Over instinct gesproken... Een hond is dan een roedeldier, maar het is niet zijn instinct om andere honden buiten zijn roedel te negeren of te tolereren. Dat is iets wat wij mensen eisen, het liefst zien we ze met elkaar spelen. Dus als je zegt dat het najagen van voedsel instinctief is, dus acceptabel, maar dat een andere hond aanvallen dan enkel met hun eigen gedrag te maken heeft, ben ik het niet helemaal eens.
Ik had ergens gehoopt dat je nog in zou gaan op een eventuele andere kant van de situatie. Je maakt het topic aan, je hebt enigszins met wat moeite je angst overwonnen om hier zo goed mogelijk gearticuleerd je mening te geven. Maar je houdt je wel erg vast op de informatie die gegeven is, die je onvergeeflijk vindt, zonder dat je exact weet wat er gebeurd is (of je moet meer weten dan wij). Hier nog een voorbeeld van een andere kant:
Ik ben altijd opgegroeid met honden. Toen ik net kon lopen, liet ik eigenlijk de honden van m'n ouders uit . Sascha en Bibi kwamen altijd (los) naast me lopen, ze waren groter dan ik maar zo ontzettend zacht. Uiteindelijk werden we samen ouder en kwamen er meer gezinsleden bij. Toen ik 10 jaar oud was, liet ik zelfstandig de honden uit. Ze hadden zoveel respect voor de kleine tweevoeters.. Alleen, op een gegeven moment, heeft Bibi mijn kleinere zusje het ziekenhuis in gebeten. Mijn ouders hebben het niet gezien, maar mijn zusje ging bovenop Bibi liggen terwijl ze lag te slapen in de mand. Nu, zo'n 15 jaar later, heeft ze nog steeds het litteken in haar gezicht staan. Bibi is nooit om die reden ingeslapen geweest en m'n ouders hadden nog steeds alle vertrouwen in haar bij de kinderen. Het is ook altijd verder goedgegaan, honden moeten gewoon met rust gelaten worden tijdens slapen en eten. Bibi heeft trouwens, ondanks dat ze eenmaal een kind het ziekenhuis in gebeten heeft, heel vredig geleefd met 5 kleine kinderen. De honden waren gek op de kinderen en andersom, zelfs mijn kleine "gebeten" zusje.
Daarom vind ik het belangrijk om eerst naar de hele situatie te kijken. Mijn ouders hebben nooit de schuld bij de hond neergelegd. Sascha en Bibi schenen tijdens loopsheden vechtpartijen te hebben (daarom hadden m'n ouders hen laten steriliseren, daarna was er niets meer aan de hand), dus eigenlijk kan ik over Bibi ook zeggen dat ze een andere hond gebeten heeft, gegromd heeft naar een kind en zelfs eentje het ziekenhuis in heeft gebeten. Maar het is een schat van een hond geweest, ik heb de beste jeugdherinneringen aan die twee honden.
Wie weet, als die boerboel nu bij jou terecht zou komen, en een eerlijke kans krijgt, misschien is hij dan wel de beste hond die je kan hebben? Misschien zou je dan nooit geloven dat het om dezelfde hond gaat.. Je weet zelf ook dat mensen, ook hier in Nederland, honden tot het uiterste kan drijven. Wie weet wat voor hondje Cosmic geweest zou zijn, als zij bij een mens terecht zou komen die van de harde aanpak is "oh, jij waagt het nog eigenwijzer te worden, je weet dondersgoed dat je fout zit want je kruipt bang weg, dan zal ik je nu eens echt aanpakken, tot je luistert..." En dus tot het uiterste gedreven wordt. Misschien zou je haar dan toch ook niet herkennen. Je kent volgens mij ook niet haar hele verleden toch? Heel misschien heeft haar wel iets getriggerd, dat vluchten beter is dan van zich af te bijten.
Ik probeer overigens niet zijn gedrag goed te praten. Wie weet heb je helemaal gelijk! Maar ik vind wel dat je toch ook de hond moet kennen, en het liefst de situaties gezien moet hebben, om te zeggen of het wijs is te herplaatsen of te euthanaseren. Ik vind het nogal hard om te zeggen dat de hond beter dood kan, of juist onverstandig om maar te roepen dat het de schuld is van de baas: túúúúúrlijk kan ie herplaatst worden, mits ie een verantwoordelijke baas heeft met verstand van hondentaal. Zo ook een voorbeeld: ik ken ook een verantwoordelijke baas, met verstand van hondentaal: alleen de hond bleek ziek te zijn. Zijn misdragingen hadden dus een reden. Volgens mij hebben wij hier nog niet zo lang geleden ook een verhaal meegemaakt, ik ben de namen even kwijt, maar heel HP leefde gigantisch mee met een gedragstherapeute, die een hond rehabiliteerde. Omdat hij iemand gebeten had, heeft ie weken in een kennel geleefd, en heeft zij hem toen met wat moeite, uit de kennel gehaald en in huis genomen. Na een paar weken fleurde hij helemaal op, herplaatst, goed begin: tot hij toch ingeslapen moest worden. Onvoorspelbaar sloeg hij toch ineens om...
Goed verwoord Suzanne!!!!!
Ik ken ook zulke situaties......ben zelf al vaker gebeten door een hond(en) en ook een keer heel ernstig gewond. Toch kan ik als ik de stituaties bekijk altijd terughalen wat er mis ging en niet dat ik perse iets fout heb gedaan, maar ik snap wel het gedrag van de honden.
