Hoevaak ik hier voor gek verklaard ben omdat ik roep dat mensen deze rassen moeten aanlijnen. Ik word er niet goed van.....
Hoop hier meer mensen te vinden die samen met mij eigenaren aan willen spreken op hun verantwoordelijkheid.
De media doet iig weer heel goed hun best elk incident met deze rassen of kruisingen daarvan heel erg groot op de voorpagina's te krijgen. Terecht of niet, er gebeuren veels te veel incidenten en niet alleen bij deze rassen. Las laatst een stuk van de dierenbescherming over meer losloop gebieden en waarom liever niet. Zolang de meeste eigenaren totaal geen enkele kennis hebben van hondentaal en gedrag zullen er incidenten zijn, ipv al die tamtam, zouden de kranten iets aan kennis moeten verspreiden, maarja dat verkoopt blijkbaar niet.
Heb het topic even een beetje doorgelezen, ik zou als ik TS was de hond niet meer los laten, ook al is het maar 1 hondje nu die het slachtoffer is, de switch bij deze honden gaat heel snel om van "leuk" spelen naar vechten. Maar goed ik neem aan dat Mick je privé wel het een en ander heeft aangeraden en verteld . Verder hoop ik dat het goed afloopt voor je en dat je hier niet teveel problemen mee krijgt. Heb hier verder geen persoonlijke ervaring mee dus wat dat betreft kan ik je niet helpen.
Beetje offtopic maar ik wilde het toch even met je delen:
Sinds ik heb gezien dat mijn hond (stafford reu) "ongewenst" gedrag vertoont naar andere honden (intimideren, grommen/blaffen, begon ineens, de bekende "switch"?) laat ik hem niet meer los en vermijd andere honden, het is voor hem geen spelen maar een machtsspelletje (wie is de sterkste? hoe ver kan ik gaan?). Hij mist hier verder helemaal niks aan, ik denk dat veel mensen het contact tussen honden erg overschatten, sommige honden houden nu eenmaal niet van andere honden en dat hoeven niet alleen staffies en pitjes te zijn.
@Suzanne, ik denk dat je deels wel gelijk hebt over de "spinnen-theorie". Het ras wordt vaak genoemd dus dan ga je er op letten en ben je voorzichtiger. Ik heb bij ons in de buurt nooit last van pitbull/stafford achtigen en er lopen er toch een flink aantal. Degene die ik "ken" hebben hun hond aangelijnd. Bij ons in de buurt zijn het juist kleine honden, een labrador en een aantal herders die voor "problemen" zorgen. Blaffen, grommen, uitdagen, aanvallen etc. Laatst hoorde ik van mijn schoonouders dat hun hond (BC x Herder) een kind heeft gebeten. Maar ja staffies en pitjes komen in het nieuws...
Beter zou zijn om mensen voor te lichten over hondengedrag/taal en de geschiedenis van een hond, waar dient een bepaald ras voor? Waar komt dat gedrag (grotendeels) vandaan? Misschien dat mensen dan beter begrijpen waarom een bepaald ras (zoals bijv. staffies en pitjes) feller reageert op soortgenoten dan menig ander ras.
Ik vind het zelf erg moeilijk om elke keer zulke negatieve berichten te horen over "mijn" ras (bedoel niet dit topic trouwens) want er zijn ook mensen die wél verantwoordelijk met hun hond om gaan en die van dit ras genieten, daar ben ik er dus 1 van.
e Lien, lees je vraag nu pas.Ik heb een amerikaanse stafford terrier en heb ook in zo n situatie gezeten dat hij een andere hond had gebeten. Deze had wel een enkel wondje, was niets ernstigs gelukkig. Ook deze eigenaar wat een buurman was heeft toen de politie gebeld. Die zijn gekomen en hebben alleen gevragen of we de dierenarts kosten willen betalen als deze ermee naar de dierenarts gingen omdat de politie zelf dit al niet nodig vond. Mensen reageren nogal erg snel vanwege het ras van de hond maar zoals ik lees ben jezelf ook erg geschrokken en lijk je me een verantwoordelijke eigenaar ( even je vriend nog wat bijschaven) Maar laat je niet van je stuk brengen bij mij viel het allemaal erg mee het gesprek met de politie. Weet niet of je al geweest bent maar wens je erg veel sterkte toe.
Quote Anita Brocken :
. Deze had wel een enkel wondje, was niets ernstigs gelukkig.
'Een enkel wondje' is er toch een enkel teveel hoor!
Als je dit als hondeneigenaar overkomt valt het echt niet mee.
Zeker is een enkel wondje teveel maar je kon het vergelijken met een schaafwondje. Is ook nooit mer gebeurd en hebben met de eigenaren van de andere hond het goed op kunnen lossen. Is ook geen arts bij geweest aangezien dit niet nodig was. Gelukkig maar. Maar snap je reactie en die is waar !!!
ligt het dan aan het ras? neen... het ligt helaas aan wat er aan de andere kant van de lijn loopt.
dat komt enkel omdat deze incidenten wel in de media komen. wat op HP beschreven wordt is zeker niet het topje van de ijsberg. ok, niet elk incident met een stafford of pitbull komt in de krant te staan of hier op hp maar heel wat incidenten met deze rassen halen wel makkelijk de media en worden liefst nog heel wat aangedikt of krijgen de naam pitbull terwijl het niet eens om een pitbull gaat.
zou men vanuit de media niet viseren op deze rassen maar op de bijtincidenten dan hadden vele wel een heel ander beeld over deze rassen.
