Met genoeg training en geduld zou iedere hond moeten kunnen leren veilig los te lopen (evt. met muilkorf)
Geef ook jouw stelling van de dag door !
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
ja , met goede training en geduld, en eventueel met muilkorf, maar vele mensen hebben deze geduld niet.
daar ligt ook dan vaak het probleem. er zijn honden die heel veel oefening nodig hebben, en mensen hebben vaak dit geduld niet, een ook het inzicht niet.
Nee, honden met een te hoog jachtinstinct kunnen dat bijvoorbeeld niet. En ook al train je veel, dat instinct zal er altijd blijven inzitten.
Ook hetzelfde met honden die totaal niet met andere honden kunnen, vind ik onverantwoord. Ook al draagt de hond een muilkorf.
Nee. Er zijn teveel honden die ondanks goede socialisatie niet los kunnen lopen. Honden die en trauma hebben, rassen aarvan bekend is dat ze geen andere reuen bijvoorbeeld dulden etc. Een muilkorf voorkomt alleen bijten dus wonden maar geen ander ngewenst gedrag. Een gevecht kan erg uit de hand lopen ook als de honden een muilkorf dragen.
Daarnaast heb je honden met jacht instinct, honden die nooit leren om terug te komen etc.... Nee ik vind echt niet iedere hond geschikt om los te lopen.
Ik denk dat er uitzonderingen zijn die uiteindelijk echt met behulp van gt heel veel begeleiding en inzet en juiste observatie van het baasje of het in die omgeving verantwoord is, mogelijk is. Daarnaast heeft elke hond het recht op beweging zijn energie kwijt te kunnen en misschien juist voor die moeilijkere honden die meer begeleiding nodig hebben.
Muilkorf hoor ik ervaringen over dat dat zeker niet tot de eerste keuzes zou behoren, alleen als het niet anders kan, maar los aan muilkorf nee dan zou ik nog liever een omheind stuk land bespreken huren weet ik veel waar de hond vrij los kan.
Ik denk niet dat elke hond los kan lopen. Ofja, kan wel..maar of het verstandig is. Sommige honden hebben zo'n sterk jachtinstinct, dat krijg je er zelfs met veel training of geduld niet uitgetraind, een hond blijft een dier, met een eigen wil, het is geen robot die op een bepaalde manier geprogrammeerd kan worden. Daarnaast zijn er honden met (rasgebonden) minder sociale vaardigheden naar honden of honden met angst voor bijv. mensen, die doe je er vaak niet eens een plezier mee, zeker niet met muilkorf om, dan kunnen ze zich niet eens verdedigen en worden ze gedwongen in situaties die ze niet prettig vinden.
Mijn hond Lady, die loopt nooit los, alleen bijv. in omheinde tuinen of op het veld bij onze training, zonder andere honden of alleen met Misia. Verder nergens. Ik denk eerlijk waar ook niet dat ik haar plezier zou doen door haar mee te nemen naar een losloopgebied of losloopveld, waar de kans bestaat dat ze andere honden tegen komt. Maar op zo'n veldje dat afgesloten is niet openbaar is (dus geen hondenveldje) kan het natuurlijk wel, maar voor het gemak ga ik er maar even vanuit dat dit gaat over je hond los laten lopen in losloopgebieden, waar ook andere mensen/honden komen..
Jachtinstinct kun je er niet uit trainen nee, maar dat betekent niet dat die honden niet kunnen luisteren of niet betrouwbaar terug te roepen zijn. Als je zelf goed op let en je hond goed kent kun je op het juiste moment terugfluiten.
Zo gaat dat met Kiwi al heel lang goed en ja, natuurlijk kán het een keer fout gaan maar om voor die ene keer mijn hond haar leven lang aan de lijn te houden vind ik niet nodig.
Dus 100% veilig, nee. Maar dat is het nooit, want een hond is geen robot.
We zullen zien... Orga heeft een hoog jachtinstinct en hem durven we nog niet loslaten. Ik vind zijn veiligheid toch belangrijker dat het idee dat hij los kan lopen. Pas op, we oefenen zeker wel en intussen mag hij los op omheinde veldjes. Ook wandelen we aan een lange lijn dus voor hem geeft dat toch wat hetzelfde gevoel. Ik hoop natuurlijk dat hij ooit los kan, maar tot we dat zeker weten nemen we geen risico
Ik denk wel dat er mits voldoende training en geduld héél veel mogelijk is
Ja hoor dat klopt iedere hond kan los.
