Teddy heeft behoorlijk last van baknijd, al sinds hij bij ons woont; toen was hij 3;5 maanden oud (herplaatser).
Op het moment dat hij zijn brokken eet en je aait hem, raakt Teddy opgelaten en begint te grommen.
Met botten/knauwstaven heeft hij hier geen last van, echt alleen met zijn brokken.
Ja, af en toe ook wanneer hij iets 'extreem lekkers' krijgt, zoals een gedroogd varkensoor ofzo
Op zich hebben mijn vriend en ik er niet zo'n moeite mee dat hij baknijd heeft, het is eigenlijk heel logisch gedrag. We krijgen vanuit onze omgeving echter veel reacties in de zin van 'dat moet je niet toestaan hoor, dat ie zo vals wordt, jij bent de baas!' en 'je moet die bak gewoon voor z'n neus kunnen weghalen' etc...
Hoe denken jullie hierover? Moeten we Teddy in zijn waarde laten wanneer hij de brokjes eet of moeten we gericht gaan trainen om de baknijd te verhelpen?
Je kan altijd allebei doen. Trainen tegen baknijd is niet heel lastig. Gewoon regelmatig iets heel lekkers erbij doen. In het begin bijvoorbeeld stukjes worst of kaas zo erbij gooien. Later kun je dat voorzichtig uitbouwen naar even de naam roepen, hond tilt kop op, stukjes extra erbij gooien. Dan steeds verder, bukken en het erbij doen. En uiteindelijk de bak pakken en het erbij doen.
En als je iets erbij gedaan hebt, lekker rustig laten eten. De training is meer voor het geval dat, en om ook per ongeluk stress te voorkomen. Ik was een keer de vaatwasser aan het uitruimen terwijl Dobby stond te eten. Nou hij gedroeg zich zo idioot, alleen omdat hij vond dat ik te dicht in de buurt was. En ik was toch echt heel onschuldig bezig. Zulk soort spanning is gewoon onnodig en als je hond je dan tolereert bij de bak is dat voor de hond ook prettiger uiteindelijk.
Ja, dat is waar.
Het heeft Dobby ook meer rust opgeleverd dan als ik het goed begrijp?
Lastig, hij is nog jong denk ik? Dan zou ik het nog proberen af te leren, sommige hier zullen zeggen dat een hond alle recht heeft zijn eten te verdedigen maar daar denk ik iets anders over. Je eten verdedigen tegenover andere honden vind ik acceptabel maar tegenover mensen niet. Simpelweg omdat ik het een gevaarlijke situatie vind, stel je krijgt (hebt) kinderen en je let even niet op, die zijn zo een paar vingers kwijt. Natuurlijk kan je dan zeggen "Ja maar dan laat je de hond apart eten etc" maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar goed dit is mijn mening. Onze husky laat zn tanden zien en gromt als de andere honden te dichtbij zijn botje komen maar naar mij doet hij dat niet, dat vind ik prima (hij doet dit overigens weer niet met zn bak eten). Tja ik denk dat het je eigen keus is, vind je dit acceptabel? Dan leer je het niet af, als je het wel een probleem vind dan zou ik ermee aan de slag gaan. Denk overigens niet dat als je het toestaat dat je ineens niet meer "de baas" bent en hij wordt hier ook niet vals door. Zou zeggen de keus is aan jou. '
Goedenmorgen.
Mja, is volgens mij toch echt hond afhankelijk in hoe verre je het eruit krijgt.
Bij ons is het gelukt door het helemaal te laten gaan, gewoon geen aandacht aan gegeven.
Brokjes uit de hand voeren zorgde bij hem voor spanning.
Maar dit kan bij jullie hond weer wel werken natuurlijk.
Beetje in z'n bak, beetje uit de hand..kijken hoe je hond reageert.
Aangezien de hond bij jullie niet reageert bij een kluif of dergelijke, heb ik inderdaad ook het idee dat jullie hond spanning opbouwt tijdens het eten.
Hoeft dus geen eens beschermingsdrang te zijn.
Zie het als het spelen, en er wordt gegromd omdat de spanning opbouwt, heftiger spelen.
Ik heb er 1 die zou bijten, naar mensen en andere honden.
Die doet maar.
Eten doen ze toch apart en alleen. Ik heb geen behoefte om met mijn handen in hun etensbak te gaan rommelen. Zou ik zelf ook niet willen dat mijn baas even mijn eten komt afpakken tijdens mijn lunchpauze als ze ineens besluit dat ze dat zou moeten kunnen.
Eten duurt 1 minuut op een dag, kunnen ze best alleen
Persoonlijk zou ik er wel mee aan de slag gaan, hoewel ik zelf geen ervaring heb met baknijd..
