Hoi
Mijn oudste hond heeft Spondylose. Hij heeft dit al een tijdje maar nu merk ik wel wat achteruitgang. Hij gaat sinds kort af en toe door zijn achter poten heen.
Inmiddels krijgt hij Dog Mobility en heb ik gister contact gehad met de DA. Deze legt pijnstillers klaar die ik nog moet ophalen.
Ik vraag mij af, hoeveel pijn heeft mijn hond?
Hij loopt wat stram af en toe, wil minder graag springen, maar nog wel achter zijn bal aan ( wat ik overigens niet meer doe )
Ik kan veel vinden over spondylose op internet, maar niet of deze kwaal hem constant pijn doet of bijvoorbeeld alleen bij bepaalde bewegingen .
Iemand die het weet?
Spondylose zorgt voor veel pijn..
Heb je foto's laten maken?
Vorig jaar zijn er foto's gemaakt omdat hij een bot had gegeten wat niet goed was gevallen.
Daarop was te zien dat hij vergroeiingen in de rug heeft.
Ik heb de DA gevraagd of het nodig was om een nieuwe foto te maken maar hij zei van niet omdat het alleen maar slechter kan worden.
Spondylose is in principe vooral erg pijnlijk tijdens een 'actieve' ontsteking en daarop volgende vergroeiing, waarbij de pijn weer milder wordt naarmate de vergroeiing 'voltooid' is en er stijfheid optreed. Maar mijn ervaring is dat vergroeiing en stijfheid ook pijn kan veroorzaken en druk kan geven op zenuwen en ruggenmerg wat kan leiden tot uitstralende zenuwpijn en uitvalverschijnselen (zenuwpijn, uitstraling, kan heel naar zijn). Spondylose kan door de verstijving belemmeren in de bewegingsvrijheid en daarmee kan er overbelasting en pijn ontstaan in andere ledematen en gestel (is mijn ervaring). Nu was dat geen zuiver beeld omdat er ook sprake was van andere kwalen.
Door Spondylose wordt de kwaliteit van leven inderdaad steeds slechter en beperkter, het is een zeer pijnlijke aandoening. Goed dat je gestopt bent met balgooien. Door de 'drive' heb je grote kans dat hij zichzelf forceert. Ik heb destijds (een balfanaat) veel meer energie gestoken in verstopspellen met de bal. Dit kon ze rustig en zonder rare draaiingen in eigen tempo doen. Let ook op met kou en nattigheid, dit kan een verergering van de Spondylose veroorzaken.
edit; om op je specifieke vraag in te gaan is het bij Spondylose niet zo dat alleen bepaalde bewegingen pijnlijk zijn. Uiteraard kunnen bepaalde bewegingen niet meer mogelijk zijn of pijn verergeren, maar de pijn 'an sich' het is vergelijkbaar met reumatische pijn.
Ik kan alleen maar antwoorden dat mijn hond pijn had. Maar er zijn nogal wat gradaties van Spondylose. Overigens hebben wij onze hond een goede periode met homeopathische middelen kunnen helpen, daarna als ze veel last had met injecties om de zwellingen die ontstonden te verminderen in combinatie met homeopathie, maar uiteindelijk kreeg ze ook dagelijks pijnstillers.
Nu was dit een jaar of twintig geleden en ik weet niet wat er nu nog meer voorhanden is.
Sterkte met je hond.
Een hond laat pijn overigens vaak pas in laat stadium zien he. Vergis je daar niet in. Als ze pijn laten zien, ga er dan maar van uit dat het pijn doet. Nu gaan zij in de regel anders om met pijn dan wij mensen, maar mijn hond heeft heel wat pijn geleden ... :-(
Onze teefje(6 jaar) heeft sinds 1,5 jaar spondylose. Wij kwamen hierachter toen zij op een gegeven moment op de stoel wilde springen en door haar achterkant zakte en een enorme gil gaf. Gelijk foto's laten maken en bleek dus spondylose aan de achterkant bij de staart.