Het is alleen niet verantwoord, zo heb je honden met te veel jachtinstinct, honden die blind zijn, honden die doof zijn etc.
Mijn hond gaat nooit los, zij is doof.
Nee ik denk het niet. Ik denk dat je als hondenbezitter ook rekening moet houden met je omgeving. Sommige mensen zijn bang voor honden (kan ik heel goed begrijpen) somst zijn er jonge kinderen of ouderen in de omgeving van een hond die omver gelopen kunnen worden...Daar helpt een muilkorf niet tegen. Mijn jacht-hond zit nu in de pubertijd en dan kun je heel veel trainen, maar het risico dat hij wegloopt is best groot. je blijft verantwoordelijk voor je eigen hond. Als hij dan ergens een auto ongeluk veroorzaakt.....Honden blijven in mijn ogen dieren die ook hun eigen plan kunnen trekken. Met een muilkorf dek je naar mijn idee niet alle schade die een loslopende hond zou kunnen veroorzaken. Ook honden onderling hebben soms niet een hele goeie klik met elkaar wat een enorm apel kan doen om elkaar bijvoorbeeld aan te vallen.....Een goede opvoeding is wel belangrijk naar mijn idee, maar daarmee kun je nooit alles voorkomen.
Ozzie liep altijd los wanneer we ons buiten een woonwijk begaven, ging altijd goed...totdat hij een heerlijk luchtje in zijn neus kreeg en weg liep...UIteindelijk heb ik hem kunnen pakken omdat iemand anders hem een paar boerderijen verderop langs de hoofdweg hem voor me tegen hield. Nu de pubertijd maar aangelijnt overbruggen.
Als je je hond kunt loslaten op een afgesloten gebied zonder andere honden zou iedere hond moeten kunnen leren om uiteindelijk weer terug te komen. Maar die gebieden zijn er niet tot bijna niet. Dus je zult altijd rekening moeten houden met het karakter van je hond en je omgeving. Mijn hond gaat vast als we onbekende dominante honden tegen komen. Niets mis mee.
Ik denk dat dat situationeel is. In steden en dorpen: absoluut niet. In de natuur zullen vrijwel alle gezonde honden best los kunnen lopen. Het ene ras zal je veel meer mee moeten trainen dan het andere ras maar is de basis denk ik dat elke hond geleerd kan worden los te lopen en met een behoorlijke mate van betrouwbaarheid terug komt op commando.
Dit is natuurlijk uitgezonderd honden die doof of blind zijn, evenals honden die een forse rugzak hebben waardoor ze misschien op basis van eerdere ervaringen niet meer los kunnen.
Hahaha..., eens met Lisanne...., elke hond kan los lopen
maar of het gewenst is en of de hond luistert..., dat is een tweede.
Met Misty (langeafstandswerker) zijn we na (ruim 3 jaar) zo ver dat ze zelfs hier in de wijk op rustige momenten los kan..., maar dan moet ik wel 'boswachter' spelen en enorm op mijn qui-vive zijn, omdat madam nu eenmaal een super jachtinstinct heeft met een mega geheugen en dus de spannende plekken van vorig jaar nog niet vergeten is.
Aysa is onbegonnen werk..., die mag echt alleen maar los op omheinde stukken, want behalve dat haar neus het errûg goed doet is zij een zicht jager en daar kan zelfs deze boswachter niet tegenop.
Omheind gaat het goed, uiteindelijk komt ze wel terug, maar ik ga niet het risico nemen om haarzelf, eventuele prooi, wandelaars, fietsers of automobilisten in gevaar te brengen door haar op elke willekeurige losloopplek los te laten.
Een loopse teeff kan je beter niet loslaten.
Helemaal niet in een losloopgebied.
Voor je het weet zit er een reu op.
Een loopse teef aan de riem is toch een stuk veiliger.
Geen idee... Als ik ooit een hond zal hebben die het blijkbaar niet kan dan zou ik er toch heel veel tijd in steken om alle mogelijkheden uit te proberen.
