Hoi,
Voor ik mijn vraag stel even een schets van onze gezinssituatie.
Wij zijn een gezin dat bestaat uit vader (werkt fulltime) moeder (werkt 2 uur in de week) en 2 kinderen. De oudste is 10 jaar en heeft een verstandelijke beperking, autisme en een angststoornis. De jongste is 2 jaar en waarschijnlijk ook een vorm van autisme.
We hebben een kruising Maltezer/Lhasa Apso van 8 jaar. Dit is een stabiele, intakte reu.
Ook hebben we 4 katten waarvan er 1 met epilepsie en 1 die doof en slecht ziend is.
Wat is nu mijn vraag.
Graag willen we er een hond bij als maatje voor onze oudste dochter. Dit om haar te helpen om haar angsten te overwinnen. Daarbij willen we absoluut niet vergeten dat de hond ook gewoon hond mag zijn.
Mijn voorkeur gaat uit naar een herplaatser. Waarom? Er zijn zoveel honden die een thuis zoeken.
Ik wil als de hond helemaal gewent is graag een cursus gaan volgen bij www.paws.nl.
Maar nu mijn "eisenpakket"
Ik wil graag een hond in de leeftijd van 5 mnd tot 3 jaar
Stabiel
Trainbaar
Moet met kinderen en katten kunnen
Moet met een klein hondje samen kunnen leven
Als het een teef is dan graag geholpen om ongewenste pups te voorkomen
Moet van wandelen houden (moet ik van de dokter veel doen en gezelliger met de honden samen)
Grote maakt niet uit
Moet af en toe even alleen kunnen zijn, meestal niet langer als max 3 uur. Dit met name als ik werk of met de kinderen naar de sport oid ben.
Mijn voorkeur gaat uit naar een retriever en dan niet echt een voorkeur voor de labrador of de golden.
Zijn de eisen te hoog?
Kunnen we dan toch beter aan een pup beginnen?
Ik vind het absoluut niet erg als er "werk" aan een hond zit. Wil er de tijd en energie graag insteken.
Het meeste vind ik redelijk.
Maar een teef sterriliseren kun je ook zelf laten doen natuurlijk.
Stabiel kan goed zoeken worden, veel herplaatsers hebben een rugzak, trauma of probleemgedrag noem het maar op. Ze zijn niet voor niets opgegeven, ze zaten blijkbaar niet op de goede plek, en daar houden ze vaak wat aan over.
Trainbaar
Kan met andere honden
Graag wandelen
Af en toe alleen zijn
Dat moet allemaal wel lukken denk ik. Maar je zoektocht kan wel een tijdje duren.
Ik wil graag een hond in de leeftijd van 5 mnd tot 3 jaar Keuze genoeg, veel honden worden op deze leeftijd gedumpt omdat ze begonnen te puberen of niet schattig meer waren. Of mensen merken dat ze toch wat lastig beginnen doen omdat ze te weinig uitdaging krijgen.
Stabiel Tja wat bedoel je met stabiel. Met elke hond heb je wel kans dat deze hier of daar een probleem ontwikkeld (ook met pups kan dit gebeuren). Ik bedoel dan problemen als: onzeker en uitvallen naar honden. Niet alleen kunnen blijven. Voernijd. Ongeleid projectiel. Stuiterbal. Je hebt vaak honden die hier wel iets van hebben. Aan jou om te beslissen of je bereid bent hier aan te werken of niet.
Trainbaar Het merendeel van de honden is trainbaar hoor. Zeker als je in de rasgroep blijft van retriever, of herders. De oertypen zijn bijvoorbeeld moeilijker trainbaar, maar daar gaat je voorkeur ook niet naar uit.
Moet met kinderen en katten kunnen Hangt van hond tot hond af maar als ouder moet je daar sowieso in begeleiden. Zorg dat de katten vluchtmogelijkheden hebben en verwacht niet dat het meteen goed gaat. Het asiel kan hier altijd wel meer info over geven, ook als de hond gevonden is kan je vragen of ze kunnen testen door de hond eens mee naar de kattenafdeling te nemen.
Moet met een klein hondje samen kunnen leven Ik verwacht ook niet dat dit snel een probleem zou zijn. Neem je hondje mee als je op bezoek gaat en laat ze los op neutraal terrein kennismaken.
