Ik werd net gebeld door de dierenarts en helaas is Cosmic wat.. tegenstrijdig. Ze heeft oxalaat kristallen, maar maar een erg hoge pH waarde (van 8). Een hoge pH waarde zie je eerder terug bij de struviet. Wat dit veroorzaakt weet de dierenarts zonder verdere testen (bloedtesten, echo's) niet, maar mogelijk komt het door de urineweginfectie die ze er bij heeft.
Ze respecteerde mijn beslissing om niet aan de Royal Canin te beginnen en een poging te doen het zelf op te lossen. Ik heb haar wel beloofd dat als me dit niet lukt, ik de Royal Canin alsnog een kans ga geven. Hoe ze het uitlegde doet de Royal Canin niet meer dan de urine verdunnen. In principe kan ik dit natuurlijk zelf ook door haar gewoon zo veel mogelijk te laten drinken. Alleen is dat best en uitdaging, want Cosmic drinkt nagenoeg niet. Straks op naar de supermarkt om wat karnemelk te halen, misschien helpen wat druppels in haar drinkbak, en anders kan ze 's middags een bakje karnemelk krijgen verdund met water. Alle beetjes helpen..
Mochten jullie nog tips hebben m.b.t. de oxalaat kristallen i.c.m. de hoge pH waarde dan hoor ik het graag!
Heeft je dierenarts zelf getest of naar een lab gestuurd? De enige oxalaat vorm die in alkalische urine goed gedijt is calcium fosfaat. Dan kun je dikwijls spreken van niersteenvorming en is vaak erfelijk bepaald. Een urineweginfectie wordt in normale gevallen gevormd als een blaasontsteking aanwezig is, dus meer bacteriegericht bij struviet. Calcium fosfaatvorming is vaak een omgekeerde aandoening, nierstenen veroorzaken nierbekkenontsteking en in lagere vorm urineweginfectie, dan pas blaasontsteking waarbij de kristallen afbraakstoffen zijn vanuit de nieren. Iets om in de gaten te houden. Neem nog eens contact op met Tannetje Koning als dierenarts. Zij kan je de juiste supplementen adviseren. Er zijn gerichte kruidencomplexen die oxalaat vormen in alkalische urine aan kunnen pakken.
http://umm.edu/health/medical/reports/articles/kidney-stones
http://www.erasmusmc.nl/akc/Patientenzorg/Professionals/911853/3044946/
Karnemelk geef je liever niet bij dit type niersteen. Geef je het wel, verdun het dan sterk met water. Ik geef vaak geen extra water bij het NRF, maar wel buiten de maaltijden om. Water aangelengd met rauwe honing (bij nierstenen oxalaat fosfaat of struviet mag in beide gevallen Manuka gegeven worden) of bepaalde kruiden gaan prima. Ik kan je het een en ander aandragen, maar ik denk in jouw geval dat het verstandig is om samen te werken met je dierenarts en de backup van begeleidende dierenarts m.b.t. voeding en supplementering uit medische noodzaak. Dan kun je verantwoord je eigen plan trekken, zonder in discussie te moeten met je eigen dierenarts. Zo doe ik dat al jaren en gaat heel prima. Open communicatie.
http://www.tga.gov.au/pdf/archive/report-honey-9812.pdf
Sterkte er mee.
Bedankt voor je reactie. Ik heb gisteren contact met Tannetje Koning gehad, die zei dat ze in principe niets anders nodig heeft dan extra water en minder calcium (dus meer spiervlees). Op haar aanraden heb ik een plensje karnemelk door haar water heen gedaan. Dat werkte, ze heeft 2x een halve bak water op. Met als gevolg dat ze nu erg vaak moet plassen. Ze is onrustig en zit bijna constant bij de voordeur dus ik ben om het half uur buiten, dan doet ze een grote plas. De urine is nu doorzichtig van kleur, ik heb dus wel het idee dat ze aan het "doorspoelen" is.
De dierenarts heeft de urine zelf getest en ze heeft inderdaad dus ook een urineweginfectie, daar heeft ze dus AB voor en ik heb het gevoel dat ze daar wat koortsig van is, vanmorgen was ze heel erg warm en af en toe ligt ze te rillen. Ik heb haar temperatuur nog niet opgenomen.
