Je hoort wel 's van die verhalen dat een hond je na anderhalf a twee jaar aan zou vallen om zijn dominantie te testen.
Iemand die ik ken zegt dat herders 1 keer in hun leven de baas "testen"
Ik geloof er niet veel van, volgens mij pubereb honden ook gewoon en moeten ze gewoon een goede opvoeding hebben.
Hebben jullie hier een mening over of ervaring mee?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over " baas aanvallen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ik heb er eerlijk gezegt nog nooit wat van gemerkt
maar ik heb ook teckels.
en geen herder
Mexx heeft ons 1x echt getest dus grommen naar ons omdat hij niet van bed wilde.
Na ons ingrijpen heeft hij dat nooit meer zo gedaan. Wel test hij af en toe door bv andere kleine rangorde regels te testen. Als we het bv druk hebben gehad of ziek zijn. Maar dat zijn kleine dingen als dwingen tot spelen met de bal door te duwen, of op de bank kruipen zonder toestemming. En 1x in de les me na een commando gewoon aankijken en dan omdraaien en weglopen.
Maar nooit meer echt grommen ofzo.
Hoi,
Dit is precies wat mijn vader ook altijd zei... Maar ik geloof er weinig van.
Ik heb 5 Honden gehad inmiddels waarvan 3 herdersoorten en ik heb het nog nooit meegemaakt.
Wel denk ik dat mensen die hun honden een ouderwetse harde opvoeding geven meer risico daarop lopen, omdat een hond naar de baas luistert uit angst en niet uit liefde voor de baas.
Lieve groet,
Jolanda
Mexx was btw nog geen jaar. (maar is ook pittig aangelegd)
Ik weet wel dat Mexx toen teste omdat wij ervoor een trauma hond hadden gehad die beet en we dus voorzichtiger waren, voor hem een reden om natuurlijk te testen.
Maar ik merk nu aan hem dat hij wel luistert omdat hij om ons geeft, maar hij heeft wel leiding nodig. En test om te kijken of we nog geschikt zijn als we in zijn ogen niet goed leiding geven.
ik heb een actieve newfoundlander Bamse, giga groot, en in de puberteit, op het moment, tuurlijk probeert ze wel eens lekker de baas te zijn, en ik word ook getest.
maar dan ligt het echt aan jezelf wat je er mee aanvangt, geef je de hond zijn zin ? of leid je het gedrag in goede banen.
ben er op bedacht dat het een keer gebeurd, ben je daar alert op. dan grijp je gewoon in,
zal een voorbeeld geven.
bamse zit zomaar opeens op de bank, prinsheerlijk de hele bank in beslag genomen.
ik kom de kamer in, en overzie.
kan twee dingen doen, boos worden, en haar er afsleuren, dat zal ik altijd verliezen, ze weegt nu 65 kilo. en zij maar grijnzen dat ik haar er met mijn 55 kilo er niet afkrijgt, zij wint. ja toch ?
dan de andere manier, ik overzie , dat ze grijnzend op de bank zit, de hele bank neemt ze in beslag. ik negeer haar gedrag, loop gewoon de kamer uit.
wat doet bamse ? die blijft echt niet zitten, want het heeft geen zin meer om de uitdaging aan te gaan. zij verliest, en ik win,
de volgende keer zal ik er voor zorgen het voor te zijn dat ze op de bank klimt, dat is dus het uitdagen op een bepaalde leeftijd, zou ik er op ingaan, dan heb je kans dat ze tegen me ingaat.
even voor de goede orde, bamse is een puber he, en vreselijk lief, maar iedere hond probeert toch eens de baas te spelen, ze kijken tot hoe ver ze kunnen gaan, en dan jij, hoe ga je hier mee om, wees in de puberteit alert op het gedrag van je hond.