Maar des te meer er aan de andere kant van de lijn loopt, en niet verantwoordelijk is of zich niet heeft ingelezen.... Dan ontstaat er een ander probleem, denk ik.
Maar dan nog ligt dat niet aan een ras, dit is namelijk universeel voor alle rassen en kruisingen.
ik kijk eerder naar gedrag want dat vind ik belangrijk. Nala heeft ook een keer een hond "verwond" door een ongelukkige botsing en mijn honden zijn ook al een paar keer huiswaarts gekeerd met verwondingen of hebben zich ook al eens vergist met het corrigeren waardoor de andere hond een banaal wondje heeft... kan gebeuren,het zijn ten slotte honden! zolang honden niet gericht aanvallen en de eigenaar ingrijpt waar nodig maak ik er geen drama van.
verder reageer ik naargelang de situatie... meestal met advies of praten over de situatie zodat de baas inziet waar het fout ging en soms reageer ik niet zo aardig
Sorry moet hier effe op inhaken..
Ik weet uit meerdere reacties dat Roosje dit niet de schuld vind aan de hond, maar hoe de baas ermee om gaat.
Ze wilt niet voor niks eens meewandelen met een eigenaar om eens te zien hoe het gaat bij mensen die hier wel verantwoord mee om gaan.
Al is het zonder haar hond erbij. En dat vind ik ook netjes, ze wilt graag weten hoe verantwoorde eigenaren dan bezig zijn met de honden.
maar dan nog zou eender welk ras in hun handen een probleem vormen.
Klopt
dat vind ik dan weer heel mooi van haar.
mijn reactie is dan ook enkel op de quote, op het geschreven en niet op Roosje.
Snap beide gedachtes, maar als ik zo in het geval van Roosje hoor en je treft enkel de onverantwoordelijke baasjes wordt het lastig om positief naar te kijken en uiteindelijk een ontwijkende houding naar deze honden aan te nemen. (zou ik ook doen als ik in haar schoenen zou staan met mijn hond)
Hoeveel mensen doen dit wel niet zonder überhaupt een ervaring met deze rassen.
Voor degene die wel verantwoord omgaan met deze honden komt het lullig over misschien, maar vandaar dat ik al zeg. Ik kan beide kanten wel begrijpen, zowel als iemand met enkel zulke ervaringen alsmede de ervaringen die ik zelf als eigenaar al heb gezien.
ik begrijp dat ook wel en ik heb er geen enkel probleem mee dat mensen omlopen. ik heb er respect voor zolang men mij of mijn honden niet lastig valt respecteer ik hun mening al hoef ik ze niet te pas en te onpas te lezen of te horen. een gezonde discussie kan wel zolang men geen oogkleppen draagt, open staat voor andere meningen en elkaar respecteert.
(dit antwoord staat volledig los van de reactie van Roosje dus voel je aub niet aangesproken.)
In NL zijn er 2.2 miljoen honden
Er zijn 150.000 bijt incidenten gemeld per jaar. Daarvan is 64% in eigenhuis door de eigen hond. De meeste slachtoffers zijn kinderen!
37% door vreemde honden. Een deel daarvan is bijten naar personen, een deel naar honden.
Hoe groot is de kans dat jou hond of je zelf wordt gebeten?
KLEIN
Hoi, even een update..
Met t andere hondje gaat t gelukkig al weer erg goed!
Wij hebben nu nog wel wat moeite met het weer vertrouwen van Boris. We voelen allebei dat we nu veel drukker bezig zijn met het "oh, een andere hond, gaat het wel goed?" gevoel, terwijl de hond zelf eigenlijk gewoon degene is die we kennen: laat zich wegblaffen door honden aan de andere kant van de straat, reageert gewoon normaal als er 2 losse kleintjes op m af komen rennen en hem begroeten, wil nog steeds achter de konijnen aan, gewoon.. onze hond!
Donderdag gaan we naar een GT via het asiel, voor een consult/gedragstest (niet zo'n heftige hoor!) Zij kennen hem ook goed, omdat hij daar ook in de dagopvang zit als we allebei moeten werken. Dat verslag nemen we mee naar het bureau zaterdag.
Ik wilde ook nog aan de baasjes van een aantal hondenvriendjes (kleintjes) uit de buurt vragen of we hun mogen opgeven als mensen die de politie zou kunnen bellen om een breder beeld van onze hond te krijgen en dat ie dus echt niet op elke hond duikt die hij tegenkomt, is dat een goed idee? Of zal ik ze een kort verslagje laten schrijven en dat meenemen?
