Met de zomervakantie die langzaam aan dichterbij komt waren we opzoek naar een vakantie adres waarbij Evy ook mee kan. Landen met temperaturen boven de 30 vallen af met Eef, dus toen kwamen we uit bij Wales en Ierland (in Engeland zijn we al eens geweest). Ik was aan het zoeken naar de eisen die er worden gesteld aan honden die mee gaan op vakantie en kan alleen een verplichte ontworming (gegeven door de dierenarts) en de rabiësenting vinden. Mijn moeder had het er over dat er een quarantaine is voor honden die de VK in willen, maar ik dacht dat dit alleen gold voor de honden die geen inentingen en ontworming hadden gehad. Weten jullie er iets meer vanaf? Ik heb al gekeken op DogsIncluded.
Ik kijk eens wel naar Animal planet en dan naar dat Paw air.
Daar is al meerdere malen voorbij gekomen dat honden met een (internationaal) paspoort en de benodigde testen gewoon rechtstreeks het land in mogen zonder quarantaine, in hoe verre dat nog zo is moet je even verder kijken en vragen.
Even gekopieerd van een site
Je hond mag mee op vakantie naar Engeland, Schotland of Wales als hij een chip draagt. Die moet geplaatst worden voordat de rabiësentingen beginnen, want het nummer van de chip moet op alle inentingspapieren staan. De dierenarts moet de hond minstens twee dagen voor de overtocht behandelen tegen lintwormen en teken, en de datum van behandeling moet bijgeschreven zijn in de documenten. Ook moet de hond ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Zes maanden voor de reis moet een bloedtest aantonen dat de hond voldoende antistoffen heeft. Heeft je hond al eerder een bloedtest gehad en zijn de inentingen sindsdien volgens het schema gegeven, dan is de test niet nodig. Je mag met de hond alleen via officiële vervoermaatschappijen het land binnen. Als je de overtocht boekt, vraag dan duidelijk na of je hond mee kan. Alle informatie over regels en wetten staat (in het Engels) op www.defra.gov.uk. Laat je goed informeren voordat je met je hond op vakantie gaat naar Engeland, Schotland of Wales!
Nee hoor niks aan de hand als je naar GB of Ierland wil!
Je moet alleen een gezondheidsverklaring bij je da halen en je hond moet een paar dagen van te voren ontwormt worden (pilletje).
Je hond moet natuurlijk de Rabies enting hebben gehad maar je hoeft daarvoor geen titerbepaling meer te doen na een half jaar.
Wij zijn vorig jaar geweest met de oudste en het verliep allemaal prima
LICG geeft op hun site de invoereisen van diverse landen
http://www.licg.nl/x0/praktisch/reizen-en-vakantie/invoereisen/invoereisen-per-land-europa.html
met een link naar de site van het betreffende land
Hier een zeer uitgebreid overzicht van Ierland zelf, betreffende de invoereisen: http://www.agriculture.gov.ie/pets/entryrequirementsforpetsfromtheeu/
Wel in het Engels Vaak geld dat je zeer op tijd moet beginnen alles in orde te krijgen.
Voor Ierland en Groot Brittannie (duw ook Wales) geldt:
hond moet:
-gechipt zijn
-europees paspoort hebben
-rabies enting in orde (dus minstens 21 dagen voor vertrek gegeven zijn)
-tussen 24 en 120u voor aankomst in het land moet de hond behandeld zijn voor vossenlintworm (stempel en handtekening en datum van DA in paspoort)
Er is al lang GEEN quarantaine meer, en er is GEEN labotest op antilichamen voor Rabies verplicht!
Dank jullie wel voor de reacties! Op die lintwormbehandeling na kan Evy dus zo mee als ik het goed begrijp. Ze heeft de rabiësenting gekregen toen ze een half jaar oud was (ze is nu 1,5 jaar), ze is gechipt bij de fokker en ze heeft een Europees Paspoort al vanaf haar geboorte.
@ Laura:
Zes maanden voor de reis moet een bloedtest aantonen dat de hond voldoende antistoffen heeft. Heeft je hond al eerder een bloedtest gehad en zijn de inentingen sindsdien volgens het schema gegeven, dan is de test niet nodig.
Hoe zit het met bovenstaande tekst? Evy heeft toen ze (ongeveer) een half jaar oud was haar rabiësenting gekregen. Als wij naar Engeland toe willen gaan zou die dan 1,5 jaar geleden zijn en dus nog 1,5 jaar gelden. Moet je dan ook bloed laten afnemen? Als we in juli zouden willen dan zijn we eigenlijk al te laat als het minimaal een half jaar van te voren moet worden afgenomen.
Waar heb je dat vandaan?
Volgens mij had Suzanne het toen ze in Ierland was wel over dat als ze haar hondjes over wilde laten komen.. ze in quarantaine hadden gemoeten... maar ik heb er verder echt geen idee over..
Vanaf 1 januari 2012 is de eis van de bloedtest wat bereft de rabiësvaccinatie vervallen. Je hoeft dus GEEN titerbepaling/bloedtest te laten doen, maar je moet natuurlijk wel een geldige rabiësinenting hebben, en die moet in ieder geval minimaal 21 dagen vantevoren gezet zijn.
Als Evy dus tegen rabiës geënt is toen ze 6 maanden was, en die vaccinatie is 3 jaar geldig (kijk dit wel even na in je paspoort, welke datum er staat), dan hoef je dus niks te doen. Is 'ie voor 1 jaar weggeschreven, dan moet je wel opnieuw enten.
