Er staan al heel wat tips en antwoorden op je vraag.
Ik zou mezelf voornamelijk concentreren op de zaken waar je regelmatig mee in contact komt, liever die herhalen dan iets opzoeken wat je bij wijze van spreken zelden of nooit meer tegenkomt daarna. Kom je het later in het leven van de hond wel tegen dan is de vertrouwensband (meestal) al goed genoeg dat de hond ondanks zijn mogelijke argwaan/angst zich graag door jou laat begeleiden.
Je leest en hoort heel vaak dat de ene hond gedrag van de ander overneemt. Ik neem dat graag aan van de mensen bij wie dat daadwerkelijk zo is. Ik deel die ervaring echter helemaal niet dus raad mensen aan daar niet standaard van uit te gaan. In jouw geval zou het in de toekomst dus ook zo kunnen zijn dat Odi al is je meisje uiteindelijk super stabiel daar geen voorbeeld aan neemt omdat hij naar jouw regels leeft en niet de hare.
Prima lijstje! Ik heb ook zo'n lijstje gemaakt met daarachter ruimte om aan te geven hoe het ging. Wanneer het minder goed ging deed ik het onderdeel nog een keer. Wanneer het slecht ging splitste ik het onderdeel op in meerdere delen. Bijv.: Met de trein reizen:
eerst op een afstand wennen aan het geluid van de trein en de overweg; steeds dichterbij gaan staan/lopen; evt. met mensen meelopen of met andere hondenbezitters (met een stabiele hond) mee gaan; op het perron staan/lopen/spelen; in de trein; 5 min. meereizen; vervolgens de reistijd langer maken.
Ik heb al mijn onderdelen voor de 12e week 3x gedaan. Vervolgens voor de 16 e week alles nog eens herhaald. Maar wel steeds 1 dag pauze ertussen gelaten. Dus 1 dag op stap, 1 dag rust.
Vervolgens elke week een uitstapje gemaakt met de trein, fiets of auto i.c.m. stad, op visite, of gewoon naar een bos. Met 6 maanden elke 2 weken en na 1 jaar elke maand.
Kijk naar waar je hond helemaal dol op is: zo heb ik gewoon een school in een dorp of stad verderop bezocht. Kinderen vond hij super leuk en daardoor de trein op den duur ook: hij wist dat we wat leuks gingen doen.
Maar ik nam hem ook apart mee van de al aanwezige hond. Zo leert de pup ook dat hij niet altijd op zijn collega kan terugvallen. Je moet er nl. niet aan denken dat hij niks kan zonder een andere hond erbij.
O, ja: vergeet niet om bezoek te regelen. Ook visite ontvangen hoort bij de socialisatie.
Heel veel succes!
vuurwerk
lift
boot
Ik gebruikte ook een checklist, en deed eigenlijk de gehele lijst iedere week tot 14 weken. Daarna de hele lijst in twee weken en dat afbouwen tot een half jaar. Zo kende ze alles goed. Verder deed ik ook een vuurwerktraining met DVD en knalerwtjes enzo.
Ik combineerde er altijd een paar: Met de trein naar de stad, een winkel in en over de markt en weer terug. Bij Nova zorgde dat niet voor overprikkeling.
Of met de trein naar een dorp verder op, terug lopen langs allerlei dingetjes en dan met de veerboot weer terug naar onze stad (waar ik vlakbij woon)..
Ik zou het socialiseren met andere honden alleen niet af laten hangen van een cursus.
Straks even reageren, moet nu weg en anders ben ik topic kwijt
Nee hoor, ik kom geen hele boekwerken over socialiseren posten
Sterker nog: daar ben ik nou niet direct de aangewezen persoon voor haha!
Maar er zijn wel dingen waar ik bij (niet gesocialiseerde) Mellow tegenaan liep (loop), die toch handig zijn om een pup zsm aan te laten wennen
- broodrooster (die omhoog schietende boterham met bijbehorend geluid is eng!)
- onverwachte dingen op straat (lege chipsdoos, pallet met stenen, stoel voor grofvuil; ik heb het allemaal staan aaien om haar te laten zien dat het niet eng was )
- stukken boomstam in het bos (ook die heb ik staan aaien, tot ze er zelfs op durfde te springen )
- geluiden van bomen kappen of zagen in het bos
- veel (luid) pratende mensen
- allerhande mensen, dus ook in rolstoel, met hoofddoek, met blindenstok, op de fiets (bij voorkeur zonder blindenstok ), maar ook een grote groep wielrenners
- onweer, vuurwerk
En dan inderdaad nog de trein (ook wat verderop gaan staan, op een punt waar de trein langs dendert), markt, tuincentrum, schoolplein. De kermis misschien nog?
Dit zijn nu even de dingen waar Mellow wat moeite mee heeft, maar waar ik een evt. pup (áls ik die ooit al zou hebben) wel aan zou laten wennen.
