Hallo allemaal,
ik voer mijn hond Odyn al vanaf dat hij bij mij is kvv en barf. Ik doe nu 6 maanden reddingshondenwerk met hem. De leiding van de groep geven hun honden speciale werk/sportbrok voor diensthonden. Nu zijn er meerdere in de groep die hun hond kvv geven en gisteren werd er opgemerkt door de leiding dat honden die op kvv staan sneller moe zijn en minder energie kunnen halen uit hun voeding dan honden die op brok staan ivm de koolhydraten. Mijn vraag: klopt dit en kan ik mijn kvv/barf menu aanpassen zodat mijn hond daar bij het werk profijt van heeft? Ik wil zeker geen brokken gaan voeren!
Ik ben benieuwd:)
gr Michelle
Interessante vraag!, ik denk dat het onzin verkoop praat is van merken als Royal Canin. Mijn hond eet barf en die is echt niet sneller moe dan een andere hond. Ik denk ook niet echt dat het te bewijzen valt of het wel of niet zo is. Zoveel gedegen onderzoek is er niet naar honden en zeker niet naar hondenvoer. Om dit aan te kunnen tonen zou je naar heel veel factoren moeten kijken. Ook al zou je naar honden uit een nest kijken, in elk nest heb je actievere/minder actieve honden sterke en zwakkere en wat de gene zijn. Dan is er nog opvoeding, karakter, omgeving.
Misschien interessant om te vragen aan die gene die dat zegt waar hij dat op gebaseerd heeft, misschien is het wel jaren lange ervaring, maar waarschijnlijk is het een vaag antwoord.
dit ga ik even volgen
het is frapant dat het opgemerkt wordt en niet een gerucht is
vond jij dit zelf ook ? dat jou sneller moe was dan sommige andere
Dank voor jullie antwoorden!
nou ik vind het zelf moeilijk omdat iedere hond anders is. Mijn hond heeft van nature veel energie maar ik zie bij het werk dat hij inderdaad snel moe is. Het is ook intensief, ze moeten lopen denken en ruiken tegelijk. De honden van de leiding kunnen inderdaad langer doorgaan maar dit zijn Mechelse herders die uit pakwerklijnen komen volgens mij dus lastig te beoordelen. Om het te kunnen vergelijken zou je eigenlijk een brok hond op kvv moeten zetten of andersom.
Als voorbeeld werd gezegd dat hardlopers ook veel koolhydraten eten...
Misschien zeg ik iets geks hoor... Maar als je graag meer koolhydraten wilt geven, kan je dan niet eens wat pasta door het vlees doen?
Ik zeg niet dat ik meer koolhydraten wil geven;) de leiding zegt dat in brokken veel meer koolhydraten zitten dan in kvv en daardoor dus langer op hun voeding kunnen teren. Mijn vraag is dus in eerste instantie, klopt dit?
Of dit klopt valt niet te bewijzen, maar mijn gevoel zegt nee, je kan alleen uitgaan van de ervaringen van andere.
Ik zie dat Odyn net een jaar geworden is, gefeliciteerd. Dan is het heel logisch dat hij sneller moe is dan de andere. Het is dan nog veel meer prikkels. Gewoon lekker blijven oefenen zodra zij een jaar of 2 a 3 zijn, dan kunnen ze veel beter met al die prikkels omgaan van denken lopen ruiken.
Welke sport doe jij precies. Ik doe praktijkspeuren, met een witte herder van 10 maanden die op barf zit en die doet het meestal prima en hij is eigenlijk nooit echt moe, hij is wel is puberig.
Vers vlees (kvv) verteerd snel en dus kan de energie sneller op zijn. Maar als je barf voert moet dit niet het geval zijn, dit heeft lang nodig om te verteren en geeft dus ook langdurig energie.
In brokken zitten inderdaad ook koolhydraten en koolhydraten geven ook energie net als vet en eiwit. Maar daar gaat het niet echt om.