Als het een teef is dan graag geholpen om ongewenste pups te voorkomen Sommige asielen steriliseren standaard hun honden zodat mensen niet met hen kunnen fokken. Wanneer dat niet gedaan wordt kan je dat nog altijd zelf doen natuurlijk. Het kost het asiel ook veel geld elke keer.
Moet van wandelen houden (moet ik van de dokter veel doen en gezelliger met de honden samen) Elke hond houdt van wandelen
Grote maakt niet uit
Moet af en toe even alleen kunnen zijn, meestal niet langer als max 3 uur. Dit met name als ik werk of met de kinderen naar de sport oid ben. Dat een hond dit bij zijn vorige baas kon wil niet zeggen dat hij dat bij jullie ook gaat kunnen. Alles is nieuw en nog niet vertrouwt. Zorg dat je dit zeker meteen begint op te bouwen, eerst maar 5minuutjes en kijken of dat goed gaat. 3uur alleen moet zeker lukken, en opbouwen naar 3u zou niet zoveel tijd in beslag moeten nemen. Ik zou voor de eerste weken wel zorgen dat er altijd iemand thuis is wanneer de hond toch niet goed alleen kan blijven. Maar sommigen hebben er van in het begin geen probleem mee.
Ik vind je eisen dus helemaal niet te hoog. Zolang je niet verwacht dat je een kant en klare hond krijgt, komt dat vast goed.
Het eisen pakket is denk ik heel reëel.
Pup of herplaatser. Tja die keuze moeten jullie zelf maken. Maar een herplaatser heeft wat vaker een rugzakje. En een pup kun je misschien iets meer naar je eigen wensen opvoeden. Ook al is een herplaatser natuurlijk niet per definitie moeilijker.
Komt jullie oudste niet in aanmerking voor een getrainde hulphond?
Heel veel succes bij jullie zoektocht!
Nadat ik op verzenden drukte, de site van paws bekeken.
Wat mooi is dat! Ik werk met volwassenen met een verstandelijke beperking waarvan het merendeel ook autistisch is, dus dit wekt zeker mijn interesse.
Wat ontzettend goed dat dit bestaat, ik kende het helemaal niet!
Misschien kan je voor info vragen eventueel dan bij Hulphond Nederland --> http://www.hulphond.nl/pagina/therapiehonden
Steriliseren kunnen we ook zeker zelf laten doen. Dat is ook zeker geen punt waarop we een hond zouden afwijzen.
En zoals ik al aan gaf ben ik zeer zeker bereid om tijd en energie in de hond te steken.
ik zal ook even hier informeren
Wat een goed initiatief dat paws! De hondenschool waar wij (vanavond voor het eerst ) heengaan geeft ook speciale trainingen voor begeleiding van kinderen met autisme in combinatie met een hond.
Onze hond komt bij een gezin met een dochter met autisme vandaan. De moeder hoopte haar dochter te helpen met een hond, maar dit pakte helaas niet zo goed uit. De dochter kon er niet goed mee omgaan, helaas. Hierdoor is onze hond erg onzeker.
Dus ik vind zo'n cursus een heel goed initiatief. Het scheelt natuurlijk wel al dat jullie al een hond hebben.
Het eisenpakket lijkt me niet onredelijk, alleen kom ik zelf weinig retreivers als herplaatsers tegen. Maar ben hier natuurlijk ook niet gericht naar op zoek.
Veel plezier en succes met jullie zoektocht!
Er zijn vast honden die het net niet halen als blindegeleidehond...ik zou daar eens informeren.
Succes!
Die wachtlijst is zo lang dat deze (voor nu) gesloten is las ik toevallig laatst op een site van KNGF. Erg populair natuurlijk een goed opgevoede, jonge hond , dus ik kan het me ook wel voorstellen.
Hoi!
wat vind jullie dochter er van? Kan ze een 2e hond aan?
is 1 hond niet al te druk?
waarom ik dit vraag. Ik heb zelf ook autisme, en ben heel blij met sem. Ook omdat het mij vastigheid geeft.
dagenlijkse routine.
maar een 2e hond zou me te druk zijn. Omdat je dan op 2 honden moet letten, en het verwarrend is om de 2e hond nog te leren kennen.
als je opzoek gaat naar een hond, zoek dan een hond die rustig is, en niet te snel nerveus word.
Dat hebben we gedaan, maar daar is een enorme wachtlijst voor. En dan heeft het pleeggezin waar de hond het eerste jaar verblijft altijd de eerste keus.
Onze dochter is helemaal verzot van dieren. Hoe meer hoe beter.