Heb er nog nooit aan gedacht zelfs om een van die honden een spuit te laten geven!! En ik ben nooit bang geworden, voor geen enkele hond, ras. Natuurlijk kijk ik wel beter uit nu. Was toen veeeeeeel jonger. De hond die me ernstig verwond heeft was overigens geen grote, maar een chow. Later zelf nog twee chows gehad
In dit geval heb ik volgens mij steeds gezegd dat je sowieso even de link op Facebook moet lezen. Hierdoor krijg je al een iets ander/beter beeld. Ik denk echt dat deze hond, als deze geplaatst wordt bij iemand zonder kinderen en zonder andere dieren, met verstand van de boerboel en tijd en energie heeft het vast nog wel een hele leuke lieve hond zou kunnen worden.
Maar goed, je vroeg Pauline, dus..........
Ik heb altijd vernomen dat wolven in staat zijn andere wolven te doden.
wolven gaan zeker wel conflicten aan met soortgenoten buiten de roedel...
tenminste, heb ik toch echt met regelmaat gezien bij de docu's over yellowstone...en ook met dodelijke afloop..
in hoeverre we dit op onze honden kunnen betrekken, doe ik dan geen uitspraak over...
ik kan me opzich wel voorstellen dat bv de wilde honden roedels in Afrika ook wel conflicten hebben over territorium en jachtgebied...
maargoed, dat is bij onze huishonden natuurlijk niet echt im frage
precies, ik reageerde ook meer op max, boven mij...
het hele wolven en wilde honden verhaal is leuk, maar die vlieger gaat veelal totaal niet op voor onze huishonden dit zitten niet in zulke situaties
Boek van Bradshaw, dit is de hond aan t lezen, hij zegt wilde honden met wolven niet echt te kunnen vergelijken. Wolven leven met familie in een roedel en doen alles samen, samen jagen en voor de jongen zorgen. Wolven moeten niets hebben van wolven buitendeze roedel. Honden zijn veel socialer naar dieren buiten hun roedel en een honden roedel is niet zozeer een familie. Ze jagen alleen en alleen de moeder zorgt voor de pups. Tijdens het domesticatie proces, hebben honden zich aangepast samen met mensen te leven, vandaar een minder hechtere familie band. Bradshaw zegt dat wilde honden en wolven niet helemaal te vergelijken zijn.
Dit boek is echt een aanrader!
Jeroen heeft al zo'n beetje verwoord wat ik bedoel. En nou moet ik toegeven, dat ik er niet zo'n geweldig verstand van heb (het is dat ik eerder ook verschillende documenten heb gezien). Enigszins vraag ik mezelf ook af in hoeverre je dit op huis honden moet betrekken. Maar dat vraag ik me dus ook af met betrekking tot het jachtinstinct... Iedere huishond krijgt toch dagelijks zijn portie eten, het instinct om te jagen en te vangen/doden (dat laatste is nogal een groot verschil) zou dan toch ook in veel mindere mate aanwezig moeten zijn. Ik bedoel daarmee, dat het najagen zelf, voor sommige honden dan nog een vorm van uitdaging biedt. Maar beide gevallen, het niet tolereren van soortgenoten buiten de roedel, en het jagen/vangen, is volgens het wolven principe een instinct.
Eigenlijk is het in mijn ogen dan of allebei een misdraging van het karakter, of allebei instinct. Daarmee bedoel ik, als je dus heel ver terug gaat kijken (wat ik net al zei) is het volgens het wolven/wilde honden principe instinct. Maar in hoeverre je dat op de huis honden moet betrekken, die zich jarenlang hebben moeten aanpassen. Tja, in dat opzicht is het BEIDE misdraging van het karakter.
Daarnaast de situatie die Pauline uitlegt, de honden op de vuilnisbelt: dat is geen roedel geweest. Daarom accepteerden alle honden elkaar: het is ieder voor zich geweest. 1 hond is geen roedel. In dat opzicht, is de drang om te overleven het belangrijkst. Ieder voor zich zocht daar naar voedsel. Ze zijn ook zwak geweest, ze moeten daar niet voor niets weggehaald worden. Geen enkele zwakke hond gaat een gevecht aan.
Pauline, ergens vind ik het nog steeds jammer dat je zo denkt over de hond. Je hebt zelf herplaatsers, je kent hun verleden ook niet exact. Stel dat je had geweten dat zij in hun uiterste nood (per ongeluk) een kind hadden gebeten, had je ze dus nooit in je leven laten komen, terwijl je er de beste maatjes aan hebt (gehad), en ze dus bij jou nooit dit gedrag hebben hoeven laten zien. Ik wil je niet mijn mening opdringen, sorry indien het overkomt dat het wel zo is. Maar men moet de situatie per hond gaan bekijken. Ik baseer m'n mening overigens enkel op wat hier geschreven is, ik heb de FB link niet gezien. Wat Angelique zegt geeft me het gevoel dat ik iets minder informatie weet .
Eerlijk gezegd zou ik nu ook niet meer de keuze maken om een hond te nemen die een mens gebeten heeft. Chico had dat zogenaamd gedaan, een kind, maar dat bleek achteraf mee te vallen. Nu ik een ervaring heb met een zogenaamd makkelijke hond waar niets aan mankeert maar die stiekem veel lastiger is dan zoals hij werd gepromoot... ik durf het niet meer aan.
Voor hetzelfde geld zit je met een gevalletje "beet in uiterste nood" die toch een "bijt wanneer hij zin heeft" blijkt te zijn. En het is nog altijd een keuze of je met zoiets in zee wil gaan. Net zoals ik graag honden heb die alleen thuis kunnen blijven, en andere mensen misschien graag zien dat hun hond met de katten kan.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?