Doordat kvv snel verteerbaar is geeft het niet langdurig energie.
Je zou eventueel op de trainingsdagen barf kunnen geven dus bijvoorbeeld 2 dagen van te voren en op de dag zelf. Zo heeft je hond genoeg voeding om op te teren wat langdurig energie geeft.
Dus wat je kan proberen mbt je menu is op de trainingsdagen 2 dagen van te voren al barf te geven en op de dag zelf. Ook kan je groente toevoegen als je dit nog niet deed.
Voorbeeldje:
Dag 1 Barf
Dag 2 Barf
Dag 3 Barf (trainingsdag)
Dag 4 Kvv
etc
Wat is je menu momenteel?
Hoeveel barf en hoeveel kvv voer je en hoevaak train je in de week?
Ja klopt hij is pas 1 geworden, dankjewel:D
ja daar kan het inderdaad ook aan liggen. Maar ik dacht misschien klopt het wel omdat mensen inderdaad ook meer koolhydraten gaan eten als ze bv. een wedstrijd gaan hardlopen en paarden krijgen ook sportbrokken als ze intensiever getraind worden dan het gemiddelde paard.
Off topic: Ow wat leuk! Ja praktijkspeuren is ook intensief voor een hond en puberen tsja dat is de leeftijd haha:p komt vanzelf weer goed. Ik doe reddingshondenwerk met Odyn:)
Hier trouwens ook een Shiloh Sheperd van 10 maanden die ook voornamelijk kvv en af en toe barf eet. Wij doen ook aan praktijkspeuren. En net als reddingshonden werk is het geestelijk erg intensief waardoor ze daar vaker moe van worden dan dat ze een te kort hebben aan energie hoor!
Aah op die manier! Bedankt:)
ja dat is een idee. We trainen iedere zaterdag of zondag van 9:00 tot 15:00 uur. ( niet aan een stuk natuurlijk).
Het menu van Odyn is niet standaard hetzelfde iedere week maar ik geef meestal 3/4 dagen kvv en 3/4 dagen barf. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit rekening gehouden heb met de training in mijn menu. Dit ga ik zeker toepassen:)
en en de reden dat barf minder snel verteerd dan kvv is omdat kvv gemalen is?
Je kunt prima werken met honden die op KVV staan, alleen zul je niet geheel uit de voeten kunnen met standaard kvv. Zet die werkhondjes die op speciale brok staan op bonzo en ze presteren ook niets....
De brokken voor werkhonden bevatten idd meer koolhydraten, maar vaak zie je dat bij dergelijke brokken ook toevoegingen zitten waar je niet op zit te wachten, althans de speciale brokken die ik ben tegen gekomen.
Je zult je kvv moeten aanvullen met koolhydraten die opneembaar zijn en ik kan je zeggen dat de juiste toevoeging vinden niet makkelijk is (pasta zet bv snel aan, maar de energie die eruit vrij komt is te langzaam om er echt iets aan te hebben). Door de grote commercie in brokken, word er veel onzin verteld en kun je niet bij winkels of DA terecht voor advies hierin. Ik ben nu al 2 jaar bezig met het vinden van het prefecte voer en ben nog niet tevreden. Vele in de top sport maken gebruiken van supplementen, maar ook daarin heb je zoveel mogelijkheden en vele resulteren alleen in hele dure urine....
Mocht je echt veldwerk gaan doen, dus echt reddingswerk, dan zou ik toch overwegen om op brok over te gaan. In een rampgebied kun je geen KVV meenemen en dan ben je toch op brok aangewezen.
Ik denk juist eerder dat het komt doordat er in brok veel suiker zit, en van suiker krijgen honden veel energie.
Het lijkt mij gek dat honden minder energie hebben door kvv.
Ik merkte juist toen ik overstapte van brok (royal canin) naar vers vlees dat mijn hond juist meer energie kreeg en veel meer concentratie heeft.