Graag wil ze een hond om mee te spelen en een echt maatje.
Dus die 2de hond is voor haar zeer welkom
Ik zou persoonlijk met kleinere kinderen (de jongste is nog maar 2), voor een pup gaan. Zo kan de hond gelijk aan de kinderen wennen en groeit hij met hen op.
Natuurlijk kan je ook voor een herplaatser gaan, maar daarbij neem je wel een bepaalt risico. Het kan goed gaat, maar het kan ook fout gaan. Stel dat het fout gaat, is dat sneu voor de hond maar zeker ook voor de kinderen.
Mijn ouders stonden een paar jaar geleden voor dezelfde keuze. Ook voor m'n jongste zusje een vriend erbij, ook gezien haar 'problemen'. Ze hebben er uiteindelijk voor gekozen om naar een herplaatser te zoeken; gezien er zoveel honden een goed tehuis zoeken. Ze dachten de perfecte hond te hebben gevonden, maar helaas ging het (na een paar maanden) fout. Ze hebben gedragstrainers en alles erbij gehad, maar hebben de hond uiteindelijk weg moeten doen. Jonge kinderen liggen gewoonweg op de grond te spelen, met al hun speelgoed om hun heen en rollen de kamer door. Een hond moet hier wel tegen kunnen en het gewend zijn. Ik kan me ook voorstellen dat je niet altijd op je hoede wilt zijn. Uiteraard moet je bij iedere hond opletten, maar er zit wel degelijk verschil in.
De dierenarts gaf uiteindelijk ook aan om bij kinderen die nog op de basisschool zitten altijd voor een pup te gaan. Deze kun je zelf vormen en deze groeien met jouw kinderen op, wat toch weer anders is dan andere kinderen. Uiteindelijk hebben zij een pup gekocht, onze Lola de labradoodle. Oh wat zijn ze blij met haar :) Zeker na al het verdriet toen ze de andere hond weg moesten doen, de jongste heeft het daar (na 1,5 jaar) nog steeds over.
Succes met het maken van een keuze!
Met een herplaatser moet je er wel rekening mee houden dat het niet altijd gaat zoals je hoopt of van tevoren voor jezelf inplant.
Onze hond was 4 maanden toen ze bij ons kwam (geboren op straat, gevonden met haar broertje toen ze 3 maanden oud was).
Nog vrij blanco zou je denken, maar dat viel tegen. Er zit heel wat angst en onzekerheid in haar, ze is heel schrikkerig.
Mijn geweldige planning ('s morgens rondje van een kwartier, tussen de middag een half uur, eind middag half uur tot uur en 's avonds een minuut of 20) is regelmatig in het water gevallen.
Na een aanval van 2 honden moesten we overnieuw beginnen met socialiseren (dit heeft dus niks met haar afkomst te maken), en nadat ze enorm is geschrokken van een hele grote groep wielrenners is het helemaal mis gegaan.
Er zijn momenten geweest dat we hier absoluut niet konden wandelen en ik dus drie keer per dag de auto moest pakken.
Op dit moment doet ze 's morgens een of twee plassen, 's middags soms wel, soms niet en 's avonds een plas of ze hoeft helemaal niet. Daarom ga ik elke middag met haar naar het bos.
Lang verhaal, maar om even aan te geven dat het in jullie situatie misschien beter is om een goed gesocialiseerde pup van een goede fokker te nemen, hoezeer ik herplaatsers ook een fijn huis gun.
Ik vind het zeker geen te hoog eisenpakket. Ik ben zelf vrijwilligster in een goed dierenasiel en ik ben het niet eens dat een herplaatser niet onmiddellijk goed kan gaan. Zit aan herplaatser nummer drie en bij geen enkele problemen.
Hier op HP zitten mensen die een hond van ons asiel adopteerden en ook zij gaven duidelijk aan naar wat voor soort hond ze zochten en wat zij hem boden, asiel ging echt op zoek naar een match en die vonden ze ook. Dus ik ga niet akkoord dat je met een herplaatser problemen hebt, er zijn er (bij ons maar weinig), maar een goed asiel kent zijn honden perfect en luistert naar de mensen. Het is immers voor zowel nieuwe baasjes als hond belangrijk dat het goed gaat. Daar streven ze naar !