Ook omdat de hond zich blijkbaar niet op z'n gemak voelt tijdens het eten, ookal is daar geen reden voor. Als er een oplossing is om hem duidelijk te maken dat er niets is om zich druk over te maken, is dat alleen maar mooi. Minder stress voor de hond.
Volgens Wilma en Dobby haar manier zou ik het aanpakken, kijken hoe Teddy erop reageert.
Als er iemand baknijd had was Lola (ook een herplaatser) het wel, daar kon je ook niet bij haar in de buurt komen want ze veranderde in een grauwende wolf. Dus iets erbij geven was geen optie.
Wij hebben haar gewoon met rust gelaten en zo leerde ze dat wij mensen zijn die ze kan vertrouwen en al vrij snel kon je gewoon langs haar lopen al ging ze dan zelf haar bak verplaatsen om toch afstand te bewaren. Al gauw was dat ook over en nu komt ze zelfs gezellig met een botje aan mijn voeten liggen.
Ik zou zelf nooit een hond die aan het eten is gaan aaien, het lijkt me dat dit niet echt prettig is als je lekker aan het eten bent. Misschien vat de hond het ook als provocatie op en ontwikkel je juist zo de baknijd.
Max had het ook een beetje... Hem heb ik gewoon geleerd dat als ik zeg : "Max, ga 'ns aan de kant". Hij netjes gaat zitten... Dan kreeg hij een stuk banaan uit de hand, en eentje in de bak.
Ik kan hem ook wel aaien, t enige wat ie doet is sneller gaan eten..
Maar, eigenlijk aai ik hem nooit. Ik zou niet weten waarom ik hem moet aaien tijdens het eten.....
Kijk, dat hij gaat zitten zodat ik zijn eten weg kan pakken wanneer het nodig is, om wat voor reden dan ook, dat vind ik wel belangrijk... Maar, hen aaien tijdens het eten heeft voor mij geen "meerwaarde" aan iets....
Ik ben blij dat ik mijn hond kan laten stoppen met eten/botje kauwen mocht ik ooit het moeten afpakken... Dat aaien? Ik snap dat een hond daar ongemakkelijk van wordt.....
Ik heb nog geen hond gehad die er problemen mee had als je aan zijn eten kwam, maar ik doe het ook niet eigenlijk. Enkel als ik nog iets vergeten ben dat er nog bij moet, dan neem ik zijn bak even terug, doe het erbij en geef het terug of ik doe het erbij als hij aan 't eten is als dat kan. Maar dat gebeurt dus zelden en er wordt ook niet op geoefend.
Moest ik nu wel een hond hebben die er problemen mee heeft, dan zou ik het denk ik gewoon zo laten en heel goed opletten dat ik niks vergeten ben. '
Buiten vind ik wel belangrijk dat ik kan afnemen als hij iets vastheeft. Je weet maar nooit wat het is. Maar dat is ook niet echt hetzelfde vind ik, dat is geen eten dat je eerst zelf hebt gegeven. "Los" kent hij wel (geoefend met speeltje). En dat gebruik ik ook als hij iets durft nemen buiten op straat. (Het is de bedoeling dat hij nooit iets oppakt van de straat gewoon consequent "niet".)
hoe lang doet een hond over zijn eten ? tien minuten ? gun de hond deze tien minuten dat tie rustig kan eten, buiten jullie gezichtsveld.
wel kan je het vertrouwen winnen door je hond een bot te geven en dat vast te houden, daar kan je heel veel bij winnen, tien minuten zijn gang laten gaan terwijl jij het vasthoudt, dan ruilen voor wat lekkers, een stukje worst of zo, en zodra je hond het loslaat, gelijk het commando los en dan geef je het stukje worst, het bot leg je weg voor de volgende keer, dat breid je uit, zodra het zonder morren lukt te ruilen, laat je de hond het bot alleen vasthouden, na lekker gekluifd te hebben, hou je weer een stuk worst voor zijn neus, de hond laat het bot los, je pakt het weg resoluut, en geef direkt het commando los.... zo kan je het opvoeren, en zo win je vertrouwen. vergeet niet de worst te geven he. hahaha
maar zijn maaltijd, die tien minuten die het duurt, waarom zou je wat afroepen op je hond ? met rust laten, en kijk eens in de toekomst hoe dat zich ontwikkeld, met het bot zou ik zeker mee aan de gang gaan, een bot moet af en toe eens afgepakt kunnen worden, maar niet zijn eten.
Het is ook niet dat wij Teddy constant aaien als hij aan het eten is. Dat heeft inderdaad geen meerwaarde.