Ik denk eigenlijk dat bijna iedere hond de grenzen probeert te verleggen. Hoe ver sommigen daarin gaan zal verschillen. De wat onzekere types zullen misschien kleine dingen proberen en als ze daar geen succes mee hebben misschien niet verder gaan. Een hond die echt misgaat zal succes op succes op succes hebben gehad, denk ik.
Finnian is gisteren twee jaar geworden. En sinds een paar weken is die "tweede puberteit" aangebroken. Dat testen bij hem bestaat uit oostindisch doof zijn wanneer ik hem roep. Hij kijkt gewoon of hij ermee weg komt. Dat lukt hem natuurlijk niet. Grommen ofzo doet hij niet, maar het is ook eigenlijk gewoon een watje van een hond!
Naar andere honden is hij wat "stoerder" geworden. Op "zijn veld" wil hij andere reuen sinds kort wel wat minder vriendelijke benaderen. Is 3 x gebeurd en ik zorg nu dat hij de kans niet meer krijgt. En verder laat hij zich thuis door Taff wat minder snel in een hoek jagen.
Haha, mijn vade zij dat dus ook altijd. Hij zij er dan nog altijd bij dat een Duitse Herder eerder van achter aan zou vallen (sneeky) en een Mechel zou eerder van voren aanvallen (eerlijk).
Ik moet er nog altijd mee lachen, om deze mythe.
mijn vader had weinig tot niets met honden, maar hij zei altijd er toch verstand van te hebben. Want hij had dat toch weer gehoord van mensen die er wel zeer veel verstand van hadden.
Dat een hond het eens zou proberen wil ik niet uitsluiten, ongeacht het ras.
Maar ik ben er van overtuigd dat het er zeer aan ligt hoe je met een hond en zijn karakter omgaat.
Groetjes,
Wilma
Dat van achter aanvallen heb ik ook gehoord..
'Weet even niet meer welke rassen geloof ook de Duitse herder...en een Bouvier b.v. kun je gewoon vertrouwen als je langs bent...
Ik weet het niet wat uitproberen betreft, Lucky deed dit vaker, maar ja die woog 9 kilo dus iets gemakkelijk in bedwang te houden dan eventueel een herder..
maar daar komen we nog wel met Storm denk k zo..
Helaas hebben wij die ervaring wel met onze vorige hond (kerry Blue terrier). Dat was altijd als pup al een zeer pittig pupje en we zij er veel mee bezig geweest met behulp van Fokker en gedrags therapeut om een en ander in goede banen te leiden.
Het leek allemaal goed te gaan tot hij net een jaar was. We zaten tv te kijken en tegen 10 uur staat Ron op om Woody uit te laten. Woody, die naast de bank lag begon op een "gevaarlijke" manier te grommen. Diepe inwendige grom met de bek dicht en op Ron gefixeerd. Ik zei tegen Ron dat ie beter even kon gaan zitten. Ik dacht dat Woody wakker geschrokken was of zo.
Na 5 minuten staat Ron weer op en uit het niets vliegt Woody hem aan en blijft aan vallen zonder pauze. Dus niet hap en weg maar gewoon doorgaan. Ron valt achterover in de bank en kan een los bankkussen grijpen en weet het tussen hem en de hond te krijgen. Ik kon Woody bij zijn achterpoten onderuit trekken zodat Ron weg kon. Woody duikt weg en gaat in een hoekje zitten plassen. Laat gewoon alles lopen. Ron zijn handen waren behoorlijk gehavend maar gelukkig had hij net die week een aantal injecties gehad ivm buitenlandse zakenreizen, en daar zat ook tetanus bij.
We hebben natuurlijk na dit voorval de fokker gebeld en de gt. Ook zijn we met hem naar een da geweest die gespecialiseerd in dit gedrag.