En van mijn hond was de achtergrond totaal niet gekend en hij was reeds ongeveer 4jr. Ik ging met hem op wandel en leerde hem kennen, nooit een moment spijt van gehad. In het asiel waar ik ga, vragen ze ook steeds om de hele familie mee te brengen (als dit kan) inclusief de hond. Ik neem mijn eigen hond nu regelmatig mee en moest ik in de mogelijkheid verkeren om een tweede te adopteren, zou ik daardoor reeds lang de perfecte match gevonden hebben.
Ook hier een herplaatser die in mijn ogen niet onderdoet voor een engeltje, zo lief en goed. Niet via een asiel, maar via Marktplaats gevonden. Er zullen er velen opstaan waarbij eigenaren niet eerlijk zijn over hun hond, en/of hem wegdoen i.v.m. gedragsproblemen (en dan is het nog maar de vraag aan wie die problemen liggen, maar goed, in jullie situatie is voorzichtigheid geboden), echter, niet allemaal! Er zijn gewoon mensen die de keuze voor een hond niet weloverwogen hebben gemaakt, zich niet hebben gerealiseerd hoeveel werk er dag in, dag uit in gaat zitten etc. Dan zou ik het wel heel mooi vinden als zo'n hondje, slachtoffer van de situatie en écht niet minder leuk dan een pupje, een fijn thuis kan vinden bij mensen die wel voor hem/haar gaan!
Ik zou juist wel voor een herplaatser gaan. Je kunt zo'n herplaatser beter inschatten dan een pup. Bij een pup is altijd afwachten hoe hij/zij zich ontwikkelt qua karakter. Vooral de bijtperiode bij pups en autistische kinderen is niet echt een hele fijne combinatie.
Inderdaad een lekkere stabiele herplaatser zou mijn keuze zijn. Heel veel succes met je (leuke) zoektocht !
Hoi,
Ik zie dat je voorkeur uitgaat naar retrievers, maar ik weet toevallig dat witte herders hele geschikte honden zijn voor wat jij zoekt. Van Bouncers nest zijn er 2 van de 6 honden naar gezinnen met autistische kinderen gegaan en je hebt ook een aantal kennels (fokkers) die zich erin specialiseren.
Mijn voorkeur zou uitgaan naar een pupje, maar deze fokkers hebben ook wel 1x a 2x per jaar een herplaatser en deze fokkers kijken naar de behoefte van het hele gezin.
Op google kan je best veel vinden over witte herders en autisme. Misschien waard om naar te kijken.
Iedereen bedankt voor de reacties.
We nemen alles mee in onze beslissing. Voorlopig vooral aan het oriënteren en rondkijken.
Voor ons allemaal is het erg belangrijk dat we de juiste keuze maken.
5mnd en geholpen gaat m niet worden en 5 mnd en stabiel ook niet de puberfases komen dan nog...
En trainbaar vind ik niet leeftijds gebonden, elke hond is nog dingen aan te leren alleen is de ene hond slimmer als de ander en heeft de ene meer tijd nodig als de ander.
Wandelen kun je met een hond prima opbouwen maar kijk wel qua keus ook naar de energie van de hond, er zijn ook honden die echt meer nodig hebben als alleen maar wandelen. Alleen zijn is trainbaar maar kost tijd en geduld. En ook met een herplaatser moet dit opnieuw opgebouwd worden.
Een pup heeft voordelen, als je toch van begin af aan zou willen werken en een passende basis wil leggen. De vraag is kan je huidige oudere hondje een pup in huis wel handelen?
En kan de dove en slechtziende kat dat aan?
Zelfs al zou je een herplaatser kiezen die katten gewend is, het is een andere geur in huis die plots ineens voor de kat staat bijvoorbeeld, is dat goed te begeleiden of kan de kat indien nodig ook een veilige ruimte geboden worden.
Ik wil dit ook graag benadrukken. Witte herders zijn (vaak) goed met kinderen en kleine dieren (mits erop gesocialiseerd natuurlijk, maar als je een herplaatser neemt zal je hier gewoon naar moeten kijken). En, heel vaak gebruikt als therapiehond. Ze schijnen een soort zintuig te hebben dat aanvoelt hoe ze met de persoon in kwestie om moeten gaan. Of dit klopt weet ik niet, maar ze worden er niet voor niets voor gebruikt.
Ook ik heb een witte herder, en mijn vriend heeft autisme. Dit is een enorm goede combinatie geworden, tussen die twee, maar dat is ook dankzij de fokker die ons aan de juiste hond matchte.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?