Ik ga Tannetje Koning nog een keertje mailen met deze nieuwe info (calciumoxalaat + hoge pH-waarde) en vragen of ze me wat supplementen aan kan raden.
Onwijs bedankt voor 't meedenken!
Van een urineweg- of nierbekkeninfectie ben je goed beroerd. Als ze rilt, zal ze koorts hebben. Op zich een teken dat het lichaam bezig is om de infectie eruit te werken. Ik zou vooral 's avonds blijven temperaturen.
Hoe gaat het inmiddels met Cosmic? '
Ik google even en kwam deze tegen http://www.huisdierendokter.nl/inbijsluitereurologist.html Dat zou dan naast haar eige voer gegeven moeten kunnen worden. ipv RC
En als dit er is is er ook vast een tablet vorm die struviet voorkomen is (preventief) en dat ze gewoon aan het voer kan blijven waar ze het goed op doet?
Even overleggen met de dierenarts denk ik. Of dit bekend is bij hun en of hun bekend zijn met resultaten ervan. Ik zou t niet denk ik zo zonder advies in te winnen zelf gaan proberen.
Bedankt voor 't mee zoeken, Renate, alleen ze heeft geen struviet, ze heeft calciumoxalaat..
Met Cosmic gaat het volgens mij wel goed. Ze drinkt nu meer (water door haar eten en 2x per dag wat water met een paar druppels karnemelk) en ik ben net bij een vlees-verkooppunt geweest waar ik wat advies ingeslagen heb. Ik moet lam/schaap en kip (ei e.d.) gaan vermijden omdat deze diersoorten hoge waardes hebben. Paard, rund, en wild (wilde haas, wilde eend, hert) is juist wél aan te raden. Ik heb net 2 kg konijn, 1 kg paard en 1 kg rund spiervlees meegenomen, en daarnaast wil ik DARF EKO gaan proberen, omdat daar de waardes ook wat lager van zouden zijn. Een beetje extra spiervlees erbij en dan moet het calcium probleem opgelost zijn, hoop ik..
Cosmic heeft nog voor zes dagen antibiotica, daarna wordt haar urine weer getest door mijn dierenarts. Ik hoop dat de infectie dan sowieso weg is en dat we dan kunnen kijken wat er nou precies aan de hand is, want calciumoxalaat met een hoge pH waarde rijmt niet helemaal.. Zelf denk ik ook steeds sterker ook mogelijk toch Leishmania. Ze is daarop getest maar de ziekte kan tot zeven jaar ná een negatieve test alsnog positief worden. Een hond van twee met zulke sterk afwijkende urine-waardes, dat klopt gewoon niet..
Belangrijkste is dat er duidelijkheid komt, en je weet waar je aan toe bent.
Ondertussen wens ik jou en Cosmic heel veel sterkte en hoop ik natuurlijk dat het wat simpeler blijkt te zijn dan die Leismania (toevallig had ik er gister een bericht over gelezen op HP had er nooit eerder van gehoord. Ik denk aan je lijkt me lastig en onzeker nu voor je.
Ik ga hier in elk geval voor jullie mee duimen.
Dat lijstje had ik ook gevonden, daarom dat ik er aan dacht.. Cosmic is namelijk sinds de ingang van de winter bijna een kilo afgevallen. Maar dit kan natuurlijk ook andere oorzaken hebben, stress, ik gaf haar minder eten omdat ze Punk's Lotgering op moest maken (vet), ze verbruikt meer energie om zichzelf warm te houden. Haar bloed is nog niet onderzocht, maar dat zou wel de volgende stap zijn.
Leishmania is naar mijn weten goed onder controle te houden met medicatie, dus als ik mag kiezen heb ik liever dat dan nierproblemen een nierdieet is DUUR..