Ze heeft de eerste tijd pijnmedicatie gehad, daar hebben we haar nu van af. Wel moeten we heel goed opletten dat ze niet te wild doet en rare bewegingen maakt. Inderdaad niet meer achter de bal aan en ook bijna niet meer spelen met onze andere hond. Fietsen is goed. Zwemmen ook, maar uiteraard niet constant in en uit het water klimmen. Sinds het begin heeft ze nog wel zo nu en dan medicatie geslikt, wel van redelijke korte duur, steeds een week of 2/3 (afbouwend). Wel geven we haar ArthriAid van Nutri Science (eigenlijk voor paarden, dus uiteraard in een hele lage dosering) Af en toe laten we haar nog wel even gek doen, ze blijft hond, maar wel heel beperkt.
Bij het zwemmen wil ik wel graag een kanttekening plaatsen. De zwembeweging is inderdaad goed voor dieren met Spondylose, maar natte vacht in combinatie met wind, kou en water is funest voor de Spondylose-rug. Zwemmen is daarom afgeraden, met uitzondering van opgewarmd water als het warm is of een overdekt therapie bad. Na het zwemmen direct afdrogen of een dekje om de rug warm te houden.
Ik gaf puur spondy en doils joint, beiden voor een ontstekingsremmend effect. In eerste instantie uitsluitend periodiek en zo kort mogelijk reguliere pijnstilling en daarbij homeopathische behandelingen. Helaas op termijn bleek pijnstilling onmisbaar om het leefbaar te houden.
Dat het buiten niet (te)koud is en het water op redelijke temperatuur ben ik inderdaad vergeten te vermelden. Puur Spondy geef ik overigens ook. Ik heb zelf alleen met die flesjes Puur mijn twijfels of dat wat doet, geldt zelfde voor Puur Jeuk en Puur Pollen.
Dank jullie voor jullie reacties!
Ik heb inderdaad een hond die ik moet afremmen, want zelf doet hij het niet. Als het aan hem ligt gaat hij nog vol achter een bal aan.Al zal hij dit niet meer zo lang vol houden als eerder.
Ik merk wel dat hij minder met onze andere hond speelt, niet graag meer de auto in en uit springt en ook niet meer graag de trap op loopt.
Bulleke, wat is de reden dat je kon afbouwen met de pijnmedicatie? Komt dat omdat je wat anders geeft?
Mijn Engelse cocker is aan de achterhand 3x bijna verlamd geweest.
Eerste 2x dachten ze aan een Hernia 3de keer foto gemaakt en bleek ze spondoliose te hebben in 5 wervels.
Laatste keer dat ze de bijna achterhand verlamming had is nu 1,5 jaar terug.
Ze lijkt geen pijn te hebben en krijgt ook geen pijnstillers.
Ze kwispelt is vrolijk en blij.
Haar achterhand is niet meer zo mooi.
Ze loopt wat anders met haar achterpoten en rennen doet ze hupsend met 2 achterpoten.
Ze kan wel op de bank springen al helpen wij haar meestal.
Het scheelt dat ze een rustige hond van zich zelf is met tussen door gekke buien.
In de winter krijgt ze een wind dichte jas aan met voering buiten. En binnen ook een trui wanneer het echt vriest ( vanwege tocht ).
Het proberen afbouwen van medicatie was als allereerst op aanraden van de dierenarts. Het "gewoon"proberen hoe dat gaat. Ik wandel veel korte rondes met haar om haar in beweging te houden. En dan, ja, die ArthriAid, die ik ben gaan geven op aanraden van diverse fokkers, die ervaring hadden met hun honden en artrose/spondylose. Misschien is het toeval, maar ik ben heel tevreden hiermee. Veel mensen willen/durven het niet aan hun hond te geven, omdat het eigenlijk voor paarden is. Maar in de paardenwereld zijn ze naar mijn mening veel verder ivm met de vele paardensporten en veel meer gericht op gewrichtsproblemen. Dus ja, wie zal het zeggen wat de reden is, dat zij lange periodes zonder pijnmedicatie kan. Maar ik geloof heilig in dit supplement.
Wendy, dank je voor die link. Maakt veel duidelijk voor me!
Bulleke, dank je voor je uitleg. Iets voor mij om te onthouden...en te overwegen!
Tip, speuren met een hond die beperkt mag bewegen. Speuren is een enorme geestelijke inspanning, terwijl een hond recht uit loopt. Tempo heb je zelf in de hand.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?