We hebben in elk geval een omheinde tuin... dus nooit los buiten is al geen sprake van.
Verder wonen we op het platteland met onder andere grote omheinde boomgaarden. Ik zou zeker boeren of fruittelers aanspreken om te kijken of m'n hond daar, eventueel samen met andere honden waar hij "vriendjes" mee is regelmatig voluit mag rennen.
Maar zolang er twijfel is zal hij/zij nooit los lopen op andere plaatsen waar anderen hun honden uitlaten.
Neen hoor, niet akkoord. Ik zou het niet graag hebben. Lang niet alle hondenbaasjes gaan dit goed aanleren of willen de tijd ervoor nemen, en dan zijn bij confrontaties waar het verkeerd loopt, de kleine hondjes het eerste de pineut .
Gaat ook veel meer traumas bij al bange honden brengen.Mijn mening. '
Ik heb hier het levende bewijs dat dat niet altijd haalbaar is. Ik heb gemerkt dat het ook sterk aan de omgeving ligt en de reactie tijd die die omgeving het baasje gunt.
Bijvoorbeeld: groot park, flinke velden, brede paden en een flink stuk gras tussen het pad en de sloot. Daar had ik genoeg reactietijd om vooruit te zien en Dobby uit de sloot te houden.
Nu woon ik bij de polder. Smal dijkje, smalle slootjes, geen overzicht, en door de geringe breedte geen reactietijd.
Oftewel, 2000 euro, 3 jaar en 3 trainers bewijzen het tegendeel van deze stelling. Kortom: ik had het geduld, ik heb geïnvesteerd, meerdere experts erbij gehad en het is nog steeds drama.
En dan hebben we het nog niet eens over de buurthond hier die bij iedere knal er angstig vandoor gaat en vorig jaar meer dan 5 km verder in een hele andere gemeente is teruggevonden.
Het is dus karakter gebonden (hond, is die agressief of zit er jacht in), ervarings gebonden (angst of niet), baas gebonden (geduld en ervaring of niet, willen investeren in begeleiding en training) en dan moet je óók nog eens geluk hebben dat het gedrag niet te heftig is.
loslopen wordt wellicht wat overschat? alsof iedere hond los moet kunnen lopen? is dat wensbaar? beter?
ik laat mijn honden het eerste jaar nooit los... nu kunnen ze overal los. maar ook al had ik ze altijd aan de riem, denk niet dat ze ongelukkiger zouden zijn... het gaat om het vervullen van behoeftes van je hond (beweging, mentale uitdaging, enzovoorts). dat kan evengoed aan de riem als los...
nee, vind ik niet...
honden die gewoon hondagressief zijn kunnen denk ik alsnog een nare ervaring opleveren bij andere honden (als ze een muilkorf om hebben)
ik denk dat olly, ook al wordt hij niet gebeten, toch bang wordt
daarnaast inderdaad jachthonden die gewoon andere dieren dood kunnen maken.
Nee..
ik ben van mening dat veel honden met training los kunnen. Toch ben ik van mening dat dit niet geld voor alle honden, onze hond (inmiddels met pijn en moeite toch herplaatst) kon absoluut niet los. Hij slachtte andere dieren af, en ging er vandoor. Dit had te maken met zijn opvoeding, ras en omgeving denk ik.
Ook al zou hij een muilkorf hebben omgehad en in een omgeving hebben gelopen waar hij zelf geen gevaar liep (autos ed) had hij nog kippen eenden enzo kunnen afmaken met enkel zijn poten.
vanaf dat er hier een hond in huis is, vanaf zeven a acht weken wordt er al geoefend met loslopen.
honden die nimmer loslopen proeven vrijheid en kunnen dan watten in hun oren hebben.
ook honden met een jacht instinct kan men oefenen met het loslopen , gericht juist op het jacht instinct.
hoeveel verenigingen zijn er niet waar men jaagt met de hond ? gaat niet zomaar natuurlijk, daar is heel veel tijd en geduld in gestoken, ook deze honden kunnen loslopen, maar benut het jachtinstinct . ook deze honden komen terug met het wild wat de baas de hond als opdracht geeft, benut ieders karakter eigenschap. honden met een jacht instinct waar niets mee gedaan wordt, ja die gaan achter wat aan en komen terug wanneer ze zelf willen.
denk niet dat de stelling is, altijd los, dat kan natuurlijk niet, er is al verplichte aanlijn, en er zijn situaties waar geen een hond wenselijk los kan lopen, mijn inziens is , een hond met veel geduld oefenen het loslopen, ja , wil niet zeggen dat ik het wenselijk vind dat de hond dan altijd los loopt.
