oneens ... wat is de reden denk je dat er nog maar 10% van de genetische basis overschiet van ons hondenrassen?
als we zo doorgaan daalt het procent naar 0%. genetische diversiteit is belangrijk
Hangt er vanaf wat je doel is met je hond. Bij ons ras in het veel voorkomend en uiteraard voor het behoud van de eigen bloedlijnen.
doel dat voorop moet is gezondheid
Ik vraag me af wat je hiermee bedoeld?
Een ongezonde hond kan niet optimaal functioneren of presteren.
Tja, het is maar hoe je het ziet...
Als er in een bepaald dorpje mensen wonen met prachtige groene ogen, enkel in dat dorpje...
Dan hoeft het helemaal niet erg te zijn om opa een relatie met een kleinkind te laten krijgen.
Als......
Als je die prachtige groene ogen maar in gedachte houdt.
Genetische afwijkingen, vreemd gedrag....maakt allemaal niet uit...
Dat de dorpsbewoners na 4 generatie's bv. maar 3 vingers hebben, en geen haar meer.?
Dat maakt niet uit..
Als je die prachtige groene ogen maar in gedachte houdt.
Het bijna niet meer kunnen voortplanten,daar hebben we de medische wereld voor.
Vroegtijdig overlijden, dat rekken we gewoon op met die zelfde medische wereld..
Want..o.o.o, Geen mens zo lief , als die met groene ogen.
Al hebben ze na 12 generatie's helemaal geen vingers meer, lopen ze achterstevoren, werken sommige organen maar op 50%.?
Groene ogen, de liefste mensen die er zijn..die met groene ogen..
O, en ze kunnen wel ontzettend hard rennen, harder dan welk ander dorpje.....wel achterstevoren. maar wel ontzettend hard..
Dus die mensen uit dat dorpje, met die groene ogen, die zo ontzettend hard kunnen rennen.
(de rest vergeten we dan altijd, of zien we niet meer)
Aap en hond...het zal inderdaad wel een verschil zijn..
Maar voor mijn gevoel, exact het zelfde.
Het punt met lijnteelt (inteelt is volgens mij erkende rashonden bij de RvB verboden gelukkig) dat als uiteindelijk erfelijke gezondheids/gedragsproblemen naar voren komen er een x-aantal geslachten overheen zijn gegaan.
En dan is er nauwelijks meer een weg terug, omdat de genenpoel dan al reduceerd is.
Persoonlijk denk ik dat dit bij heel veel rassen is gebeurd en nu zit men met de gevolgen.
Inbred wild dogs with inbreeding coefficients of C0.25 and subordinate individuals had shorter lifespans than outbred and dominant contemporaries, suggesting some deleterious effects of inbreeding.
Not in my breed
wat niet is kan nog komen, je moet op lange termijn redeneren
wetenschappelijke bewijzen kan je niet tegenspreken
In dogs, for instance, Scott and Fuller( 1965) noted that matings within breeds (by their nature usually involving the mating of related animals) were attended by a mortality rate before 3 weeks of age of 13% to 20%. When two different breeds were crossed, the Fl hybrid pups had an average neonatal mortality rate of only 3.4%
Leuk he meelopen. zo de wind waait waait mijn jasje, als een topic je niet bevalt of aanstaat reageer er dan niet op. dat geld ook voor Judith. en de anderere meelopers Hein.
Grappig dat en topic van Moos altijd uitdraait op inteelt lijnteelt bij rashonden en wat er allemaal mis is met rashonden.
Terwijl het ging om haar idee over designer rassen en dat foe veroordeelt worden en de (wat moos vind) ongezonde rassen de hemel in geprezen wordt.
Daarbij gong haar frustratie puur over 1 topic franse bulldog.
Het lijkt me dus handig weer terug te gaan naar het begin en de discussie die nu ontstaan is te stoppen, want Moos houd ervan een topic te openen waar uiteindelijk felle antwoorden gegeven gaan worden. Stop dus vooraf en geef haar niet haar zin.
Ik heb genoeg van het topic.
De apbt bestaat +150 jaar en dit door de strenge en zeer selectieve fok. Natuurlijk kun je niet bij wijze van 10 jaren achter elkaar fokken met dezelfde familie maar zo nu en dan kun je dat wel doen. Nogmaals, als je weet wat je doet en vooral met welk doel dan is daar helemaal niets ergs aan en dat is mijn mening. Anders zou ik hier met allemaal ongezonde honden zitten zonder ogen en tenen. Ik heb het dan ook niet over de "normale huishondjes" maar over honden die met een doel zijn gefokt.
