontwikkelen.
Over het algemeen is een herplaatsing echter vaak een verbetering van een situatie (de hond gaat weg uit een plaats waar te weinig tijd voor hem is, of waar een stressvolle situatie is als kleine kinderen of een andere hond of noem maar op) en in dat geval denk ik dat er hooguit problemen meegenomen worden, geen nieuwe veroorzaakt.
Wat overigens niet wil zeggen dat er geen nieuwe gedragsproblemen kunnen ontstaan als er in het nieuwe huis een lastige of stressvolle situatie is...
Hmm zinloze post eigenlijk :P Onze hond is iig na een jaar van een hoop 'gedragsproblemen' af, omdat ze uit de stressvolle situatie van andere honden is weggehaald. (en in haar oude huis is er ook minder stress ;)). Dat heeft dus wel een jaar met gestage verbetering gekost en ze is nog niet 100% sociaal, maar zéker geen probleemhond.
Hmmm, ik zit echt in het wereldje van de herplaatsers en het is niet zo dat die allemaal problemen hebben, wel integendeel. Hangt ook veel vanaf waar de hond vandaan komt etc en je kan ook veel opmaken uit het gedrag van de hond.
Als ze zich kunnen verbeteren, is het vaak gewoon even aanpassen aan het nieuwe ritme, maar dat noem ik geen problemen.
Mijn eerste hond werd gevonden op straat, geen achtergrond...kwam in huis en leerde alles zeer snel, eigenlijk nooit een probleem. De tweede kwam dus van familie en weer idem dito, geen probleem. En dan Tibo, ook niets van geweten en die paste zich ook moeiteloos aan.
Hoor ik ook van andere mensen die voor een asielhond of herplaatser rechtstreeks van de baas uit, gingen. Velen maken zich zelfs boos dat er steeds over problemen wordt gesproken want dat geeft een verkeerd beeld dat deze honden niet verdienen.
Even denken over het volgende, alle baasjes hier houden veel van hun honden, maar wat als die opeens, om de één of andere reden, toch naar een ander huisje zou moeten. Worden die honden dan opeens van huishonden, probleemhonden ? Gewoon omdat ze dan herplaatsers zijn, neen toch...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?