In principe zou iedere hond los moeten kunnen lopen maar dat kan helaas niet meer, er zijn teveel verschillende rassen en niet iedereen weet hoe een hond op te voeden en zijn taal te begrijpen. Het zou het recht van de sterkste worden denk ik
Iedere hond kan absoluut los, dit is natuurlijk niet iets wat gegeven wordt door moeder natuur, je moet er daadwerkelijk wel mee aan de slag gaan. Ik ben er stellig van overtuigd dat je elke pup het goed aan kan leren. Later in het leven kunnen er natuurlijk lichamelijke beperkingen ontstaan of verkeerd aangeleerd gedrag kan in de weg staan van het loslopen.
loslopen ja ,als de hond luisterd en dan alleen nog daar waar het veilig is en toegestaan. gelukkig voor mij is hier een park waar de honden losmogen .Lobke en Lodewijk lopen daar ook dagelijks los zelfs deze zomer toen er opvallend veel losgelaten konijnen liepen tamme beestjes dus die men zat was eenmaal gingen beide er achteraan maar toen ik hen terug riep kwamen ze ook. nu zie je geen konijn meer , heb er zelf diverse gevangen en oplaten halen door de dierenambulance , zou den mijn hondjes blijven jagen dan zat ik met een probleem rijd niet zo prettig met twee honden aan de riem naast de scoot. elders of in de bebouwde kom blijven ze gewoon om de beurt naast de scoot of beide op de scootmobile veiligheid staat voorop. Hein.
Ik denk wel dat het kan maar of het verstandig is?
En blinde honden zou ik ook wel vastmaken, haha.
Al mijn honden kunnen gewoon los lopen maar ik denk niet dat dat voor alle honden verstandig.. Ook al heb je een muilkorf, mensen kunnen toch schrikken als er een boze rotweiller op je af komt..
Oneens, want:
- groot jachtinstinct en dan echt NIKS meer horen
- onzekerheid
- (panische) angst en daaruit voortkomend vluchtgedrag
- uitvallen naar fietsers (sleepwagens, tractors, bussen...)
- niet altijd betrouwbaar met kleine, hyperende hondjes (en kinderen)
- geen gevaar zien (blaadje wat de weg op dwarrelt -> gewoon achteraan rennen)
Het luisteren gaat wel steeds beter, maar als ze een spoor ruikt (en die zijn er hier nogal veel, aangezien we vlakbij de Oostvaardersplassen wonen) dan is ze totaal onbereikbaar en heeft maar 1 doel: jagen.
Ik heb niet het idee dat ze iets mist omdat ze niet los kan. In de wijk lopen we met de gewone (leren) lijn (tenzij we naar het veldje lopen, dan gaan we met de Flexi, die eerst 'op slot' staat op anderhalve meter, op het veldje mag ze 'los'), in het bos lopen we met de Flexi van 7 meter. Daar kan ze heerlijk d'r gang gaan, achterblijven en wat snuffelen, rollen, graven, rennen en weer voorbij stuiven.
Op het open veld op de dijk met de 20 meter lijn kan ze hetzelfde als met de Flexi, maar dan met nóg meer vrijheid.
Na zo'n wandeling (uur, anderhalf uur) is ze heerlijk voldaan.
Tuurlijk zou het fijn zijn als alle honden gezellig samen los kunnen en allemaal vriendjes zijn met elkaar, maar helaas werkt dat in de praktijk niet zo.
En je kunt nog zo goed je best doen, nog zo graag willen: soms werkt het gewoon niet.
Ik heb liever 15 een aangelijnde hond dan dat ik haar morgen van het wegdek moet schrapen.
Als je hond al vanaf 8 weken bij je woont kun je er wel gelijk mee beginnen, maar niet alle honden komen al met 8 weken bij hun baasje te wonen.
Honden zijn nou eenmaal geen mensen die uitkijken bij het oversteken...
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?