Klopt inderdaad dat kvv gemalen is en barf niet. Barf verteren kost veel tijd en zal dan ook langdurig energie afgeven.
Misschien een koolhydraatbron die wel glutenvrij is, boekweit bijvoorbeeld?
En zo heb je er nog wel meer, maar die durf ik niet uit mn hoofd te zeggen. Misschien eens in het vers vlees topic vragen, daar zullen er wel een paar zijn die het weten.
Dan zou je inderdaad je menu erop af kunnen stemmen door de dagen voor de training bijvoorbeeld barf te geven.
Dat is je reinste flauwekul. Een gemiddelde werkhond heeft geen grote hoeveelheid geraffineerde koolhydraten nodig, maar wel goede onbewerkte vetten in een gebalanceerd BARF menu over een week. Daar kan het perfect op functioneren en dat heeft menig IPO-, jacht-, drijf- of agilityhond bewezen.
Bij de mens zijn koolhydraten van belang, vooral duursporten, maar een mens zit even wat anders in elkaar dan een hond..... een hond heeft geen koolhydraten nodig om te prestreren, goede voeding zonder kijf, of het nu een brok is of vers vlees.
je kan best wat koolhydraten er bij geven, maar pas er mee op wat, koolhydraten heeft een hond niet nodig, wat goeie groentes gepureerd of rauw in de blender is altijd aan te raden, maar pastaas zoals bij de mens, is onnodig bij de hond.
-
Rauwe voeding zorgt juist voor een snellere/betere spieropbouw. Dat is meetbaar: Dribbel woog 27 kilo. Met de laatste meting woog ze 32 kilo. Ze is niet dikker geworden, dus het is pure spieropbouw aangezien ze bijna 4 jaar is en dus niet in de hoogte groeit ;)
In de tussentijd zijn we niet veel meer gaan trainen en haar speel maatje is overleden.
Nouja het is net wat je wilt. Mijn ervaring is dat het op een gegeven moment tekort schiet maar dat ligt voornamelijk aan wat ik wil.
Mijn hond had niet minder energie maar die kan de hele dag doorgaan. Gaat ook eigenlijk de hele dag door. Dat heeft naar mijn idee niets te maken met voeding maar alles met drive. Als de wil er is gaat het lijf mee.
In principe kon ze het dus redden op KVV/Barf maar dat ging ten koste van haar bespiering. Dat vind ik er sowieso niet uitzien maar het is ook helemaal niet goed in haar geval.
Gerichter gaan voeren dus.. Werkte niet. Meer gaan voeren... Uiteindelijk zat ik op de max want het gaat hier maar om een hondje van 30 kilo dat echt bizar veel at. Nu eet ze 300g Orijen fish in de morgen en ongeveer een kilo barf of kvv in de avond en er is niets meer aan de hand.
Mensen zeggen makkelijk het is niet nodig maar vraag maar eens hoe het dan wel moet en het antwoord blijft uit...
Ik ben bij een lezing van Anneke Schellingerhout geweest en die zegt dat er in kvv en barf zonder koolhydraten te weinig energie zit om je sporthond in conditie te houden.
Ik zou niet kiezen voor pasta. Als je al zetmeel producten wilt kiezen, kies dan zoete aardappel. Quinoa kan ook, al denk ik dat zoete aardappel meer bevat.
Reken dit wel tot je groente percentage.
Gewone aardappelen, bonen, (zilvervlies) rijst...
Zolang je hond geen allergie heeft zou ik hem gewoon eens een hoop meer gaan geven en kijken wat er gebeurt.
Hmm interessante antwoorden geven jullie!
Odyn is een chodsky pes en een reu zou maximaal 56 of 57 cm schofthoogte mogen hebben. Odyn is vorige week 1 geworden en heeft 64 schofthoogte, hij weegt 24,5. Hij krijgt een kilo kvv/barf per dag maar hij blijft aan de schrale kant. Spieren komt later nog wel denk ik dan maar als ik hem vergelijk met andere reuen van hetzelfde ras is hij veels te groot en te dun. Geen idee of dit aan de voeding ligt maar het is wel apart...