Medisch bleek hij verder trouwens in orde. Volgens alle partijen hadden we pech. Dit was een hond met een zeer hoge sensitivitiet en waarschijnlijk kon hij de prikkels die hij binnen kreeg niet goed rangschikken naar goed en kwaad en dus koos hij voor het meest veilige; verdediging. We zijn er natuurlijk mee aan de slag gegaan maar toen hij het ook op de kinderen gemund had hebben we de knoop doorgehakt om hem weg te doen. Hij is in overleg weer terug gegaan naar de fokker. Nu woont hij bij een alleenstaande hondentrainer in een roedel van 7 honden en gaat het goed met hem. Prima. Een par keer per jaar krijgen we nog een mailtje van de fokker over hoe het met hem gaat. Hij heeft het nu echt getroffen. Is daar echt op zijn plekje.
Haha wel grappig die uitspraken en vooral bij hondenopvoeders die het op de ouderwetse manier doen (de harde hand) spookt het angstbeeld van de dominante hond die zich tegen zijn "baas" (het woord alleen al zegt genoeg) gaat afzetten nog altijd rond.
Zelfs hier op het forum zie je vaak reacties als "jij bent de baas en niet de hond". Zelf ga ik liever uit van een samenwerking tussen mens en hond en niet een baas/ondergeschikte verhouding.
Misschien komt dit verhaal van iemand die zijn hond geprobeerd heet met de harde hand op te voeden, en de hond dit niet gepikt heeft. Dat kan ik me voorstellen.En vooral herders (die eigenlijk heel gevoelige honden zijn) worden vaak met harde hand aangepakt, misschien voelt de hond zich dan zo bedreigt dat ie geen andere uitweg zag.
Mijn mening is als een hond liefdevol en met respect wordt opgevoed hij zich nooit tegen zijn baas zal keren.
Wel zal een hond ook het liefst willen wat voor hem goed uitkomt of prettig is, dus dat gaan willen uitproberen, het blijft een levend wezen wat zoals iedereen gesteld is op wat voor hem voordelig is.
Uhm wij voeden dus niet op met harde hand en het overkwam ons toch. Ik ben sindsdien ook voorzichtiger met oordelen over anderen die bijt problemen hebben met hun hond. Heel vaak ligt er iets niet goed in de opvoeding maar niet altijd.
Ik ging er voorheen ook van uit dat als je hond dit soort dingen deed je de plank wel heel erg moet hebben mis geslagen tijdens de opvoeding. kan dus nu uit eigen ervaring zeggen dat dat dus niet het geval hoeft te zijn. De Honden die ik nu heb worden op de zelfde manier met positieve traning opgevoed en dat gaat goed.
Al heb ik wel heel lang aan mezelf getwijfeld na Woody. Maar nu weet ik inmiddels dat we gewoon gedaan hebben wat we konden. en dat je ook gewoon een rotte appel kunt treffen
Ja joh, er zijn toch ook kinderen en volwassenen, waarbij iets niet helemaal werkt zoals we gewend zijn. Licht ontvlambaar, of heel angstig. Dat is dan aangeboren en daar hebben we allemaal begrip voor. Ik denk dat er bij honden ook iets in aanleg mis kan gaan en dan kan je dat met opvoeding niet veranderen. Een omgeving zoeken waarbij de hond (of de mens) wel naar waarde kan leven is dan het allerbeste.
Mijn oom is wel eens aangevallen door zijn Schotse collie, ook ongeveer rond het 2e levensjaar. Het kan dus wel... Maar het gebeurt zeker niet altijd. Wel het uitdagen en niet luisteren en zo... Zo proberen sommige honden hogerop te komen.
Hey,
Als zoiets gebeurd dan komt dat volgens mij nooit uit het luchtledige. Het is al een pittige hond of hij heeft al problemen gegeven.
Het is niet zo dat een volstrekt betrouwbare hond bij anderhalf ineens omslaat in een bloeddorstig monster
(hond met hersentumor uitgesloten, maar dat wel een hele kleine kans, zeker op die leeftijd)
Ik heb een hele zelfverzekerde hond. En die test ook wel eens uit of ik nog wel fit genoeg ben om de leider te zijn.