Het andere baasje heeft ons de factuur van de dierenarts gestuurd, zoals we hadden afgesproken. Nu lijkt het erop dat hij heeft willen verdoezelen dat hij zijn hond verzekerd heeft en heeft wat dingen zitten wegstrepen in de factuur.. Helaas voor hem herken ik genoeg (we hebben dezelfde verzekering) dus daardoor weet ik dat hij deze factuur zelf niet betaald heeft, dat doet de verzekering direct aan de dierenarts. Maar hij vraagt ons wel om zo snel mogelijk de 106 euro even naar hem over te schrijven.
Hoe vervelend ik de situatie voor zijn hondje ook vind, zijn kosten worden betaald door zijn verzekering, dus dan mag zijn verzekering dat met ons en onze verzekering gaan regelen. Ik hoef hem geen 100 euro te geven als boetedoening. Had hij nu geen verzekering gehad, dan was het anders geweest, dan had ik het natuurlijk gewoon betaald aan hem of direct aan de dierenarts.
Ok, dat was het weer vanaf mij. Zaterdag gaan we langs het bureau, ik vind het echt heel spannend, ben er elke dag mee bezig pfff.. Ik lees zeker mee met al jullie berichten, dank voor de info, tips en suggesties.
Dan heb ik wel buitengewoon extreme pech. Al waren die gevallen "hond door hond gebeten" ook niet het melden waard. Je zou misschien beter kunnen stellen dat de kans dat jij of je hond een -zeer ernstig- bijtincident meemaken klein is. Maar, ik ben er ook van overtuigd dat dit alles te maken heeft met waar je woont. Woon je in een rustig gebied is de kans waarschijnlijk ook kleiner dat je hond iets meemaakt.
En ik zou dit feit dus ook even melden aan de politie zaterdag, want dat maakt de betreffende baas minder betrouwbaar.
van de meeste incidenten wordt nog steeds geen melding gemaakt.
"Ik wilde ook nog aan de baasjes van een aantal hondenvriendjes (kleintjes) uit de buurt vragen of we hun mogen opgeven als mensen die de politie zou kunnen bellen om een breder beeld van onze hond te krijgen en dat ie dus echt niet op elke hond duikt die hij tegenkomt, is dat een goed idee? Of zal ik ze een kort verslagje laten schrijven en dat meenemen?"
Hier zou ik toch voorzichtig mee zijn.. Ik zou geen mensen opgeven waar de politie bij kan langskomen, omdat je nooit zeker kan zijn wat mensen kunnen gaan vertellen..
Stél dat er iemand angstig is geworden met het idee van, straks is het ineens mijn hond. Dan heb je zomaar kans dat diegene in je gezicht gewoon normaal doet, maar misschien tegen de politie heel anders doet.. (Ja sorry, maar mijn vertrouwen in mensen is niet zo groot). Dat kan heel verkeerd uitpakken.
Jij, je vriend weten hoe je hond is, de gt van het asiel geeft straks een vakkundig en onpartijdig oordeel en verder zou ik het risico niet willen lopen dat iemand het verder zou 'verpesten' met een raar verhaal of zoiets.
Dat van de verzekering zou ik ook zeker melden aan de politie. Geeft aan wat voor type het is en dat kan weer in jullie voordeel werken!
Gr. Alexandra
Klopt, van de niet erge incidenten wordt zelden aangifte van gedaan. Dit zijn alleen de incidenten die gemeld zijn.
De sociale omgangs vormen, zal ook een rol,spelen. Als je ergens woont waar mensen rekening houden met elkaar, mentaliteit kwestie.
Hier in Leiden, redelijk druk, maar daar gaat het vrij goed. Misschien juist door dat het in de Randstad druk bevolkt is, dat men meer oog heeft voor een ander???
Lien, als je denkt dat de eigenaar van het hondje geknoeid heeft met de factuur, en toch verzekerd is, kan je daar met je eigen verzekeraar even overleggen.
ben jij niet verzekerd, ook geen punt, mag je aan de eigenaar van het hondje vragen wie de verzekeraar is, dan kan je met deze overleggen.
Het is zeker nog summier, maar indien de verzekering heeft betaald en de eigenaar zich ook nog laat betalen licht deze wel degelijk zijn eigen verzekering op. Of Lien betaald de verzekering en verrekent zo de schade, of de eigenaar betaald de DA en Lien betaald de eigenaar terug.
Nu kan ik op afstand niet zeggen wat er nu echt is gebeurt, ik wil dus ook niet oordelen of veroordelen, maar zoals Lien het beschreven heeft is dit oplichting. En daar moet je, vind ik, wel iets mee doen. Anders worden verzekeringen al snel onbetaalbaar.
Jij snapt mijn bericht helemaal.
Als dat de bedoeling is van de buurman, licht hij idd zijn verzekering op. Maar op afstand kunnen we dat niet zeggen en is wat Lien heeft beschreven voor mij, nog te twijfelachtig.
Maar we begrijpen elkaar!
Dat zijn cijfers van uitsluitend mensen die gebeten zijn en daarvoor de huisarts of ehbo hebben bezocht.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?