Maar we hebben wel gemerkt dat áls het gebeurt, hij dan gaat grommen.
Het wegpakken van de bak hoeven we nu nog niet te proberen, dat is nu echt te veel gevraagd voor Teddy.
Ik denk dat we in ieder geval de manier van Wilma en Dobby eens moeten proberen en kijken hoe dat uitpakt.
Melany, super toch als je hond met zijn bot naar je toe komt, kijk of je toch het bot ook kan afpakken, er is altijd wel iets dat je moet voorkomen dat het bot te lang bij de hond is, zoals het laatste stukje, bezoek enz.
hier is een hond, Bamse, nog nimmer gegromd om dr eten, mag alles afpakken, maar vind zelf dat een hond mag genieten van zijn maaltijd, verdiend. ik zet haar eten altijd buiten, en ga zelf weg, meestal even voor het raam staan hoe ze eet, nimmer zal ik in haar bak gaan graaien, hoewel dat zeker kan bij Bamse.
vertrouwen moet je hond in jou krijgen dat tie met rust kan genieten van eten.
vandaar een rustige plek uitzoeken waar je hond zijn maaltijd op kan eten, tien minuten, en dat is heeeeeel lang. hahahaha gun het je hond.
Wij konden bij voernijd met 't eten van brokken verbetering brengen in de situatie door lekkers erbij te gooien als Lady aan het eten was.. Maar bij sommige botjes heeft ze nog steeds dat ze niet wil dat er mensen te dicht in de buurt komen.. Dus als er visite is zet ik haar in de bench oid met een botje..of geef ik gewoon geen botjes..en als ze bij ons is en ze heeft een botje dan maak ik gewoon geen contact met haar, dan is het altijd prima.
Ik vind het geen heel vreemd gedrag.. En afpakken van de bak vind ik uit den boze, daar maak je het vaak echt alleen maar erger mee. Het is natuurlijk wel een kwestie van veiligheid, je wil niet hebben dat bijv. kinderen gevaar lopen door de voeragressie van een hond.. Maar ik heb vaak het idee dat mensen teveel bezig zijn met dat ze het niet willen toestaan omdat ze vinden dat de hond 'onder hen staat' en daarom niet naar ze mag grommen.. Terwijl grommen niks meer of minder is dan gewoon grenzen aangeven.. en dat vind ik prima kunnen.
Die van mijn eet niet als je niet in dezelfde ruimte bent als hij aan het eten is. Ik zit meestal op de bank tv te kijken wanneer hij eet, mocht ik even naar de andere kamer dan stopt hij met eten en gaat ervoor zitten totdat ik weer terug ben. Dit heb ik niet aangeleerd maar doet hij uit zichzelf, gekke hond :p
Het is jou hond en jij bepaald of gedrag wel of niet geaccepteerd is en niet de omgeving..........
Mijn honden hebben het beide niet, heb het ook nooit getraind eigenlijk.
Maar er wordt wel apart gegeten en op een moment dat er rust in huis is.
Daar bedoel ik mee, dat iedereen zit wat voor z'n eigen doet en dat er niet in huis heen en weer gelopen wordt en gerend.
Zo kunnen de honden in alle rust zonder stress eten.
1 regel heb ik wel ze moeten netjes wachten tot dat ik zeg dat er gegeten wordt en niet meteen halverwege al met die kop in de bak klappen voordat die op de grond staat.
Ik denk dat het gewoon allemaal om vertrouwen draait, ik zou nu best even Lola haar bak op kunnen nemen als dat perse nodig zou zijn, en dat komt omdat ze me nu kent en vertrouwd.
Een reden voor mensen om in de hond zijn etensbak te storen en eten te leren afgeven is volgens mij dat ze bang zijn dat de hond in andere situaties iets gevaarlijks ook niet wil afgeven.
Onze ervaring is het tegendeel, Lola was zo tot rust gekomen en vol vertrouwen dat ze een blikje hondenvoer waar rattengif in zat (wat iemand bij ons in de tuin gezet had) aan mij af gaf toen ik haar bij me lokte om te kijken wat ze daar had.
knap Dobry, ja echt, laatst aan de wandel en ik was alert, een klokhuis op de weg, en.... een snoekduik en klokhuis was weg... ja echt weg. terwijl ik alert was. ik had geen enkele kans om het te verbieden, stomverbaasd het was weg, in een seconde, snoekduik en ingeslikt.
heel knap dat Lola het blikje komt afgeven,
Ja inderdaad knap! En rattengif.. zomaar bij jullie in de tuin gezet, wat erg!
Dan is iemand toch niet goed bij zijn hoofd!!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?