Chceck trouwens wel even goed de toegestane routes waarmee je met je hond het land in komt (dit blijkt nogal eens te veranderen):
https://www.gov.uk/pet-travel-information-for-pet-owners#routes-and-transport-companies
Lees net dat die bloedtest is vervallen, dus dat stukje tekst is niet meer geledig
Kijk eens op de site van Defra, daar staat alle relevante info.
Hond moet chip hebben ( en die controleren ze ook echt!), rabiës en de ontworming moet binnen 24 tot 48u voor afreis, moet door je DA goed ingevuld zijn in het boekje!!
Waar ze ook nogal eens over vallen is als de datum van chippen niet ingevuld is in het boekje, dus kijk dat echt even na, voordat je straks de boot niet op mag.
Titeren voor rabiës is al een hele tijd niet meer nodig.
Laat ook het paspoort even goed nakijken door de dierenarts. is alles voledig ingevuld etc ontworming moet door de dierenarts gebeuren max2 dagen voor vertrek volgens mij ,verder vergeet de penning die je bij rabies inenting hebt gekregen niet volgens.mij is dat in jouw geval een rode kleur.
Voor koelere landen ook aan Scandinavië gedacht? Zijn ze ook erg hondvriendelijk!
Ierland vonden we uit eindelijk toch nog net iets te ver en mijn moeder vond Wales een goede tweede optie, maar Schotland sprak mijn ouders toch iets meer aan. Zoals het er dus nu naar uit ziet wordt Schotland de bestemming voor van de zomer! Het zou dan gaan om Black Isle. We gaan dan met de pont van IJmuiden naar New Castle met DSDSeaways. Evy moet dan wel helaas in een kennel voor de boottocht, maar dat vind ik minder stressvol voor haar dan met het vliegtuig. We mogen haar zelf naar de kennel brengen en we mogen nog twee of drie keer langs gaan en haar zelf ophalen. Mensen met een huisdier gaan als eerste aan boord en als eerste er weer vanaf.
Rabiëspenning heb ik niet gekregen toen ik de enting liet zetten, dus zal er nog even naar vragen zodra ik er weer ben. De enting staat voor 3 jaar, dus dat is ook geen probleem. Al haar andere vaccinaties heeft ze ook altijd volgens schema gehad en de dierenarts schrijft die ook altijd voor drie jaar weg, dus die zijn nog twee jaar geldig. Alleen kennelhoest en Weil moeten we in september weer halen.
@ Wendy: dat van die quarantaine kwam mijn moeder mee en die had het weer van een TV programma. Daar zag je dat honden die vanaf het vliegveld kwamen eerst naar een speciale afdeling werden vervoerd en dan voor minimaal 21 dagen in quarantaine gingen. Programma zal wel heel oud zijn denk ik.
@ Manuela: zijn jullie met de pont gegaan? Hoe hebben jullie dat ervaren met de honden? Zijn ze naar de kennel gegaan of in de auto gebleven? Met welke vervoerder zijn jullie gegaan? Scheelt dat we nu die bloedbepaling meer hoeven te doen, anders waren we nu eigenlijk al te laat geweest.
Goed dat je aan geeft dat een penning verplicht is, die heeft Evy namelijk niet. Eef loopt eigenlijk los altijd zonder iets om. Nogal negatieve ervaringen van dat ze een keer met haar tuig vast heeft gezeten in de bosjes. Ben als de dood dat ze zichzelf een keer ophangt. We gaan dan toch maar een penning aanschaffen voor de zekerheid.
@ Marlies: dank je wel voor de link! Die ga ik in de gaten houden. Ik wilde ook al contact opnemen met de mensen van de pont, want leek mij dat die ook wel wisten hoe het zat. Zoals het er nu naar uit ziet gaan we vanaf IJmuiden naar Newcastle.
@ Suzanne: Het is inderdaad Rayan Air die honden niet toestaat in het vliegtuig. Linguis staat honden wel toe, maar je betaald al 160,- voor het vervoer en de nazorg zeg maar en dan komt daar dus nog de kosten op voor de vari kennel en alles. Al met al vonden we vliegen een te dure grap worden. Met de pont van IJmuiden naar Newcastle met twee auto's, vijf volwassenen, één kind en één hond in de grootste kennel zijn we iets meer dan 1.000,- kwijt voor heen en terug weg.
Er zullen andere regels zijn voor dieren van buiten de eu of uit gebieden waar rabies endemisch is. En voor dieren die niet correct en/of tijdig geënt zijn.
Ik lees even mee, wij willen volgend jaar namelijk ook graag daar ergens in de buurt heen.
Ik weet wel dat ze in de UK heel hondvriendelijk zijn, wij zijn er vorige zomer geweest en toen hadden we nog geen hond maar alle 3 huisjes (allemaal in schotland, om veel te zien van het land) waar we geweest zijn mocht een hond mee en er zijn veel leuke dingen om met je hond te doen. Wij willen alleen dit jaar er niet heen omdat Flynn te jong is om met het vliegtuig te gaan of om de hele dag alleen op de boot te zitten... Dus gaan we naar zweden, ook leuk natuurlijk!
Mag ik vragen of die overtocht dan van P&O Ferries is of een andere maatschappij? Ik heb namelijk nooit geweten dat je ook langs mag komen ondertussen!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?