Sommige heb ik per ongeluk 2 doggies ipv 3 gegeven, sorry! Zit op mijn telefoon en tik nog wel eens mis(a)
Wat toevallig dit topic zeg. Mijn Borders staan ook op KVV sinds 4 maanden helemaal over. En ik merkte op met fiesten dat de ene die altijd de snelste was al na 15 min achter begint te raken. Ook bij da geweest om te kijken of het lichamelijk misschien iets is. We fietsen om de dag en ik was al wat meer kvv gaan geven. Of het hieraan ligt weet ik natuurlijk niet maar voorheen had ze meer uithoudings vermogen dan nu lijkt wel.
Je kan een Mechelaar idd niet vergelijken met een Duitser. Vraag een Mechelaar om iets te zoeken in een kamer en hij gaat als een dolle alle gaatjes en hoeken afspeuren tot hij het gevonden heeft, een Duitser, loopt rustig al snuivend de kamer rond en vind ik een keer het pakje. Een Mechelaar gaat veel explosiever te werk en gaat door tot hij dood neer valt, een Duitser gaat heel nuchter te werk. Ik denk dat je die 2 idd niet kan vergelijken.
Zelf geef ik kvv en een boterham erbij. Je zou zo iets kunnen proberen. Honden hebben door het domesticatie proces een enzym gekregen waarmee ze granen kunnen verteren. Zolang het ohoofd voer vlees is, kan je gewoon iets van granen bij voeren. Duursporters eten ook veel koolhydraten, hoewel de meningen over hun voeding ook weer verandert is.
In tegen stelling tot wat men denkt, zijn er minder honden met een granen allergie.
Ze kunnen geen granen verteren. Daarom zie je zo veel poep op een granenbrok en juist hierom adviseerde ik zoete aardappel ALS je al voor zon soort toevoeging kiest.
Waarom geen normale aardappel? Normale aardappelen zijn van de nachtschade familie en bevatten minder voedingsstoffen.
Ik zelf zou eerst iets van een gezuiverde visolie proberen. Bijvoorbeeld van glucosamine.com.
Ik heb mijn hond een tijd land barf en kvv gegeven en sinds 4 maanden staat hij vanwege tal van redenen op brokken. Ik merk wel dat hij energieker is en een betere bespiering heeft. Om mij heen zie ik ook een hoop honden id top op brokken staan. Daarentegen staan er ook een hoop op barf die het goed doen. Gewoon zelf naar je hond kijken.
Voer tot nadenken http://www.nature.com/news/dog-s-dinner ... on-1.12280 Onderzoekers hebben ontdekt dat de hond tijdens zijn evolutie genen heeft ontwikkeld om zetmeel / granen te verteren. Wolven kunnen dat niet, maar toen de voorouders van de hond gingen rondhangen bij menselijke nederzettingen en gingen leven van menselijke voedselresten, werden die zetmeel-verterende eigenschappen nodig. En dus zorgde de natuur ervoor dat de hond die kreeg. Het onderzoeksteam vergeleek het wolvengenoom met het hondengenoom, vooral op zoek naar gedragsverschillen. ´Surprisingly, the team also found ten genes that help dogs to digest starches and break down fats. Lab work suggested that changes in three of those genes make dogs better than meat-eating wolves at splitting starches into sugars and then absorbing those sugars.´ De conclusie van het artikel is: ´Nevertheless, the study adds to evidence that dogs should not eat the same food as wolves, says Wayne, who points out that dog food is rich in carbohydrates and low in protein compared with plain meat. “Every day I get an email from a dog owner who asks, should they feed their dog like a wolf," says Wayne. "I think this paper answers that question: no.” ´
Bedankt Suzanne, dat artikel heb ik al een keer gelezen, interessant!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?