Is juist heel goed zo'n lijstje.
Ik heb vroeger een nest pups gehad en uiteraard waren ze nog veel te jong en klein om overal mee naar toe te nemen.
Maar ik wilde al vroeg beginnen met zoveel mogelijk te socialiseren.
Dus hebben wij een kinderwagen aangeschaft, en zijn we naar scholen gegaan, winkelcentrum, markt, voor de dagelijkse dingen die je altijd tegenkomt. Herrie, gillende kinderen, winkelwagentjes e.d.
Ook in huis lieten we kinderen komen ,die met de pups kwamen "spelen"
Dus een hoop hangt ook af van wat de fokker doet aan socialiseren.
Juist omdat een pup zo snel overprikkeld kan raken is een wandelwagen heel goed..het is een veilig plekje, maar zien en horen en ruiken van alles en ze mogen natuurlijk nog niet veel wandelen. Sommige mensen verklaarden mij voor gek, maar mijn honden waren echt zo stabiel en sociaal en zijn nooit ergens bang voor geweest. Zo heb ik t ook gedaan toen ik Chico kreeg, en hij is ongevoelig voor gillende voorbij rennende kinderen, een ineens uitklappende paraplu. Dus wat ik wil zeggen, begin zo vroeg mogelijk en je komt er wel met de pup.
Ook wanneer de pup een stuk groter is lekker door blijven gaan met oefenen en eventueel nog G&G gaan doen (maar dit is verdere toekomst)
Thanks all!
En kennis laten maken met zoveel mogelijk rassen: nuttig?
Heb ik met Odi wel gedaan, hij was bijvoorbeeld enorm bang voor chihuahuas en labradoodles... Hij heeft inmiddels met bijna alle erkende rassen kennis gemaakt en is niet bang meer voor een hond waar je bijv. de ogen niet van kunt zien.
Dit is een hele mooie Lady.
Helemaal mee eens.
Ik heb onze pup vandaag tijdens het luchtalarm buiten gezet! En ik neem haar eigenlijk overal mee naar toe. Zo went ze denk ik het meest aan ons leven en wat ze nog kan verwachten.
Hallo,
Mag ik dan ook een vraag stellen over de socialisatie met andere honden? Als je de pup met bijv 8 a 9 weken meeneemt (in mijn geval 1 shih tzu pup naar 2 witte herders) en de pup zou op zijn plaats gezet worden door een van de herders omdat de pup niet het gewenste (onderdanige?) gedrag vertoont dat pups horen te vertonen, is dit dan juist goed, of ontwikkeld de pup daardoor angst voor andere honden?
Dat vroeg ik me inderdaad ook af, mag Odi haar hierin corrigeren?
Odi is vanzelfsprekend bij haar in huis, aangezien ze samen wonen. Ik zal haar van genoeg rust voorzien en ook Odi in de gaten houden vanwege overprikkeling.
Maar hij mag zijn grenzen toch aangeven?
Pups zijn voor hem tot op zekere hoogte heilig, maar zijn grenzen zijn zijn grenzen. Die moeten gerespecteerd worden, ook door pups.
Odi spreekt de hondentaal vloeiend, dus als hij haar signalen geeft lijkt mij dat juist goed. Zo leert zij de taal ook spreken. Maar ik ben net als Anoniem bang dat zijn grenzen haar juist weer bang maken voor honden...
ik volg
Wat leuk een Tamaskan. Finn heeft dus voor een gedeelte dezelfde overgrootouders.
Ik heb Finn gewoon overal mee naar toe genomen als pup en ook gewoon laten lopen. niet optillen.
Als hij schrok of iets eng vond, daar niet op in gaan en/of afleiden met een speeltje op de grond laten vallen.
En ook eens op een terrasje gaan zitten, zodat ze daar ook rustig moeten zijn.
Finn is nu 15 maanden en een heel erg stabiele hond, verschrikkelijk sociaal kent haast geen stress en gaat al vanaf 6 maanden mee naar festivals. Terwijl het ook een ras is wat extra socialisatie nodig heeft
Ik denk als je er maar geen druk op legt en zorgt dat er ook daagjes tussen zitten dat het pupje helemaal niets hoeft. Dagje weg dan een of twee daagjes niets of iets bekends.
In ieder geval veel plezier ermee.
Oh en wat die grenzen betreft, ik heb nog een oude labrador en hij kon prima zijn grenzen aangeven en ook af en toe in mijn ogen best hard afstraffen, maar Finn is nooit bang voor hem geweest hoor.
Hij weet nu alleen precies hoever hij kan gaan.
Ik heb Finn alleen in het begin wel veel alleen ergens mee naar toe genomen, zodat hij leerde om situaties zelf op te lossen en niet meteen te gaan schuilen bij Bo.
Ik heb ook altijd het idee dat ze toch helpen bij de opvoeding.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?