Zoals Mexx zegt, als je ziek bent of er met je hoofd niet bij, dan word je even getest.
Bij Biko uit zich dat ook in kleine dingetjes zoals alvast zelf oversteken (een poging wagen tot), op de bank kruipen zonder toestemming, drammen om aandacht, eten pikken (voor je neus!!) en je gewoon laten kletsen als je iets van hem vraagt.
Dat omkeren en gewoon weglopen op het trainingsveld herken ik dus ook heeeel goed!
Toen ik hem net had (hij was toen drie) liep hij meer weg dan dat hij luisterde. Hij liet me gewoon staan! Gelikkig door intensief trainen is het nu helemaal oke, maar nog steeds komt het voor dat ik gewoon 'kan lullen als brugman' maar meneer Biko er het nut niet van inziet.. en dan kan je mooi staan kletsen, maar dat maakt hem niet uit.
Hij doet dit ook als ik in zijn ogen niet eerlijk ben geweest. Bijvoorbeeld als hij een pup corrigeert en ik vind het genoeg geweest. Dan moet hij van mij ophouden. Dat doet hij dan ook, maar laat mij vervolgens wel merken dat hij het er niet mee eens was!
Ik vind het heerlijk zo'n lekker eigenwijs beest. Maar hij moet wel luisteren als het er op aankomt. Eigenwijs oke, maar als ik echt ergens op sta, dan is dat niet voor niets en heeft hij daar maar op te vertrouwen.
Ik laat hem dus ook veel vrij, omdat hij daar gewoon behoefte aan heeft. Hij staat zeker niet altijd onder appel.
Groetjes, Margje
we hebben 1 keer gehad met Syco dan mn man gehurkt zat en Syco kwam eraan...hij kwam eraan stormen en mn man viel achterover Syco ging boven hem staan en begon "stoer" te doen.......
we hebben hem GELIJK op de gang gezet
maar daarna NOOIT meer last gehad!
maar......met Syco "stoeien" we NOOIT want dan ziet hij snel kans om BOVEN ons te staan.....
Met Daena kan het dan weer wel zo heeft
Syco wat en zo heeft Daena wat
liefs
mn bikkels hebben nog nooit geprobeerd(mn ouwe hond wel) gromde heb haar stevig aan gepakt,,en is noooooooooit meer gebeurt,,beau is verwaand hahahaals ik mn vinger voor hem houd,zo van foei,zie je hem denken,,hmmmm likje of er tegenin gaan hahahahha word een likjeHEEEEEEEEEEEL VERSTANDIG WANT PIK NIKS
ik denk niet dat ze dat doen als je ze goed opvoed en je hebt een fijne band met je hond dan doen ze dat echt niet
@ Margje, ik herken Mexx in je verhaal.
Mexx is niet een geboren leider, wel qua uitstraling, maar hij vind volgen ook makkelijk en zoekt meestal een geschikte leider. Maar als er niemand is dan neemt hij het op zich.
Hij loert niet op opklimmen, maar denkt dat hij soms moet kijken of wij het niet meer kunnen.
En ik heb Mexx 1x 'gestraft' nadat hij me gewoon negeerde en recht aankeek, ben er heen gelopen over hem gaan staan en even laten weten dat ik wat gevraagd heb wel gedaan moet worden, ook op afstand (flink mopperen). (dit was tijdens een drukke periode met school en vriendjes problemen)
Erna heeft hij de hele avond/dag gelukzalig tegen me geleund, liep de sterren van de hemel, keek steeds met liefdevolle oogjes naar me en week niet meer van mijn zijde.
Hij was gewoon weer 'gelukkig' dat de boel duidelijk was en hij weer lekker op zijn plekje in de roedel zat.
Hij wordt onzeker als ik hem niet goed leid.
Maar ik kan me ook voorstellen dat als je geen goede band hebt, of er iets mis is met je hond, dat hij wel ineens denkt 'en nu ga ik eens even de boel omdraaien'.