Ik hoop voor je dat je gauw een passende oplossing heb gevonden. Weet zelf hoe moeilijk dat is, en hoe frustrerend dat is. 1 ding wil ik je wel mee geven... blijf je eigen gevoel volgen, en laat je niet zomaar wat aanpraten. Zo was bij mijn hondje cystinurie geconstateerd begin van het jaar. Een blaasoperatie moest gebeuren, hij kon zo maar uit niets in ene keer niet meer plassen. Zijn blaas zat vol cystine stenen. (is een heel zeldzame erfelijke aandoening, die bij alle hondenrassen kan voorkomen) Helaas had mijn bully dus cystinurie die pas met 3 jaar tot uitting kwam. Na de operatie kreeg ik ook allemaal adviezen van Royal Canin/ Hills dieetbrokken voor cystinurie.. Mijn Bull kreeg ook KVV.. en brok was helemaal tegen mijn gevoel in.. helemaal na wat ik las wat in de brok zat... (gewoon alleen slechte dingen, en totaal geen vlees) Ik was het dus niet met mijn DA eens (wat heel moeilijk voor je gevoel is, vooral als je ziet dat het met je hond niet goed gaat) Heb ik toch mijn eigen gevoel gevolgd en het internet door gaan zoeken voor info, en proberen in contact te komen met mensen die ook een hond hebben met cystinurie. Dat viel niet mee maar het was me gelukt. Uiteindelijk op een wereldwijde forum terecht gekomen over het onderwerp cystinurie bij honden (USA) en daar kwam ik te weten dat ze in de USA al veel verder waren met onderzoeken en dergelijke over dit onderwerp. Ze waren er net achtergekomen dat voor vele rashonden (helaas niet alle) een castratie er voor kon zorgen dat de ziekte verdwijnt. Gelukkkig schreven ze dat vaak bij een Engelse bulldog dit het verhaal was. Heb toen eerst een castratie chip gedaan. (en sindsdien geen problemen meer) en is paar weken terug definitief gecastreerd. Mijn hondje hoef dus niet aan de medicijnen (dat rade de dierenarts ook al aan, zou hij heel duf van worden en de pillen zouden ongeveer 300 euro per maand kosten) Geen dieetvoer, gewoon lekker KVV! Mijn hondje heb ik gelukkig dus nooit medicijnen gegeven en ook geen dieetvoer. Mijn moraal van het verhaal is gewoon, blijf je gevoel volgen. Als ik gedaan had wat DA had gezegd... was hij blijven klungelen... zat hij volop aan de medicijnen die best veel bijwerkingen hadden (en wees eerlijk das ook geen leven) En had hij aan zeer slechte voeding gezeten. Gelukkig was bij mij de oplossing een castratie. Met de soort stenen waarmee jij te maken heb.. ben ik niet zo bekend... maar blijf lezen en trek je eigen conclusies.. want vaak met zeldzame ziektes weet een dierenarts ook net ff te weinig! Succes!
Bedankt voor je uitgebreide reacties! Ik krijg ontzettend veel tips, wat fijn is, maar ook lastig. Want door de goedbedoelde adviezen raak ik nogal in de war omdat ze ook vaak tegenstrijdig zijn. De één zegt, gewoon KVV blijven voeren maar met extra water. De ander zegt, vooral geen lam/schaap voeren. De ander zegt; KVV is altijd slecht, je moet zelf samen gaan stellen. En nog een ander zegt dat de Royal Canin brokken de enige oplossing zijn.. Ik denk dat ik vooral even af moet/ga wachten tot de urinewegontsteking weg is, omdat de pH-waarde nu niet betrouwbaar is..
Je kan tips op een rij zetten en gewoon wat later eens doornemen om te overzien.
Verder hoeveel dingen mensen ook aan en afraden, je moet kijken naar je eigen gevoel en kijken waar Cosmic het goed op doet dat is het enige dat van belang is, wat een ander ook roept.
Het probleem is dat op alles altijd wel iets aan te merken is en in principe moet je proberen dat naast je neer te leggen. Mogelijkheden op een rij zetten en dan gaan kijken waar Cosmic het goed op doet, wat voor jou te doen is en wat goed voelt.
Je moet niet kijken naar te hoge waardes, maar naar de kwaliteit van die eiwitten. Ook als je KVV voert, kun je een prima kwaliteit lam voeren. Maar meteen die diersoorten uitsluiten die juist een aanvulling zijn op het geheel, zou ik niet doen. Paard en rund zou ik dan weer zo min mogelijk voeren bijvoorbeeld. Er zijn merken die goede verhoudingen calcium/fosfor hebben, echter zegt dat niets over de rest van de kwaliteit van het betreffende KVV.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?