Een goede vriend van mij heeft een apbt die 21 jaar is uit een broer zus combi. Leeft nog steeds en doet alles wat jonge honden ook doen. Kan hier een foto plaatsen maar dat is tegen de regels ivm de oren. Zo heb ik nog tig voorbeelden van honden uit zulke combinaties die aan hun verwachte gemiddelde leeftijden hebben voldaan.
SORRY? Waar slaat dit op!
met welk doel doe je aan inteelt?
De werkeigenschappen en behoud van bloedlijnen. Deze honden zijn ook niet bedoeld voor het grote publiek maar voor de kenners en liefhebbers.
Tja, Moos vindt de amstaff en APBT ook ongezonde rassen omdat er hond agressie in zit. ze vindt het onnatuurlijk want honden horen sociaal te zijn met hun soortgenoten maar ze vergeet wel dat wolven ook alleen maar met roedelgenoten overweg komen en wolven gelijk komaf maken met onbekende wolven die op hun territorium komen. zo onnatuurlijk/ongezond is die eigenschap dus niet.
Men hoeft het ook niet te snappen, dat doen ze sowieso al niet met dit ras. Ik blijf bij mijn mening. Verschil moet er wezen he.
je kan evengoed goede honden fokken die werkwillig zijn zonder inteelt..
behoud van de bloedlijnen.. tja ik weet het niet maar genetische diversiteit zorgt voor sterkere individuen dus dan snap ik niet goed dat men inteelt doet voor werkeigenschappen eruit te krijgen ..
edit : als elke fokker denkt een beetje inteelt kan geen kwaad .. dan heb je na verloop van tijd (op lange termijn) meer inteelt dan je denkt
Dat is bij mijn ras net andersom. Gebleken is dat inbred honden vele sterkere genen hadden die nodig waren om te presteren. Veel van de beste honden waren inbred. Ik ga hier verder niet een discussie van maken, maar het heeft alles met oorsprong en doelen te maken. Gezondheid, functie en prestatie is waar dit ras voor staat. Klinkt allemaal onnatuurlijk en onlogisch, ook dit is waar het ras bekend om staat. Imo niet meer dan normaal.
Inteelt of lijnteelt of niet doet er eigenlijk niet toe op lange termijn. Probleem is dat de genenpoel gewoon te klein is bij de meeste rassen en er geen nieuw bloed toegevoegd word. Dan kun je nog testen en selecteren zoveel je wil, maar je blijft met het feit zitten dat al die honden ergens verwant zijn en dat ook de recessieve genen na verloop van tijd wel met elkaar in contact moeten komen als het aantal honden van dat ras stijgt. Dan is de oplossing meestal strenger gaan selecteren en bloedlijnen gaan vermijden, maar daarmee stel je het probleem enkel uit of maak je het erger, want de genenpoel word zo nog smaller.
Stamboeken opgengooien kan een oplossing zijn, zoals al gebleken is bij sommige rassen, maar dan moeten de overkoepelende organisaties tegen al hun eigen principes ingaan, met vooraan het puur houden van de rassen en hun bloedlijnen.
ik bekijk dit niet als een discussie hoor vind het een interessant onderwerp. heb je er een artikel of dergelijke over waarin blijkt dat inteelt honden beter/sterker waren? edit ook met het oogpunt op lange termijn
heb eens iets gelezen over dat er dan enkel homozygoten overblijven
Heb een aantal boeken hier liggen die dat exact omschrijven. Het is uiteraard ras gerelateerd. Je kunt ook op John P Colby of Richard F Stratton zoeken, de auteurs van deze boeken.
Je zou haast jezelf gaan afvragen waar de zeehond zijn oorsprong heeft gevonden?
Even heel lullig (bedoel het niet zo): Waarom zou je vandaag de dag dat soort honden nogsteeds zo agressief willen maken? Zeker nu ze de grond uit schieten en er dus mensen mee rond lopen die totaal niet weten wat voor een hond ze hebben..
Ook niet leuk als Franse Bulldog eigenaar je altijd te moeten verdedigen over je keus voor het ras en telkens te moeten "bewijzen" dat je hond (voor zover) een "gezonde exemplaar" is.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?