@ Iris
IK heb mijn hond goed opgevoed en heb een heerlijke band met hem!!maar sommige honden proberen dit gewoon!
NOGMAALS het was in de pubertijd!
groetjes
Toen ik Bruco net uit het asiel had probeerde hij
dat ook,kijken hoe ver hij kon gaan,niet ver bij mij
gewoon ff optreden,op redelijke manier,
hij is nu zo slim als ik van de bank weg ga,bv koffie
zetten,gaat hij gauw op mijn plekkie liggen,als ik
terug kom zeg ik alleen maar 'WEG' en hij gaat op zijn
eigen stukkie liggen,dus dat zit wel snor,
als je zelf normaal optreed denk ik dat je weinig
problemen kan verwachten,alleen ivm ziekte in de kop
maar dat zijn inderdaad zo als eerder vermeld aparte
gevallen op zich,een hond zal nooit denk ik zonder
reden zomaar als een wildbeest omslaan,dan moet er
iets aan de hand zijn
Wow, heftig dat verhaal van Woody, dat is niet terug te leiden naar iets dus dat lijkt me heel eng om mee te maken.
Verder leuk dat er zoveel word gereageerd!
Het klinkt eigenlijk alsof honden gewoon net als kinderen gewoon verschillen in persoonlijkheid, ik denk dat onze Luna ons ook nog wel 's zal uitproberen.
Dat ze me zal aanvallen geloof ik niet zo, ze gaat nu al vaak op haar rug liggen om lekker op d'r buikje gekriebeld te worden.
Wel wil ze veel met haar bek in onze handen bijten als ze wil spelen.
We proberen het wel af te leren door een zach tikje op haar neus te geven maar ze is ook nog maar anderhalve week bij ons en 9 en een halve week oud.
Morgen op puppie cursus zal ik ook 's vragen in hoeverre dit accptabel is of niet.
@ aadje ja oke dan is het i de puber tijd maar ik kan me niet voorstellen dat ze dat doen als ze uit de pubertijd zijn
Iris....was geen aanval hoor
maar ik snap ook wat jij bedoeld
wij hadden een duitse herder en die beet anderen in de rug. als mensen bij ons in de buurt kwamen en een praatje wouden maken zag ik al aan de hond dat hij erachter probeerde te komen. Vooral als hij los was. Daarom riep ik hem ook de hele tijd terug en zei tegen de mensen dat ze hem niet de rug toe moesten keren want dan zou hij echt bijten.
Maar bij ons was er niks aan de hand, hij wist gewoon dat wij de baas waren.
Nu snap ik wel waarom Lucky toen mijn ex net weg was ineens dingen deed die ze normaal nooit deed en ik ineens mijn handen vol aan haar had...
Ze maakte dus gewoon gebruik van mijn zwakte..
Hahaha zijn ze niet geweldig de honden?
jaa super, Luna kwam vanmorgen met haar plastic ton met brokken aanslepen in de kamer.
Die dacht natuurlijk: die kan ik mooi even openbreken in m'n mandje
Ik heb momenteel wel m'n handen vol aan haar zeg!
Ze loopt met kaarsjes, krantjes, gordijnen, haargel echt ALLES wat ze tegenkomt te spelen en slopen
Zucht...
Elke hond zal je wel eens testen. Mijn hond is het heel erg, die is namelijk de baas over iedereen behalve mij.
Zij dwingt iedereen haar te aaien en haar aandacht te geven. Het is een nogal dominante dame.
Een keer zelfs zo erg dat ze mij gebeten heeft, midden in me gezicht. Mijn oplossing, doen wat honden zouden doen. Ik heb haar meteen op haar rug gegooid en mijn hand over haar keel gelegd, nu heb ik nergens meer last van. Ze wil nog wel eens niet luisteren, maar bijten doet ze nooit meer.
Het is wel vervelend dat de rest allemaal trapt in haar testjes.. Zo blijft ze dominant...
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over " baas aanvallen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?